Witte herder, angstig?? Socialisatie???

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Mandy en NovaMandy en Nova

honden foto van Mandy en Nova

Vanochtend liep ik weer lekker buiten met Nova en kom ik de postbode tegen. Nova begint een beetje te blaffen, dus ik loop er juist naar toe en toen was het goed.. De postbode (vrouw) was helemaal enthousiast en zegt “Kijk nog een witje”, ze wist dus waar ze over praatte (meeste mensen denken dat het een poolhond, samojeed, husky, keeshondje etc is haha). Gezellig met haar gekletst over witjes. Ze zei tegen mij, je moet je witje wel goed socialiseren, want zij heeft namelijk een witje van 1 jaar en die is angstig aangelegd (blaffen/grommen naar andere, vooral kleine honden en soms zelfs naar mensen). Met loslopen had ze er geen problemen mee.
Ik schrok hier wel een beetje van, heb daar natuurlijk wel het e.e.a over gelezen over het gedrag van witte herders, dat ze terughoudend zijn. Maar zij had haar hond ook van een goede fokker en heeft haar hond heel goed gesocialiseerd met van alles vertelde zei mij (ook hondentraining) en toch is haar hond angstig/onzeker.
Herkennen jullie dit? En hoe kan je je witje nog meer/beter socialiseren? Ik ben hier volop mee bezig, winkelcentrum, markt, winkels, restaurant, cafe, terras, kinderen, mensen (bejaarden, gehandicapten, rolstoel etc), auto’s, vrachtwagens, verschillende dieren, allerlei honden (groot, klein, jong, oud), trein, werkmachines, loslopen, aan de riem, puppycursus, op bezoek bij mensen, baby’s etc etc.
Nova heeft alleen soms de neiging om te blaffen naar mensen of honden (niet naar iedere hond en niet naar ieder persoon). Dit is denk ik uit onzekerheid (doet ze als ze aan de lijn is en als ze los is). Ik blijf altijd ontspannen en maak een praatje met de mensen of aai de honden of als die mensen juist stug doorlopen of de hond agressief aan de lijn doet, dan probeer ik de aandacht van Nova op mij te richten zodat ze uit de situatie is. Dit waren tips van mijn hondentrainer. Jullie nog andere tips?
Zijn jullie witjes ook angstig/onzeker/grommerig/blafferig naar andere mensen of honden? Ben heel benieuwd!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Witte herder, angstig?? Socialisatie???" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel MexxMexx 3 doggies

honden foto van Mexx

Ik denk dat je al goed bezig bent, maar dat je zeker zo door moet gaan.
Er zijn redelijk wat lijnen waar de witjes de aanleg hebben voor angst(agressie).
Dat blaffen is wel een teken dat ze niet heel zeker is. Dus ze heeft wel jullie goede begeleiding nodig.

mexx was een heel open en stabil pupje en die hebben we ook intensief gescialiseerd en is nu nog steeds open en stabiel. Het boeit hem echt allemaal niet, vreemde mensen, vreemde omgeving, vreemde dieren etc.. Met de carnaval hobbelt hij vrolijk mee door de stad, kids in pakjes en onder de sminck vallen hem om de nek en hij kwispelt alleen een keer, grote wagens met muziek en meneer ligt met zijn kop op zijn poten op de stoep te kijken naar alles wat langs loopt..

Het is wel een combi van opvoeding en aanleg.
Als 1 van de 2 niet goed is zal je witje waarschijnlijk nooit super stabiel worden, maar het hoeft ook niet perse een probleem te zijn in het dagelijks leven.

honden page profiel Samantha & AikoSamantha & Aiko 3 doggies

honden foto van Samantha & Aiko

Heel herkenbaar Mandy. Aiko zit, ondanks dezelfde socialisatie als jij noemt, nu in een (angst?)fase dat hij al begint te blaffen zodra we savonds de deur uit lopen, tegen paaltjes, bomen, stilstaande mensen.. En hij kan zwaar blaffen zeg.. O-) Dan loop ik ook naar het betreffende ding en zeg dat het goed is.
Maar ik lees hier de verdere tips ook even mee :-)

honden page profiel MexxMexx 3 doggies

honden foto van Mexx

Wat dus ook goed werkt is herhalen herhalen herhalen.
Dus waar een pup van een ander ras 1 of 2 x met de bus gaat als pup, neem je je witje vaker mee en langer (oudere leeftijd).
Daarnaast is afleiden met lekkers of een speeltje een goede opslossing voor ze gaan reageren en verder het gedrag negeren. Pas als ze rustig zijn verder gaan of belonen.

honden page profiel Annelies & Déru†, en de Puli,s Ixy en KwintAnnelies & Déru†, en de Puli,s Ixy en Kwintgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Annelies & Déru†, en de Puli,s Ixy en Kwint

Hoi Mandy, ik heb vroeger vaker witte herders getraind ,maar jammer genoeg waren ze allemaal angstig. `Het zijn geweldige honden met een enorme werklust alleen staat hun angst dit vaak in de weg. Heb nog eens navraag gedaan hier op het forum, oa aan Charlotte (je vindt haar onder baasjes), zij fokt witte herders en deze bevestigde dit! er zijn nog een heleboel lijnen waar angstige honden uit voortkomen. Dus ik zou het niet zo zeer op de socialisatie gooien maar denk dat het een genetische zaak is . Ik vindt dat je goed bezig bent, ga daar maar mooi mee door. Het zal je hond goed doen. :-D

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Ik heb geen witje :-D ..

maar blaffen wat zij doet is op dat moment afstandvergrotend,ze vindt het wel wat engig op da moment.

Socialiseren is ook goed,maar ik vind wel dat een groot deel ook ligt aan je manier van omgaan met honden(ook/zeker gevoelige witjes).Ken je kalmerende signalen van Turid Rugaas?
Ik doe er vast wat linkjes bij,was voor mij heel leerzaam toen ik er voor het eerst kennis mee maakte.

http://kynoblog.com/artikelen/de-puppy-en-de-jonge-hond-over-opgroeien

http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven

honden page profiel Mandy en NovaMandy en Nova

honden foto van Mandy en Nova

@ Mexx, das fijn om te lezen dat er iig een stabiel witje is en bedankt voor de wijze raad en ondersteuning! :-D
@ Samantha, met Nova gaat het steeds beter, maar ze is wel echt een "kat-uit-de-boom-kijker". Maar zoals je dus kan lezen ben ik er goed mee bezig, "negeren, socialiseren, afleiden", soms best lastig wat de juiste methode is... O-) Misschien kunnen we elkaar tips geven!
@ Annelies, bedankt voor je reactie! Helemaal top en goed dat je het hebt nagevraagd. Ik zal Charlotte eens opzoeken op het forum! Altijd handig om met ervaren mensen te spreken. De moeder en het zusje van Nova waren juist heel stabiel. Vader hond trouwens ook.. Dus genetisch gezien zit het denk ik wel goed.
Waar heb jij les gegeven?
@ Soraya, bedankt voor je goeie en uitgebreide tip! Ik heb het helemaal doorgelezen en heb er zeker wat aan. Heb jij die methode ook op je eigen hond toegepast? Ik kende het nog helemaal niet. Zijn er ook boeken over? :-) Houd van leesvoer!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Witte herder, angstig?? Socialisatie???" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^