waar ligt het verschil in angst of dominant gedrag ?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel EricaErica 3 doggies

honden foto van Erica

Hallo, ik denk zelf dat het een combinatie is van angst en dominantie. Je verteld zodra er auto´s voorbij komen dat je hond er tegen aan wil springen en gaat blaffen. Dat is pure dominantie. Als jij al ziet dat hij dat wil gaan doen. Laat hem maar stil staan. Geef hem maar het commando zit, en hij moet gewoon normaal rustig zitten tot dat de auto weg is en dan loop je verder. Beloon je hem. Dat hij zn poot optilt en er komt niks uit, dat is gewoon zijn geur verspreiden en laten zien dat het zijn terrein is. En als hij blaft en gromt op zijn eigen terrein dan is dat puur om jou te beschermen. Jij vertelde ook dat hij soms achter je ging verschuilen, het kan wel gewoon een combinatie zijn van beide. Moeilijk, want ik heb zelf ook een Dobermann gehad en helaas niet kunnen houden vanwege ditzelfde gedrag.

Groetjes Erica en een poot van Rocky

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "waar ligt het verschil in angst of dominant gedrag ?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

@Gorby, het berichtje is alleen de uitslag van een onderzoek, waarbij het erom gaat dat de dominantie-theorie om het gedrag van honden te verklaren inmiddels achterhaald is.
Als je dan nagaat dat deze dominantietheorie ontstaan is naar aanleiding van het bestuderen van een groep zeer gestresste wolven in gevangenschap kan ik me daar ook wel iets bij voorstellen.
Degene die de term alhpa verzonnen heeft, is daar inmiddels ook van teruggekomen, maar natuurlijk hebben honden wel hun eigen karakter.

Misschien zijn (sommige?) honden van nature ook geen roedeldieren? Als je kijkt naar honden in bijv. India, leven die nooit in een roedel maar altijd solitair, uitgezonderd de moederhond met haar jongen.

In elk geval, als wij mensen met 1 of meerdere honden samen leven zou je kunnen spreken van een roedel of samenlevingsgroep waar wel bepaalde regels moeten zijn wil het allemaal functioneren.

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

@Erica
Hou alsjeblieft op met dit soort onzin. Een hond die een auto wil domineren? Dan mag hij wel oppassen dat hij geen dominante auto tegenkomt, want dan ligt hij er wel onder. Of een dominante vrachtauto. Er is helemaal geen sprake van een relatie tussen de auto en de hond. Laat staan van een dominantieverhouding!

DIT HEEFT NIETS MET DOMINANTIE TE MAKEN. Helemaal niets.

honden page profiel Monique & Jaro & RonjaMonique & Jaro & Ronja

honden foto van Monique & Jaro & Ronja

Ik doe nog steeds met beide honden apart een cursus. Ik doe dit om de band te versterken en om te leren van en over mezelf in de omgang met m'n honden en natuurlijk hierdoor mijn honden beter te kunnen leren luisteren. De trainster "een geweldig leuk mens" maar tolereert het gedrag van onze reu niet (wat logisch is want ik ook niet) en corrigeert de hond of laat de baasjes de honden corrigeren door een boze foei of een rukje aan de riem. Ook hier zit het euvel.. moet ik deze situaties blijven opzoeken of juist niet ?

Als hij dit doet omdat het "dominantie" is dan lijkt het mij een must om ermee door te blijven gaan. Hoe leer je een hond anders iets aan of af als je het mijd. Als hij dit doet omdat het "angst" is dan lijkt het mij verstandiger om uit deze prikkels te stappen en het veel rustiger aan op te bouwen.
Of ben ik nu te verstandelijk aan het beredeneren O-) :-D

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

Wat je in ieder geval moet doen is een andere hondenschool zoeken. Een trainer die jou hond corrigeert of cursisten laat corrigeren heeft het echt niet begrepen.

honden page profiel zonnetjezonnetje 3 doggies

honden foto van zonnetje

Op de belgische tv is nu een programma dat heet Hond is baas, met (ik geloof )Victoria Stillwell. Heel leuk om te zien hoe zij alleen met positieve methodes het gedrag van honden helemaal kan veranderen. Ze heeft het ook nooit over 'dominantie'. Ik denk jhaast dat het ondertussen een andere betekenis heeft gekregen, namelijk; als de hond niet luisterd. dat is echt wat anders, dan is hij wel 'dominant over de baas' omdat hij zijn eigen zin doet. Maar dat is gewoon slecht opgevoed als je het mij vraagt. Ze bewijst dat het wel kan met belonen! Dat is wel wat anders dat die maffe mexicaan! Leuk om te zien.

Gisteren toevallig ook een hond die agressief op andere hondne reageerde, en jawel, met belonen en aandacxhtsoefeningen, EN ER LANG EN HARD AAN WERKEN, gaat het een stuk beter.

honden page profiel Monique & Jaro & RonjaMonique & Jaro & Ronja

honden foto van Monique & Jaro & Ronja

@bassie.. de cursisten corrigeren natuurlijk ieder hun eigen hond. natuurlijk worden ze beloond met lieve woorden of een stukje kaas als ze iets goed doen. Ik vraag me af hoe jij je hond dan laat weten als hij/zij de fout in is gegaan ? Zeg en doe je dan niets en wacht je tot je hond klaar is met de aanval ? Natuurlijk probeer ik alles uit de kast te halen om het te voorkomen door de aandacht te blijven houden. Als hij een andere hond negeert beloon ik hem uitbundig maar als hij de aanval in zet dan moet ik als baasje zijnde toch optreden ? Als ik hem niet laat weten dat ik dit niet tolereer dan is het voor hem toch geoorloofd om dit gedrag te blijven vertonen.

@ simone.. ik heb geen gt ingeschakeld. Hoewel ik er steeds vaker over na denk dit wel te doen val ik steeds over de zelfde dingen. Zo heb ik in mijn omgeving nu best vaak meegemaakt dat nadat een gt was geweest, hij zijn object bestudeerde, een plan van aanpak er op los gooide met als resultaat dat het gedrag nog erger werd of er nog meer dingen bij kwamen omdat de beste gtér er gewoonweg naast zat met zijn oordeel en plan van aanpak. Als baasje zijnde geloof je heilig in zijn deskundigheid en goede bedoelingen en ga je er mee door. Ondanks dat je gevoel zegt "dit klopt niet, het gedrag word erger" dan hoor je weer van de gtér dat je ff door de zure appel heen moet bijten, dat dit normaal is, dat je hond je aan het uitproberen is etc waardoor je gewoon doorgaat met wat de gter voorschrijft. Gevolg.. flink wat euro's lichter maar bovenal een hond waarmee je helemaal opnieuw kunt beginnen. Er zullen heus wel goede gters zijn maar zelf heb ik nog nooit van iemand gehoord, die is goed, die moet je nemen. Helaas beinvloeden deze situaties mijn vertrouwen in een gter ;-)

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

@Monique
Natuurlijk wacht je niet tot je hond klaar is met aanvallen. Dat lijkt me logisch. Maar correcties hebben niet zo veel zin als je hond het gedrag al aan het uitvoeren is. Dat blijkt ook, want hij doet het nog steeds. Wat zou je wel kunnen doen? In eerste instantie sta je al te dichtbij. De prikkels zijn op dit moment gewoon te sterk voor je hond. Dus eerst afstand vergroten. Altijd eerst proberen om ongewenst gedrag te voorkomen. Wanneer het toch een keer voorkomt dat je hond uitvalt, dan loop je met je hond gewoon weg uit de situatie, zonder er verder aandacht aan te besteden. Dit is iets heel anders dan negeren, je loopt namelijk weg uit de situatie.

Bedenk ook eens wat je zou willen wat je hond op het moment dat hij een andere hond ziet zou moeten doen? Wil je dat je hond gaat zitten? Leer hem dan als hij een andere hond ziet dat hij gaat zitten. Eerst uiteraard op hele grote afstand en dan weer langzaam steeds dichterbij. Zo leert hij wat hij wel moet doen.

De meeste mensen zijn alleen maar gericht op wat een hond verkeerd doet, maar je kunt je veel beter richten op wat een hond wel goed doet of wat hij beter zou kunnen doen i.p.v. ongewenst gedrag.

honden page profiel Simone & MaxSimone & Max 3 doggies

honden foto van Simone & Max

hier heb je de link van de hondenschool van Jolein (GT)

Kun je zelf beoordelen wat je ervan vindt. Misschien is het wat, tenminste als je in de buurt woont van Arnhem

http://www.hondenschooldelaar.nl/

honden page profiel Monique & Jaro & RonjaMonique & Jaro & Ronja

honden foto van Monique & Jaro & Ronja

@ bassie.. het terrein waar de curcus gehouden word is vrij compact, daar word het lastig om de afstand te vergoten en in een straal van 2 flinke passen staat wel een hond met hun baasje opgesteld in een linie. Buiten de cursus gaat dit uiteraard wel en ontlopen we deze situaties ook waar dit kan. Het weglopen uit de situatie is een goede tip mits de aanval al niet is ingezet. Dan is hij te gefixeerd en te sterk om hem naar de andere kant te krijgen.
Een goede tip is bedenk wat je hond zou moeten doen als hij een andere hond ziet. Het liefst zou ik willen dat hij de andere negeerde.. maar dat is het hem net. Zijn fixatie maakt daar plaats voor. Ik heb ook een tijdje geprobeerd om hem te laten zitten.. in zijn "goede"periode ging dit goed en zag je dat het regelmatig werkte. Nu is zijn huidige fase geef ik hem een alarmbel daarmee. Als ik zit zeg dan is hij extra alert.
Ik richt me zeker op wat hij goed doet, anders zou ik ook niet zoveel om hem geven en er weinig plezier meer uit halen.. maar ik kan het negatieve gedrag niet negeren.
Begrijp me niet verkeerd met deze reacties dat ik je het idee geef dat alles wat je zegt of iemand anders ik dit zo van tafel veeg of er niets aan zou willen doen. Ik probeer hiermee inzichtelijk te maken hoe de situatie is, wat we al gedaan hebben en wat ook niet gaat. En vanuit alle reacties ga ik dan verder bedenken wat ik nog kan doen of weer zou moeten gaan proberen. Zo zit ik nu bijvoorbeeld sterk te twijfelen om voorlopig uit de curcus met hem te stappen omdat de ruimte zo beperkt is en de prikkels zo sterk.

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

@Monique
En dus zul je de omstandigheden zo moeten aanpassen dat je het wel werkbaar kunt maken.

Als het terrein zo klein is dat je geen afstand kunt houden, zul je toch een andere hondenschool moeten gaan zoeken waar je wel heel veel ruimte hebt. Anders zal het nooit minder worden.

Als jou hond te sterk voor jou is kun sowieso zijn en jou veiligheid niet waarborgen. Als hij de weg op loopt bijvoorbeeld!

Weglopen. Als je hond te gefixeerd is ben je al veel te dichtbij. Daarom eerst op grotere afstand.

Ik heb nergens gezegd dat je zijn gedrag moest negeren. Door weg te lopen negeer je het gedrag juist niet. Alleen correcties hebben geen zin. In tegendeel! Dat maakt het alleen erger!

DUS: AFSTAND, ANDER GEDRAG en anders WEGLOPEN.

honden page profiel Monique & Jaro & RonjaMonique & Jaro & Ronja

honden foto van Monique & Jaro & Ronja

dank je simone voor de link. Ik hoor graag van jezelf terug wat je ervan vond en wat jou indruken zijn en bovenal of je gedragsverschil ziet. Ik woon ong. 50 min van arnhem vandaan en zou dit er wel voor over hebben maar dan zit ik met hetzelfde euvel.. mijden of juist niet. Daarnaast zal hij daar niet als een bezetene tekeer gaan als er iemand langs het hekwerk loopt. Dus zouden ze hem thuis moeten opserveren en dan is de afstand voor hen denk ik wel te groot voor. maar ik hoor heel graag terug wat je ervan vind want als het erg positief is dan kan ik me altijd nog bedenken ;-)
groetjes

honden page profiel ashaasha 3 doggies

honden foto van asha

de manier wat Dobry zegt kan ik me helemaal in vinden heb ik ook gedaan.daarna heb
ik ook mijn hond eerst door in de buurt waar honden aan het spelen waren me hond bij me laten zitten voor de hek. ik zat heel rustig en liet zien dat er niks aan de hand was. toen met een teefje laten spelen.eerst een rustige die heel onderdanig was en dat steeds meer op gebouwd.

honden page profiel Simone & MaxSimone & Max 3 doggies

honden foto van Simone & Max

Jolein heeft aleen groepen van 4 a 5 honden. Groter niet. Alle honden worden eerst van tevoren beoordeeld en dan in een groep geplaatst. Ze gaat Max beoordelen op zijn gedrag met haar eigen honden.

Ik heb het probleem dat Max ook te gefixeerd is op andere honden. Maar niet agressief, behalve op twee reuen die hij echt niet moet, maar dat hebben wij mensen ook toch?

Wat ik van jolein over de telefoon begreep is dat ik nog geen 100% roedelleider ben, maar wel goed op weg. Dat Max te gefixeerd is betekend dat ik niet interessant genoeg ben en de andere hond wel. Dus nu als ik een hond zie (en hij ook) pak ik z'n aandacht met wat lekkers en zo hoop ik de link te leggen met hem dat als hij een hond ziet hij automatisch naar mij moet kijken en dat weer verder uitbouwen. Hoop dat Jolein deze aanpak goedkeurt en dat we het goed doen. Ik moest wat doen want het duurde erg lang voordat ik terecht kon. heb deze afspraak al 3 maanden geleden gemaakt. Zo druk is ze.

honden page profiel gorby2009gorby2009 3 doggies

honden foto van gorby2009

het uitvallen naar auto's is zeker geen dominantie, ik moest wel ff breed lachen om die reactie van Bassie, je zal toch een dominantere auto tegenkomen.

ik denk dat het begrip dominantie een beetje uit zijn verband wordt getrokken, het is nl geen vast gegeven maar een benaming voor een interactie tussen in dit geval hond en baas, of hond en hond.

honden kennen wat mij betreft geen democratie, en dus is er altijd 1 die zou kunnen bepalen wat er gebeurd, ik weet uit de tijd dat ik zelf meerdere honden had, dat dat niet wil zeggen dat de "ranglageren" niets mogen, in tegendeel, maar.......bij het verlaten van bv ons huis, stond altijd dezelfde reu achter me, nooit 1 van de anderen, als die dat al probeerden, liep hij ze ondersteboven, zonder iets te zeggen, en zo kan ik nog wel tig voorbeelden noemen.

terug te komen op die auto: de hond heeft geleerd dat als hij zijn angst compenseert met uitvallen:
a. de baas ook reageert (aandacht en bevestiging)
b. de auto verdwijnt (en zo conditioneerd het gedrag)

wat te doen, zorgen dat de hond niet voorop zit of staat, en van grote afstand gaan oefenen op wat wel goed gaat, zodat de hond leert dat de auto niets bijzonders is en wat je eigenlijk van hem verwacht.

Gebeurd het toch, doe je inderdaad niets, je loopt weg uit de situatie en laat de hond als hij is gekalmeerd rustig een bekende opdracht uitvoeren en daar beloon je hem voor, ik ben niet zo van de snoepjes, een lekkere kroel over zijn koppie, achter de oren, of ff contact met een "praatje", is ook belonen, hou ook dat belonen variabel, want anders gaat de hond voor dat snoepje "werken" en dat verliest vanzelf zijn kracht, ben je weer terug bij af.

en verder blijf ik er bij dat een hond de baas hoort te volgen en zo heel wat ongewenst initiatief achterwege zal blijven, niet alles, maar dat heeft ook met de socilisatie en het conditioneren te maken.

stomweg afstraffen: tja, misschien als je hard genoeg doet zal de hond het gaan vermijden, ik garandeer je dat hij dan op een ander moment zijn frustraties kwijt moet, ofwel, hij zich een keer tegen jou keert (en dit proces heb ik menigmaal zien gebeuren), en bovendien verliest de hond alle vertrouwen in de baas en dat is toch de basis van een goede relatie.

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

Als honden in een roedel leven bezit elk lid bepaalde eigenschappen en deze eigenschappen worden benut, op deze manier ontstaat er een groep honden die werken als een geoliede machine, en in deze roedel is elke eigenschap net zo belangrijk, er zijn geen functies die belangrijker zijn dan een andere functies. Een alfa is gelijk aan iemand die ergens onderaan staat, alleen heeft de alfa de functie om er voor te zorgen dat alle leden hun taken niet verzaken.

Een soort gezins situatie zoals we bijv. zien bij wolven is een heel ander verhaal, deze groep wordt opgebouwd uit de kroost die hier uit voort komen, maar worden ook opgevoed volgens de standaard van de natuur, en ook hierin heeft elk lid een bepaalde functie waardoor ook deze groepen sterk worden en goed functioneren.

Als er nieuwe leden bij komen, in allebei, deze groepen wordt er even verteld en duidelijk gemaakt wat de regels en de normen zijn binnen deze groep en daar moet het nieuwe lid zich simpel aan houden en anders is er geen plaats in deze groep

Als honden elkaar ontmoeten hebben ze bepaalde interesses voor elkaar, maar deze honden willen wel graag dat de ontmoeting op een hondse manier gaat, en niet op een nerveuze of angstige of drukke manier.
Angst is een vorm van zwakte in de ogen van een hond. (en is ook niet goed voor een roedel)
Nerveus en druk is een vorm van chaos in de ogen van een hond.

En als twee honden elkaar in deze hoedanigheid ontmoeten (vooral volwassen honden) is dit vragen om problemen vooral als deze honden ook nog aan de riem zitten, als honden los zijn bepalen ze zelf hoe de ontmoeting plaats vind en kunnen ze zichzelf zijn. Sommige honden zijn niet goed gesocialiseerd en hebben moeite met welke ontmoeting ook.

honden page profiel RVSRVS 3 doggies

honden foto van RVS

@Monique & Jaro & Ronja (reactie op je post van 25 jan. 10.16)
Je hond weet echt wel dat je het tegen hem/haar hebt en niet tegen de hond die langs je tuin loopt. Bij mij hangt het ook van de situatie af hoe ik reageer. Ik probeer wat op dat moment het beste werkt of nog kan werken.
Ik heb regelmatig een JR hier te logeren. Een hondje wat dus in aanleg al de nodige eigenschappen heeft en waarbij in de opvoeding het één en ander is blijven liggen. Een hondje wat met z’n staart omhoog en een grote bek op andere honden afvliegt maar als de ander niet onder de indruk is zich op het laatste moment op z’n rug laat vallen. Een hondje dat altijd nadrukkelijk aanwezig is. Maar komt ze echt in de problemen met een andere hond dan kan Vito (of ik) het op gaan lossen door te splitsen of te dreigen.
Ik heb geen hek om de tuin en met Sjakie levert dat, wanneer er een andere hond langs komt, problemen op. Is ze enkele dagen hier dan gaat het al beter maar je moet altijd blijven opletten. Zie ik eerder dan haar een hond en baas aankomen dan zorg ik dat ik aan de kant van de weg sta en leid haar af met een balletje, ik zorg er voor dat het spel interessanter is dan de hond die voorbij komt. Of ik laat haar zitten/liggen. In een andere situatie wanneer een hond van de andere kant het huis passeert en dus ineens in het zicht is en ik achter in de tuin of keuken sta, is het SJAKIE! en schiet ik desnoods een voetbal vlak voor haar langs. Al die keren doet het er niet toe wat haar drijfveer was. Ik bepaal de regels en heb de leiding, iets wat een onzeker hondje zekerheid (geborgenheid/veiligheid) zal geven en een dominante/zekere/waakse hond zal doen begrijpen dat hij/zij zich naar mij zal moeten schikken.
Dit klinkt misschien allemaal heel resoluut en bruut maar ik ben met die beesten echt een softie die ze ’s avonds toedekt en die elke boterham die ik eet met ze deelt. Je kan best foei of wat dan ook zeggen met lichaamstaal die zeer duidelijk is, als je een seconde later maar in staat bent met een hoog stemmetje je hond te complimenteren als dat nodig is. Dus wel “heftig” reageren maar niet boos zijn. Zo ben ik niet boos omdat Sjakie de weg op rent, maar reageer ik (soms heftig) omdat ik als leider haar moet behoeden dat ze niet in gevecht raakt of onder een auto komt. Raak ik gefrustreerd door haar gedrag dan vind ik mezelf een waardeloze leider en neem ik mezelf dat kwalijk.
Afgelopen zomer was Sjakie hier 3 weken en begreep ze de huisregels steeds beter en kwam ze in ons ritme. Als ze ’s middags moe van het zwemmen in de tuin met een pensstaafje lag was al het strandvolk en honden wat voorbij trok niet interessant. Dat was een ander wereldje waar wij niet niets mee te maken hebben.

honden page profiel ashaasha 3 doggies

honden foto van asha

ooo ik had nog niet gelezen wat basie allemaal geschreven heeft maar ik ben eht met hem eens.
corigeren werkt neit het maakt het alleen erger als jij je hond die uit valt ook nog boos op word dan maakt jou hond de link oo door die hond krijg ik op mijn kop en nog veller zal hij reageren de volgende keer.

rust moet je hond hebben hij moet leren dat de hond hem niks gaat doen. want bij honden die bang zijn en uit vallen geld altijd ik pak hem voor hij mij pakt en dat moet je door rustig op te bouwen. te veranderen zo dat hij merkt dat hij helemaal neit hoeft uit te vallen :-D de stappen die basie zegt klopt helemaal en ik denk dat er nog meer zijn hier op deze topic want hier hebben we het vaak over gehad

honden page profiel Monique & Jaro & RonjaMonique & Jaro & Ronja

honden foto van Monique & Jaro & Ronja

Wederom thnx voor jullie reacties. Bij de meeste antwoorden kan ik me wel in vinden of stukjes ervan, zie ik dat ook zo en bij de tips idem dito. Ik heb de meeste tips al geprobeerd toe te passen of al gebruikt om het gedrag om te buigen. Het gedrag van oze reu daar loop ik echt al een tijdje tegenaan maar wel met flinke tussenpozen. Ik bedoel.. soms ging het ook echt wekenlang super en reageerde hij niet of nauwelijks op auto's, voorbijgangers, andere honden etc. Dus de hond die ik graag zou willen zien had ik dan wekenlang. Ik probeer te bedenken waardoor het gedrag van hem dan weer ineens zo veranderd maar kan de link niet vinden. Voor mijn gevoel reageerde ik hetzelfde als toen het nog super ging. Ook als ik dezelfde truckendoos opengooi die voorheen wel werkte nu gebruik dan zie ik soms wel weer dat het werkt maar soms zie ik juist het gedrag verergeren. Dus ik ben momenteel echt een ping pong bal die van de ene truc naar de andere gaat in de hoop dat het wel werkt. Ook heb ik gekeken of de omgeving/situaties anders zijn. Op de cursus zijn het hondenaantal uitgebreid, waardoor je dichter bij elkaar staat. Maar hier gaan we 1 keer in de week heen en zijn gedrag speelt niet alleen op de curcus af. Enerzijds is het mij opgevallen dat het gedrag weer is aangewakkerd en extremer is geworden nadat onze teef loops is geworden. Maar anderzijds laat ik ze apart uit en is ze nu al een tijd niet meer loops. En daarbij is dit niet de enige keer dat zijn gedrag veranderd is. (ik type zo verder op een nieuwe reactie want als ik teveel type dan blijft mijn scherm steeds bewegen)

honden page profiel Monique & Jaro & RonjaMonique & Jaro & Ronja

honden foto van Monique & Jaro & Ronja

Ik zie een duidelijk verschil tussen het gedrag van onze reu en onze teef. Jaro is binnenshuis echt het sulletje :-D zo ontzettend lief, zacht maar ook onderdanig naar onze teef. Zij is nu bijna 1 jaar en groter en forser als onze reu. Ronja onze teef is de clown, is jaloers (als wij jaro aanhalen is ze er als de kippe bij en wurmt ze zichzelf tussen jaro en duwt hem als het ware aan de kant) en stelt zich vrij dominant binnenhuis op naar Jaro. Ons lieve trutje :-D Maar zodra ze buiten zijn, zelfs voor de raam en in de tuin of ieders apart tijdens het uitlaten dan is onze sul een tiran en ons trutje een dame.
Moet er wel bij zeggen dat ze het liefst naar elke hond toe gaat (en dus trekt) om ermee te willen spelen en dat doet niet elke dame O-) :-D
Maar het verschil tussen beide en de gedragsverandering van binnen of buiten vind ik wel kenmerkend.

ikke (Gast)

Ga je ook met jarno alleen te wandelen? en zo ja, is ie dan ook anders?

Is Jarno sociaal naar andere honden toe als je hem los laat?

Binnenshuis is vaak de teef de baas en de reuen zijn de sulletjes, hier zijn ook de rangen en standen en de regels bekend onder de honden.
Als de teef loops is is dit Jarno zijn vrouwtje ook bij de reuen beginnen de hormonen te werken, buiten voelt Jarno zich verplicht om Zijn teef te beschermen en gaat alles proberen op afstand te houden.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "waar ligt het verschil in angst of dominant gedrag ?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Vraag over eliminatie dieet
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^