bange hond commando's leren

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Gaby (Gast)

Hallo allemaal,

Ik heb sinds een half jaar een 3 jarige hond is huis uit Spanje.
Er is weinig van bekend alleen dat ze minstens een half jaar op straat heeft gezworven. Ze is erg bang voor van alles en ik vraag me af of iemand tips heeft om haar commando's te leren. Omdat ze zo bang is kan ik haar moeilijk aanraken om bijv. te laten zitten omdat ze dan in elkaar krimpt en helemaal verstijfd. Lekkere dingen voor haar neus in de lucht houden boven haar neus zodat ze moet gaan zitten werkt ook niet want dan gaat ze springen. Ik kan haar verder gewoon op de bank e.d gewoon aaien zonder dat ze meteen verstijfd maar als ik haar "dwing" gaat het mis. Bedankt alvast!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "bange hond commando's leren" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel DoDo

honden foto van Do

Zit kun je het beste doen om terwijl je staat het brokje aan zijn/haar neus 'vast te plakken' (er tegenaan houden, geen ruinte tussen neus en snoepje),
en heb dan langzaam omhoog over zijn/haar hoofd beugen.
Als je hem echt tegen zijn neus aanhoudt kan hij nl. ook niet springen

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker

honden foto van Gea

Ik heb een hond bij ons in de omgeving gezien die erg bang was. Deze hond hebben ze met een clicker heel veel dingen kunnen leren.

Trouwens, als je zegt dat de hond met iets lekkers in je hand gaat springen dan heb je de hand te hoog boven de neus van de hond. Hou het lekkers in een dichte hand voor zijn/haar neus en ga dan heel rustig met je hand net over de neus van de hond heen.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven

Als je een bange hond hetb dan is het heel goed om over kalmerende signalen te lezen,dan begrijp je je hond vele malen beter.
Als je dit hebt gelezen,gaat er een wereld voor je open.

Forceer verder niks.
Als je inkrimpt als jij haar een commando wilt leren,dan is het al te veel voor haar.

Een half jaar is ook nog niks,zo'n hond(bang en op straat geleefd) moet de tijd kunnen nemen om aan alles te wennen.

Blijf geduldig en zorg dat ze jou wil en kan vertrouwen.Bescherm haar buiten voor enge dingen door bijvoorbeeld tussen het enge en je hond te gaan staan,het opsplitsen,dit ie iets heel natuurlijks voor honden.


Je zult veel geduld moeten hebben,met alles.Angst gedarg krijg je er niet 1,2,4 uit.Dat duurt minimaal 1,5 jaar.En dan nog zijn er terug valletjes.

Kijk naders voor een gedrags therapeur,die met kalmerende signalen werkt.


Groetjes en succes,en veel moed voor je hondje.

honden page profiel KaatjekoekKaatjekoek

honden foto van Kaatjekoek

Hoi Gaby,

Het eerste wat belangrijk is, is vertrouwen. En de beste manier is geduld.

Komt ze al blij en enthousiast naar je toe? Als ik zo vrij mag zijn, ik gok van niet.

Wat tussen mij en een gedumpte, angstige hond, ooit is gebeurt als jong meisje (13 jr) is misschien een goed voorbeeld.

Zij zat altijd maar weggekropen in een hoekje en kroop nog verder weg als er iemand dichtbij kwam. Ik ging 3 meter van haar afzitten en praatte elke dag zachtjes tegen haar. En na een paar dagen kwam ze naar me toe, voorzichtig, bijna tijgerend. Toen wist ik dat ik goed bezig was. Ik gaf haar vanaf die dag elke keer een snoepje als ze bij me kwam, later werden dat aanrakingen en daarna waren we onafscheidelijk.

Misschien een idee?

Anoniem (Gast)

Hallo, Bedankt voor de reacties en tips ! Ze komt al gelukkig meestal naar me toe met een kwispelend staartje maar zodra ze aangeraakt wordt krimpt ze in elkaar.
Ik heb de tijd, ze wordt minstens 15 jaar heb ik met haar afgesproken :-) Groetjes, Gaby

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Ik heb eigenlijk uitsluitend gewerkt met bevestigen en benoemen (naam geven) van het natuurlijk gedrag.

Een hond gaat tig keer op een dag zitten en als hij dat deed zei ik keer op keer 'zit'. Met 'af' idem dito en met 'hier' komen ook etc.


Dus helemaal geen druk en geen verwachtingen of commando's. Alleen als hij het uitzichzelf deed gaf ik het een naam. Uiteindelijk gaat je hond het begrijpen. Als er dan meer vertrouwen en rust is en de hond snapt ECHT welk gedrag bij welke naam hoort, dan kun je het gaan gebruiken in de interactie.

Nu kan Jip het allemaal, maar soms blijft het 'vragen' nog steeds wel spannend.
Ik dwing hem nooit. Als hij gespannen is en daardoor in freeze gaat ontspannen we wat door een rondje te lopen of iets dergelijks en probeer ik opnieuw.
Ook bovenstaande link over kalmerende signalen helpt me hierbij. Soms werkt het bij spanning goed als ik op m'n hurken ga zitten, m'n zijkant naar hem toedraai, hem niet recht aankijk en dan zacht vraag.

Ik ben sowieso geen voorstander van de hond met de hand aansturen. Met en voertje manipuleren kan als de hond dit leuk vind en het werkt.

Mijn methode werkt ook, alleen duurt het langer, zeker bij een hond met veel stress, door de stress leren ze moeizamer. maar ik ben een geduldig mens ;-)

Hij kan nu zit, af, naast, volg, blijf en komt als ik roep, halverwege halt en high five.

Echt verder trainen zit er niet in, maar met deze dingen kunnen we samen prima uit de voeten. Ik vind het meer dan voldoende.

'Zoek' kent hij ook :-D

Met veel geduld kun je veel bereiken.

Wat soraya zegt sluit ik me helemaal bij aan, veel geduld en laten merken dat ze op jou kan bouwen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "bange hond commando's leren" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^