Voor wie het intresseert: Kalmerende Signalen, de taal van honden.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Naar aanleiding van een ander topic heb ik eens wat kalmerende signalen zoals Turid Rugaas die beschrijft in haar gelijknamige boek, overgenomen.

Kijken jullie ook op deze manier naar je hond zodat hij je op deze manier duidelijk kan maken in wat voor gemoedstoestand hij is?

Kalmerende Signalen - De Kunst van het Overleven

Voor dieren die in een roedel leven is het belangrijk om te kunnen communiceren met de eigen soort. Ze moeten kunnen samenwerken wanneer er gejaagd wordt, ze moeten puppies opvoeden en misschien wel de belangrijkste reden: ze moeten in vrede met elkaar kunnen leven. Conflicten zijn gevaarlijk, ze veroorzaken lichamelijk letsel en een verzwakte groep, iets dat geen enkele roedel zich kan veroorloven. Want dit zou uiteindelijk tot uitsterven kunnen leiden.

Honden leven in een zintuiglijke wereld die bepaald wordt door het gezichtsvermogen, de reukzin en het gehoor. Zij nemen gemakkelijk kleine details waar: een vlug signaal, een geringe verandering in het gedrag van de ander of de wisselende blik in onze ogen. Roedeldieren zijn zo ontvankelijk voor signalen dat een paard getraind kan worden om te volgen, enkel door het samenknijpen van de pupillen. Een hond kan geleerd worden om te reageren op een fluisterende stem. Het is dus helemaal niet nodig en zelfs ongewenst om te schreeuwen bij commando’s of om de toon van onze stem laag en boos te laten klinken.

Honden hebben ongeveer 30 kalmerende signalen tot hun beschikking, misschien zelfs meer. Een aantal van deze signalen wordt door de meeste honden gebruikt, maar er zijn ook honden die een ongelofelijk rijke ‘woordenschat’ hebben. Het verschilt van hond tot hond.

Het probleem
Honden gebruiken dit communicatiesysteem ook naar mensen, eenvoudigweg omdat het de taal is die ze kennen. Bovendien denken ze dat iedereen hun taal begrijpt.

Wanneer je niet merkt dat je hond kalmerende signalen gebruikt en je misschien zelfs je hond hiervoor straft, kun je je hond ernstig beschadigen. Sommige honden zullen de kalmerende signalen helemaal niet meer gebruiken, zelfs niet bij andere honden. Honden kunnen zo wanhopig en gefrustreerd raken, dat ze agressief, zenuwachtig of gestresst gedrag gaan vertonen. Puppies en jonge honden kunnen zelfs in een toestand van shock geraken.

Prince wordt geroepen; zijn eigenaar heeft op de cursus geleerd dat hij streng en dominant moet klinken, zodat Prince weet wie de baas is. Maar Prince vindt de stem te aggressief en omdat hij een hond is, geeft hij onmiddellijk een kalmerend signaal om ervoor te zorgen dat de eigenaar stopt met zijn agressie. Prince zal misschien zijn neus gaan likken, gapen of wegdraaien, wat ertoe zal leiden dat zijn ‘baas’ nu echt boos wordt, omdat hij meent te zien dat Prince eigenwijs, koppig en ongehoorzaam is. Prince wordt gestraft omdat hij zijn kalmerende signalen gebruikt om de ‘baas’ tot bedaren te brengen.

Dit is een typisch voorbeeld van een situatie die regelmatig voorkomt bij hondeneigenaren.

Het is erg belangrijk dat wij de taal van honden leren te begrijpen, zodat we snappen wat honden ons willen vertellen. Dat is het geheim van een harmonieus samenzijn.

Hoe de hond kalmerende signalen gebruikt
Gapen
De hond kan gaan gapen wanneer iemand zich over hem heen buigt, wanneer je stem kwaad klinkt of wanneer er wordt geschreeuwd en geruzied in het gezin. Of tijdens een bezoek aan de dierenarts en wanneer iemand rechtstreeks op de hond afloopt. De hond kan gaan gapen wanneer hij opgewonden raakt van blijdschap of bij een leuk vooruitzicht, bijvoorbeeld bij de deur wanneer je op het punt staat om te gaan wandelen. Hij kan ook gaan gapen wanneer je iets vraagt dat hij eigenlijk niet wil doen of als je NEE hebt gezegd tegen gedrag dat jij afkeurt. Trainingsessies die te lang duren kunnen ook een gaapsignaal oproepen, de hond raakt vermoeid en geeft dit aan. Zo zijn er nog vele andere situaties te bedenken.

Bedreigende signalen (recht op de hond af lopen, proberen de hond vast te pakken, over de hond heen buigen, in de ogen van de hond staren, snelle bewegingen etc.) zullen de hond altijd aanzetten om een kalmerend signaal te gebruiken.
Er zijn zo’n dertig verschillende kalmerende signalen, dus wanneer in een bepaalde situatie de meeste honden zullen gapen, zullen er ook honden zijn die een ander signaal gebruiken.

Elke hond kent al deze signalen. Wanneer de ene hond gaapt en zijn hoofd wegdraait, kan de hond tegen wie hij ‘praat’ zijn neus gaan likken en zich omdraaien, of totaal iets anders gaan doen.

De signalen zijn internationaal en universeel. Alle honden over de hele wereld hebben dezelfde taal. Een hond uit Japan zal begrepen worden door een Noorse elandhond die in een geïsoleerde vallei in Noorwegen woont. Ze zullen geen enkel communicatieprobleem hebben!

Likken
Likken is een ander signaal dat veel wordt gebruikt. Vooral door zwarte honden en honden met veel haar rondom het hoofd. Het wordt ook gebruikt door honden van wie de gezichtsuitdrukking om een of andere reden moeilijker te onderscheiden is dan bij honden die een lichtere haarkleur, beter zichtbare ogen en lange neuzen hebben. Maar elke hond kan het likken gebruiken en alle honden begrijpen het, ongeacht hoe snel het gaat. Het snelle likken van de neus is gemakkelijker te zien wanneer je de hond van voren bekijkt. Het is het beste te zien wanneer je ergens rustig gaat zitten en de tijd neemt om te observeren. Wanneer je eenmaal geleerd hebt om het likken waar te nemen, zult je het ook kunnen zien wanneer je met de hond wandelt.

Soms is het niet meer dan een heel snelle beweging, het tipje van de tong is nauwelijks zichtbaar buiten de mond en dan nog slechts voor een momentje. Maar andere honden zien het, begrijpen het en reageren erop; elk signaal wordt altijd beantwoord.

Wegdraaien/het hoofd wegdraaien
De hond kan het hoofd een beetje naar de zijkant wegdraaien of het helemaal naar één kant draaien. Maar hij kan ook zijn hele lijf draaien, zodat de achterkant en de staart gericht zijn naar het object dat de hond wil kalmeren. Dit is een van de signalen die het meest wordt waargenomen bij honden.
Wanneer iemand de hond van voren nadert, zal hij op een van bovengenoemde manieren wegdraaien. Wanneer je boos, agressief of bedreigend lijkt te zijn, zul je ook een van bovenstaande variaties zien. Wanneer je over een hond heen buigt om hem te aaien, zal hij zijn hoofd van je wegdraaien. Wanneer de training te lang is of te moeilijk is, zal hij ook zijn hoofd van je afdraaien. Wanneer de hond verrast wordt of zelf iemand verrast, zal hij snel wegdraaien. Hetzelfde gebeurt wanneer iemand naar de hond staart of zich dreigend gedraagt.

In de meeste gevallen zal dit signaal de andere hond kalmeren. Het is een fantastische manier om conflicten op te lossen en het wordt veel gebruikt door alle honden, of het nu puppies zijn of volwassenen, hoog of laag in de hiërarchie. Laat je hond er gebruik van maken! Honden zijn experts in het oplossen en vermijden van conflicten, zij weten precies hoe ze met conflicten moeten omgaan.

Speelhouding
Door de voorpoten zakken in gebogen positie kan een uitnodiging zijn om te spelen, de hond zal op een speelse manier heen en weer bewegen. Ook kan de hond stilstaan in een gebogen houding en dit signaal gebruiken om te kalmeren. Deze signalen hebben vaak een dubbele betekenis en kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. Dikwijls is de uitnodiging om te spelen op zichzelf al een kalmerend signaal, omdat de hond een mogelijk gevaarlijke situatie minder spannend maakt door ervan af te leiden.

Een tijdje geleden was er op een puppycursus met allerlei verschillende puppies één hondje in het begin bang voor de andere. De puppies lieten hem met rust en respecteerde zijn angst. Uiteindelijk durfde hij de andere puppies te benaderen.Toen hij dat deed, nam hij een speelhouding aan op het moment dat een van de andere honden naar hem keek. Het was een duidelijke combinatie van een beetje bang zijn voor de andere en toch ook wel mee willen spelen.

Wanneer twee honden elkaar te plotseling naderen, zullen ze ook vaak de speelhouding aannemen. Dit is een van de signalen die gemakkelijk te zien zijn, vooral omdat ze een paar seconden in deze houding blijven staan, zodat je genoeg tijd hebt om het te observeren.

Aan de grond snuffelen
Het snuffelen aan de grond is een veel gebruikt signaal. Je ziet het vaak bij puppies en ook wanneer je met je hond buiten wandelt en iemand naar je toe komt lopen. Het gebeurt op plaatsen waar veel te doen is, of waar het lawaaiig is en wanneer de hond dingen ziet die hij niet kent en deze als intimiderend ervaart.

Het aan de grond snuffelen kan alles zijn tussen een snelle beweging met de neus naar de grond en weer omhoog, tot de neus aan de grond houden en langere tijd door blijven snuffelen.

Komt iemand naar jou toe op de stoep? Let op je hond. Ging zijn neus richting grond, ook al was het maar een klein beetje? Draaide hij weg van degene die naderde en ging hij in de berm snuffelen?

Natuurlijk honden snuffelen veel, ook om ‘de krant te lezen’ en omdat ze het leuk vinden. Honden zijn geprogrammeerd om hun neuzen te gebruiken en het is hun favoriete bezigheid. Maar soms is het kalmerend bedoeld, het hangt af van de situatie. Dus let op wanneer en in welke situaties het snuffelen voorkomt.

Langzaam lopen
Hoge snelheid wordt door veel honden ervaren als bedreigend en het kan zijn dat ze proberen een rennende hond te stoppen door erin te gaan. Dit is voor een deel jachtgedrag en wordt veroorzaakt door het zien van een rennende persoon of hond. Wanneer deze rechtstreeks op de hond afkomt, wordt dat uitgelegd als een bedreiging en het verdedigingsmechanisme wordt in werking gesteld.

Een hond die onzeker is, zal langzaam bewegen. Wanneer je wilt dat een hond zich veiliger voelt, moet je ook langzamer gaan bewegen. Wanneer ik merk dat een hond op mij reageert met een kalmerend signaal, beantwoord ik dat onmiddellijk door langzamer te bewegen.

Komt je hond erg langzaam wanneer je hem roept? Controleer dan de toon van je stem: klink je boos of streng? Dat kan voor hem genoeg zijn om je te kalmeren door langzamer te gaan lopen. Ben je ooit kwaad op hem geworden toen hij naar je toekwam? Dat kan de reden zijn waarom hij je niet meer vertrouwt. Een andere reden om je te kalmeren zou kunnen zijn dat je de hond altijd aan de riem doet wanneer je hem roept. Let hier de volgende keer op als je hem roept. Geeft hij kalmerende signalen als hij naar je toekomt? Wanneer hij langzaam beweegt, moet je misschien iets aan je gedrag veranderen.

Bevriezen
‘Bevriezen’ noemen wij de houding wanneer de hond volkomen stilstaat, zit of ligt en in deze positie blijft. Dit gedrag zou iets te maken kunnen hebben met het jachtgedrag, wanneer de prooi rent, vallen de honden aan. Wanneer de prooi stopt, stoppen de honden ook. We zien dit vaak wanneer honden op katten jagen. Dit gedrag wordt echter ook in verschillende andere situaties gebruikt. Wanneer je boos doet en agressief of bedreigend overkomt, zal de hond vaak ‘bevriezen’ en niet bewegen om te zorgen dat je weer aardig gaat doen. Ook kan de hond langzaam gaan lopen, bevriezen en dan weer langzaam gaan bewegen. Vele eigenaren geloven dat ze erg gehoorzame honden hebben die helemaal stil kunnen zitten, liggen of staan. Maar misschien zijn ze eigenlijk bezig met het geven van kalmerende signalen. Vaak zal een hond stoppen en zich rustig houden wanneer iemand hem nadert. Wanneer jouw hond in zo’n situatie wil stoppen of langzamer wil bewegen, laat hem dat zijn gang gaan. Mocht je hond in een conflictsituatie met een persoon of een hond niet kunnen vluchten, dan is ‘bevriezen’ vaak de enige manier om de andere hond of persoon te kalmeren.

Gaan zitten/poot optillen
Ik heb niet vaak gezien dat honden hun poot optillen als een kalmerend signaal, maar een enkele keer werd het toch duidelijk gebruikt om een andere hond te kalmeren.

Gaan zitten of het nog sterkere signaal gaan zitten met de achterkant naar iemand toegekeerd, bijvoorbeeld de eigenaar, heeft een erg kalmerend effect. Je kunt het vaak zien wanneer een hond een andere hond wil kalmeren die te snel op hem afkomt. Ook kunnen honden dit signaal afgeven, wanneer de eigenaar te streng of te boos klinkt.

In een bochtje lopen
Dit signaal wordt vaak gebruikt als kalmerend signaal en het is de belangrijkste reden waarom honden zo sterk kunnen reageren op een ontmoeting met soortgenoten wanneer ze gedwongen worden er recht op af te lopen. Hun instinct vertelt ze dat het verkeerd is om iemand zo te benaderen, de eigenaar ziet dat echter anders. De honden worden angstig en schieten in de verdediging en zo krijgen we een hond die blaft en uithaalt naar andere. Uiteindelijk kun je er een agressief dier aan overhouden.

Wanneer honden de kans krijgen, zullen ze in kringetjes om elkaar heen lopen. Dat doen ze wanneer ze elkaar tegenkomen zonder riem en vrij zijn om het op hun eigen manier te doen. Laat je hond het ook zo doen wanneer hij bij jou is.

Sommige honden hebben grote bogen nodig, terwijl andere genoeg hebben aan een klein boogje. Laat de hond zelf beslissen wat voor hem goed en veilig voelt. Na een tijdje, als je dat tenminste wilt, kan hij leren om andere honden dichterbij te passeren.

Laat de hond in een bochtje lopen, wanneer er een andere hond aan komt. Laat hem niet aan de voet lopen, terwijl jij er rechtstreeks op afgaat. Geef hem de kans om in een bochtje naar de naderende hond te lopen. Wanneer je de lijn slap houdt en de hond laat beslissen, zul je zien dat de hond ervoor kiest om weg te lopen in plaats van opgewonden te raken.

Loop ook zelf niet rechtstreeks op een hond af, maar nader hem in een bochtje. Hoe angstiger of agressiever de hond is hoe wijder de boog gemaakt moet worden.

Andere kalmerende signalen
Je hebt nu kennis gemaakt met de meest voorkomende kalmerende signalen. Er zijn er ongeveer 30 en vele moeten nog beschreven worden. Ik zal er nog een paar kort noemen, zodat je zelf verdere observaties kunt uitvoeren:

•‘Lachen’, door de hoeken van de mond op te trekken en weer terug, of door de tanden te laten zien als grinniken.
•Smakken
•Kwispelen, wanneer de hond angst toont of iets anders dat duidelijk niets van doen heeft met blijdschap, dan is het kwispelen geen uitdrukking van blijdschap, maar eerder een poging van de hond om te kalmeren.
•Plassen, een hond die zich klein maakt en naar zijn baas toekruipt terwijl hij plast en kwispelt laat drie duidelijk kalmerende signalen zien, die tegelijkertijd ook angstsignalen zijn.
•Het gezicht rond en glad maken met de oren plat tegen het hoofd om zich te gedragen als een puppy. (De hond gelooft dat niemand een puppy kwaad zal doen.) Sommige honden gedragen zich zelfs helemaal als puppies: ze springen wild in het rond en maken gekkigheid, wanneer ze een vervaarlijke hond in hun buurt ontdekken. Het zou een kalmerend effect hebben en dat heeft het vaak ook.
•Plat met de buik op de grond liggen. Dit heeft niets te maken met onderdanig gedrag, onderdanig gedrag wordt getoond wanneer de hond op de rug gaat liggen en zijn buik laat zien. Plat met de buik op de grond liggen is een kalmerend signaal.
•…en dan zijn er nog meer kalmerende signalen die gebruikt worden in combinatie met andere. Bijvoorbeeld, een hond kan tegelijkertijd plassen en zijn rug naar iets toekeren. Dit is een duidelijk teken om bijvoorbeeld een lastige, jonge hond te kalmeren.
Ontmoetingssituaties
Een ontmoetingssituatie tussen twee vreemde honden zal bijna nooit tekenen van onderdanigheid of wat dominant gedrag genoemd wordt, vertonen. Een ontmoetingssituatie tussen twee honden zal er gewoonlijk als volgt uitzien:

King en Prince zien elkaar op 150 meter afstand en lopen in elkaars richting. Ze sturen – vanaf het moment dat ze elkaar zien – boodschappen. Prince stopt en staat stil (‘bevriest’) en King loopt langzaam verder, terwijl hij vanuit zijn ooghoek voortdurend naar de andere kijkt.
Wanneer King dichterbij komt, begint Prince heftig aan zijn neus te likken, hij draait zijn rug naar King, terwijl hij ook aan de grond snuffelt. Nu is King zo dichtbij dat hij nog kalmerender moet zijn, dus gaat hij in een bochtje lopen, weg van Prince, hij doet alles nog steeds heel langzaam en nu likt hij ook zijn neus. Prince gaat zitten en kijkt weg door zijn hoofd naar de andere kant te draaien.

Tegen deze tijd hebben de honden elkaar zo goed ‘gelezen’ dat zij weten of zij naar elkaar toe zullen gaan en elkaar zullen begroeten of dat het beter is juist uit de buurt te blijven, omdat de situatie anders te heftig zou kunnen worden.

Dwing honden nooit andere honden te ontmoeten
Laat honden hun taal gebruiken in ontmoetingssituaties, zodat ze zich veilig voelen. De ene keer zullen ze naar elkaar toelopen en zal het goed gaan, maar een andere keer zullen ze het veiliger vinden om op een afstand te blijven. Ze hebben immers elkaars signalen al lang gelezen, dat kunnen ze op een afstand van een paar honderd meter, dus is het niet nodig om oog in oog met elkaar te staan.

In Canada bedachten hondentrainers die mijn lezingen hadden bijgewoond een nieuwe naam voor deze kalmerende signalen: ‘De Taal van de Vrede’. En dat is ook precies wat het is. Het is een taal die ervoor zorgt dat honden een manier hebben om conflicten te vermijden en op te lossen en op een vreedzame manier samen te leven. Honden zijn hier experts in.

Begin met observeren en je zult het zelf zien. Je zult een veel betere band met je hond en ook met andere honden krijgen, wanneer je beseft wat de hond eigenlijk wil zeggen. Je zult dingen gaan begrijpen die je eerder niet snapte. Het is niet alleen ongelofelijk spannend, maar je leert er ook veel van.

Welkom in de wereld van de hond en de kennis van een heel nieuwe taal.

Meer lezen over de taal van honden kunt u in het boek Kalmerende Signalen van Turid Rugaas.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Voor wie het intresseert: Kalmerende Signalen, de taal van honden." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Voor mij blijft het mooi om te lezen :-)


Ben blij dat ik de methode heb leren kennen van Turid Rugaas!Er gaat een wereld voor je open,wel zo fijn voor je hond.

Knuf soraya&mila

honden page profiel Kelly (L) Quila (L) ZazaKelly (L) Quila (L) Zaza 3 doggies

honden foto van Kelly (L) Quila (L) Zaza

Lijk me mooi en interessant om te lezen!

hoe duur is het boek en waar kan je heb bestellen..

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Hier een linkje:

http://www.mediaboek.nl/product/16310_Kalmerende%20Signalen%2A?lang=nl

Het boekje is overal wel 19,95 hoor.
Klinkt duur,maar je wordt er een stuk wijzer van :-) O-)

Groetjes

honden page profiel liesbeth,Turbo,Luna, Levi en Faithliesbeth,Turbo,Luna, Levi en Faithgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van liesbeth,Turbo,Luna, Levi en Faith

Ik heb het boekje ook gekocht.
het is zo interesant om te lezen.
je gaat heel anders naar honden kijken.

honden page profiel hondenvriendjehondenvriendje 3 doggies

honden foto van hondenvriendje

wil ik ook lezen

honden page profiel millymilly 3 doggies

honden foto van milly

ik ga het boek zeker kopen
hoe meer ik kan leren hoe leuker het is

honden page profiel Liz Sita & ChicaLiz Sita & Chica 3 doggies

honden foto van Liz Sita & Chica

Persoonlijk vind ik dat je moet oppassen met kalmerende signale.

Zo gaat Chica gapen als ze stress heeft bij onweer maar ook als je boos op dr bent.

Neem aan dat ze niet voor zich zelf gaat gapen bij onweer om zichzelf gerust te stellen. Als ik bijv. ook zal gaan gapen met de intensie haar gerust te stellen kan het ook voor haar over komen als "ow dat is ook eng"

En zo is het eigenlijk bij veel signalen, ze doen het omdat ze iets eng vinden, iets leuk vinden of wat dan ook...

En ben dan ook van mening dat het niet alleen een kwestie van bovenstaande handelingen is om makkelijk te kunnen beslissen waarom je hond iets doet en hoe jij hierop kunt reageren.
Zo ver zijn wij in mijn ogen nog lang niet daar de hond spier samentrekkingen kan zien welke wij niet kunnen zien en dus ook niet zodanig kunnen observeren.


Helemaal niet als je gewoon thuis zit en er voor de rest eigenlijk amper kaas van hebt gegeten zoals de meeste van ons waarschijnlijk.

Mja ieder zn ding. Ik hou het voorlopig op negeren en belonen tot ik er van overtuigt ben door nadere onderzoeken (meer dan er nu zijn)dat het ook daaadwerkelijk werkt en niet alleen in onze ogen.

honden page profiel millymilly 3 doggies

honden foto van milly

heb net het boek besteld
bedankt voor de tip
fijne avond verder

honden page profiel YmY en de bende YmY en de bende 3 doggies

honden foto van YmY en de bende

@Liz, in beide gevallen gaapt Chica vanwege stress. En ja, ze kan het ook doen om zichzelf te kalmeren.

honden page profiel YmY en de bende YmY en de bende 3 doggies

honden foto van YmY en de bende

De kalmerende signalen zijn de universele hondentaal. Ik vind zo'n boekje een must voor iedere hondenbezitter!!!

honden page profiel Liz Sita & ChicaLiz Sita & Chica 3 doggies

honden foto van Liz Sita & Chica

YmY

Gapen
De hond kan gaan gapen wanneer iemand zich over hem heen buigt, wanneer je stem kwaad klinkt of wanneer er wordt geschreeuwd en geruzied in het gezin. Of tijdens een bezoek aan de dierenarts en wanneer iemand rechtstreeks op de hond afloopt. De hond kan gaan gapen wanneer hij opgewonden raakt van blijdschap of bij een leuk vooruitzicht, bijvoorbeeld bij de deur wanneer je op het punt staat om te gaan wandelen. Hij kan ook gaan gapen wanneer je iets vraagt dat hij eigenlijk niet wil doen of als je NEE hebt gezegd tegen gedrag dat jij afkeurt. Trainingsessies die te lang duren kunnen ook een gaapsignaal oproepen, de hond raakt vermoeid en geeft dit aan. Zo zijn er nog vele andere situaties te bedenken.

Persoonlijk vind ik dat er naar meerdere zaken als alleen kalmerende signale gekeken moet worden. Hoe is de overige houding van de hond bijv... Helaas lees ik dat hier boven niet terug. En vind dat toch eigenlijk wel een must. Er moet naar het totaal plaatje gkeken worden en niet alleen naar de signalen.

Ben dan ook voorlopig niet voor plan het boekje aan te schaffen. En vind het dan ook zeker geen must.

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Als je hond ergens van schrikt in huis(zoals die van mij vaak genoeg heeft gedaan met oud en nieuw peridode bijv)
en je ziet dat ze naar jou kijkt.Dan kun je gapen(zonder haar aan te kijken),en dat helpt echt.Mila legt dan haar hoofd weer meteen neer.

Een angstige hond kijkt natuurlijk ook verder naar jou gedrag op zo'n moment.Ik blijf verder ook kalm zitten enz.

Groetjes Soraya&Mila

honden page profiel ***^Noortje^*** ***^Noortje^*** 3 doggies

honden foto van ***^Noortje^***

Bij Noortje heb ik de kalmerende signalen ook vaak toegepast en het werkt echt!
Ook fijn om je hond op deze manier te kunnen lezen.

Voorheen dacht ik dat als een hond moest gapen, het gewoon een lui beest was, haha.

honden page profiel Liz Sita & ChicaLiz Sita & Chica 3 doggies

honden foto van Liz Sita & Chica

Oww... volgens mij is er een stukje tekst weg gevallen O-)

In dat stukje tekst word al aangegeven dat het in meerdere situaties voor kan komen.

Stel dat Chica bijv. gaapt om zich zelf te kalmeren. Wie zegt dat ze het bij mij dan niet zo ziet dat ik ook mezelf aan het kalmeren ben als ik ook een partij ga zitten gapen.... Moet ik dan ook met me arm gebogen erbij gaan zitten en trillen om duidelijk te maken dat het angst is? (als ik even angst zou uitbeelden dan he).

Het gapen gebeurd inderdaad in meerdere situaties helemaal waar. Maar soms blijft het bij gapen en blijft de overige houding neutraal op momenten dat jij niet kan merken of er iets aan de hand is. Ze horen, zien ruiken veel beter als ons.

Het is voor ons ook enorm lastig om te snappen wat er nu precies met je hondje is. En voor de hond nog lastiger om te snappen wat wij nu bedoelen.

Denk dat je het globaal best mee kan nemen hoor daar niet van. Zelf kijk ik ook altijd wat verder als ze dergelijke signalen aan het afgeven zijn maar je moet het niet alleen bij de signalen houde en het is dus zeker geen basis van je kijk op honden.

honden page profiel Kelly (L) Quila (L) ZazaKelly (L) Quila (L) Zaza 3 doggies

honden foto van Kelly (L) Quila (L) Zaza

Met nog een mooie Husky op de voorkant ook(erg verleidelijk). Gaat van de week eens bij de boekenhandel kijken.

honden page profiel Marjan KerstjensMarjan Kerstjens 3 doggies

honden foto van Marjan Kerstjens

Leuk stuk en zeer interessant!

Ik herken nu ineens veel signalen in mijn beide honden, waarvan ik me eerst afvroeg waarom ze zo doen.

Nu ze alweer bijna een jaar met zijn tweeen zijn zie je ze zo´n hondentaal ook vaker gebruiken.


Groetjes Marjan Jack & Jill

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

Wat ik een hele mooi blijf vinden om uit te leggen aan mensen is het langzame lopen:
'Nee dat doet hij echt niet om u te irriteren.. '
'Echt hoor, hij weet niet dat u alleen maar bozer wordt van dat langzame geloop'
'Dat ie ook nog even snuffelt is niet om u te negeren, hij wil u juist kallllmeren.. echt waar'

haha

honden page profiel Jacqueline & AmyJacqueline & Amy 3 doggies

honden foto van Jacqueline & Amy

Vind het wel leuk om zo te lezen,ga denk ik ook op zoek naar het boek...Alleen tellen sommige signalen voor iedere hond of kan het bij een ander hond ook iets anders betekenen.Want...als Amy op haar rug gaat liggen is ze altijd met een speeltje bezig en dan wil ze ook lekker op buik gekriebelt worden en rekt ze de pootjes helemaal uit dat vind ze dan heerlijk.En als Amy gaapt is het soms dat ze bij de deur gaat staan en het dan tijd vind om naar boven te gaan om te slapen (dat is dan 'sávonds)en als ze overdag gaapt komt er meestal een soort jankgeluidje bij waarmee zei aangeeft ik wil wel iets lekkers.Ze probeert zo meestal onze aandacht te krijgen als we bezig zijn.maar sommige dingen herken ik wel en vind het zeker leuk om te lezen en te weten :-)

honden page profiel HankeHanke 3 doggies

honden foto van Hanke

Super interessant dit.

@Margje, Bo loopt ook altijd langzamer dan ik, ik loop altijd stevig door. Heb geleerd dat ik hiermee laat zien dat ik de leiding neem. Dus als Bo dan langzaam blijft lopen, wil hij graag dat ik ook langzamer ga zodat hij zich zekerder voelt? Bo is nl wat onzeker, zou dit helpen?

En als ik Bo zie gapen als hij iets spannend vindt en ik gaap ook, laat ik dan niet juist zien dat ik het ook spannen vind?

Sorry hoor, ik probeer het te begrijpen :-D

honden page profiel .... 3 doggies

honden foto van ..

klein stukje beeld v Turid Rugaas

cr=NL&nsivbbl=121020&q=turid%2520rugaas%2520calming%2520signals&nsivbl=5%2E2&plid=AASM8H0APM7jB5Ry&smoothing=1&nsidf=349&md=1&w=480&fexp=905602&hl=nl%5FNL&csipt=watch&fmt=34&sourceid=gs&sd=BADC20743MM1280864428123754&debug%5FvideoId=Lj7BWxC6iVs&el=detailpage&debug%5FsourceData=BADC20743MM1280864428123754&cfps=30%2E303030303030305&nsiabbl=29965&debug%5FplaybackQuality=small&nsiabl=5%2E015&debug%5FflashVersion=WIN%2010%2C0%2C22%2C87&screenw=1024&vw=320&vid=4sBWZg15KEtGejyzupHszKCApIKYRlUeC&h=360&nsipbps=6649%2E307988689432&fs=0&vh=240&playerh=391&debug%5Fdate=Tue%20Aug%203%2021%3A42%3A38%20GMT%2B0200%202010&screenh=600&scoville=1&playerw=640&pd=3%2E4390000000000063&referrer=http%253A%252F%252Fwww%2Egoogle%2Enl%252Fsearch%253Fsourceid%253Dnavclient%2526aq%253D5%2526oq%253Dturid%252Brugaas%2526hl%253Dnl%2526ie%253DUTF%2D8%2526rlz%253D1T4WZPA%5FnlNL328NL330%2526q%253Dturid%252Brugaas%252Bcalming%252Bsignals

honden page profiel .... 3 doggies

honden foto van ..

honden page profiel .... 3 doggies

honden foto van ..

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Het blijft idd leuk en fijn om mee te werken. Elke les weer. Net weer 2 lessen gegeven waarin veel dingen naar voren over de diverse signalen.

honden page profiel Jacqueline & AmyJacqueline & Amy 3 doggies

honden foto van Jacqueline & Amy

Hahahaha Amy loopt altijd heel snel,zou ze zo aan willen geven van hé vrouw loop eens harder is goed voor je... :-D

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Leuk dat filmpje van Turid, had ik nog niet gezien, de dvd lijkt me de moeite waard.

honden page profiel Ester & Syrah Ester & Syrah 3 doggies

honden foto van Ester & Syrah

Vind het altijd weer super interessant om over te lezen :-D
Ik herken de meeste signalen wel, heb er altijd graag over geleerd.

Vind het alleen zo ontzettend jammer dat je tijdens het wandelen zoveel baasjes tegen komt die gewoon geen idee hebben waar ze mee bezig zijn O-)

En als je probeert tips te geven op een vriendelijke manier, willen ze deze meestal ook nog niet aannemen :'(

Zo zonde.. Ik blijf van mening dat ze zulke dingen zouden ze moeten verplichten te leren als men een hond in huis neemt..

honden page profiel Esther & Doortje Esther & Doortje 3 doggies

honden foto van Esther & Doortje

Ik heb net de eerste helft gelezen en er ging een wereld voor me open. Natuurlijk wist ik wel dat honden met bepaald gedrag dingen duidelijk willen malen, maar toch was er veel nieuw voor me. Volgende keer dat ik op het forum ben ga ik de rest ook lezen!! Bedankt dat je het met ons hebt gedeeld! echt heel interessant :-)

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

kalmerende signalen is super interesant als je ze ziet, maar er is veel meer, het lijkt wel nu we ineens kalmerende signalen ontdekt hebben er verder niets meer bestaat!? kalmerende signalen zijn signalen die een hond aangeeft dat er iets mis is met de omgeving of als de hond enthousiast is enz. op dat moment betekent het dat er iets moet veranderen in de omgeving of de situatie van de hond, als je reageert op deze signalen zal de hond tot rust komen, maar dat betekend niet dat we altijd terug moeten reageren met kalmerende signalen. als wij bij iemand op huisbezoek gaan met bijv een angstige hond en degene doet de deur open, en de hond geeft op dit moment taloze signalen, dat ik daar ga staan gapen of bek slikken enz. die mensen kunnen wel denken dat ik niet goed bij mijn hoofd ben. op dit moment zal ik mijn toenadering tot de hond wel iets moeten bij sturen. hetzelfde geldt voor afstand bewarende signalen zoals grommen tanden laten zien enz. zal ik de toenadering naar de hond ook moeten wijzigen.

kalmerende signalen en afstand bewarende signalen is hondentaal, en een hond gaat er vanuit dat wij dezelfde taal spreken dus is het heel belangrijk dat je weet wat voor signalen een hond af geeft en in welke situatie en het is heel goed voor jou en de hond om daar op te reageren. en als je deze taal kent komt er nog minstens zoveel bij kijken wil je correct met een hond om kunnen gaan.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Ja helemaal gelijk Hope and Dreams.. er is meer..

ikzelf kan door de signalen die Lola aangeeft, daarop inspelen, dat is het mooie ervan vind ik. Zo is er goede communicatie mogelijk. Zelf moet ik zeggen zit ik niet veel te gapen, wel doe ik veel mijn hoofd wegdraaien en haar niet aankijken. En ik loop bijvoorbeeld wel in een boog langs "gevaren" en andere honden. Ik merk dat dat heel goed werkt. Ik sta soms ook quasi geintresseerd naar de grond te staren. Allemaal dingen die bij Lola werken. Maar misschien moet je bij een andere hond weer meer gapen of van andere signalen gebruik maken.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Voor wie het intresseert: Kalmerende Signalen, de taal van honden." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 3 12 3
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^