Hond & de Warmte!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

Het is zomer en dat is goed te merken. De temperaturen zijn gestegen tot plaatselijk (ver) boven de 30 graden. Voor ons al erg warm, maar voor uw hond nog gevaarlijker.

Warte kwijtraken
Wij raken onze warmte kwijt door te zweten. Dat merken we goed en we drinken daarom meer water. Honden kunnen niet zweten door hun porien zoals wij dat kunnen, ze kunnen alleen warmte kwijt raken via hun tong en via hun voetzolen. Hun voetzolen spelen daarin maar een kleine rol. U zal uw hond dus veel zien hijgen omdat dit zijn beste mogelijkheid is om warmte kwijt te raken.

Oververhitting
Uw hond raakt dus veel makkelijker oververhit dat wij mensen. Hij houdt de warmte langer vast omdat hij het moeilijk kwijt kan. Verschijnselen van oververhitting komen in een aantal fasen:
Fase1: hijgen, geen rust hebben om ergens te gaan liggen, duidelijk de koelte opzoeken.
Fase 2: erg hijgen, kwijlen, overgeven en diaree.
Fase 3: de slijmvliezen (in de bek van uw hond kunt u die goed zien) worden bleek, het bloed trekt eruit.
Fase 4: De hond reageert niet meer op prikkels, hij is in schock geraakt.

Het is belangrijk dat u al in fase 1 begint met het koelen van de hond, natte handoeken op hem leggen, hem in de schaduw houden en laten drinken. Laat het water niet te koud zijn, daarvan kan hij gaan overgeven.

Inspanning
U ervaart met dit weer al dat u minder zin heeft om iets te ondernemen en dat als u iets doet het zweet u uitbreekt. Dit is niet anders voor uw hond! Alleen kan de hond dus zijn warmte slecht kwijt. Hou uw hond daarom rustig, laat hem niet spelen, ook niet in de schaduw. Houdt hem rustig, loop korte wandelingen overdag.
Vroeg in de ochtend en laat in de avond kunt u meer met hem doen.

Afkoeling
U kunt uw hond laten zwemmen om af te koelen, zijn vacht wordt dan goed nat. Laat uw hond zich toch niet teveel inspannen. Ook van zwemmen krijgt hij het warm, dus houdt hem rustig. Best is dus om hem buiten de ergste hitte om te laten zwemmen. Tot laat in de avond kan het warm en benauwd zijn, hou daar rekening mee.
Verder zijn er afkoelmatten voor honden verkrijgbaar. Een natte handoek helpt ook. Laat uw hond niet op een kussen slapen, dit wordt vaak ook erg warm Leg liever een handoek in zijn mand en laat een gedeelte vrij, zodat hij de keus heeft waar hij gaat liggen.

Overige tips:

- Ga boven de 20 graden niet uitgebreid met de hond fietsen. Let ook op zwoele zomeravonden, dan blijft het vaak lang warm. Wil je toch fietsen, hou het dan kort, laat de hond langzaam lopen en bij voorkeur op een zachte ondergrond.
- Drinkwater moet altijd bereikbaar zijn.
Controleer de temperatuur van de ruimte waar de hond verblijft. Er kunnen enorme verschillen zijn in de loop van de dag.
- Laat de hond niet in de auto achter, maar ook niet in de tent of caravan of andere ruimtes die snel opwarmen. Verzin een andere oplossing. Leg hem bijvoorbeeld aan een lijn in de schaduw.
Zwemmen is prima ter afkoeling.
- Zorg dat de hond goed opdroogt en niet te lang in de volle zon blijft staan. Kortharige honden kunnen makkelijk verbranden en bij langharige honden kan de huid gaan broeien, waardoor smetplekken kunnen ontstaan.
- Botulisme komt voor bij langdurig warm weer en vooral bij stilstaand water. Honden kunnen ernstig ziek worden als ze besmet water drinken.
- Er zijn zonnebrandcrèmes voor kortharige honden.
- Dagelijks borstelen haalt losse haren weg en vermindert de ondervacht waardoor er lucht tussen de haren kan komen, wat gunstig is voor de temperatuur van de huid.
- Net als mensen hebben honden minder eetlust bij warm weer.
- Zie je een oververhitte hond in een auto, bel dan de politie. Is het echt een noodgeval dan mag je een ruitje intikken en de hond uit de auto halen (aldus de Dierenbescherming).

Succes met de warmte!

Groeten, Margje
(stukje van mij site wat voor jullie ook wel handig is denk ik :-))

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hond & de Warmte!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel caro en de teckelscaro en de teckels

honden foto van caro en de teckels

bedankt voor de tip ;-)

honden page profiel JapjesJapjes

honden foto van Japjes

handig om allemaal te weten :-D

honden page profiel YmY en de bende YmY en de bende

honden foto van YmY en de bende

Prima stukje!!!

honden page profiel jojo

honden foto van jo

Uitstekend stuk nu weet ieder van hoe en wat we moeten doen als het warm is.
Margje perfect omschreven.
Dus mensen allemaal onthouden hoor ;-)

honden page profiel Gucci, Diva en BeautyGucci, Diva en Beauty

Hoi,

een heel goed stukje. ik heb mijn gucci laatst ook al onder de koude kraan gezet. Ze raakte nog niet oververhit want ze had niet alle symptomen alleen lusteloos. Ik zag haar gewoon gelijk onknappen en ze vond het heerlijk. Ik blij me meissie blij.

gr gucci

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Goed om te lezen!

honden page profiel ........goedgekeurde fokker

Mooi stukje!

Pim en Puzzle zijn kortharig. Als ze het warm hebben, maak ik ze helemaal nat en laat ik ze in de schaduw liggen. Heerlijk vinden ze het.

Zoals er al geschreven wordt: doe dit niet bij langharige honden en laat je hond niet in de zon opdrogen (verbranden).

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hond & de Warmte!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^