hond laten wennen aan nieuw gezinslid (baby)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Stella en MylowStella en Mylow

honden foto van Stella en Mylow

Hoi,

Over een week of 6 verwachten wij onze kleine.
We hebben een zeldzaam lieve border collie die ook heel goed met kleine kinderen is (zowel babies als peuters etc).

Toch wil ik even met jullie delen en jullie vragen of je ervaring hebt met de situatie kennismaken met een nieuw gezinslid. De kinderen van anderen zijn 'leuk' voor mijn hond, maar een eigen baby erbij is natuurlijk ook een jaloeziefactor, omdat hij de aandacht moet delen straks.

Hoe hebben jullie dit aangepakt wanneer jullie met de kleine thuiskwamen van het ziekenhuis? En hoe heeft de hond hierop gereageerd?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hond laten wennen aan nieuw gezinslid (baby)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Jannie SchrijverJannie Schrijver 2 doggies

honden foto van Jannie Schrijver

Heel simpel houden
Jij doet gewoon dan doet je hond ook gewoon. Dus niks laten ruiken. De hond komt vanzelf naar je baby toe. Niet wegduwen. Ook niet overdreven erbij roepen. Laat je hond zelf het tempo bepalen. En dan komt het allemaal goed.

honden page profiel LizLiz 2 doggies

Ik had 2 nog jonge Dobermanns toen mijn jongste zoon werd geboren. Allereerst voor dat hij geboren werd, heb ik ze elke keer als ik naar de kinderkamer ging meegenomen en lekker aan alles laten ruiken. Toen ik in het ziekenhuis lag (een week ivm keizersnede) heeft hun vader een luier meegenomen uit het ziekenhuis en ze daar aan laten ruiken. Ik had zelf gehoord dat je dat moest doen om ook alvast te laten wennen aan de geurtjes. Bij thuiskomst ben ik op de bank gaan zitten, met mijn zoon in mijn armen en heb ze gewoon laten ruiken. Ze vonden het allemaal wel prima moet ik zeggen, waren uiteraard heel nieuwsgierig. Ik zei elke keer als ze bij hem waren met een zachte stem, zachtjes he, zachtjes. Het leek i.e.g. wel dat ze dat begrepen. Ik moet wel zeggen dat ik van het begin af aan heb geleerd, dat ze alleen zijn handjes, mogen likken niet in zijn gezicht. Ik vind datzelf namelijk erg gevaarlijk als een hond kinderen in het gezicht likt. Als de hond bijvoorbeeld likt en de baby of het kind gaat als reactie met zijn handjes naar de kop van de hond, kan die zommaar in zijn oof steken.

honden page profiel Jannie SchrijverJannie Schrijver 1 doggies

honden foto van Jannie Schrijver

De luier meenemen is niet zo goed idee. Het idee erachter is een beetje achterhaald. Wel kan je een doek meenemen waar de baby op of in heeft gelegen. Dit leg je nonchalant op de bank. Je moet er niet teveel de aandacht aan schenken....(wel goed begeleiden hoor)

honden page profiel LizLiz 2 doggies

Misschien is het achterhaald, zou best kunnen. Dat is alles tegenwoordig. Gelukkig heb ik zeer sociale honden gehad, met de achterhaalde theorieen. ;-)
Dat kunnen we helaas niet zeggen, van alle honden die opgevoed zijn met de nieuwe methodes.

honden page profiel SusanneSusanne 3 doggies

honden foto van Susanne

Heey Stel,

Mijn moeder heeft ook nooit iets voorbereid voor de honden hoor. De baby kwam in huis, en de honden waren wel nieuwsgierig, maar uit zichzelf al erg voorzichtig. Ik denk dat honden heel goed doorhebben hoe zorgvuldig met een baby om hoort te gaan. Mijn moeder liet de honden na een paar dagen pas kennis maken met de baby, die ze vervolgens helemaal aflebberden, en vanaf toen hoorde de baby helemaal bij de roedel. Mijn moeder heeft 9 baby's gehad, en er is nog nooit wat verkeerd gegaan. Het is natuurlijk wel aan jou om ervoor te zorgen dat de hond de baby/kind wel als hoger in de rang ziet, zodat hij nooit zal corrigeren, maar dat komt wel goed jou kennende ;-). Ik denk eerder dat Mylow de baby zal beschermen dan dat ie jaloers zal worden op de gedeelde aandacht.

Liefs X

honden page profiel EstherEsther 2 doggies

honden foto van Esther

" Heel simpel houden
Jij doet gewoon dan doet je hond ook gewoon. Dus niks laten ruiken. De hond komt vanzelf naar je baby toe. Niet wegduwen. Ook niet overdreven erbij roepen. Laat je hond zelf het tempo bepalen. En dan komt het allemaal goed. "


Zoals hierboven omschreven. Gewoon net doen of er niks aan de hand is.

honden page profiel jolanda jolanda 2 doggies

honden foto van jolanda

Ik ben het helemaal met janny en esther eens.
Ik heb dit drie keer meegemaakt en het is alle keren goed gegaan.

Behandel je hond als altijd, en besteed er verder geen aandacht aan hoe je die twee laat kennismaken.
als je er relaxt mee omgaat, komt de rest vanzelf

honden page profiel Irene Emma. Irene Emma. 2 doggies

honden foto van Irene Emma.

"

Zoals hierboven omschreven. Gewoon net doen of er niks aan de hand is. "



Maar een ding niet vergeten geef je hond gewoon zijn aandacht. Zo doe ik het met mijn kleinzoon daar is ze helemaal gek van en wil er ook bij zijn, laat dat toe.

honden page profiel linnekelinneke 2 doggies

honden foto van linneke

als je voor de 1ste keer met je baby thuis komt moet je je hond negeren. daarna doe je gewoon zoals normaal. laat je hond zijn gangetje gaan, als hij niet komt moet je'm ook niet roepen. hij maakt wel kennis met je baby op zijn eigen tempo. als mijn honden bij me komen als ik mijn zoontje aan de borst leg dan laat ik ze liggen en aai ze.

honden page profiel ~**Saar,  Dexx & Daya **~~**Saar, Dexx & Daya **~ 2 doggies

honden foto van ~**Saar,  Dexx & Daya **~

Vaak weten honden al dat je zwanger bent! Dat voelen ze aan.
En vaak dan zie je al hoe ze reageren.
Met Azouk ons husky ging dat vreselijk fout!
daar kon ik mee lezen en schrijven,maar hoe verder de zwangerschap hoe vser hij werd naar mij.
Dus we hebben toen besloten die te herplaatsen.
Met Branca de rotweiler die erg waakzaam was nooit problemen gehad!
En ja gewoon doen alsof alles normaal is!!
En je babytje niet aleen laten met de hond!
En toen mn dochtertje geboren werd toen was Marley heeel enhousiast!
En hij sliep alrtijd onder haar wiegje.
Tot nu zijn ze 6 pootjes op 1 buikje
:-D
En suxes deze laatse weekjes!
Laat je ons weten hoe het is gegaan en fotos?!?! O-)

honden page profiel Angela en MichelAngela en Michel 2 doggies

honden foto van Angela en Michel

Linneke... Hond negeren als je voor de eerste keer binnen komt??? Negeer jij altijd je honden bij binnenkomst dan???

Zoals beschreven is. Gewoon normaal doen. Je hond komt vanzelf kijken...
Hier hadden we er toen 3 (toen onze Tessa geboren werd dus). Wij kwamen binnen (hebben de maxi cosi even buiten gelaten) en hebben de honden gedag gezegt. Daarna de maxi cosi gehaald en die gewoon binnen neergezet. De oudste kwam meteen kijken (babyliefhebber), dat hebben we dus ook toegelaten. De middelste had geen aandacht en de jongste was op afstand (die vond het wat eng). Niks zeggen, niks doen. Gewoon laten gaan....

Komt vanzelf goed hoor. Vooral zelf niet gaan stressen ;-) .

honden page profiel AngelaAngela 2 doggies

honden foto van Angela

de hond/honden er bij betrekken als je thuis bevalt

tijdens je weeen de hond bij je laten
dit ging hier heel erg goed.

in het ziekenhuis? heb ik geen ervaring mee maar zou ze zowiezo niet negeren

honden page profiel ........goedgekeurde fokker 2 doggies

Mijn dochtertje is 30 maart geboren. Ik heb twee heel lieve, maar erg drukke Boston Terriërs die erg enthousiast van kinderen worden.

Hoe je hond reageert is niet helemaal te voorspellen, maar als de verhouding tussen jou en je hond goed is, gaat het eigenlijk altijd wel goed.

Mijn vriend en ik staan duidelijk boven de honden. Ze mogen heel veel, we knuffelen veel en zijn niet 'streng'. Maar de regels zijn duidelijk en we wijken er niet vanaf. Wij zijn duidelijk 'de baas' en dat schept veel rust, ook als er een verandering in de gezinssituatie komt.

Onze reu was bij eerste kennismaking heel nieuwsgierig en opgewonden. Niet zenuwachtig of nerveus, gewoon vrolijk. Maar na de kennismaking vond hij het wel prima. Hij heeft ons dochtertje geaccepteerd, is voorzichtig, maar heeft eigenlijk ook niet zoveel interesse ;-) De mensenpup kan nog niet spelen en is dus nog wat saai ;-)

Ons teefje was heel erg opgewonden en vind ons dochtertje nog steeds enorm interessant. Ze is superlief, maar omdat ze zo druk is, moeten we wel oppassen dat ze ons dochtertje niet met haar nageltjes pijn doet. En ons teefje wil steeds likken. We vinden dit vies, vooral in het gezichtje of aan de handjes en dit zijn we rustig aan het afleren.

Wees zelf rustig, probeer je niet anders te gedragen. Wees ook duidelijk (zonder te streng te doen) in wat wel en wat niet mag. Merk je dat je hond wat nerveus wordt van het huilen. Geef dan een een beloning zodra je baby gaat huilen. Op die manier wordt het huilen van je baby een positief iets ;-)

Ik heb overigens 4 dagen in het ziekenhuis gelegen en daardoor waren mijn honden erg hyper toen we thuis kwamen. We hebben diezelfde dag dan ook niet verder visite gehad. Juist omdat we de honden in alle rust wilden laten kennismaken.

honden page profiel Jannie SchrijverJannie Schrijver 2 doggies

honden foto van Jannie Schrijver

Beste Liz.
De luier aanbieden is vies. En je bereikt ermee dat de hond continu met de neus in die luier gaat zitten. En er ook erg bezitterig over gaat doen. Je kan geen luier meer neerleggen of de hond gaat er mee vandoor. Wil echt niet zeggen dat jij het verkeerd gedaan hebt hoor.
Ben altijd oppasmoeder geweest. En heb altijd meerdere honden gehad. Mijn honden wisten eerder als dat de aanstaande moeder het wist dat ze zwanger waren. Ze weten het gewoon. Dit heb ik zo vaak gezien.
Stella,
Geniet van je zwangerschap het komt zo te lezen allemaal goed met jullie...

honden page profiel linnekelinneke 2 doggies

honden foto van linneke

" Linneke... Hond negeren als je voor de eerste keer binnen komt??? Negeer jij altijd je honden bij binnenkomst dan???

Zoals beschreven is. Gewoon normaal doen. Je hond komt vanzelf kijken...
Hier hadden we er toen 3 (toen onze Tessa geboren werd dus). Wij kwamen binnen (hebben de maxi cosi even buiten gelaten) en hebben de honden gedag gezegt. Daarna de maxi cosi gehaald en die gewoon binnen neergezet. De oudste kwam meteen kijken (babyliefhebber), dat hebben we dus ook toegelaten. De middelste had geen aandacht en de jongste was op afstand (die vond het wat eng). Niks zeggen, niks doen. Gewoon laten gaan....

Komt vanzelf goed hoor. Vooral zelf niet gaan stressen ;-) . "
zo voorkom je vaak dat ze later te enthousiast zijn bij het binnenkomen. hier weten ze heel goed dat ze pas aandacht krijgen als ze rustig zijn. toen ik met mijn dochtertje en mijn zoontje thuis kwam, toen ze pasgeboren waren, heb ik de honden dus 1st effe 2 minuten genegeert ja. tot ze rustig waren. als we het zo niet doen dan gaat het bij kira weer naar af en gaat ze weer beginnen te springen en de andere 2 gaan dan weer gewoon lekker meedoen.

honden page profiel jolanda jolanda 2 doggies

honden foto van jolanda

" Vaak weten honden al dat je zwanger bent! Dat voelen ze aan.
En vaak dan zie je al hoe ze reageren.
Met Azouk ons husky ging dat vreselijk fout!
daar kon ik mee lezen en schrijven,maar hoe verder de zwangerschap hoe vser hij werd naar mij.
Dus we hebben toen besloten die te herplaatsen.
Met Branca de rotweiler die erg waakzaam was nooit problemen gehad!
"


Wel heel opvallend ja.
Een hond voelt inderdaad aan dat je zwanger bent.
Zelf had ik tijdens mijn zwangerschappen een schotse herder. Tijdens de zwangerschappen negeerde hij me en moets weinig van me hebben, maar zodra de baby geboren was, was ook de hond weer de oude zoals hij was voor de zwangerschap...heel vreemd

honden page profiel Stella en MylowStella en Mylow

honden foto van Stella en Mylow

ALlemaal ontzettend bedankt voor jullie reacties.

Natuurlijk is elke hond, elk gezin en elke situatie anders. Maar ik ben van mening dat je altijd iets aan een ander zijn ervaringen kunt hebben, vandaar mn topic.

Zelf maak ik me er eigenlijk niet heel druk om, omdat My gewoon een zeldzaam lieve hond is, maar je weet maar nooit het blijft een dier en dieren zijn nooit volledig betrouwbaar.

Ik ga er gewoon blanco in en doe het op mijn gevoel, zoals ik eigenlijk My ook opgevoed heb, tot nu toe is dat best aardig gelukt en ben ik heel blij met hem.

Maar door jullie reacties weet ik nu een beetje hoe jullie het ervaren hebben en dat is wel prettig.

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

is graag gedaan hoor meid. nog veel suc6 met de zwangerschap en laat ons iets weten hé ;-)

Liz (Gast)

Beste Jannie,
Als je goed gelezen had, er staat niet dat we de luier
aangeboden hadden. We hadden de hond laten ruiken, net zoals we de honden van te voren, in de babykamer lekker laten ruiken. Op die manier konden ze van te voren al vast wennen aan de geurtjes, die bij een baby horen en aan de kamer, waar het vrouwtje toch wat vaker zal zijn in de toekomst. Gewoon om ze er bekend mee te maken en ze op een normale manier erbij te betrekken. Je laat je honden toch met alles kennis maken om ze zo sociaal mogelijk maken? Dat was bij mij in ieder geval zeer goed gelukt. Over het pakken van luiers, nog nooit meegemaakt. Misschien bedoel je dat, dat gebeurt bij mensen die een poepluier laten verscheuren door een hond. Ja, dat heb ik ook wel een gehoord dat er mensen zijn die dat laten doen, daar heb ik ook nooit zo in geloofd, want dan denken ze dat ze dat altijd mogen doen. Het ging bij ons puur om het wennen aan baby-geurtjes.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hond laten wennen aan nieuw gezinslid (baby)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Een loopneusje ...
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^