Debutanten en probleem met los volgen, specifiek wedstrijden

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel VeroVero

honden foto van Vero

Hallo

ik heb een vraagje of iemand mij soms raad kan geven, over het los volgen.

Ik doe met mijn hond labrador Kyra van bijna 2jaar debutanten wedstrijden en alles gaat vrij goed want het was de 2de wedstrijd nog maar er doen zich specifiek 2 problemen voor op de wedstrijd.

1= snuffelen bij het achterlaten, en dan mijn bevel niet horen.
2= het los volgen

Nu tijdens het trainen, werk ik met soms de bal of snoepjes waar ze die dag het beste op reageerd want soms word ze te hevig wat bal betreft.
dus tijdens het trainen word ze bij het volgen beloond na een paar goeie passen.

het vast volgens is geen enkel probleem kopje omhoog en aandacht bij baasje, maar ook al heb ik snoepjes vast tijdens de losse volg gaat haar hoofd naar onder en heeft ze geen oog voor mij ze volgt wel maar met meters tussen en achter mij.
Ze weet ook dat in die oef geen beloning volt omdat het op wedstrijd is...

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Debutanten en probleem met los volgen, specifiek wedstrijden" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

het los volgen moet je weer een beetje opbouwen, dus met veel snoepjes belonen, en als ze perfect volgt, en het ook een tijdje volhoud kan je LANGZAAM gaan afbouwen, tot ze de snoepjes niet meer nodig heeft.

maar een stapje terug zodat je het los volgen er weer goed inkrijgt

honden page profiel VeroVero

honden foto van Vero

hmm ja dat doe ik thans hoor
tijdens het trainen belonen snoepje of bal.

maar ze kijkt ook totaal niet naar mij met het los volgen pas als ik stop om haar te belonen, met het vast volgen wel...

en op wedstrijd al helemaal niet meer, dan is zo onder de indruk van de dingen en geuren dat ze mij wel volgt maar meter achter mij. En zelfde oefening vast doet ze wel perfect.

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

daarom zou ik ook even helemaal teruggaan naar het begin, neem desnoods kleine stukjes warme rookworst/knakworst in je hand (ruikt sterk, bijna onweerstaanbaar), en hou je hand dicht voor haar neus. dan lopen, en belonen als ze meeloopt. niet belonen als ze achter je loopt, maar eerst weer bij je lokken en pas als ze 2/3 stappen netjes volgt belonen. als dat goed gaat kan je langzaam je hand die je voor haar neus hebt iets hoger gaan houden, wel nog even veel belonen. pas als je je hand op de goede hoogte kan houden en ze nog steeds netjes volgt, dan kan je het belonen langzaam gaan afbouwen.

er is blijkbaar iets mis gegaan bij het aanleren van deze oefening. dat heb ik bij het apport gehad. rustig opnieuw opbouwen vanaf het begin, en dan gaat het weer goed. vooral niet te snel willen, je hond moet in zijn koppie krijgen dat los volgen echt heel leuk is! doe ook blij, en neem dus lekkere beloningen. en gooi als je helemaal klaar bent ook nog eens een bal!

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

Hey,

Betreft het los volgen:
Heb je bij het vast volgen spanning op de lijn?
Zo ja, ga dan met een boogje in de lijn volgen.
Belangrijk ook: besteed aandacht aan het moment waarop ze WEL naar je kijkt, dus dan: goed zo, braaave hond, dat is netjes!
Kijkt ze niet naar, probeer een wat hoger tempo te gaan lopen, maar zeg niets, geen kom of psss of haar naam, niets. Pas als ze weer kijkt, jaaaaa dat is braaf!

Dan het snuffelen bij het blijven, kan heel goed van spanning zijn dat ze zo gaan snuffelen. Daarnaast hebben daar andere honden gelegen dus ruikt het waarschijnlijk ook gewoon interessant ;-)
Bouw daarom met hele kleine stapjes op. Eerst binnen zelfs nog, dan in de tuin of voor de deur. Hou de afstand kort, geef haar geen kans om te gaan snuffelen.
Als ze wel snuffelt, loop verder weg, maar zeg niets. Blijft ze aandacht houden, dan loop je weer terug.

Je moet dus heel selectief met je aandacht omgaan, want dat is ook een beloning! Niet tegen haar praten of commando's geven als ze niet doet wat je wil, maar wel als ze wel doet wat je wil.

Succes!

Margje

honden page profiel VeroVero

honden foto van Vero

Hey bedankt iedereen!

Ik ga terug met snoepjes voor haar neus de losse volg leren. maar het is juist of ze dat weet dat ik haar wel beloon in de traning maar niet op wedstrijd en omdat daar zo veel te zien is, is ze snel afgeleid natuurlijk!

en de vaste volg, is bij haar echt perfect heb ik steeds 15/15 op!
ze loopt langs mij met losse riem (RAAR he)
en duwt constant tegen mijn been voor te voelen wat mijn richting gaat zijn...
dus das een perfecte volg oefingen alleen niet los...

honden page profiel VeroVero

honden foto van Vero

We hebben vandaag goed geoefend met snoepjes.
En terug vanaf begin.

dus effe kijken wat het doet.

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

De tip van Margje met het heel snel of heel langzaam gaan lopen (dus tempowisselingen) werkt hier heel goed.
Wat je ook kan doen is een commando touch aanleren. Dat ze met haar neus je hand aan moet raken.
Als je dat commando dan geeft bij het volgens blijft ze met der neus je hand aanraken. Dit moet je natuurlijk wel uitbouwen. :-D

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Debutanten en probleem met los volgen, specifiek wedstrijden" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^