kopen van een 'fok'hondje?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

vera (Gast)

We hebben al een leuke hond en willen graag een vriendje/vriendinnetje voor hem. Omdat we met kleine kinderen in huis zitten en dus niet zo heel veel tijd willen we eigenlijk een hond van een jaar of 2-4. Nu is via de fokker van onze eerste hond een hondje op onze pad gekomen die redelijk aan onze verwachtingen voldoet - echter dit is een hond waarmee is gefokt. Ze is 3.5 en heeft een aantal nestjes gekregen (Weet niet precies hoeveel). Zijn er speciale dingen waar je op moet letten als je een 'fokhondje' koopt? (let wel: wij willen er niet mee fokken, gewoon een gezellig nieuw hondje)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "kopen van een 'fok'hondje?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

joani shadow (Gast)

3.5 jaar oud en dan al een aantal nestjes gekregen? dan vraag ik mij af hoe de gezondheid van deze hond is.. ik zou als het echt zo is gewoon bij herplaatsertjes kijken. O-)

OT ik denk niet dat je een teefje waar mee gefokt is ectra of anders hoeft te behandelen.

honden page profiel Angela en MichelAngela en Michel

honden foto van Angela en Michel

Een fokker doet zijn/haar honden niet zonder reden weg. Ik zou daarom erg oppassen en idd 3,5 en al een paar nestjes is best veel al...

Er zijn wel punten waar je op zou kunnen letten als je toch zo'n hondje wilt.
-Er zijn genoeg fokkers die hun teefjes na bijv. 4 nesten en een leeftijd van ong. 7 jaar hun hond nog wel een goede 'oude dag' gunnen bij iemand anders.
-Of ze hebben zelf een reu of teef aangehouden, maar die blijkt niet in de roedel te passen (het hondje is dan meestal tussen 0 en 1 jaar).
-Bij andere redenen zou ik het denk ik niet doen (of het moeten goede redenen zijn).

In dit geval zou ik het niet doen dus.
Succes.

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Zou ik nog maar eens goed over nadenken, 3.5 jaar oud een een aantal nestjes? Vind ik wel erg jong voor een aantal nestjes. 2 Zou net kunnen, maar dan is het wel heel erg straks net binnen de lijntjes van de regels. Als een teefje 2 jaar is mag je ermee fokken en zelf wacht ik daarna 2 jaar met het volgende nestje. Ik weet dat er fokkers zijn die 1 jaar voldoende vinden, maar ik vind het weinig hoor.
2 Nestjes zou nog net kunnen, heeft ze er al 3 gehad dan zou ik er echt niet aan beginnen. Dan weet je dat betreffende fokker zich niet aan de regels houdt, dus misschien houdt de fokker zich dan ook niet aan de overige regels, zoals de erfelijkheidsonderzoeken bij de ouderdieren. Dan heb je ook geen idee hoe de gezondheid verder is van het beestje.

Ik zou maar liever voor een herplaatser gaan die gewoon huishond geweest is en die oorspronkelijk bij een fokker vandaan kwam die zich aan alle regels hield.

Is de fokker van het hondje wat je op het oog hebt aangesloten bij de rasvereniging? En om welk ras gaat het?

honden page profiel ***...Kelly...******...Kelly...***

honden foto van ***...Kelly...***

Een hondje van 3,5 kan toch al 2 a 3 nestjes hebben gekregen?
Lijkt mij niet ongewoon bij een fokker eigenlijk.
1ste op 18maand en dan elk jaar terug een nestje gebeurt volgens mij bij erg veel fokkers.

Nu zou ik er ook niet meteen iets achter zoeken als een fokker een hondje weg doet. Misschien zegt ze gewoon dat elk hondje maar 2 of 3 nestjes mag voortbrengen en is dit hondje aan de limiet gekomen.
Of misschien vererft ze niet de dingen die de fokker wil zien in haar lijn.

Het kan echt vanalles zijn, maar om zo meteen te zeggen "niet doen" vind ik te ver gaan.
ALs het hondje op de 1ne of andere manier niet voldoet voor de fok wil dat niet zeggen dat het geen prefect huishondje kan zijn.

Ik zou eerst even gaan kijken en vragen wat precies de rede is waardoor ze afstand doet van dit hondje.
En als je beslist om het hondje te nemen hoef je niet echt iets speciaals te doen. Een hondje waarmee gefokt is heeft geen andere verzorging nodig dan een andere hond.

Heel veel succes! ;-)

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Dan is het echt een uitgemolken teefje Kelly!
Bij de meeste rassen mag je niet eerder fokken dan als de teef 2 jaar oud is. Zou je dan zoals jij zegt elk jaar een nestje doen (wat ik overigens al afschuwelijk vind), dan kom je op 2 nestjes uit, niet gemakkelijk 2 of zelfs 3. Heeft ze 3 nestjes gehad dan is het echt onverantwoord fokken.
Ik zie dat jij een chihuahua hebt, helaas hebben de rasverenigingen daarvoor bijna geen regels vastgesteld. Helemaal afschuwelijk als je ziet hoeveel problemen juist een chihuahua met bevallen kan hebben.

Vanwege de rasbepaalde regels ben ik benieuwd om wat voor ras het hondje van Vera gaat.

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

2 Nestjes zou idd nog kunnen, 3 zou ik teveel vinden.
Ik hoor het wel vaker dat fokkers hun teefjes wegdoen, m.n. als ze er geen nestje meer mee willen. Ik vind dat zelf een beetje raar, maar als jullie deze hond een goed leven kunnen bieden, waarom niet. Als de hond maar wel lief en gezond is natuurlijk. En ik zou er geen geld voor geven.

honden page profiel Sandra de MolSandra de Mol

honden foto van Sandra de Mol

Pas iemand tegen gekomen die ook een hondje erbij had.
Het was ook een fokhondje (zo als jij 't noemt ;-) )
Hij had al een golden en nog een hondje.
Dat kleine hondje was overleden en toen had hij bij de fokker een teefje gehaald die klaar was met nestjes.
Volgens mij was ze wel wat ouder dan 3,5.
Ik heb een aantal fokkers in de buurt en ik zie het vaker gebeuren dat de teefjes die klaar zijn, een ander baasje krijgen.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet over m'n hart kan krijgen .

honden page profiel Sandra de MolSandra de Mol

honden foto van Sandra de Mol

Kan krijgen = zou kunnen krijgen O-)

Anoniem (Gast)

dank voor jullie reacties!

Ik geloof dat het hondje 3.5 is, maar zou ook tegen de 4 jaar oud zijn en ik weet idd nog niet hoeveel nestjes. Maar deze fokker zit niet om de hoek - moet er 2 uur voor rijden dus als ik er naar toe ga wil ik beslagen ten ijs komen zeg maar.

Het gaat om een drotszoru magyar vizsla - oftewel een ruwharige hongaarse vizsla. Van wat ik begrijp van de fokker (gecertificeerd) is dat door haar vestigingsplek haar puppies niet heel goed verkopen en ze dus wil 'minderen', vandaar dat ze dit hondje 'over' heeft.

(overigens woon ik in hongarije en kennen ze het fenomeen herplaatsen hier niet echt - want daar had ik zelf ook al naar geinformeerd)

honden page profiel veravera

honden foto van vera

hondje is bijna 4 en heeft 2 keer puppies gehad...valt dus binnen de norm.
Dit hondje bezit niet alle perfecte kenmerken om echt mee te fokken (want voor een ruwharige vizsla, heeft ze eigenlijk net te weinig haar) vandaar dat ze dit hondje verkopen.

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Ze hebben al 2x een nest gefokt ondanks dat ze niet een goede vacht heeft en nu pas verkopen??
Waarom dan eerst gefokt ermee??
Ik vind het niet erg als een fokker om een goede reden een hond herplaatst, maar dan moet het verhaal wel kloppen.

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden

honden foto van Gerdine van der Linden

aah hongarije, ja daar hebben ze niet dezelfde standaard als hier.

Jammer genoeg ligt het standaard daar ook heel laag.

Ik zou goed uitkijken maar als je het wilt doen, dan heeft het niet veel met fokken te maken.
Als jij geen nest wil zou ik je hond laten helpen en verder is het een gewone hond..

groetjes

honden page profiel veravera

honden foto van vera

tja...geld he? helaas werkt dat af en toe zo...

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Nouja als ze verder getest is en goede showresultaten (karakter is dan ook een beetje beoordeeld) kan je de gok wel wagen.

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper

honden foto van Kim en Casper

hmm zou het in Hongarije net zo werken als hier met testen etc Ben bang van niet. Maar als je enige twijfel hebt over het karakter of de gezondheid van de hond zou ik het niet doen. Je hebt al een hond en kleine kinderen. Je kunt dus geen enkel risico lopen....

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

we mogen er niet vanuit gaan dat ook de fokkers in hogarije maar gewoon wat doen en niet kijken naar de gezondheid van de honden, een aantal nestjes kan gewoon 2 zijn en dat is normaal. en ja een fokker doet een goeie fok hond niet zomaar weg maar er zijn heel veel normale redenen waarom een fokker zijn hond toch weg doet.

Vera heeft al eerder een hond bij deze fokker weggehaald en heeft dus vertrouwen in deze fokker anders zou ze nu niet terug gaan toch?

haar vraag is of ze nog ergens op moet letten als je een hondje koopt waarmee gefokt is:
vraag de fokker hoeveel nestjes deze hond heeft gehad, na de HD foto's en mischien nog een paar dingen waar ze op getest moeten worden mogen ze één nest per jaar dit is dus niet moeilijk uit te rekenen.
verder zou ik kijken of de hond er vrolijk en gezond uit ziet, en mischien een contract af sluiten met de fokker mocht ze gezondheidsmatig niet in orde zijn dat ze weer terug kan. een uitgebreide test zou je hier in nederland kunnen doen, bij een DA, als je dat wilt.

als je er een goed gevoel bij hebt moet je het doen...succes

honden page profiel veravera

honden foto van vera

in hongarije hebben ze idd ook regels!
Tuurlijk bestaat hier ook 'broodfok', maar honden met papieren hebben papieren!
Zo ook deze hond. Ik heb niet eerder bij deze fokker een hond gehaald, maar de fokker van onze huidige hond wel - sterker, zij heeft 2 puppies van de betreffende hond gehaald en dat zijn 2 prachtbeestjes met veel potentie (onze fokker doet heel veel aan shows en jacht). De bloedlijnen van de hond zijn goed, de papieren ok, alleen de fokker zelf...tja...daar kan je je vraagtekens bij hebben. we zullen het tripje gewoon moeten maken om het te beoordelen. dank je iedereen voor de reacties.

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Geen pups kwijt raken omdat je te ver in een uithoek woont is onzin. Ik woon op Terschelling en mijn wachtlijst voor een pup is een half tot anderhalf jaar! En ja, er zijn mensen die dat ervoor over hebben, zelfs mensen uit Limburg of België die in de winter minimaal 2 dagen reizen moeten om ons te bezoeken.
Maar als het twee nestjes zijn wat ze gehad heeft, dan zou je het kunnen doen. Dan is het nog binnen de regels.

honden page profiel veravera

honden foto van vera

in het land waar hongaarse vizsla's bij wijze van spreken op elke straathoek voor weinig te krijgen zijn (uiteraard niet 'echte rasbeesten) en echte rashonden in verhouding erg prijzig zijn (een hond van 800 euro terwijl je inkomen 1000 euro is) daar bestaan vrij weinig wachtlijsten voor deze honden...

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

dat is zo, onze achterburen hebben daarom uiteindelijk hun laatste vizla pup ook uit Hongarije gehaald.
Wel vervelend trouwens die mensen hebben altijd heel goed afgerichte vizla's gehad, nooit problemen mee. Nu zijn ze ouder, wilden eerst geen hond meer, maar toch maar gedaan omdat ze niet zonder konden.
Nu hebben ze dus voor het eerst een vizla die altijd weg loopt, niet luistert en de hele tuin uitgraaft...

honden page profiel veravera

honden foto van vera

tja vizsla's zijn erg actieve honden! Onze hond vindt het ook heel leuk om dingen te begraven om ze vervolgens 3 minuten later weer op te graven. het zijn een beetje gekke beestjes; maar wel heel lief!

honden page profiel Kelly (L) Quila (L) ZazaKelly (L) Quila (L) Zaza

honden foto van Kelly (L) Quila (L) Zaza

in Hongarije is alles anders inentingen ook. Mijn Quila is van de broodfok en die is van Hongarije naar België geïmporteerd. Toen wij Quila kochten de volgende dag zat ik al bij de dierenarts met hem die heb zijn paspoort nagekeken en klopte werkelijk helemaal niks van zijn inentingen. Alles moest opnieuw geënt worden.

honden page profiel veravera

honden foto van vera

als je een hond via broodfok koopt, kun je erop vertrouwen dat er niets van klopt; het is niet voor niets dat het allemaal zo goedkoop is. Dat heeft niets met hongarije te maken.

honden page profiel Joke van de VondervoortJoke van de Vondervoortbijna goedgekeurde fokker

honden foto van Joke van de Vondervoort

Ach Nienke, welke regels? De regels van hondenpage?
Van de Raad mag je als de teef 16 maanden is al een nestje fokken. Sla je dan 2 loopsheden over dan is ze al ruim 2 jaar dus er zullen best wel meer loopsheden tussen het eerste en 2 nest zijn geweest als ze nu 4 jaar is.

Ik snap ook wel dat de teef nu uit de fok wordt gehaald. Je weet dat ze minder in de haren zit dan zet je er een reu op met wat meer haar en dat komt misschien niet helemaal goed en je probeert nog een andere combinatie maar dit leid ook niet toch meer haar, hoewel je niet echt goed kan zien hoe een pupje van 9 weken uitgroeid. En als ze wel de pupjes gevolgd hebben en het heeft niet het gewenste resultaat gehad met meer haar erop fokken dan kan je beslissen om de hond uit de fok te nemen.

honden page profiel Joke van de VondervoortJoke van de Vondervoortbijna goedgekeurde fokker

honden foto van Joke van de Vondervoort

En als je al een groot aantal honden in huis hebt dan is het voor het beesje misschien beter dat zij herplaatst word en alle liefde van de wereld ontvangt van haar nieuwe baasjes.

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker

honden foto van Cabasja

Hier is Fenna 20 januari 4 jaar geworden en hefet net haar 3de nestje gehad....
Of ze uitgelmolken is....dat mag ieder voorzich denken...
Ze heeft haar 1ste nestje op 2 jarige leeftijd gehad..en het 2de nestje op 3 jarige leeftijd en nu met 4 jaar haar 3de nestje.
Fenna haar pups van het laatste nestje zijn nu 8 en halve week...en als je Fenna ziet...zie je niet eens dat ze pups heeft gehad. :-D
Zo mooi in model alles mooi weggetrokken..ze gaat volgende maand weer mee naar show.

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker

honden foto van Cabasja

Vera, Ik zou er voor gaan,als je er een goed gevoel bij hebt...en de klik is er met de hond.
En verder is de hond netjes verzorgd en alles ziet er keurig uit...ja hoor dan zou ik er voor gaan.

Tja en waarom niet fokken met ene hond die een foutje heeft,zoals iets te weinig haar...misschien geeft ze wel super goed haar door.
Ik heb een teefje met een zachte vacht...ze is toch ned en belgisch kampioen...nu ze niet meernaar de show gat wordt zij geschoren met het gevolg dat ze helemaal zacht is...dan zou ik dus niet met haar mogen fokken???

honden page profiel Bianca VosBianca Vos

honden foto van Bianca Vos

Hoi

3,5 en dan een paar nesten.
Dan heeft de fokker de hond dus geen rust periode gegeven.
En dat vind ik niet goed.
Ik heb met onze AB's een nest gedaan en dan een jaar overslaan.
En dan weer een nest.
Ik deed er maar twee nesten mee.
En dan liet ik ze dan sterliseren.
Want vind een nestje leuk maar je moet ook aan de hond denken dat ze kunnen herstellen.
ik zou nooit een hond willen die alleen voor de fok gebruik is en dan als ze niet voldoet dat ze dan weg gegeven word.
Heel veel fokkers doen dat en dat vind ik heel jammer.
Geld aan verdienen en dan weggeven.

Als je dan toch een iets oudere hond wil ga dan naar het dierenpension.
Daar zitten meer oudere honden die heel goed zijn en op een nieuwe baasje zitten te wachten

Hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen met jou situatie.

Groetjes Bianc

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Dat verschilt per ras, Joke. Bij de Viszla mag je volgens het fokregelement van de Nederlandse Vereniging pas vanaf 2 jaar met een teef fokken:

Voor een eerste dekking moet de teef de leeftijd van 2 jaar hebben bereikt. Voor een volgende dekking moet minstens één jaar verlopen zijn na de vorige worp. Op een fokadvies voor een teef ouder dan acht jaar zal negatief worden geadviseerd.

Ook niet zo vreemd, het zijn grote honden, en die zijn zowieso later klaar met groeien dan een kleiner ras.

Ik denk dat dit voor de topicstarter een goede richtlijn is, want ook een buitenlandse vereniging die het beste voor heeft met zijn honden zal redelijk in die buurt zitten. Wijkt het er te veel vanaf, dan zou ik het niet doen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "kopen van een 'fok'hondje?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^