Fokken waarom wel en waarom niet!!!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel jannekejanneke 3 doggies

honden foto van janneke

als ik nog zou kunnen fokken met mijn oudste hond dan zou ik hem helemaal laten keuren op alles wat nodig moet zijn. fam van mij heeft een reu die ook helemaal ok is en die wilden we dan gebruiken en ze zijn geen fam van elkaar. dus waar ligt het probleem

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Fokken waarom wel en waarom niet!!!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker

honden foto van Cabasja

Heb jij de asiels gezien...???
Die zitten propvol....wat zou jou nest nou hebben wat al die andere honden niet hebben ;-)

honden page profiel Sandra, Lady Dana & Sir EddieSandra, Lady Dana & Sir Eddie 3 doggies

honden foto van Sandra, Lady Dana & Sir Eddie

@Mexx: ik begrijp je punt. Wat denk je van kruisingen?

honden page profiel jannekejanneke 3 doggies

honden foto van janneke

bij mn ouders hebben we met een andere hond een nestje gehad ook kruising en geen enkele pup zit in asiel. wij hielden ze net zolang tot ze weg waren zoniet dan bleven ze bij ons. ik heb meestal een kruising en daar is niets mis mee.
ik zeg niet dat onsw nest beter en mooier is als een ander.

honden page profiel Eefje • YunaEefje • Yuna 3 doggies

honden foto van Eefje • Yuna

Ik denk dat cabasja bedoelt dat de mensen die bij jou een pup zouden halen, misschien beter eentje uit het asiel zouden kunnen halen. :-) Anders komen die nooit leeg :'(

honden page profiel jannekejanneke 3 doggies

honden foto van janneke

ja ok van mij mag dat maar aan de andere kant zouden wij dus geen nestje mogen fokken. niet iedereen wil een hondje uit het asiel. (mij maakt het niet uit)
of nu pup heb of 1 uit asiel ze zijn welkom uiteraard blijft pup mooist want dat kan je zetten naar jou zelf maar hond uit asiel kan je jaren plezier van hebben

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker

honden foto van Cabasja

Janneke je fokt maar wat raak,maakt mij niet uit... ;-)
Er zijn er al tig van dit soort honden...
Mijn vraag was wat heeft jou nestje dan meerwaarde dan de al zovele kruisingen....???

Nergens wordt genoemd dat er niet gefokt mag worden toch O-)

honden page profiel jannekejanneke 3 doggies

honden foto van janneke

cabasja,
dank je voor je opmerking. met andere woorden ik weet niet waar ik het over heb en wat ik doe. sorry maar ik weet heel goed wat ik zou doen als mijn hond niet te oud was.
dus een kruising van mijn hond is niet welkom?

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker

honden foto van Cabasja

Hmm Janneke....waar heb ik gezegd dat jij er geen verstand van hebt...??
Waar heb ik gezegd dat een kruising van jou hond niet welkom is...??
Ik vraag alleen wat is de meerwaarde van jou kruisingpups tegenover al die andere pups??

honden page profiel Marianne Marianne 3 doggies

honden foto van Marianne

Mij maakt dat wel uit. O-)

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van cia v.d. heijden


Mij maakt dat ook uit.

Een kruising is sowieso al geen verbetering van een bepaald ras. Dus die meerwaarde of verbetering zie ik ook niet om weer wat puppen op de wereld te zetten.

Meetal is dat keuren en oké door de gewone dierenarts gedaan dus geen officiële testen....

Groetjes Cia

honden page profiel fortunafortuna 3 doggies

honden foto van fortuna

ik hou het wel lekker bij herplaatsers. O-)

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker

honden foto van Cabasja

Tuurlijk maakt het mij ook wel uit...maar ach een mens moet maar doen wat ze niet laten kan...en wie ben ik dan om....ach laat ook maar,dit is ene discussie die we tig keer voeren en heeft het zin...??

Ik ben wel erg benieuwd of ik nog antwoord op mijn 2 x gestelde vraag..

honden page profiel Sandra, Lady Dana & Sir EddieSandra, Lady Dana & Sir Eddie 3 doggies

honden foto van Sandra, Lady Dana & Sir Eddie

je komt nooit uit een discussie als deze. ik vind persoonlijk ook niet dat iedereen zomaar raak moet fokken.

Gezond is het niet, want zwangerschap is voor iedereen een aanslag op het lichaam. En er zitten zoveel honden in asiels en dergelijke... dat het geen meerwaarde voor de wereld heeft.

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker 3 doggies

Ik lees hier: omdat het gezond is voor de hond. Ik ben wel fokker, maar ik denk daar toch anders over hoor. Dat het beter is als een teefje een keer een nestje heeft gehad is al lang achterhaald. Je teefje wordt nooit gezonder en fitter van een nestje.

Ik laat binnenkort mijn jongste hond dekken. Dat zit al in de planning vanaf we haar hebben. De enige reden dat we zijn gaan fokken, is omdat het ons indertijd gevraagd is, omdat we kunnen helpen het ras en vooral het type te behouden en misschien verbeteren. Dat vinden we belangrijk, dus hebben we indertijd besloten op een verantwoorde manier af en toe een nestje te fokken, voor de echte liefhebbers van het ras.
Nu is de jongste dus aan de beurt, maar ik heb het er enorm moeilijk mee. Op zijn minst is je teefje na een nestje echt haar jeugd kwijt. Het kan nog anders, onze oudste is na 2 nestjes toch echt wat ouder geworden. Hangbuikje, wat uitgezakte tepels. Is niet erg, maar ik zou mijn jongste toch liever jong houden. Het kan nog erger, de middelste heeft een compleet doodgeboren nest gehad. Buiten het feit dat we hier enorm veel verdriet van hebben gehad, zijn sindsdien haar hormonen van slag en heeft ze een vachtprobleem.

Maar goed, de jongste krijgt dus nu een nestje. Voor ons niet iets wat je leuk even doet, en zeker niet omdat het gezond zou zijn voor het teefje...
Je zou zeggen: Doe het dan niet, maar uit liefde voor het ras en omdat er toch mensen zijn nu heel bewust voor een samojeed kiezen, zoals wij dat indertijd ook deden, doen we het wel. Maar of ik het allemaal zo leuk vind???

honden page profiel Marianne Marianne 3 doggies

honden foto van Marianne

Het fokken, als je het goed en veratwoord doet, is hardstikke leuk maar zoals Nienke hierboven al schrijft, het is niet alleen rozegeur en maneschijn.
En om nou maar volgens Jannekes mening even naar de da te rennen om je hond gezond te verklaren en daar dan maar een reu van weetikveelwie op te zetten is dus totaal onverantwoord.

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

@Marianne, nee dat sowieso niet, maar Janneke heet er ook totaal geen verstand van. Dat is juist iemand waar je geen pup vandaan zou willen halen, omdat ze het alleen voor het geld zou doen.

Haar honden mogen niet meer dan 200 euro kosten en die zal echt geen 1000 euro uitgeven aan erfelijke testen, maar dan wel weer 200 euro vragen voor de pups, waarbij ze dus alleen maar geld ontvangt en niets uitgeeft.

Met dat soort mensen moet je heel erg oppassen.

honden page profiel hilde-dirkhilde-dirk 3 doggies

honden foto van hilde-dirk

wij fokken hier ook,in belgie zijn we zowiezo al gebonden aan strenge regels(wat maar goed is ook)
veel mensen weten totaal niet waar ze aan beginnen,en dat een nestje gezond is voor een teefje is ook een fabeltje.
fokken is inderdaad niet altijd rozegeur en maneschijn,wij hebben hiet een teefje die vorige maand haar vruchtjes heeft verloren.
ik kan enkel maar zeggen,laat fokken aan mensen over die er met hart en ziel mee zijn begaan en het doen om de rasstandaard te verbeteren.oeps en pretnestjes zijn honden die veel kans maken op aangeboren afwijkingen(daar er geen tests worden uitgevoerd)
goede raad....bezint voor ge begint

Anoniem (Gast)

wat ik wel achterhaald vind is dat mensen het hebben over streng geselecteerde dieren.

tuurlijk nu is het zo dat je er veel research naar doet. de perfecte combi zoekt zoals is beschreven.

maar die rassen zijn niet zo ontstaan. rassen zijn ontstaan omdat iemand (bijv) een betere waakhond (ras) wilde fokken. dus begonnen ze honden te kruisen (honden bij elkaar te zetten, zonder nadenken zou je kunnen zeggen, want dat is kruisen toch? (zoals hier gezegd wordt)).

konijnenrassen bijvoorbeeld (nee zijn geen honden, maar vroeger werd er niet veel op gelet, dus veel verschil qua fokken zal er niet bij zitten).
mensen wilde een grote slachtkonijn (bij honden wilde mensen een grote waakhond/betere jachthond).
dus ze namen wat slachtkonijnen (geen goede basis ofwel :S) en selecteerde de grootste. zo selecteerde ze verder en honderd jaar verder (of meer zelfs) heb je perfecte vlaamse reuzen)

dus inderdaad je zou kunnen zeggen dat was vroeger.
Maar door kruisingen krijg je nieuwe rassen.
Tegenwoordig komen er rassen bij, maar dit wordt meteen als mode/trend hondje bestempelt en wordt er afgekeurd gekeken. Tsss hoe durven ze toch, ze hebben een kruising (en wat nou als de ouders beide stamboom (getest/gekeurd en wel)). Ik bedoel Kees op het forum had ook een kruising nest (poedel x bouvier). Dit was dan weer niet erg (is toch ook broodfok dan of niet soms, of in ieder geval onverantwoord?). Maar komt er iemand op het forum op zoek naar een kruising, dan wordt er meteen broodfok geschreeuwd (en inderdaad broodfok is een gevaar, maar ook als je op zoek gaat naar een rashond, die dan uiteindelijk geen rashond blijft te zijn).

Want stel in een “perfecte” zijn alleen maar ras (gekeurd/getest met stamboom en de hele riedel). Dan kan het aantal rassen alleen maar afnemen (de genetische variatie). Het houd een keer op.

Daarom alleen al zijn kruisingen nodig want stel je fokt een schotse langhaar collie door de sheltie. Dit om de vachtstructuur te verbeteren. Uit dit nest neem je de pups met de gewenste vachtstructuur en die fok je (verantwoord en wel) verder met shelties. Net zo lang tot je de sheltie teruggefokt hebt, alleen dan met de vacht invloed van de schotse collie langhaar. Dit was een kruising maar dan toch een verbetering van het ras?

Vind ik het verantwoord om maar “even” een nestje te nemen, Nee.
Zou je zomaar moeten fokken, Nee

Maar we maken het er zelf naar.

“met een kruising weet je niets over de achtergrond in de bloedlijn”
Nee inderdaad en waardoor komt dat?
Omdat we alleen zo’n papiertje over de ouders meegeven aan rasdieren.
Alleen al als je een (weet ik veel blanco) stamboom zou verplichten voor kruisingen (dus een stamboom die alleen de achtergrond weergeeft) dan is dit toch opgelost.
Inderdaad dat betekent dus testen (de hele riedel) voor de kruising. Dit doe je ook niet even, maar het kan wel. Zo is het ook ooit begonnen met rashonden (want al die testen waren er eerst niet)

Het probleem is namelijk dat wij mensen het gewoon niet kunnen laten om ons er tussen te werken. Wij willen zo nodig die hond in dat kleurtje, met die oren en dat karakter. Zo krijg je dus een ras, even heel bot gezegd, honden bij elkaar zetten.

Hoe de dobermann is ontstaan:

De Dobermann is genoemd naar zijn 'uitvinder', de Duitse deurwaarder en hondenvanger Friedrich Louis Dobermann (1836-1894). Hij wilde een sterke werkhond fokken die allerlei taken aankon, maar in de eerste plaats wilde hij een hond die hem kon beschermen tegen woedende, nalatige belastingbetalers en hun grommende waakhonden. Welke rassen hij kruiste is niet precies bekend. Vermoedelijk waren het Rottweilers, Duitse pinschers en Black and Tan-terriërs. De Dobermann heeft de kleur en de kracht van de Rottweiler in combinatie met de snelheid en de vastberadenheid van de pinschers en terriërs.

Één man die zelf een waakhond wilde en het dus nodig vond op allemaal pups op de wereld te zetten, enkel om voor zichzelf een goede waakhond te fokken.

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van cia v.d. heijden


Volgens mij is deze anoniem niet erg anoniem als je precies weet hoe het bij Kees zit met zijn honden.

Jammer dat je er niet even bij vermeld dat Kees zijn 2 rassen wel heeft laten testen op erfelijke afwijkingen en hij deze kruisingen gebruikt als hulphonden voor een stichting.

Ik bergrijp niet waarom je hem speciaal in een kwaad daglicht zet. Makkelijk hoor om iemand aan te "vallen".

Voor de rest vertel je helaas niets nieuws!!

Groetjes Cia

Anoniem (Gast)

zoals ik vermeldde getest en wel.
maar als een andere kruising (asiel? waar dikwijls broodfok zit) er is, is het wel erg, zou die dan ook geen kans maken (ja inderdaad zijn honden hebben een veel grotere kans, vanwege de goede selectie.
tuurlijk is het geweldig dat die honden als hulphond kunnen worden ingezet, maar om het een af te blaffen en het andere te prijzen (terwijl het op hetzelfde neerkomt) is hypocriet vind je ook niet.

dit is totaal niet aanvallend tegenover hem bedoelt in tegen deel zelfs, maar als hier mensen kruisingen beginnen af te blaffen mag een mening worden gegeven vind je ook niet?

als iemand zegt ik heb een kruising is het meteen BROODFOK. terwijl het net zo'n geval (niet de hond, maar het idee er achter en het feit dat ze getest zijn) als van kees kan zijn

dit is geen aanval dit is alleen een andere kant van het verhaal

honden page profiel *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†*M*A*C* en K*Y*L*I*E*† 3 doggies

honden foto van *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

Eigenlijk zou ik heel veel op dit topic willen zeggen. Maar het is zoals zo vaak moeilijk om je mening te zeggen en toch niemand te kwetsen. Dat iedereen beseft dat hij verantwoordelijk is voor de honjes die hij kweekt of "bestelt" zal al wel het belangrijkst zijn zeker.

honden page profiel jannekejanneke 3 doggies

honden foto van janneke

veroniq,

ik weet heel goed waar ik mee bezig ben, en als ik zou fokken met mijn hond zou ze alle testen en onderzoeken die nodig zijn krijgen daarvoor wat de kosten ook zijn. dus met andere woorden zoals jij mij beschildert wordt ik dan onder de broodfok bestempeld.

hou er maar rekening mee dat ik daar helemaal niet mee bezig ben en alles doe om het te laten lopen zoals hoort. wat de kosten ook zijn.

ik doe het niet voor geld zoals jij beweerd.
stel dat ze jonger was geweest, dan moet de reu ook helemaal gekeurd enz. zijn. laat dit duidelijk wezen.

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker

honden foto van Cabasja

Janneke, Ik ben wel erg benieuwd of ik nog antwoord op mijn 2 x gestelde vraag..

O-)

honden page profiel jannekejanneke 3 doggies

honden foto van janneke

mijn pups zijn niets meer maar ook niets minder dan een stamboom pup of wat ook maar zijn voor mij even goed welkom.

maar goed je wordt gelijk gezien als iemand zonder verstand en die niet op een geoorloofde wijze weet om te gaan met een hond enz.

iemand die niets voor een dier over heeft en ga maar door.
nogmaals welke kosten enz er ook gemaakt zouden moeten worden het maakt me niet uit. belang van mn hond staat boven aan. al zou ik er zelf droog brood voor moeten eten.

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker

honden foto van Cabasja

Hmm dat is dan nog geen antwoord op mijn vraag.
Ik heb trouwens nooit gezegd dat jij er geen verstand van hebt.
Jou pups zullen wel minder zijn dat een hond die is gefokt door een goede rasfokker,want jou pups zijn niet gefokt om een ras te verbeteren of bij te dragen.
Nee ik zeg niet dat jou pups minder zijn.
Maar mijn vraag is wat geeft de pups pups van jou meerwaarde aan de overvolle asiels en overvloed van "gewoon"pups...???

Ik denk als je deze vraag goed kunt beantwoorden,dat je een nestje moet gaan fokken.
Maar als je niet echt een antwoord kunt vinden dan niet een nestje moet fokken.

honden page profiel jannekejanneke 3 doggies

honden foto van janneke

een stamboom pup kan net zo goed in een asiel terecht komen.
helaas is onze hond nu te oud maar goed niets overboord. wat geeft meer waarde aan de overvolle asiels met pups met of zonder stamboom?
ook niets toch?

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker

honden foto van Cabasja

Hm ik hou maar op om antwoord op mijn vraag te krijgen...het heeft geen zin O-)

Ik heb in ieder geval nergens gezegd dat een stamboom niet in het asiel kan komen.
En vroeg ook niet het wat het meer waarde was van overvolle asiels...

Blijkbaar kan jij die vraag niet beantwoorden... O-)

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van cia v.d. heijden

Cabasja:

Deze puppen hebben ook geen meerwaarde en zijn zeker geen verbetering aan een "ras".


Daarom krijg je geen antwoord op je vraag en wordt er van alle kanten omheen gedraaid.

Fanny:
Niemand zegt dat je niet goed voor het nestje zult zijn maar helaas snap je denk ik niet waar je over praat als er een dood normale vraag komt of jou teefje met een nestje een verbetering zou zijn.

Groetjes Cia

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Witte Draak

Een tijd geleden leek het me leuk om later 'fokker' te worden. Maar nu ik veel meer weet over het onderwerp, wordt dat hem dus niet. Er komt veel meer bij fokken kijken dan je in eerste instantie zou denken. Het is een hele verantwoordelijkheid en niet iets dat je 'zomaar' doet.

Nee, fokken vind ik niet iets waarvan je een beroep kan maken, of überhaupt om mee in je levensonderhoud te voorzien. Wel is het een mooie hobby. Ik zou later bijvoorbeeld wel een kennel willen hebben, met maar een paar honden, en dan dan heel af en toe een nest hebben... Liefst van een ras dat je niet zoveel ziet en die naar mijn mening het waard is om in stand te worden gehouden. Dat ik op die manier iets bijdraag...

Geen idee wat voor ras, maar voorlopig maakt dat ook helemaal niet uit. Het zal nog een hele lange tijd duren voordat het ooit zover is, en wellicht gebeurt het wel helemaal nooit. ;-)

Voor nu zal ik even een paar mensen die ik ken dit stuk laten lezen... Het is niet te geloven hoe licht sommige mensen denken over 'puppies nemen'.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Fokken waarom wel en waarom niet!!!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 3 123
Volgende forumvraag: Logeerhondje
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^