Mijn collie heeft me gebeten, ik weet niet waarom

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel YolandaYolanda

honden foto van Yolanda

Mijn collie is 8,5 jaar oud en sinds zijn 7e levensjaar had hij de neiging om zijn lippen omhoog te trekken wanneer ik hem wil drogen na de wandeling of wil borstelen. Soms voel ik dan vooraf al wat spanning bij hem. En ik weet niet waarom. Voor zijn 7e levensjaar deed hij dit nooit. Het lijkt alsof hij steeds gevoeliger word en steeds vaker bepaalde dingen als een bedreiging ziet. Ik weet niet of het aan de leeftijd ligt of dat ik de verkeerde signalen geef of dat hij te dominant is. Het is wel zo dat hij soms denkt dat onze gehele woonplaats van hem is. Als ik hem droog maak met een doek dan kom ik meestal van bovenaf naar hem toe, is dit fout? Hoe moet ik staan of moet ik zitten? Of vind hij het niet leuk dat ik de meerdere ben dan? Voor het eerst heeft hij me gebeten en ik ben daar enorm van geschrokken, zodanig zelfs, dat ik hem niet meer vertrouw. Ik heb zo iets nog nooit meegemaakt met een collie. De andere, Lucas, is een erg onderdanige type. En mijn vorige collie beet nooit en had ook nooit die neiging. Ik weet niet meer wat ik moet doen. Wat ik al wel heb gedaan, is dat ik Marcus nu 2 dagen geen eten heb gegeven om hem afhankelijk te maken en ik negeer hem en leg hem vaker af nu, dit heb ik heel lang geleden als advies gekregen. Ik ben er erg verdrietig van dat ik hem nu niet meer kan vertrouwen, ik had nooit gedacht dat hij dit ooit zou doen. Kan het zijn dat oudere honden gevoeliger worden en dus meer de neiging hebben om te bijten? Graag wil ik advies hoe nu met hem om te gaan om zijn respect weer te krijgen en zodat hij me weer als roedelleider ziet. En ik wil snappen wat ik heb gedaan. Kan iemand mij hierin advies geven? Bedankt!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Mijn collie heeft me gebeten, ik weet niet waarom" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Anoniem (Gast)

Zo, dat isniet prettig nee. Heb je ook de medische kant uitgesloten, dat hij bijv geen pijn heeft o.i.d.? Zeker gezien zn leeftijd, kunnen pijntjes aanwezig zijn.
Suc6 met je probleem!

honden page profiel YolandaYolanda

honden foto van Yolanda

Tot een paar maanden geleden had hij volgens mij niets. Toen ben ik voor het laatst bij de dierenars geweest. Misschien kan ik voor de zekerheid ook de dierenarts bellen hierover. In ieder geval bedankt voor de tip! Maar als er niets aan de hand is, wat dan? Wat kan het dan zijn.
Hij is in ieder geval sinds zijn 7e jaar gevoeliger en dominanter geworden.

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Al eens gedacht over een gedragstherapeut(e)?

Gr. Esther

honden page profiel YolandaYolanda

honden foto van Yolanda

Daar zat ik ook aan te denken ja. Hoewel ik me moeilijk kan voorstellen dat dit zou kunnen helpen voorkomen dat hij bijt. Omdat het thuis gebeurt en alleen maar bij het drogen of borstelen (dat zijn lippen om hoog kunnen gaan). Ik hoop echt dat dit zou kunnen helpen. Als het aan mij ligt, wil ik er toch echt wel wat aan doen.

honden page profiel treestrees

honden foto van trees

hallo jolanda,
Ik weet zeker dat het niet bewust naar jou gericht was,dus blijf asjeblieft vertrouwen in je hond houden.
Een hond bijt je nooit zomaar,ik denk,dat jou hond gewoon ergens pijn heeft,zijn rug,of poten,of waar dan ook,hij geeft duidelijk aan dat hij het niet prettig vind,laat hem daarvoor onderzoeken bij de da,het zou jammer zijn,als jullie band daar door stuk gaat.Roep hem nou maar gewoon bij je,en geef hem de gelegenheid het goed te maken,en geef hem een paar comando,laat hem gaan zitten,en af gaan,en beloon hem er ook voor.Snap best dat je er van geschrokken bent,en daarvan verdrietig,maar een hond kan niet altijd anders,dan of te grommen,of te happen/piepen om iets duidelijk te maken,maar blijf niet boos op hem,hij zal er vast een rede voor hebben.
Nou ik hoor het graag van je,kop op ;-)

honden page profiel YolandaYolanda

honden foto van Yolanda

Dank je Trees,

Het is ook zo verwarrend. Hij was nooit zo, ik kon als het ware alles met hem doen voorheen en we hadden een heel sterke band en nu is door de ene beet bij mij afstand gekomen. Ik ben meer geschrokken dan ik had verwacht. Het is gewoon nog nooit eerder gebeurd. Het is wel lastig dat hij niet kan praten. Ik stond boven hem, achter hem, Dus van achteren hem te drogen, hij kon me dus niet goed zien. Kan het hierdoor komen? Ik ga in ieder geval ook naar de dierenarts. Bedankt voor jouw advies!!! Ik hoop echt dat mijn vertrouwen in hem weer terug komt, want we hadden zo'n hechte band!

honden page profiel treestrees

honden foto van trees

Tuurlijk krijg je het vertrouwen terug in hem,en NU DIRECT :-) denk dat hij net zo hard geschrokken is als jij,laat het nou maar na kijken door de da,hij is best wel aardig op leeftijd,en dan word alles strammer,en gevoeliger,maar jij raakt echt je band niet kwijt hoor met je kanjer ;-) komt goed.
En vergeet niet dat hij die afstand aanvoelt,door iets waar hij eigenlijk misschien niets aan kan doen.
Ik hoor het van je oke ;-)

honden page profiel ladylady

honden foto van lady

blijven staan ! niet zitten want dan ben jij kleiner dan hem
het kan ook zijn dat hij pijn ergens heeft
daar al eens aan gedacht mss ff de da op bellen ?
oudere honden worden gewoonlijk wel wat gevoeliger sommmige toch
dat hij denk dat de woonkamer van hem is is fout jij bent baas niet hij
het kan met dominantie te maken hebben is hij altyd dominant geweest dan tov andere honden vb ?

Dus van achteren hem te drogen, hij kon me dus niet goed zien. Kan het hierdoor komen
dat kan wel eens goed zijn dat hij uit het verschieten je heeft gebeten maar dan nog
een hond mag zijn baas nooit bijten

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Hoi Yolanda,

Een gedragstherapeut kan echter de situatie direkt bekijken, hij of zij kan dan zien hoe jij op hem afloopt of wanneer hij z´n lip optrekt. Een gedragstherapeut komt naar je toe, misschien toch even informeren?

Heb al vaker gehoord dat gedragstherapeuten in verschillende situaties goed geholpen hebben die zien vaak dingen die we zelf niet meer zien, die er automatisch ingeslopen zijn.

Heel veel suc6!

Gr. Esther

honden foto van Monique van Lotje en Kwibus!!! ***Flos en Buster en Morris***

Hoi,

Ik zou toch ook een gedragstherapeut erbij halen. Vooral omdat hij je nu gebeten heeft! Er moet iets gebeurt zijn, waardoor zijn gedrag ineens veranderd is. Misschien is er ooit iets gebeurt en vertrouw jij het al lang niet meer, wat de hond kan voelen. Hij voelt jouw spanning en dat kan voor een hond weer reden zijn om alert te blijven. Is hij ooit gestraft voor het liptrekken/grommen?

Als de GT niets kan ontdekken, dan zou ik ook nog even langs de DA gaan. Misschien dat hij toch ergens pijn heeft...

Groetjes Monique

Groetjes Monique

honden page profiel ..

honden foto van .

Dat is idd schrikken zeg.
Ik zou als eerste naar de DA gaan om iets lichamelijks uit te sluiten en daarbij ook een gedragstherapeut er bij halen omdat jij hem zelf niet meer vertrouwd.Zij/hij kan zien hoe jullie op elkaar reageren en als je de handeling over doet,wat hij doet.Zij kan je het dan ook allemaal heel goed uitleggen en jou het vertrouwen in de hond misschien terug geven.
Je kan hier wel veel hele goede en nuttige tips krijgen maar vanaf hier ziet niemand de hond en dat maakt het lastiger.
En ik denk dat het voor jou vertrouwen ook beter is als er echt iemand bij je is die je de lichaamstaal bijv kan uitleggen.

Heel veel sterkte samen.

Groetjes Marianne

honden page profiel hatjehatje

honden foto van hatje

Hoi,

Ik heb dat vroeger met mijn vorige honden ook wel eens gehad. De ene werd gewoon chagerijniger naarmate hij ouder werd, kon minder hebben, maar heeft nooit gebeten (gelukkig). De ander heeft me wel eens gebeten toen ik hem aaide. Ben daar ook enorm van geschrokken toen. Maar als je 'bang' van hem wordt is dat juist fout natuurlijk (jaha, makkelijk gezegd...).
Achteraf bleek hij gewoon een oorontsteking te hebben, dus flinke pijn....

honden page profiel De Mecheltjes clanDe Mecheltjes clan

honden foto van De Mecheltjes clan

Hoi Yolanda,

Ik denk toch echt aan medische problemen, die zo op de oppervlakte niet zichtbaar zijn.(Pijn zoals al genoemd, Zijn koppie)

Heeft hij behalve het grommen en nu het bijten nog andere gedragsveranderingen. Dit hoeven maar kleine dingen te zijn??

Wat ik wel vind is dat je het probleem (lip optrekken) te lang hebt laten gebeuren.

Het geen eten geven zou ik niet doen, wel uit je hand laten eten dat lijkt mij een betere optie. Uit jou handen laten eten maakt hem juist afhankelijk.

Met het afdrogen zou ik vanaf de zijkant doen en niet meer van bovenaf.Is voor je hond misschien minder onrustig.Misschien dat afleiden tijdens het drogen kan helpen, bijvoorbeeld met voer of speeltje.

Veel sterkte.

Lieve groet,
Wilma

honden page profiel aadjeaadje

honden foto van aadje

ik kan niks anders melden dan de dames boven me!

gedragstherapeut!

ik ken veel mensen waar dit INEENS gebeurde zelf snapte ze er niks van maar door zo'n therapeut
zijn ze toch achter bepaalde dingen gekomen wat ze
"fout" deden het kan heel onbewust gaan!


succes ermee

groetjes en hou ons op de hoogte

honden page profiel moonmoon

honden foto van moon

Hoi Yolanda
probeer het eens om hem meer aandacht te geven als normaal, en sluit niet uit dat hij misschien ergens pijn heeft
ga zijn hele lijf bekijken of er een wondje is of gewrichtsklachten aanwezig kunnen zijn , ook kan het zijn dat je in het verleden even te hard kamde en een klit niet opmerkte dat hij dat nog onthouden heeft en het pijn deed toen ?? en een advies nog
niet het eten achterwege laten daar kan hij ook verkeerd op rageren dat het eten een obsessie woord voor hem.
het zijn maar ideeën die ik hier opschrijf misschien helpen ze wel
gr Moon /Saartje

honden page profiel amparoamparo

honden foto van amparo

hallo, ik ben ook eens gebeten door een hond van mijzelf. Zij had nog nooit eerder uitgehaald. Ik ben met haar naar de dierenarts geweest en toen bleek dat ze een baarmoederontsteking had, waaraan ze heel veel pijn had :'(
Als ik jou was zou ik het ff bespreken met je DA, misschien heeft jou hond wel iets aan zijn rug ofzo.

en je schreef dat je hem nu al 2 dagen niets te eten hebt gegeven??? Dat lijkt me toch niet een geschikte aanpak????

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre**

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Hoi Yolanda,

Ik zoek het meer in de lichamelijke ongemakken...

Je schrijft hij doet het alleen met borstelen en afdrogen...

Weet je heel zeker dat er geen klitten in de vacht zitten. Klitten die hem pijn doen, zoals een vilt of klit achter de oren.in de liezen, oksels..
Borstel je je hond liggend..?
Zo kan je goed tot op de huid komen en de vacht in kwartieren verdelen.

Ik vind het heel vreemd dat je hond ineens - zonder ogenschijnlijke reden - jou bijt...
Het moet een reactie zijn op pijn...
Misschien heeft hij pijn in de heupen, last van de rug, de nek...

Allereerst zou ik een groot onderzoek laten doen bij een DA.
Bloed onderzoek, misschien foto's van de poten, heupen, misschien artrose, of HD...

Ik kan me niet voorstellen dat jou collie ventje jou "zomaar" zonder goede reden bijt.

Geef hem alsje blief gewoon zijn eten..
Ik geloof er niks van als ik je verhaal lees dat dit "plots" dominantie zou zijn...

Hoop van je te horen wat de uitslag is nadat je bij de DA bent geweest voor onderzoek...

Lieve groet, Ilja

honden page profiel jolanda jolanda

honden foto van jolanda

Hoi Yolanda,

een collie die zich 7 jaar prima heeft gedragen en dan veranderd ingedrag, daar is iets mee aan de hand.
ik zou ook naar de DA gaan om hem goed na te laten kijken.

vooraf zou ik zelf tot op de huid de hond nakijken op klitten, wondjes, ontstekingen, teken(ja, ze zijn er al weer) of iets anders op de huid. want ik denk dat de droge, warme lucht van de fohn, en de tanden van deborstel hem pijn doen, waardoor hij zo'n reactie geeft.

wat betreft het lip optrekken, mijn collie haatte borstelen(eigen schuld, veel te laat aan laten wennen met verkeerde borstel)
hij trok altijd zijn lippen op en hapte regelmatig.

Let voorlopig extra op zijn lichaamstaal zodat je kunt zien hoe ver je gaan kan met borstelen, want als je hem werkelijk pijn doet, zal hij blijven bijten waardoor de band die je hebt met je hond steeds verder kapot gaat.

Wat bij mij wel hielp is dat ik een borstel voor mensen gebruikte met plastic op de tandjes van de borstel, ik deed hem daar minder pijn mee zodat hij minder hapte.

ik hoop datje er iets aan hebt maar ik zou zeker even langs de DA gaan.
groetjes,jolanda

honden page profiel YolandaYolanda

honden foto van Yolanda

Hoi Jolanda,

Bedankt voor jouw warme antwoord. Ik heb hier zeker wat aan. En fijn om te horen dat je ook collies hebt en daar ervaring mee hebt. Ja het was voor mij dan ook een soort van schok dat Marcus ineens zijn lippen optrok en plotseling beet. Want bijten heeft hij hievoor nog nooit gedaan. Ik kon bij wijze van spreken alles met hem doen. Hij ligt nu nog af en toe op zijn rug en dan wil hij heerlijk gekriebelt worden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nu nog even niet durf om zijn pootje aan te raken, bang voor een plotselinge reactie. Wel heb ik even de moed verzamelt om hem mij pootjes te laten geven en dit ging prima. Verder fohn ik hem nooit, maar borstel ik hem wel. En soms zelfs in fases, omdat ik soms wel wat spanning voel bij hem. Maar als hij op zijn rug ligt dan is hij wat ontspannender en dan kan ik hem gerust borstelen. Voordat hij mij beet, was ik zijn linkerpootje aan het afdrogen (na het wandelen, pootjes waren nat)en ik stond achter hem. Achteraf gezien weet ik niet of dit wel een verstandige positie was geweest. En het kan zijn dat hij daar onzeker van werd, ik weet het niet. Hem zelf onderzoeken vind ik nu nog een beetje eng, dat wil ik eerst door een DA laten doen en daarna weer voorzichtig aan hem wennen en stap voor stap hem zelf aanraken en onderzoeken. Ik merk wel dat ik bij hem alerter moet zijn sinds zijn 7e levensjaar. En dat hij zelf ook alerter is geworden, vooral bij het afdrogen (met een doek) en het borstelen. Het borstelen probeer ik zoveel mogelijk te doen wanneer hij het meest ontspannen is tegenwoordig. Soms twijfel ik wel eens aan mezelf of ik mezelf niet te veel aan hem aan pas. En soms zie ik dat het echt niet anders kan en dat ik toch echt wel wat voorzichtiger moet zijn. Op sommige momenten is hij wel wat humeurig, dat voel ik dan, maar dat is gelukkig niet zo vaak. Met humeurig bedoel ik dan dat ie dan een klagende geluid maakt, zoals wij ook wel eens klagen. In ieder geval dat voel ik haar fijn aan bij hem. Zijn gedrag naar andere honden toe is verschillend, als een andere hond dominanter is dan hem dan rent hij weg van die hond (dus vluchten) en is bang voor hem, bij een hond van de omgeving weet ik dit toevallig en bij een andere gaat ie weer enorm snuffelen. Maar hij zal nooit een andere hond aanvallen, dit kan ik aan zijn hele gedrag merken tijdens het wandelen. Bij een dominantere hond vlucht hij en bij een gelijkwaardige of onderdanige hond daar snuffelt hij aan en loopt verder.Marcus markeert wel heel vaak zijn geur als we wandelen. Het enige met wie hij af en toe vecht is mijn andere collie, Lucas. Het zijn 2 mannetjes namelijk. Het vechten met Lucas gebeurt niet vaak, maar af en toe. En dan wil Marcus Lucas laten weten dat hij de baas is van Lucas of zo iets. Tenminste dat denk ik. En meestal is dat gevecht eventjes en dan wint Marcus. En dan kan het er allemaal bloederig er uit zien, tenminste bij Lucas meestal. En het lijkt dan erger dan het is. En soms kunnen ze ook gebroederlijk naast elkaar liggen. Maar Marcus ziet Lucas wel als lagere in rang. Ook heb ik een shitzu (Bonnie) en dit is een vrouwtje en zij staat weer hoger dan Marcus en Marcus laat dit toe. Marcus zou nooit met Bonnie vechten. Het is wel zo dat Lucas het meest naar Bonnie trekt, soms heb ik het gevoel dat Lucas wel verliefd op Bonnie is. Wel grappig om te zien. Dit is zo'n beetje de situatie bij ons thuis. Om een beeld te geven.
In ieder geval heb ik alvast een afspraak gemaakt met de dierenarts en ik kijk eerst wat daar uit komt en ik zal voor de zekerheid misschien een gedragstherapeut om advies vragen, kan nooit kwaad. Ik vind het wel belangrijk dat ik weet hoe ik moet handelen. Trouwens in de 1e 2 levensjaren van Marcus en Lucas hebben ze wel een gehoorzaamheidscursus gehad en dat ging prima. In 2005 heb ik nog een cursus met Marcus gedaan en hij had de neiging om nogal vaak zijn geur te markeren (de cursus was wel in een manege), hij was daar erg gefocust op. Het was toen wel wat moeilijker om zijn aandacht te krijgen vanwege al die heerlijke geuren. Toen de instructeur zijn aandacht probeerde te krijgen lukte dit niet en zei hij dat Marcus dominant was. Marcus weet ook precies wanneer ik huil. Dat voelt hij aan, ineens staat hij dan voor me of gaat voor me zitten alsof hij zegt, ik ben er voor je. Echt prachtig.
Ik moet zeggen dat ik heel blij ben met de steun die ik van jullie allemaal krijg, echt hartverwarmend. Fijn dat ik er niet alleen voor sta hiermee. Want ik wist me echt geen raad met deze situatie.
Nog bedankt!

Anoniem (Gast)

Hey,

was benieuwd hoe het nu gaat met je collie? Ben je al wat meer te weten gekomen? Is er verandering merkbaar?
Gewoon geinteresseerd eigenlijk, hahaha!

honden page profiel RianneRianne

honden foto van Rianne

Hoi Yolanda,

Ben je al bij de dierenarts geweest ik lees je verhaal en ben toch wel een klein beetje geschrokken dat Marcus met je andere hond aan het vechten is tot bloedens toe, dat kan niet gezond zijn stoeien ala maar vechten tot bloedens toe daar zet ik mijn vraagtekens bij. Je moet NOOIT bang zijn voor je eigen hond want dat voelen ze maar al te goed aan en dan is hij de baas in huis en niet jij. Als mijn hond zou bijten zonder reden dan bestrafte ik haar(mits ze geen lichamelijke klachten zou hebben)een hond hoort namelijk niet te bijten. Ik zou mijn hond een pets op haar kont geven haar in de mand sturen en haar negeren IK ben de baas in huis niet zij.

succes lieve groet Rianne

honden page profiel YolandaYolanda

honden foto van Yolanda

Hallo Rianne en "anonieme gast",

Ik ben deze week met Marcus naar de dierenarts geweest en ze konden niets vinden en hij gaf geen pijnsignalen.
Ik heb Marcus na zijn beet ook gestraft en genegeerd. Hij heeft een aantal dagen heel lang op in zijn mand moeten liggen. En hij kwam er niet van af. Ik heb hem genegeerd een aantal dagen en hij merkte mijn verandering van gedrag heel goed. Het was wel heel moeilijk voor mij om dit te doen, maar ik voelde dat dit echt belangrijk was om te doen. Ik heb deze week hem mij pootjes laten geven en hij deed dit met veel plezier. Daaroms snap ik dat moment van vorige week echt niet, het was echt een momentopname. Maar ik denk wel dat ik hem af en toe wat meer ga negeren. En ik vraag me af of het niet wijs is om met het borstelen of afdrogen een kleine muilkorf te gebruiken. Als was het alleen al om te laten zien dat ik de baas ben. Ik vind het wel griezelig om hem weer af te drogen of te borstelen. Maar ik neem de tijd. We groeien weer voorzichtig naar elkaar toe. Ik denk dat ik er meer moeite mee heb dan hij. Hij let wel enorm op mij. Ik ben nog wel wat onzeker in wat ik wel of niet moet doen en of ik het nu wel goed doe. Is het misschien toch wijs om een gedragstherapeute om advies te vragen? Is er een gedragstherapeute in de zaal? Wel lastig hoor als honden niet kunnen praten. Met mijn hand gaat het nu wat beter. Mijn hand was ontstoken door de beet en kon niks met mijn linkerhand doen. Maar het gaat nu de goede kant op.
Ik ben als persoon niet gauw boos, wellicht is het handig om dit wat vaker te zijn om meer grenzen te stellen. Ik denk vaak, zal ik dit doen of dat doen.
Wellicht hebben jullie nog tips. En bedankt voor de tips die jullie me al gegeven hebben! Ik vind het zo fijn dat ik op deze manier hondendingetjes kan delen.Ik voel me hierdoor erg gesteund. Dank jullie allemaal hiervoor.
Groetjes van Yolanda

honden page profiel caro en de teckelscaro en de teckels

honden foto van caro en de teckels

heeft jou hond geen last van staar ik heb een york gehad en die deed ook steeds zijn lippen trekken en op een moment was ik bij de dierenarts voor de apk keuring en ja hoor ze had last van staar. ;-)

honden page profiel Dafnee Van CauwenbergDafnee Van Cauwenberg

honden foto van Dafnee Van Cauwenberg

Mijn hond begon ineens ook zo'n gedrag te vertonen toen ze ouder werd.
Naar allerlei dokters gelopen en zelfs verepunctie laten doen, maar volgens mij had het beestje pijn ofzo.
Mijn huidige man mocht haar ook nooit strelen of ze beet (wel nooit echt om te hebben, mijn of zijn hand lag nooit open ofzo), maar sliep 's nachts wel met haar kop op zijn benen of op de mijne en was steeds reuzeblij ons te zien. Ze sprong toen ook naar links als er rechts van haar een muis piepte ... dus ik gok nog steeds op ouderdom.

honden page profiel Dafnee Van CauwenbergDafnee Van Cauwenberg

honden foto van Dafnee Van Cauwenberg

een leverpunctie moest dat zijn :-)

honden page profiel YolandaYolanda

honden foto van Yolanda

Marcus had geen pijn volgens de dierenarts. Dus ik weet het niet.
Ik heb ook zo'n vermoeden dat het toch met ouderdom te maken heeft of zo, want hij heeft nog nooit gebeten of ook nooit die neiging gehad. Alleen vanaf zijn 7e levensjaar was zijn reactievermogen wat langzamer en meer schrikachtig. In mei word hij alweer 9 jaar oud. We zijn wel heel hecht samen. En ze zeggen van mensen dat diegene die het dichtst bij iemand staat dat die meestal het geklaag etc. krijgt. Verder is er gewoon geen sprake van lippen optrekken momenteel of iets wat er op lijkt. Hij hapt ook verder helemaal niet bij iets. Ik kan hem hevig knuffelen als ik dat wil (waar hij dol op is).Dat is juist het vreemde aan de situatie. Het was alleen op die ene moment. Dat maakt het zo moeilijk om te zeggen het is dat of het is dat. Het enige is dat we nu wel op moeten letten dat we niet per ongeluk op zijn pootje trappen of dat we een erg plotselinge handeling verrichten ofzo. Want dan zie je dat hij enorm schrikt. Alsof hij het niet meer ziet aankomen zoals vroeger. Sinds zijn 7e levensjaar schrikt hij wel veel sneller hiervan en van schrik hapt (niet bijten hoor) hij dan. En dan stel ik hem gerust en zie ik dat hij weer helemaal rustig word. Dus wij moeten ook wel beter uitkijken, net als dat we dit bij oude mensen moeten doen. Ik geloof echt dat het een incident was en dat ik hem wel ietsje vaker moet negeren om hem te laten merken dat ik de baas ben. Maar ik zal wel om advies vragen, je weet nooit he.
Alleen al om mijn twijfels en angst weg te nemen.

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

Hey,

Even een stukje wat ik aan wil halen:
teisha (an )
blijven staan ! niet zitten want dan ben jij kleiner dan hem
het kan ook zijn dat hij pijn ergens heeft
daar al eens aan gedacht mss ff de da op bellen ?
oudere honden worden gewoonlijk wel wat gevoeliger sommmige toch
dat hij denk dat de woonkamer van hem is is fout jij bent baas niet hij
het kan met dominantie te maken hebben is hij altyd dominant geweest dan tov andere honden vb ?

Dus van achteren hem te drogen, hij kon me dus niet goed zien. Kan het hierdoor komen
dat kan wel eens goed zijn dat hij uit het verschieten je heeft gebeten maar dan nog
een hond mag zijn baas nooit bijten


Dit hele stuk klopt naar mijn mening totaal niet.
Een hond kan niet denken zoals wij mensen denken!
Zeker bij pijn haalt een hond uit als een 'autonome respons' zeg maar net als niesen bij ons. Het is de eerste natuurlijk reactie van de hond.

Daarbij kan een hond het heel bedreigend vinden als je hem van achteren benaderd en ook nog eens over hem heenhangt. Je schrijft ook dat hij weleens gromt. Dat is een waarschuwing voor hem. Hij kan dat niet anders aangeven dan met een grom!
Met zijn lichaamstaal en een grom geeft hij dus aan:'ik vind het eng, ik wil dit niet'. Het kan zijn dat je de grom niet gehoord hebt en ook de lichaamstaal niet kan plaatsen of dat die heel subtiel is. De hond heeft dan een keuze: vluchten of verdedigen? Het vluchtmechanisme is vele malen sterker dan het vededigingsmechanisme. Maar kan de hond dus niet weg, dan heeft hij geen keus, dan moet hij zich wel vededigen.

Wat dus belangrijk is is dat je de taal van de hond gaat leren, dat je gaan zien wat hij wel en niet fijn vindt, wat hij bedreigend vind en wat niet.
Naar aanleiding van je verhaal denk ik jouw hond meer aan angstagressie dan aan dominantieagressie.
Misschien ziet en hoort hij minder goed en is hij daardoor veel gevoeliger, naast dat collies al gevoelig zijn van nature.

De hond nog dagen straffen nadat hij gebeten heeft , heeft echt geen enkel nut. Op het moment dat de hond bijt kun je straffen, al is het de vraag of dat verstandig is. Als je hond dit namelijk doet omdat hij zich bedreigd voelt, werkt dit alleen maar averechts.
Hem daarna geen eten geven of op de mat laten liggen bevestigd voor de hond maar een paar dingen: jij bent niet leuk meer en jij bent boos. Waarom heeft hij na een minuut of vijf al geen idee meer van!!
Dat twee dagen geen eten geven is ook nutteloos.
Het doel is dat de hond afhankelijker wordt van jou begreep ik uit je verhaal. Dat betekend dat je dan voortaan zijn eten uit de hand kan gaan geven en dat hij er eerst iets voor moet doen. Dan werk je aan de rangrelatie met je hond.

Kortom: zoek een goede gedragstherapeut die met je kan kijken naar dit probleem.
Omschrijf ook eens hoe je hond eruit ziet t bij het afdrogen. staan zijn oren naar achteren gericht? Hoe houdt hij zijn staart? Heeft hij zijn rug gekromd? Kromt hij zijn achterpoten? Hoe staan zijn ogen?

Succes, groetjes, Margje

honden page profiel miekmiek

honden foto van miek

Hallo, ik ben nieuw hier, maar ik ben dan ook zo danig geschrokken van onze Max duitse Braque van 2 jaar oud,dat ik toch mijn verhaal eens kwijt wil.
Hij gromt naar zijn baasje. Ik ben het bazinneke, maar als zijn baasje hem eten geeft durft hij grommen. Gek genoeg doet hij dat niet naar mij. Ik vermijd ook te treuzelen in zijn buurt als hij eten krijgt, ik praat geruststellend en zeg hem dat hij lekker hapjes krijgt. Ik vertoon vermijdingsgedrag, ik ga het conflict uit de weg. Baasje durft hem aanraken maar daar houdt Max niet van, nooit als hij eet of drinkt.... Hij had vroeger als puppy last van baknijd, maar het leek over. We straffen hem als hij gromt, we berispen en negeren hem nadien. ook als hij erg moe is en in zijn mand ligt durft hij grommen als we hem dan nog zouden willen strelen in zijn mand voor het slapengaan. Ik heb vermijdingsgedrag, ik weet hoe hij is en daag het moment niet uit, ik zeg van ver slaapwel. Maar baasje durft hem wel strelen en dan begint het gegrom.... heel de tijd door, stilletjes grommen, haar recht... het lijkt wel dat hij denkt dat hij dat moet doen. Volgens mijn man is Max een gestoorde hond....Voor derest is Max een lieve knuffelhond... heel speels. Maar hij heeft van die momenten... meestal aan de voederbak of in zijn mand dat hij gromt naar het baasje.... en het geeft mij een enorm onveilig gevoel.

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Hoi Miek,

Ik kan me voorstellen dat je een onveilig gevoel krijgt bij het grommen. Maar waarom straffen jullie het grommen nu?

Je zegt dat het goed gaat als je geruststellend tegen hem praat en je het conflict niet aangaat. Dit is de juiste manier.

Hij is geen gestoorde hond maar niet iedere hond vind aaien leuk en lekker. Wij, als mensen vind aaien leuk maar honden onderling niet.

De voerbak kun je leuk maken door er regelmatig voer bij te doen en de mand kun je evt. leuk maken ook met voer. Maar ik zou je hond laten rusten wanneer hij moe is.

Voor het slapengaan kun je dan beter een koekje geven en hem met rust laten.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Groetjes van esther

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Mijn collie heeft me gebeten, ik weet niet waarom" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^