Hoe laten zien dat IK het aankan en hond niet hoeft te 'regelen'.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Rhianne + Falkor & JoyRhianne + Falkor & Joy

honden foto van Rhianne + Falkor & Joy

Hallo allemaal,

ik heb een vraag. Joy en ik hebben het één en ander meegemaakt in de twee jaar dat ze hier is.
Ondertussen heb ik veel van Erik overgenomen. Ik doe de cursus gehoorzaamheid met haar, doe jachttraining en af en toe gaan we langs de Gedrags Deskundige.

Joy is erg onzeker, en voelt zich (nog) niet volkomen veilig bij mij. Ook uit meerdere verhalen van hondentolken komt dit naar voren.
Overdag gaat dit echt heeeel erg goed :-D met behulp van GD. Maar in de avond/schemer niet(meer). Nu is het lastig voor zowel GD en mij op dit moment lastig om in het donker dit te oefenen, maar over een maand niet meer. Toch wil ik alvat aan de slag.

Hebben jullie tips die wij kunnen uitvoeren zodat Joy zich veilig voelt. Dat zij haarzelf én mij niet hoeft te beschermen. Dat ik dat 'aankan' en zij het niet hoeft op te lossen.

Ps ik laat de honden 1 op 1 uit.

Liefs,

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe laten zien dat IK het aankan en hond niet hoeft te 'regelen'." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Dewi • Promise • DuukDewi • Promise • Duuk 3 doggies

honden foto van Dewi • Promise • Duuk

Wat is het waar ze zich niet zeker bij voelt? Verkeer, mensen, honden, objecten/voorwerpen?

In het geval van verkeer, mensen of honden zou ik afstand nemen. Net zoveel als ze nodig heeft om zich veilig te voelen. Zij weet dan dat jij het regelt en haar niet blootstelt aan dingen die ze (nog) niet aankan.

Gaat het om objecten/voorwerpen, zou ik proberen er met een boog naar toe te lopen. Niet aan haar trekken, maar haar met je stem en evt. lekkers uitnodigen een kijkje te nemen.

Wat sowieso essentieel is voor vertrouwen, is dat je in haar tempo gaat en dat ze zich niet gedwongen voelt iets te doen.

honden page profiel Rhianne + Falkor & JoyRhianne + Falkor & Joy

honden foto van Rhianne + Falkor & Joy

Thanks Dewi!
Voorwerpen in het donker zijn geen probleem meer. Dat heb ik idd opgelost zoals jij aangeeft.

Het zijn soms mensen, soms honden. Heb er (nog) geen lijn in kunnen ontdekken.
Ik blijf met haar, wanneer ik de eerste tekenen zie, op deezelfde plek staan. Helaas kan ik mensen in het donker niet vragen om te blijven staan of iets dergelijks... Het zijn onbekenden, bekenden reageert ze niet op. Moeilijk ook om op te zetten in het donker.
Het afstand houden is een goede. Helaas fixeert ze ook op dat moment, dus moet ik haar eerst afleiden.
Ik heb altijd iets lekkers en een speeltje mee om het leuk te maken, ook als er een vreemde hond/mens langs gelopen komt. Dit helpt redelijk goed.

Bedankt!

Liefs,

honden page profiel Dewi • Promise • DuukDewi • Promise • Duuk 3 doggies

honden foto van Dewi • Promise • Duuk

Fixeren is inderdaad lastig te doorbreken. Ik ken het O-)

Toch denk ik een kwestie van haar voor proberen te zijn, door zelf alert te zijn en dan voortijdig te kunnen handelen.

In de praktijk werkt dit natuurlijk niet altijd, we kunnen de wereld niet naar onze hand zetten. Maar ook dan geen man overboord, zelf rustig blijven, en haar aandacht vangen als het wel weer kan.

Heel veel succes! Jullie hebben al zoveel bijgeleerd en je bent zo op de goede weg, komt goed met Joy en jou :-D

honden page profiel Monique & Jaro & RonjaMonique & Jaro & Ronja 3 doggies

honden foto van Monique & Jaro & Ronja

Ik heb de oplossing helaas niet.. maar herken het gedrag wel. Het willen beschermen en de ("schrik") reactie en de fixatie. Nu valt mij iets op in je verhaaltje namelijk dat wanneer je de eerste tekenen ziet, je op de zelfde plek blijft staan. Hoewel het voor sommige honden fijn is als ze een soort van ritueel krijgen heb ik juist gemerkt dat ik hierdoor 1 van mijn honden hierdoor laat fixeren. Juist doordat als er iets aankwam ik de hond liet zitten wist hij al dat hij ergens op werd geattendeerd, dat hij ergens op moest letten.
Heel misschien werkt dit ook wel zo bij Joy.

Heel veel succes en ik hoop dat ook dit gedrag snel tot de verleden tijd gaat horen. :-)
groetjes en een knuffel van de boeffies :-D

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden 3 doggies

honden foto van Gerdine van der Linden

Wat geeft de GD als advies?

honden page profiel ChaveraChavera 3 doggies

honden foto van Chavera

Gerdine was mij voor :-D , maar inderdaad wat heb je voor advies gekregen van de gt?

Heb je de ogen van de hond wel eens laten testen?
Is ze bang of is het echte angst?

1 tip: wees zelf kalm en assertief en blokkeer niet, blijf rustig en diep ademhalen en blaas je adem rustig langzaam uit. Probeer haar aandacht af te leiden met een speeltje of iets lekkers, maar praat niet tegen haar (spanning en stress vangen ze heel snel op en met praten kan je haar ongewenste gedrag belonen zonder dat je het zelf door hebt). Rug recht, schouders iets naar achter en hoofd gewoon recht voor je houden en niet naar beneden kijken. Door het op 1 plaats blijven kan je bepaald gedrag ook aanmoedigen en geef je de kans op fixeren, persoonlijk zou ik op zo'n moment een lichte gehoorzaamheidstraining inzetten met zo weinig mogelijk stemgebruik!

honden page profiel Rhianne + Falkor & JoyRhianne + Falkor & Joy

honden foto van Rhianne + Falkor & Joy

Thanks Monique! Overdag versterkte het gedrag wanneer wij bleven staan. Wat 'stom' dat ik dat nu weer doe. Sluipt er zo in hè. Ik reageer snel metmijn stem. Maar is haar naam opzeggen ook niet het goed?
Vaak kalmeer ik haar ook door over haar rug te aaien, dan krijg ik wel het snelst contact met haar... Maar of daat goed is? Wat denken jullie, of bevestig ik dan juist haar bangheid/angst?
Ze is onzeker, en reageert zo omdat ze niet weet wat ze anders moet doen(grommen+blaffen). Dat bleek uit de situaties overdag, en het is precies hetzelfde alleen nu savonds. De lijn houd ik altijd slap, want Joy reageert erg op strakke lijn. Joy blijft truowens op één plek staan dan tijdens het uitvallen, ze gaat niet naar hetgeen toe.

Ik heb altijd een speeltje bij mij wat redelijk goed helpt.

De GD geeft als advies idd ook rustig blijven, maar van buiten straal ik wel rust uit, van binnen ben ik het nog niet helemaal. Hij geeft aan het niet te vermijden, maar Joy(links van mij, ik dus tussen 'hetgeen' en Joy in) ook er langs te laten lopen met aandacht op het speeltje. Niet heel dichtbij natuurlijk, maar een meter of wat er tussen. Zo is ze overdag ook door haar angst heen gekomen.

Ook laten we idd haar ogen testen! Want meestal is er dichtbij vrij weinig aan de hand, maar eerder van verder weg. Ze zou het dus idd niet goed kunnen zien!
Daar moeten we nog even een datum voor prikken!

Bedankt allen!

Liefs,

honden page profiel ChaveraChavera 3 doggies

honden foto van Chavera

Ik zou in zulke situaties haar naam niet noemen en zeker niet aaien, met aaien bevestig je haar angst!

Ik geef wel eens het advies om voor dat je met de hond weggaat even 2 tellen te mediteren of ademhalingsoefeningen te doen. Diep inademen door je neus en langzaam door je mond uitblazen.

Ook al lijk je van de buitenkant rustig, honden zijn zo mega gevoelig, ze hebben het meteen door als het baasje tch gespannen is (wat in deze situatie niet echt gewenst is).

honden page profiel Rhianne + Falkor & JoyRhianne + Falkor & Joy

honden foto van Rhianne + Falkor & Joy

Thanks Hadassa.

Joy is mega gevoelig, dus ik kan haar ook niet voor de gek houden door 'als een man' rond te lopen;-) Ik ben overdag super zeker van alles! Maar in de avond dus niet helemaal, dat is omdat ik weet wat er kán gebeuren. Dat moet ik vergeten en idd rustig naar buiten gaan. Ik zal de speelgoedjes gebruiken om haar af te leiden.

Liefs,

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden 3 doggies

honden foto van Gerdine van der Linden

Troosten nee, steunen ja.

Er zit een verschil in, en in mijn ogen is steunen in plaats van negeren de manier om het vertrouwen van je hond te krijgen.

Steunen is je hand op de hond leggen(niet aaien) en rustig praten. Laat zien dat jij het aankan, en regelt.

honden page profiel Rhianne + Falkor & JoyRhianne + Falkor & Joy

honden foto van Rhianne + Falkor & Joy

Het aaien kwam ook omdat ik door kreeg dat door middel van aanraking ik Joy ´eruit´ haalde en ze weer aandacht op mij kreeg. Dan kan ik aaien stoppen en is een aanraking al voldoende om aandacht te krijgen en vanuit daar door te gaan... Ik wil het natuurlijk niet bevestigen en daardoor versterken.

Liefs,

honden page profiel Iris + Shira! en Bibi!Iris + Shira! en Bibi! 3 doggies

honden foto van Iris + Shira! en Bibi!

Klinkt heel herkenbaar en wij hebben het aardig op de rit... maar het blijft opletten!

Je zegt zelf al dat je tussen het "iets" en Joy in staat, dat lijkt me uitstekend. Maar zorg er dan ook voor dat ze niet kan gaan fixeren, ga echt pontifikaal voor haar kop lopen of staan zodat ze het "iets" simpelweg niet kan zien en alleen naar jouw kan kijken. Ze zal haar kop bijdraaien en om je heen proberen te kijken, dan moet jij ook bijdraaien.

Een aanraking of "touch" zoals ik het zelf noem (toch iets bruikbaars van CM) is fantastisch om Joy weer tot de orde te roepen en aandacht voor jouw te laten hebben. Vervolgens de aandacht vasthouden en belonen met spel zoals je al doet.
Ik denk dat jij er al bent en dat Joy dat nog in moet gaan zien en dat kost even tijd, maar het komt goed!

honden page profiel Monique & Jaro & RonjaMonique & Jaro & Ronja 3 doggies

honden foto van Monique & Jaro & Ronja

Het sluipt er inderdaad zo in en ik gebruikte ook datgene zoals blijven staan en de hond laten zitten waarvan ik dacht dat als hij gaat uitvallen ik de meeste controle over hem heb. Want ja, ik ben ook niet zo groot en sterk als mijn rottie. Dus op die manier dacht ik hem voor te zijn en kon mezelf schrap zetten voor een uitval :-D ik liet de lijn ook altijd loshangen maar ze voelen de spanning van het baasje heel goed aan. Ik kalmeerde mijn hond ook met lieve woordjes, aaien enz.. Zoals ik al eerder aangaf fixeerde ik Jaro juist op hetgeen wat er komen ging. Door hem te laten zitten en zelf te blijven staan zei ik voor hem eigenlijk "let op" en dan niet op mij O-) :-D Over het kalmeren van de hond, waarvan ik dacht dat ik er goed aan deed zei 1 van de forumleden hier " Als wij zeggen 'het is goed' weet de hond op dit moment wat jij hiermee bedoeld? Weet de hond dat het goed is en dat ie nu rustig kan worden? Ik denk dat in de meeste gevallen de hond geen flauw idee heeft waar wij het over hebben, hij kan dit net zo gemakkelijk als een beloning ervaren" hetzelfde eigenlijk met een aai. Ik had hier nooit bij stil gestaan, niet op die manier. Misschien kun je die persoon eens mailen, ik heb er veel aan gehad :-)
Even voor de duidelijkheid...met de andere hond werkt het juist weer beter als ik stil blijf staan en de hond laat zitten. Jij kent je hond het beste en samen met je GT heb je al een koers denk ik uitgezet wat het beste werkt en waarom. Ik wilde alleen mijn ervaring met mijn doggies met je delen en dat je eigen gedrag, met alle goede bedoelingen ook ervoor kunnen zorgen dat je juist iets versterkt.
Groetjes

honden page profiel Rhianne + Falkor & JoyRhianne + Falkor & Joy

honden foto van Rhianne + Falkor & Joy

@Iris; BEDANKT!! Het is niet een CM tik hoor, maar idd wel een 'touch', met de hand, op d'r rug.
Het zou idd fijn zijn als Joy dit ook snel gaat voelen.

@Monique, wie had dat gezegd?? Kijken of ik daar ook iets mee kan! Ik vind het een mooie veel zeggende zin!

We kunnen met alle tips iets !! Ik ben er erg dankbaar voor.
Joy en ik zijn volg week, 3 dagen alleen. Misschien zal dit onze band versterken en het 'nachtwerk' bevorderen!

Liefs,

honden page profiel ChaveraChavera 3 doggies

honden foto van Chavera

Elke hond is anders en de 1 heeft veel aanmoediging en zachte hand nodig, de ander is weer meer gebaat bij een strengere opvoeding en regelgeving. Daarom ben ik ervoor om eerst naar de hond te kijken en naar het karakter en daar de training bij aan te passen!

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Ik ga met Hadassa mee dat iedere hond uniek is en dus ook een unieke insteek vraagt.

Enkele dingen zijn echter wel heel algemeen te beantwoorden op je vraag.

-Altijd tussen je hond en het andere inlopen (als buffer) Ook als een andere hond op jullie afkomt zorg je dat jij tussenin blijft met je blik gericht op de andere hond. Is de andere hond erg opdringerig jaag hem dan weg. Bij sommige honden is een assertieve houding en strenge blik voldoende, bij andere honden moet je misschien je stem gebruiken. Ik gebruik daarvoor een kalm, maar duidelijk 'OI' vergezeld door een kordate stap naar voren.

-Zodra de hond te gefixeert is kalm (zonder praten) uit de situatie stappen om meer afstand te creeeren. (de afstand waarin jij nog contact met haar kunt maken). Gaandeweg de juiste training zul je gaan merken dat die weer afstand verkleind kan worden.

-Je weet vast inmiddels hoe jij contact met haar kan krijgen en zorg ook dat je dit vasthoud. bij te kleine afstand helpt het dus om (als hierbiven geschreven) de afstand eerst te vergoten en vervolgens opnieuw haar aandacht te vragen.

-Zorg dat je aan jezelf blijft werken om je zekerder te voelen. (jouw kalmte en zekerheid straal je op haar af). Wat je onder anderen kunt doen is thuis voor de wandeling even stevig stampen en visualiseren dat je stevig geworteld bent. Tijdens de wandeling kan het helpen om 'cool' te lopen, kalm en daadkrachtig. De houding die jij aanneemt beinvloed ook je gemoed.

-Probeer ook angstige gedachten letterlijk los te laten voor de wandeling. Hoe meer jij angstgedachten visuliseert, hoe meer je aan daadkracht verliest.

-Last but not least! Wees mild voor jezelf. Het belangrijkste in dit proces is dat jij je kracht gaat (her)vinden. Dat is een proces en vergt oefening en 'oja ervaring' waar je op verder kunt gaan. Het is allemaal een kwestie van het juiste gevoel en juiste houding zin te pakken. Met trucjes kun je dit bereiken, maar het moet verinnerlijkt worden om ook echt stevig te staan.

Succes

honden page profiel CynthiaCynthia 3 doggies

honden foto van Cynthia

Vraagje.. met al deze oefeningen geef je toch juist extra aandacht aan haar reactie? Is dat niet een soort van bevestigen dat haar reactie nodig is? Belonen bijna?

Ik zou gewoon rustig doorlopen, geen oogcontact en doen alsof er niks aan de hand is..

honden page profiel Rhianne + Falkor & JoyRhianne + Falkor & Joy

honden foto van Rhianne + Falkor & Joy

@Petra; wederom bedankt voor je tips. Ook ik moet 'oefeningetjes' doen voor ik naar buiten loop. Ik loop bewust erg traag voor mijn gevoel, maar hierdoor volgt Joy wel! En dat is al één pluspunt. Bedankt!

En idd iedere hond is anders, vandaar dat ik tips eruit pak. Joy is een zachtaardige hond die erg snel onder de indruk is. Ik moet haar kalm benaderen en niet straffen. Dan ben ik haar kwijt. Joy heeft veel(oog)contact nodig, soort bevestiging 'ja goedzo' 'braaf', wanneer ik dit niet doe raak ik haar ook kwijt.

@Cynthia, bij Joy kan ik niet 'gewoon' doorlopen. Dan ga ik in een soort van conflict. Wanneer ik haar aandacht heb met het speeltje, is ze één en al oog voor mij en niet voor de hond of mens waar ze in het donker op reageert. En dát is wat ik graag wil.
Bij Falkor werkt doorlopen bijvoorbeeld wel.

Liefs,

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe laten zien dat IK het aankan en hond niet hoeft te 'regelen'." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Zwemmen of duiken ???
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^