Mambo's issue 1: uitvallen naar mensen en honden

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Iris + Shira! en Bibi!Iris + Shira! en Bibi!

honden foto van Iris + Shira! en Bibi!

Hallo Allemaal,

Dit is mijn eerste onderwerp en gelijk ook een hele vervelende:
Onze nieuwe en eerste hond (nu +- 4 weken in huis, 3 jaar oud) wil graag naar andere mensen, honden en katten toe (enthousiasme en nieuwschierigheid) en valt ook af en toe uit ((angst?)agressie). Meestal is het dan geen gewone situatie, het is dan donker of de persoon ziet er raar uit of heeft iets vreemds bij zich, komt achter een auto vandaan, of de andere hond reageert ook niet leuk op hem. Hij wil er dan op af en gaat blaffen en happen (dit is aan de riem). Als hij los is gaat het tot nu toe eigenlijk erg goed, even snuffelen en weer klaar.
Laatst hadden we een cv-monteur op bezoek en die stond onverwacht in de tuin. Mambo compleet door het lint, blaffen springen en in die man zijn voet bijten (voet bijten klinkt als angst-agressie omdat het laag is toch?). Dus dan hek voor de tuin en bordje ophangen "hier waak ik".
Ook komt regelmatig voor dat hij bang is voor een andere hond die los is en op ons af komt, hij wil dan weg en ik laat de riem dan ook snel los. Hij vlucht dan en verderop haal ik hem weer op.
Nu zijn we al met een cursus begonnen en ben ik op straat aan de slag gegaan met stukjes kaas en "kijk is" zoals ook hier op dit forum vermeld staat. Mijn eeste ervarigen zijn fantastisch, hij kijkt bijna alleen nog maar naar mijn hand met het kaas erin. Als we dan voorbij zijn krijgt hij het, ik kan uitval-situaties dan wel tot op 1 meter passeren. (Ik vraag me dan ook nog wel even af wat de volgende stap is in deze methode...maar dat wellicht een andere keer)
Dus tot zover eigenlijk best aardig.
Ik heb dit probleem ook bij de cursusbegeleider voorgelegd en die verteld me dat we het beste ver om kunnen lopen als we iets of iemand tegen komen en een muilkorf om moeten doen...Maar dit klinkt gelijk zo extreem, en mensen gaan hem dan ook als een monster zien heb ik het idee.
Graag jullie mening hoe ik nu het beste verder kan gaan...

Alvast bedankt,

Iris

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Mambo's issue 1: uitvallen naar mensen en honden" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden foto van ׺°”˜`”°º× Jacq van Sil & Sterre ׺°”˜`”°º×

Allereerst hartelijk welkom hier op dit forum. Heel goed dat je met je probleem komt, er is hier op HP vast wel iemand die je kan helpen. Er zijn hier deskundige mensen genoeg. Ik hoop dat het goed met je hond komt.
Groetjes Jacq

honden page profiel LindaLinda 1 doggies

honden foto van Linda

Een muilkorf lijkt me nou niet nodig. Wel is het soms fijn voor je hond om eerst op grotere afstand te oefenen en daarna pas van dichtbij.

honden foto van Paco, Muis,Vera, Papadopoulos, Odette en Annabelle (Terra+, Dinky+, Saltarin+, Sam+, Zara+)

Ik zou hem gewoon rustig laten wennen aan alles.
Wij hebben nu bijna 3 weken een tweede hond, hij is 9 maand en hij was heel bang van alles.
DA zei dat het een angstbijter zou worden.
Ik kon dat moeilijk geloven want bij de stichting waar hij vandaan komt zei iedereen dat het zo een lieve hond is.

Naar ons toe is hij ook heel erg lief, een echte knuffelbeer.

Maar op straat blafte en gromde hij naar iedereen die hij zag. Hij was ook heel bang van mensen op de fiets, van auto's, bussen,... noem maar op.

Ik had dan gemailed naar de stichting en heb een antwoord gekregen van de persoon die verantwoordelijk is voor de nazorg van de geadopteerde honden.

Hier een stukje er uit :
Angstbijten is een vorm van gedrag dat ontstaat door extreme angst. Bij deze ,bijna altijd niet zelfverzekerde honden,overheerst het instinct,het door ons zo gewenste correcte aangeleerde gedrag valt dan helaas helemaal weg.
De basis van angstbijten is meestal een gebrek aan zelfzekerheid/zelfvertrouwen.

Hou lossen we dit op....?

De enige manier om angstbijten te voorkomen is om de hond te leren omgaan met alle prikkels die hij op zich afkrijgt,en dan niet alleen de angstprikkels.
Geduld en vertrouwen zijn 2 zeer belangrijke zaken,zorg er voor dat de hond zich veilig en geborgen bij je voelt. Ga bv wandelen waar er redelijk veel mensen te zien zijn maar anderzijds niet supper druk,wandel rustig verder terwijl je op een rustige manier tegen hem praat,aai hem en stel hem gerust. Steun hem in onbekende situaties en laat merken dat jij als baasje alles onder controle hebt. Als je aan zijn "lichaams taal opmerkt dat hij onzeker wordt hou hem dan wat dichter bij je en geef hem geborgenheid,je kan ook zijn aandacht afleiden met bv een snoepje of speeltje in je hand. Een lekker geurend stukje vlees in een krakend zakje kan ook wonderen doen om zijn aandacht te krijgen zodat zijn aandacht van alles rondom hem heen afgeleid wordt en hij enkel nog aandacht voor jou heeft. Na een tijdje zal het geluid van een krakend zakje reeds voldoende zijn om zijn aandacht te krijgen.

Kortom alles draait om het vertrouwen tussen hond en baasje,laat het baasje voelen dat alles oke is dan zal de hond zich ook meer op zijn gemak voelen. Straf hem in ieder geval niet maar geef hem geborgenheid,een rustige stabiele leiding kan voor de hond zijn zelfvertrouwen wonderen doen.


We zijn begonnen met wandelen waar geen mensen waren, hij was al bang genoeg van een stomme overvliegende vogel.
Toen hij daar rustig liep zijn we na een paar dagen in de wijk hier beginnen wandelen, omdat het niet zo druk is hier, weinig mensen, weinig auto's.

Toen dat goed ging zijn we weer naar een iets drukkere plaats gegaan.

De volgende stap is een kleine stad, waar het druk is maar niet te druk, waar bussen en zo rijden maar niet echt veel...

En elke keer dat goed gaat is een nieuwe overwinning.

Hij deed ook heel lelijk naar mensen die hij niet kende, blaffen, grommen, net of hij hun ging verscheuren.
Ik heb aan een aantal mensen die ik ken en die niet bang zijn van honden :-) gevraagd om regelmatig op bezoek te komen. Intussen gaat dat heel goed, Salta blaft wel, maar zodra wij zeggen dat het goed is wordt hij rustig en laat hij zich knuffelen.



Zo een hele uitleg, maar ik hoop dat je er wat aan hebt.

honden page profiel MirandaMiranda 2 doggies

honden foto van Miranda

Het klinkt mij in de oren als onzekerheid. De hond moet natuurlijk ook eerst vertrouwen in jou krijgen (je hebt hem nog niet zo lang).

De muilkorf raad ik eigenlijk af. Net als het héél ver bij bepaalde situatie's uit de buurt blijven.
Zo leert de hond namelijk nooit met dit soort situatie's om te gaan.

Zoals Linda hierboven al zegt, oefen eerst op veilige afstand en als dat goed gaat steeds dichterbij. Leer de hond dat jij te vertrouwen bent. En dat het voor hem niet nodig is om overdreven agressief te reageren in situatie's die hij als bedreigend ervaart.
Dat bereik je trouwens voorál door zelf in die situatie's rust uit te stralen. Ik kan me voorstellen dat je gespannen bent (oei, als hij maar niet uitvalt) maar dat zul je echt los moeten laten.

honden page profiel GeorginaGeorgina 2 doggies

honden foto van Georgina

Dat Mambo je bezoek niet toelaat in 'zijn' tuin is opzich niet vreemd. Stopte hij wel met bijten/blaffen enz. nadat jij had laten weten dat het goed zat?

Ik denk dat je Mambo inderdaad wel angstig is (al is dat moeilijk te beoordelen vanaf het scherm ;-) )
Ga met hem aan de gang om weer vertrouwen te krijgen in andere honden en mensen. Maar ook aan de riem. Als ik het goed begrijp gaat het los wel goed toch?

Een muilkorf zou ik niet doen; als hij angstig is kan hij hierdoor ook nóg angstiger worden én hij kan zich niet verdedigen mocht dit nodig zijn.
Zolang je niet zeker weet of hij zal bijten naar andere honden en/of mensen; blijf dan ver genoeg uit de buurd zodat hij de kans ook niet krijgt.

Uitvallen aan de lijn:
Hier zijn al vele topics over geopend. Afgelopen week nog (sorry, heb gezocht maar kan het topic niet zo 1,2,3 vinden)
Misschien dat je zelf even kan zoeken?

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre** 1 doggies

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Hallo Iris,

Ik adviseer je een gedr. deskundige in de arm te nemen..
Dit is geen gedrag om zelf mee aan de gang te gaan...

Hormonen kunnen een rol spelen..?
Verdedigen van zijn terrein...?
Biografie/ervaringen...?


Als je meer info. wilt over een goede betrouwbare gedragdeskundige dan kan je die vraag hier ook altijd stellen..

Groet, Ilja

honden foto van Paco, Muis,Vera, Papadopoulos, Odette en Annabelle (Terra+, Dinky+, Saltarin+, Sam+, Zara+)

Wat andere honden betreft, dat probleem heb ik niet met Salta omdat hij in een roedel met 5 andere honden zat in het opvanggezin en we zelf nog een andere hond hebben.

1 van mijn vorige honden was wel bang van andere honden en viel ook altijd uit.
Dat hebben we ook rustig opgebouwd tot het goed ging en uiteindelijk lukte het om een andere hond voorbij te gaan zonder dat hij uithaalde.

Maar dat gaat natuurlijk niet op 1-2-3. Geduld is heel belangrijk.

En wat die persoon die plots in de tuin stond betreft, dan zou ik hier ook een probleem hebben hoor. Het is heel normaal dat een hond niemand toelaat op "zijn" eigendom. Die van ons zijn bovendien ook heel waaks dus het hek is op slot en er hangt een bordje. Wanneer er iemand belt blaffen ze maar wanneer ze zien dat ik het hek openmaak en die persoon binnenlaat en er normaal tegen doe laten ze die zonder probleem binnenkomen.

Ik zou zeker geen situaties uit de weg gaan maar alles rustig opbouwen.
Met zaken uit de weg te gaan blijft het probleem aanhouden.

Klein voorbeeldje : toen ik een kleuter was moesten ze met mij de straat oversteken wanneer er een hond aankwam of ik kreeg stuipen van angst. En het werd elke keer erger.
Uiteindelijk heeft mijn pa er voor gezorgd dat ik rustig aan honden kon wennen en kijk nu eens... ik kan me het leven zonder honden niet meer voorstellen, heb al 22 jaar honden... :-D

honden page profiel Iris + Shira! en Bibi!Iris + Shira! en Bibi!

honden foto van Iris + Shira! en Bibi!

Allemaal bedankt voor de reacties, heel erg fijn!

Een gedragsdeskundige heeft ons juist geadviseerd om die muilkorf om te doen... wel heb je dan zelf natuurlijk minder stress omdat je weet dat hij niet kan bijten. Maar ik vind het toch altijd zo'n naar gezicht als ik een hond ermee zie lopen. Het lijkt dan net zo'n hanibal lector... Zeker in de buurt gaan mensen dan met een grote boog om hem heen denk ik.
Uiteraard begrijp ik dat je dan juist verantwoordelijkheid voor je hond neemt, dat je de omgeving en hemzelf beschermd en dat het dus rust geeft. Maar het staat me zo tegen. Het zou voor mij eigenlijk het laatste redmiddel zijn. Zowiezo komt er binnenkort een hek bij de ingang van de tuin en ik ben van plan om als er nieuwe mensen aangekondigt langskomen zijn snuitje even om te doen totdat hij die persoon even rustig heeft kunnen begroeten. Dan kunnen we eerst zien hoe hij reageert want of hij begrijpt dat wij zeggen dat het goed is dat is me nog niet duidelijk. Weet ook niet hoe ik dat precies moet aangeven. Lieve woordjes terwijl hij aanvalt lijkt me ook niet de goede methode.
En of we dan een muilkorf nemen kijken we nog even aan, zowiezo zijn die dingen gek genoeg niet in elke dierenwinkel te krijgen en ik zou hem dan toch even willen passen...
En verder buiten met de kaas gaat het nu super, alleen maar oog voor mijn hand en neus voor de kaas!
Los luistert hij als hij op dat moment even niks spannenders te doen heeft. Hij komt graag "hier" voor een click en een stukje kaas en gaat als we de bal bij ons hebben ook niet zo ver weg. Los gaat het met andere honden zowiezo veel beter. Af en toe wel even rangorde bepalen maar dat doet elke hond wel een keer (zeker een volle reu denk ik).

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Hoi,

Ik vind dat je toch al heel goed op weg bent met Mambo wat betreft het uitvallen aan de lijn naar andere honden.Je zegt dat hij nu alleen oog heeft voor jou en de kaas in je hand en je kan de andere hond op 1 meter passeren.Dit blijf je gewoon doen een lange tijd,dan leert hij dat het GEWOON is om langs een hond te lopen,en dat er niks aan aan de hand is.Dat is hoe honden leren,veel oefenen met iets en zorgen dat hij leert dat iets normaal is en koppelt aan iets fijns,het kaasje in dit geval.Je kunt het over een maand bijvoorbeeld proberen hoe hij het doet zonder kaasje en alleen op begeleiding van jou stem.
Wel is het heel normaal(natuurlijk hondengedrag) om in een bocht te lopen als je een andere hond passeerd,dit kun je wel doen.

Ik zou geen gebruik maken van een muilkorf,want het is niet nodig,hij loopt tenslotte al met je mee als je een andere hond ziet.

Wat betreft enge mannen of vreemde types,dat is kanaltijd wel wat in de hond blijven zitten ,sommige mensen zijn nu eenmaal bang ingesteld en dat voelt een hond,deze mensen gedragen zich ook anders.Plots opduikende mensen daar schrikt hij gewoon van met als gevolg dat hij jullie aan het beschermen is.Wat jij kunt doen is héél goed vooruit kijken en goed opletten hoe mensen lopen en bewegen,in dat soort gevallen ga je de passeer-weg langer maken,dat geeft hem ook een veilger gevoel en dat jij hem snapt en ook weet te handelen in dit soort situatie's.Jij neemt dan de leiding,waardoor hij uiteindelijk het gevoel gaat krijgen dat hij dat niet meer hoeft te doen.(de leiding nemen)


Iemand plots in de tuin?Als je een bench hebt en weet dat er vreemden in de buurt gaan komen dan doe je hem daarin,dat geeft bescherming voor hem,en wederom hoeft hij dan niet te waken voor jullie(huis).
Geen bench?Toch 1 aanschaffen ,speciaal voor dit soort momenten.En anders in een kleine kamer doen,totdat de man weg is.

Waar het voor het grootste deel om draait is
voorkomen .

Daardoor creër je zelf veel meer rust.
Wat ook erg kan helpen is Bach Bloesem.

Succes het gaat echt wel lukken.

Groetjes Soraya&Mila

honden page profiel sorayasoraya 1 doggies

honden foto van soraya

Nog over een muilkorf,het lost niks op!
Als hij er mee zou lopen dan neem je zijn angst of onzekerheid niet weg,dat is wat nu wel aan het trainen bent,dus op de goed weg.

Hij moet alleen nog leren wat hij precies aan jullie heeft,maar daar gaat tijd overheen.

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca + 2 doggies

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Kan me niet voorstellen, dat een gt aanraadt
een muilkorf om te doen.
Volgens mij wordt de hond daar gewoon gefrustreerd van en los je het probleem niet op.
Volgens onze gedragsdeskundige is bijna elke hond
te corrigeren en ik heb van hem bijna nooit gehoord
dat een hond een muilkorf opkrijgt.
Volgens mij gaat die juist af.
Zelfs bij honden die jarenlang bovenstaand gedrag vertonen.
Het heeft ook te maken met achtergrond.
Mijn Luca die pas gestorven is, viel ook uit aan
de riem, maar dat was dus angst.
Die angst kreeg hij na een bijna fatale pitbullaanval.
Maar ook dat gedrag werd in de loop van de tijd
veel minder.
Trouwens, van harte welkom op hondenpage.

honden page profiel Janet & BoxersJanet & Boxersgoedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Janet & Boxers

Muilkorf lijkt mij ook niet het meest geschikte middel, kan me voorstellen dat het voor jou wat ontspannender is, maar zeker niet voor je hond.
Het kan zelfs de situatie verergeren.

ik denk dat je al een heel eind op de goede weg bent, en als hij reageert in bepaalde situaties zou ik het gewoonweg negeren en subiet een ander kant op lopen, weg van de situatie, zodat hij jou volgt.

ook zou je eventueel kunnen proberen bepaalde situaties na te bootsen, met voor de hond onbekende mensen, maar voor jou bekend en opgedragen om de hond aandacht te geven en hem eventueel een stukje kaas te geven aangezien hij dit zo lekker vindt :-D , dat maakt de situatie voor hem dan al een stuk minder dreigend.

Succes

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Mambo's issue 1: uitvallen naar mensen en honden" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: gommende en blaffende pup
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^