Zucht. Alweer zo'n vroege castratie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Simone, Cody en FlynnSimone, Cody en Flynn

honden foto van Simone, Cody en Flynn

Op mijn cursus is er een hele leuke border collie. Deze is 6 maanden oud. Tot mijn grote schrik verteld zijn bazinnetje doodleuk dat hij maandag geholpen word. Dat is toch veel te vroeg?? Ik dacht dat dierenartsen dat niet eens deden bij zo'n jonge hond. Ook vroeg ik waarom. Ze had niet echt een reden, behalve dat ze bang was dat hij op loopse teven ging reageren.....

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Zucht. Alweer zo'n vroege castratie" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker 3 doggies

honden foto van Uma & Joker

Mijn oppashond Mojo is ook gecastreerd toen hij 7 maanden oud was.
Ja, dat is jong, of hij er iets aan over heeft gehouden? Nee.
Maar er wordt toch aangeraden honden pas te laten castreren/steriliseren als ze helemaal volwassen zijn en zich helemaal mentaal hebben kunnen ontwikkelen?

honden page profiel WendiejWendiej 3 doggies

honden foto van Wendiej

Inderdaad, ZUCHT

Waarom in hemelsnaam.. Omdat ze bang is dat hij op loopse tegen gaat reageren? Nou dat doen ze als ze geholpen zijn ook echt wel alleen kan er geen nestje komen.

Vind dat zo`n belachelijke reden...

Zou het die vrouw sterk afraden om te doen

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker 3 doggies

honden foto van Uma & Joker

Maar er zijn ook Dierenartsen die zeggen dat je een pup al met 10 weken moet castreren, nadat ze een beetje bij jou thuis gewend zijn is het het beste ze te laten castreren, hoe jonger, hoe beter.

Maar daar geloof ik niet echt in...

honden page profiel Wen's stuiterballenWen's stuiterballen 3 doggies

honden foto van Wen's stuiterballen

De ene dierenarts zegt ja hoor het kan voor dat de pup een half jaar is en dat je daarmee de kans op kanker nog verder verkleint. De andere dierenarts zegt nee pas als de pup volwassen is want, dan is alles volgroeit.
Net zoals zoveel dingen dus in/over de opvoeding van je pup/hond...de een zegt dit , de ander zegt dat.

honden page profiel WijnaWijna 3 doggies

honden foto van Wijna

Vind het ook helemaal belachelijk , bij mij op de hondencursus zitten honden in de leeftijd van nu 5 mnd. tot 10 mnd. en er is nu al 1 teef geholpen en een 2e op de nominatie .

Sammy wordt niet gecastreerd en Jelle ook niet !!
Helemaal niet nodig.

honden page profiel Sasch&de 2 idioten ^.^Sasch&de 2 idioten ^.^ 3 doggies

honden foto van Sasch&de 2 idioten ^.^

Testosteron is een belangrijke stof voor een opgroeiende hond, en helemaal een grote hond.
Na castratie wordt deze stof natuurlijk niet meer aangemaakt..

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

waarom neem je een reu ? en waarom neem je een teef ?

als er niets aan de hand is laat ze dan intact, als er medische gronden zijn ? okee dan zeg ik castreren. maar eerder niet. en reuen is nog minder medisch noodzakelijk, voed je hond op.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

er wordt alleen naar de nadelen van het teef zijn en het reu zijn gekeken, maar castreren heeft niet alleen voordelen hoor, ook beslist vele nadelen.

lees eens in de encyclopedie wat de voor en nadelen van castratie zijn.

op jonge leeftijd castreren bevorderd hd botkanker enz. ja een teef kan ook kanker krijgen. kan. alles kan.

maar na de castratie kan dat ook, er zijn geen hormonen meer die de hond nodig heeft voor een stevig skelet, incontinentie daar hoor je een arts niet over, jazeker, er zijn medicijnen voor , de hele leven slikken, is dat een plus ? nee toch, en nee niet iedere hond krijgt incontinentie , maar er zit een goeie kans in van wel. als je hond niets mankeert, waarom dan zo,n grote ingreep. ?

honden page profiel D&BD&B 3 doggies

honden foto van D&B

Tja de meningen zullen er altijd over verschillen denk ik..
Mijn moeder bv wil dat we Dobby laten castreren. Voordat we hem kregen, dacht ik dat ook. Nu denk ik: alleen wanneer het echt nodig is.

Maar als ik een teefje zou hebben, zou ik twijfelen. Daarom heb ik (nou ja, wij) voor een reu gekozen.

Als het per ongeluk gebeurt dat je teefje gedekt wordt, zou ik met het nestje zitten en daar ben ik niet voor geschikt ;-)

jetje (Gast)

onze vorige hond is niet gecastreerd en ben er eigenlijk ook geen voorstander van maar ja een hond van 6,5 maand die op andere honden en op benen reppeld is ook niet fijn ( ook voor de hond zelf niet), zou ook niet weten hoe ik hem dat af moet leren, iemand tips??????

honden page profiel corrie koopmancorrie koopman 3 doggies

honden foto van corrie koopman

Wij hebben Bowie met 15 maanden laten castreren.
En hij is wel wat rustiger geworden.

honden page profiel Nikki & HeroNikki & Hero 3 doggies

honden foto van Nikki & Hero

Ik heb al in menig veel boeken gelezen dat je je hond beter laat castreren/steriliseren als je er niet mee zou fokken, omdat dit "gezonder" voor de hond zou zijn (voorkoming van kanker) en zegt men dat de beste leeftijd hiervoor +- 6 maanden zou zijn.

Ik moet wel zeggen dat ik mij hier helemaal niet bij aansluit. Mijn Hero wordt absoluut niet gecastreerd.

honden page profiel mariskamariska 3 doggies

honden foto van mariska

wij hebben onze stamboomloze reu ook laten castreren voor dat hij 6 maand oud was..
dit omdat we een kennel aan hadden gevraagd en er dan geen stamboomloze intacte reu-en aanwezig mochten zijn. ivm fokken..

geen probleem voor ons, we willen er toch niet mee fokken.

honden page profiel Samantha, Syndi&CaseySamantha, Syndi&Casey 3 doggies

honden foto van Samantha, Syndi&Casey

Bij teefjes zeggen ze ook allemaal wat anders, de een zegt vóór de eerste loopsheid, de ander zegt 3 mnd na de eerste loopsheid. Syndi word nu 23 mei gesteriliseerd en is dan 9 maanden (met 6 mnd al loops)
Maar bij een reu weet ik het eerlijk gezegd niet.. Lijkt me wel erg jong, 6 maand..

honden page profiel J&MJ&M 3 doggies

honden foto van J&M

Hallo,

Men spreekt bij een teefje vaak alleen van een sterilisatie maar dat is alleen het afbinden van de eileiders. Je teefje kan dan niet meer zwanger worden natuurlijk, maar wordt wel gewoon loops.
Een teefje kan ook gecastreerd worden hierbij worden de eileiders verwijderd.Voor de eerste loopsheid schijnt volgens onderzoek de kans op tumoren in de melkklieren 0,05%, te zijn na de eerste loopsheid 8% en na de tweede loopsheid 26%. Castratie na de tweede loopsheid schijnt alleen nog een positief effect te hebben op het ontstaan van goedaardige tumoren van het uierweefsel.
Laat je je de hond na de eerste loopsheid castreren, dan zegt men dat het beste tijdstip in de derde of vierde maand na de eerste loopsheid ligt.
bij het castreren van je teefje moet je wel rekenen dat de vacht doffer wordt en langharigen honden kunnen daarbij een pluizerige vacht krijgen. Ook wordt de teef vaak wat feller (dus als ze al fel is is dit misschien geen goede keuze) en om niet te vergeten kan er ook wat incontinentie om de hoek komen kijken. Dit schijnt weer te maken te hebben met de invloed van hormonen op de sluitspier(en) Ook kan de teef wat groter worden omdat de groeischijven pas sluiten als de eerste loopsheid is geweest. Ik zeg hier niet dat ik voorstander ben van zo vroeg (Ik laat mijn reu ook niet castreren zolang het echt niet medisch noodzakelijk is of als hij gaat rijden en dat dat uit de klauwen loopt) Ik denk laat ik het er maar even bij zetten maar dit schijnen de feiten te zijn.

Greetz J@ck.

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker 3 doggies

honden foto van Uma & Joker

" onze vorige hond is niet gecastreerd en ben er eigenlijk ook geen voorstander van maar ja een hond van 6,5 maand die op andere honden en op benen reppeld is ook niet fijn ( ook voor de hond zelf niet), zou ook niet weten hoe ik hem dat af moet leren, iemand tips??????
"


Dan kan het zijn dat je hond gewoon overprikkeld is, en dat hij daarom dat gedrag vertoont.
Krijgt je hond wel genoeg verplichte rust?
En als hij gaat rijden op benen moet je hem gewoon negeren, niet aankijken, niet tegen hem praten.

honden page profiel SusanneSusanne 3 doggies

honden foto van Susanne

Ik krijg ook het idee dat bepaalde dierenartsen gewoon snel geld willen ontvangen, en daarom al vroeg aanraden te castreren. Onze hond kreeg met 9 maanden last van een ontstoken voorhuidje, en zou daarom ook gewoon gecastreerd moeten worden. Nee hoor, als dat het enige is waar ie last van heeft, dan spuit ik dat zelf wel een keer per week schoon.. Mocht ie nou echt last krijgen van zn hormomen, dan ga ik er misschien nog over nadenken, maar dat zie ik dan wel weer. Ik zie er nu bij hem totaal het nut niet van in!
Misschien dat castreren geen kwaad kan, misschien ook wel, ik weet het niet meer, iedereen zegt wat anders.. Maar dit werkt nu voor ons iig, en daar gaat het om:-)!

honden page profiel NikaNika 3 doggies

honden foto van Nika

Mijn teefje en reu zijn ook gecastreerd op 6 en 7 maanden.
Heb toen verschillende dierenartsen gebeld en ze raadde me dit allemaal aan. In Amerika doen ze dit al jaren en het blijkt dat dit een goede preventie is van verschillende kankers.

honden page profiel Patricia & de MusketiersPatricia & de Musketiers 3 doggies

honden foto van Patricia & de Musketiers

ik vind t vroeg... Skippa wil ik ook laten helpen. als t financieel lukt vlak voor zijn 1e verjaardag. maar zo ziet het er iig niet naar uit... dan maar erna als ik t dan nog nodig ga vinden...

honden page profiel Laura & RobbieLaura & Robbie 3 doggies

honden foto van Laura & Robbie

ik ben geen voorstander van castreren of stereliseren(alleen medisch)

uit de honden encyclopedie onderzoek is gedaan door Laura Sanborn

Allereerst adviseren wij een castratie uitsluitend als daar een lichamelijke oorzaak voor is zoals een hardnekkige voorhuidontsteking of een prostaatprobleem.

Ook bij bepaalde gedragsproblemen kan castratie, naast gedragstherapie, door de gedragstherapeute of de dierenarts geadviseerd worden. Zonder dit soort aanleidingen is castratie niet nodig en eigenlijk ook niet wenselijk, aangezien het dan om onnodig ingrijpen in het lichaam van het dier zou gaan.

Mogelijke gevolgen van castratie zijn:

De stofwisseling past zich iets aan, terwijl de meeste reuen na castratie duidelijk hongeriger worden en soms zelfs geobsedeerd door eten lijken. Indien u dezelfde hoeveelheden en soort voedsel zou blijven verstrekken als vóór de operatie, zou de reu te zwaar kunnen worden.

U kunt dit eenvoudig oplossen door na de operatie nog ¾ van het dagrantsoen van vóór de operatie te geven, maar meestal is het beter te aanvaarden voor de hond als voortaan een voeding gegeven zal worden die meer vezels en minder calorieën bevat. U kunt gerust gekookte groenten naar believen bij de voeding voegen zodat de hond een meer "gevuld" gevoel heeft. De hond zal minder gemotiveerd worden in gedragingen die voor een groot gedeelte door zijn geslachtshormonen ingegeven worden, zoals weglopen van huis als er een loopse teef in de buurt is, of het aangaan van dominantieconflicten met andere reuen. Dit kan ook inhouden dat de hond over de gehele linie rustiger wordt.



Even ter informatie.

(1) Onderzoek in Engeland: Gecastreerde teven leven gemiddeld langer dan intacte teven, maar als je alleen kijkt naar honden die een natuurlijke dood zijn gestorven, dan blijkt dat intacte teven gemiddeld langer leven.

(2) Onderzoek onder 2002 honden in VS: gemiddeld leven gecastreerde honden langer dan intacte honden, maar het gevonden verschil is statistisch niet significant (en kan dus op toeval berusten).

(3) Onderzoek naar tumoren hart- en vaatstelsel bij honden: Gecastreerde teven hebben een meer dan 4 keer groter risico dergelijke tumoren te ontwikkelen dan intacte teven; het risico van hemangiosarcoma is zelfs meer dan 5 x zo groot. Conclusie van het onderzoek: Castratie verhoogt de kans op tumoren in hart- en vaatstelsel.

(4) Onderzoek onder 217 honden met miltkanker: Gecastreerde teven lopen 2,2 keer zoveel risico op miltkanker (hemangiosarcoma/hematoma) als intacte teven.

(5) Onderzoek osteosarcoma; risico voor gecastreerde honden is twee keer zo groot als dat voor intacte honden.

(6) Onderzoek naar factoren die het ontstaan van melkklierkanker bij honden bevorderen: Meer kans bij oudere teven, intacte teven of teven die na de leeftijd van 2,5 gecastreerd zijn; meer kans bij teven die al jong te dik zijn en bij teven die geen uitgebalanceerd voer krijgen.

(7) Idem, voeding in jeugd beïnvloedt kans op later ontwikkelen van mammaetumoren.

(8) Onderzoek naar tumoren in blaas-/urinewegen bij honden: Gecastreerde honden lopen meer risico.

(9) Tulsa Kankerregistratie honden/katten: van ruim 63000 honden had 1% tumoren (goed- en kwaadaardig). De meest voorkomende kwaadaardige kanker bij honden was melkklierkanker.

(10) Hypothyroidie (te trage schildklier): Castratie bleek de grootste risicofactor: gecastreerde honden lopen meer kans op schildklierafwijkingen dan intacte honden.

(11) Idem, bij gecastreerde teven was het verschil significant ten opzichte van intacte teven.

(12) Onderzoek naar (dodelijke) acute pancreatitis: Het risico van acute alvleesklierontsteking is hoger onder gecastreerde reuen en teven dan onder intacte teven.

(13) Idem (vergeleken met intacte reuen).

(14) Onderzoek naar incontinentie: gecastreerde teven lopen significant meer risico om incontinent te worden vanwege weefselveranderingen in de urinewegen onder invloed van hormonen.

(15) Idem: onder gecastreerde teven komt 8 x zoveel incontinentie voor als onder intacte teven.

(16) Idem: 20% van de gecastreerde teven wordt incontinent.

(17) Gescheurde kruisbanden: gecastreerde reuen en teven lopen meer risico dan intacte honden.

(18 Idem, onderzoek onder ruim 10700 honden: meer risico voor gecastreerde honden.

(19) Obesitas: Onder gecastreerde reuen en teven worden twee keer zoveel te dikke honden gevonden als onder intacte honden.

(20) Risicofactoren chronische keratitis (hoornvliesontsteking): Onder honden van 4 jaar en jonger, lopen reuen en gecastreerde teven meer risico dan intacte teven (verschil statistisch significant).

Je zou voorzichtig kunnen concluderen dat dierenartsen pup-eigenaars eerst bang maken met een verhaal over risico op mammaetumoren, ze dan de hemel beloven met het verlossende woord “vroege castratie”, maar daarbij verzwijgen dat

(a) het risico op mammaetumoren al heel erg klein is.

(b) dat door castratie het risico van allerlei andere vormen van kanker en overige ellende gigantisch toeneemt.


Vachtproblemen:

Castratie van reuen en teven (ook voor teven heet het officieel castratie) heeft niet onze voorkeur, tenzij het medisch noodzakelijk is. Dat heeft diverse redenen:

Castratie heeft een nadelig effect op de vacht. Zowel reuen als teven hebben door castratie vrijwel altijd trimbeurten nodig om de vacht onder controle te houden en te zorgen dat er geen klitten en vervilting optreedt. Bovendien maakt een castratenvacht, zoals het heet, uw hond er niet mooier op.

Castratie heeft effect op het karakter. Teven worden vaak standvastiger in hun negatieve trekjes. Met andere woorden: Onzekere honden worden vaak onzekerder, pittige teven worden vaak nog pittiger, zelfstandige weglopers worden vaak nog zelfstandiger. Soms pakt het natuurlijk ook goed uit, maar lang niet altijd. En terugdraaien kan niet.

Castratie heeft veelal nadelig effect op de stofwisseling. Honden worden hongerig maar verbranden minder, waardoor overgewicht op de loer ligt. En overgewicht is een bedreiging voor de gezondheid.

Soms is castratie nodig, bijvoorbeeld bij een heftige baarmoederontsteking of bij reuen die zichzelf in gevaar brengen door aldoor maar weer weg te lopen. Wanneer zoiets niet aan de orde is, adviseren wij absoluut om uw hond intact te laten, gewoon zoals de natuur het bedoeld heeft.


Maar veel dierenartsen zeggen dat castratie beter is voor de gezondheid van uw hond. Is dat ook zo?

Er is uitgebreid onderzoek naar gedaan en het bleek met die voordelen heel anders te zitten dan iedereen dacht.
Sterker nog: castratie bleek evenveel negatieve gezondheidseffecten te hebben als positieve effecten.
In een groot aantal gevallen, met name bij reuen, bleken de negatieve kanten zelfs zwaarder te wegen dan de positieve.

honden page profiel RoosRoos 3 doggies

honden foto van Roos

Dierenartsen verschillen ook erg in mening en mensen die altijd op hun dierenarts af gaan nemen dat advies klakkeloos aan.

Mijn dierenarts zegt ook dat je eerst moet kijken hoe je hond uitgroeit en dat ze alleen in het uiterste geval wil castreren. Kijk ze zal vast wel op verzoek van mensen hun hond castreren, maar dan weet ik zeker dat ze uitlegt waarom zij het wel of niet zou aanraden.
Maarja ik heb het dan ook getroffen met mijn DA. (vind ik)

De reden die de vrouw geeft vind ik wel erg stom hoor.
Bentley is nu 9 maanden en reageert ook op loopse teven (alleen als ze los lopen op de hei) Heel irritant natuurlijk, maar als ik het weet lijn ik hem even aan en kan hij daarna weer los.

honden page profiel Sandra en FleurtjeSandra en Fleurtje 3 doggies

honden foto van Sandra en Fleurtje

Ohh ik vind dit zo moeilijk mijn vorige hond moest op 10 jarige leeftijd onder het mes baarmoeder ontsteking wat was ze ziek.
Het was of opereren met alle risico's van dien of niets dan dan zou ze waarschijnlijk sterven pff.
Ik heb het laten doen daarna werd ze dik feller naar andere honden ze was namelijk altijd al bang voor andere honden.
Ze kreeg een doffe vacht.
Nu zit ik met hetzelfde dilemma met Fleur wat moet ik doen laten helpen? of niet.
mijn dierenarts zegt ook laten helpen drie maanden na haar eerste loopsheid.

honden page profiel Nikki, vrouwtje van Baco & DaniNikki, vrouwtje van Baco & Dani 3 doggies

honden foto van Nikki, vrouwtje van Baco & Dani

Ik was gisteren even kijken op MP, daar was al een pup van 10 weken gecastreerd.... :'(

honden page profiel Patricia & de MusketiersPatricia & de Musketiers 3 doggies

honden foto van Patricia & de Musketiers

" Ik was gisteren even kijken op MP, daar was al een pup van 10 weken gecastreerd.... :'( "


dat meen je niet! :O dit is erg!!!!

honden page profiel Sky & HaileySky & Hailey 3 doggies

honden foto van Sky & Hailey

Sky is ook met 6 maanden gecastreerd, hij is nu 2 jaar oud inmiddels, ik heb er echt nog geen dag spijt van gehad,.. Sky had constant voorhuidontstekingen, hardstikke vies, helemaal met een kind in huis en veel vriendjes.. alles was groen het zat zelfs op de voortafel O-) Dierenarts gebeld en die zei kom hem maandag maar brengen! heb tot nu toe ook nog steeds geen nadeel ontdekt! de hond van mn schoonzus is ook met 6 maanden gecastreerd en die is inmiddels 5 maar ook nog steeds geen problemen!

In america castreren ze geloof ik zelfs al vanaf een week of 10.. nu vraag ik me af of dit wel heel gezond is voor de hond? maar kan me voorstellen met zoveel zwervers daar dat ze het preventief gelijk willen doen....

jetje (Gast)

puuuuhhhh
het wordt er niet makelijker op hoor.

ik ga morgen denk ik maar eens bellen met de dierenarts kijken wat zij vind.

maar allemaal bedankt voor de reacties

honden page profiel jetjejetje 3 doggies

honden foto van jetje

ik heb me ook maar even aangemeld.
dat is wel zohandig als je mee praat he!

honden page profiel S&F.S&F. 3 doggies

honden foto van S&F.

Testosteron wordt ook aangemaakt in de bijnieren dus dat de hele productie wegvalt is best wel onzin eigenlijk. Wel ben ik van mening dat je je hond eerst geestelijk volwassen moet laten worden.

Niet castreren heeft veel voordelen maar wel castreren ook.

- De hond is niet meer vruchtbaar, een oepsie zit in een klein hoekje
- De hond is geen doelwit meer voor psyco reuen.
- De hond zal geen last meer hebben van het overdreven reageren op loopse teefjes (niet iedere hond doet dat overdreven maar het verschil is groot)
- Geen voorhuidsontstekingen..

Dan nog heb ik mijn reu niet gecastreerd, dat zegt wel genoeg denk ik.

honden page profiel Sigrid, Sandy, Diva & NalaSigrid, Sandy, Diva & Nala 2 doggies

honden foto van Sigrid, Sandy, Diva & Nala

mijn hondje ook me 6 maanden en ze heef er niks aan over gehouden dus kan makelijk !

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Zucht. Alweer zo'n vroege castratie" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^