hoe zit het nou eigenlijk écht allemaal...???

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Floor en Fiefie Floor en Fiefie

honden foto van Floor en Fiefie

hallo lieve allemaal.

ik ben toch even echt aan het twijfelen hoor...
de een zegt dat de hond niet op de bank mag, niet als eerste door de deur etc. en de ander zegt weer dat dat niks uitmaakt want in een wolvenroedel is dat ook allemaal niet zo....ik hoor/lees/zie zoveel verschillende dingen dat ik het soms niet meer weet hoor haha!
de gt die we hier hebben gehad voor puk en fief zei dat dat allemaal niet zo veel uitmaakte...en ik las laatst een stuk over wolven en hun roedel en daar stond ook dat dat allemaal niets uitmaakte...maar hier lees ik dan weer heel vaak dat het wel niet mag allemaal...ik weet het even niet meer. wat denken jullie...?:-)

groetjes floor en een pootje van fief!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hoe zit het nou eigenlijk écht allemaal...???" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Mandy & Bram.Mandy & Bram. 3 doggies

honden foto van Mandy & Bram.

Ik hanteer ze wel voor de zekerheid. Al is 't maar even omt e laten zien.. eerst ik, mijn gezin en dan de hond! :-)
Of het echt helpt? Geen idee.. kreeg 't inderdaad ook hier aangeraden toen Bram een klein pupje was.. Liefs!

honden page profiel Floor en Fiefie Floor en Fiefie

honden foto van Floor en Fiefie

tja van de ene kant denk ik ik ben de baas dus ik heb meer privileges maar van de andere kant...als je naar een wolvenroedel kijkt daar mag ook gewoon bijna alles...maar goed, fief mocht eerst ook niet op de bank maar nu mag ze soms toch wel op de bank maar alleen als ik het toelaat. en met door de deur gaan wacht ze eigenlijk automatisch tot ik erdoor ben...:-)

honden page profiel MexxMexx 3 doggies

honden foto van Mexx

Het ligt aan de hond en aan de leiderscapaciteiten van de baas.
Sommige honden hebben gewoon duidelijke regels nodig, elke vinger zien zij als een reden om een hele hand te willen nemen.

Andere honden boeit het niets.
Hier heeft Mexx erg strenge leiding nodig, anders gaat hij testen of ik het nog aankan (vrouw met reu is vaak streng blijven), maar ik houd me niet aan de 1e door de deur regel, mijn hal is bv te klein daarvoor (of de hond te groot). Wel mag Mexx mij niet wegduwen bv bij binnen of buiten gaan.
Soms slaapt hij op mijn kamer (bv als er hangjongeren buiten zijn, als er in de buurt is ingebroken, als hij ziek is etc) maar zodra hij dan gaat testen gaan de regels weer aangescherpt worden.

honden page profiel Floor en Fiefie Floor en Fiefie

honden foto van Floor en Fiefie

dat vind ik erg logisch klinken mexx...dus eigenlijk mag iedereen het een beetje aanpassen naar hoe het op zijn of haar hond van toepassing is....:-) klinkt goed!

honden page profiel jojo 3 doggies

honden foto van jo

Mijn honden liggen gewoon op bed liggen op de bank.
en net als mexx zegt me gang is veel te klein met 3 honden en ik.
Maar meestal ben ik eerst buiten.
En geen een hond is hier de leider meer sinds me Simba overleden is hebben we geen roedelleider als hond.
En de roedelleider ben ik.
En Dat kaart Loes al aan soms als ze me gaan testen scherp ik gewoon even de regels aan maar heb ook nooit problemen.
Zelfs als de hond van me zoon hier gewoon even een week erbij is nooit problemen ermee.

honden page profiel Charlotte en de WitjesCharlotte en de Witjesgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Charlotte en de Witjes

Hier mogen ze niet op de bank, maar wel eerst door de deur. Als ik zelf eerst ga wordt ik alleen maar op mn voeten getrapt dus ik neem de makkelijke weg. Tussen mens en hond nog nooit dominantie problemen gehad. Je moet het ook per hond bekijken. De een is de ander niet.

honden page profiel Floor en Fiefie Floor en Fiefie

honden foto van Floor en Fiefie

nee fief weet heel goed dat ik de baas ben en daarom mag ze ook best veel eigenlijk :-) het is zo'n schat. ze mag zelfs weer bij ons in bed zo braaf is ze :-)
maar goed om te weten dat het gewoon per hond verschillend is...ik wist echt even niet meer wat ik goed of niet goed deed haha O-)

honden page profiel LennartLennart 3 doggies

honden foto van Lennart

Hangt er een beetje vanaf natuurlijk. Een hond mag best op bed of op de bank...Als het mag van JOU, en dus op JOUW uitnodiging en niet uit zichzelf. Mijn honden mogen best als eerste door de deur. Immers, ik BEPAAL dat zij als eerste door de deur mogen. Eten voordat ik eet? Geen probleem uiteraard! Want ik GEEF ze het eten. Het gaat er niet om dat jij iets eerder doet dan zij, het gaat er om dat jij bepaald wanneer zij iets doen.

Absolute tip en eye-opener wat dat betreft: De Roedelmethode 1 & 2.

honden page profiel NathalieNathalie 3 doggies

honden foto van Nathalie

Billy mocht altijd op de bank, sprong erop en er was geen enkel dominantieprobleem. We zaten naast mekaar, Billy was geen schootzitter. Hij sliep ook gewoon in bed bij mij. Isha mag ook op de bank maar ze gedraagt zich anders. Ze wil altijd op de schoot en lijkt dan te proberen mij te domineren. Ze springt ook niet op de bank, maar vraag om erop gezet te worden. Makkelijk voor mij dus om haar eraf te zetten als ze dreigt dominant te worden. Zo neem ik haar ook niet in bed, want ze doet hetzelfde. Ze heeft haar slaapbench in mijn kamer en die gaat nu nog dicht als het bedtijd is. Wat door de deur lopen betreft is het dan weer anders. Bij Billy was hij altijd eerst, hij ging ook graag naar buiten. Isha is onzeker over buiten gaan, en ik moet eerst. Ik denk niet dat dit de rangorde bepaalt. In het wild zijn ook geen deuren...

honden page profiel LennartLennart 3 doggies

honden foto van Lennart

Nog een aanvulling op het bovenstaande van mezelf: in de wolvenroedel zie je dit gedrag ook terug, evenals bij wilde honden. De alfa eet helemaal niet altijd als eerste, maar bepaald wel wie er als eerste eet. Dat kunnen best de pups zijn (als ze geen moedermelk meer hoeven). Bij de jacht zal de Alfa zijn medejagers als eerste door smalle doorgangen sturen, terwijl op het open veld ze waarschijnlijk achter hem moeten lopen. Maar de alfa bepaald het wel altijd, hoe subtiel ook.

honden page profiel Floor en Fiefie Floor en Fiefie

honden foto van Floor en Fiefie

ah dan doe ik het toch goed lennart :-D ze mag inderdaad echt bijna alles maar alleen als ik het zeg, dus op de bank als ik haar roep enzo. als ik haar niet aankijk en ze wil op de bank gaat ze netjes zitten wachten en als het te lang duurt gaat ze naar de mand :-)

honden page profiel Floor en Fiefie Floor en Fiefie

honden foto van Floor en Fiefie

@ lennart.
juist dat bedoel ik met wat ik over de wilden roedels had gelezen...dat het allemaal niet zo streng was als ik vaak lees...maar sommige honden zullen wat strenger aangepakt moeten worden misschien. :-)

honden page profiel LennartLennart 3 doggies

honden foto van Lennart

Nee, dat heeft niets met strengheid te maken. Een mens zal nooit strenger of consequenter zijn dan een wild roedel, en dat is toch echt de methode zoals het gaat in een echt roedel (of het nu wolven of prairiehonden zijn). Je krijgt pas problemen met inconsequenties:
-Je hond mag op de bank, als jij het zegt
-De volgende keer verwacht je hond misschien dat je het gáát zeggen, en neemt vast een voorschot. Wanneer dit ongecorrigeerd blijft, ben je dus meteen inconsequent! Dus: hond van de bank af in dat geval!
-Je kunt 'm zelf terugroepen later, maar hij mag dus nooit uit zichzelf komen.

Dit is toepasbaar op alle situaties.

honden page profiel Floor en Fiefie Floor en Fiefie

honden foto van Floor en Fiefie

ja dat doe ik ook :-) alles mag als ik het zeg. ook met spelen...ik bepaal en anders loop ik weg of zo

honden page profiel corrie koopmancorrie koopman 3 doggies

honden foto van corrie koopman

Onze honden zitten ook heerlijk op de bank en hebben noet het gevoel dat eerst wij moeten en dan de hond.

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker 3 doggies

Bij sommige honden maakt het ook niks uit. Maar heb je een dominant typje wat graag de leiding in huis overneemt of gedragsproblemen heeft, dan zal je wel de roedelregels in acht moeten nemen.
Hier ligt alles bij ons op bed en de honden krijgen altijd eerst eten. Maar alles gebeurt in hele goede harmonie. Ze beschouwen ons toch echt als de baas en zullen nooit naar ons grommen als we ze een keer van de bank af zetten omdat we er zelf willen zitten.

honden page profiel Floor en Fiefie Floor en Fiefie

honden foto van Floor en Fiefie

nee grommen doet fief ook niet:-) ze luistert heel goed naar me :-D en is heel gehoorzaam. ook met spelen. ze brengt de bal niet alleen terug, ze duwt hem zelfs in mijn hand :-)

honden page profiel srtdsrsrtdsr 3 doggies

honden foto van srtdsr

Zo hoorde ik ook iets heel verwarrends dat volgens een GT er geen rangorde is tussen mens en hond...

honden page profiel SennaSenna 3 doggies

honden foto van Senna

Senna mocht op de bank maar merkte we dat ze dat ineens ook uit zichzelf ging doen waarschijnlijk omdat ze aan het puberen is. Maar bank is nu weer even verboden gebied.

Op bed en in de slaapkamers mag ze niet en blijft ze netjes wachten bij de deur. Op bed zou ik ook niet willen want ze snurkt nog harder dan mijn man haha

Ze krijgt niet altijd later eten dan ons het ligt eraan wanneer ze eten krijgt en hoelaat we thuis zijn.

honden page profiel RobertRobert 3 doggies

honden foto van Robert

Zoals Mexx al aangaf, het hangt helemaal van de hond af. Maar als je een hond hebt die nogal dominant van aard is of kan zijn, dan zou ik de structuur en rangorde er zeker inhouden. Je hoeft niet zelf als eerste ergens naar binnen of door een deur, zolang de hond maar niet uit zichzelf besluit er als eerste door te gaan. Mijn honden gaan meestal ook als eerste door de deur naar buiten, maar wel op mijn commando nadat ze eerst rustig op hun gat op het commando wachten.

honden page profiel Floor en Fiefie Floor en Fiefie

honden foto van Floor en Fiefie

huh ja die vind ik ook heel raar...ik ben toch wel echt de baas hoor haha.

honden page profiel JapjesJapjes 3 doggies

honden foto van Japjes

hier heb ik wel regels omdat Quinty veel dominanter is dan Fleur.
Eerst Quinty riem om of eten etc daarna fleur werkt prima geen problemen.............

honden page profiel astridastrid 3 doggies

honden foto van astrid

wij hebben hier soms een loge een dh echt een schat van een hond aleen als we gaan wandelen en door het poortje naar buiten moeten dan is dat echt een geknoei sita moet altijd zitten maar die hond gaat als eerst door het poortje en trekt je echt gewoon mee ook al staat het maar op een klein kiertje vind het zelf heel moeilijk dus sita gaat nu altijd als laatst door de deur ze moet wachten tot ze van ons mag, eigelijk gewoon om het geduw voor te zijn ;-)

honden page profiel Floor en Fiefie Floor en Fiefie

honden foto van Floor en Fiefie

wat een leuke reacties allemaal. wat ik begrijp is dat het niet uitmaakt wat voor regels je hanteert als je hond maar braaf en gehoorzaam is O-) en misschien eigenlijk net als bij mensen...de een heeft wat meer discipline en sturing nodig dan de ander...:-)

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Het is ook denk ik meer een kwestie van aanvoelen, de inzichten veranderen ook steeds, er worden nieuwe studies gemaakt die weer andere inzichten geven.

Naar mijn mening heeft een hond gewoon duidelijkheid nodig, de taak van een leider zou moet zijn dat een hond zich veilig voelt en dit bereik je dan door duidelijk, consequent en liefdevol te zijn. Sommige honden kunnen zonder regels anderen (en ik denk eigenlijk dat het voor elke hond erg prettig is) hebben wel regels nodig, dit is niet perse niet op de bank liggen of als laatste eten, daar gaat het niet om. Voor veel mensen is dit wel makkelijker en houden deze regels aan. Maar je kan ook andere regels hebben. Wat voor jullie beter uitkomt.

In mijn persoonlijke geval, zou Lola best op de bank mogen maar dat wil ze zelf niet. In bed zou ik haar niet willen, niet omdat ik bang ben dat ze dan de baas over me is ofzo, maar omdat ik dan niet kan slapen. Ik ga als eerste de deur uit omdat ik wil kijken wie er buiten lopen. Zij eet als eerste omdat ze altijd na haar ochtendwandeling die heel vroeg is eet, en wij pas een uur later.Zo heeft ieder zijn eigen indeling en regels.

honden page profiel ••**Monica*budha* en fee**••••**Monica*budha* en fee**•• 3 doggies

honden foto van ••**Monica*budha* en fee**••

hier op de bank en op het bed...
als het warm is slaapt budha in de kamer... en fee zoekt meestal mijn voeten op...
budha en fee hebben ieder een "eige"bank.. en daar mogen ze zelf op als ze dat willen.. onze bank kijken ze altijd even of het mag of niet.. het bed geldt het zelfde...als wij het zeggen komen ze er op.... tenzei we niet thuis zijn.. dan wachten ze daar tot we thuis komen.. hihih
t eerst door de deur.. ja hangt ervan af... als ik me handen vol heb zullen zei toch eerst door de eerste voordeur moeten...
hier geen dominantie problemen in huis dus zolang dat zo is.. is het allemaal geen probleem

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Het grommen naar ons wat ze soms deed heb ik opgelost door rustig tegen haar te zeggen: rustig maar, het is al goed...Ze heeft dit alleen in het begin gedaan, later vertrouwde ze ons, dus gromde ze niet meer.

honden page profiel Floor en Fiefie Floor en Fiefie

honden foto van Floor en Fiefie

dobry...ik ben het helemaal met je eens!:-D je verteld het echt heel mooi vind ik :-) niet elk huis heeft dezelfde regels maar als er maar aan de regels gehouden wordt ;-)!
wat grommen betreft...ben ik het ook helemaal met je eens. grommen is uit angst en onzekerheid dus moet je zorgen dat de hond zich toch weer veilig en rustig voelt. niet door te gaan schreeuwen :-) (mooie tekening trouwens!:-D)

honden page profiel BC & CCBC & CCgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van BC & CC

Ik volg de regels wel. Ik vind het zelf een prettige houvast, mijn honden hebben 'genoeg' aan die regels.
Eigenlijk vind ik het dus gewoon heel gemakkelijk. :-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hoe zit het nou eigenlijk écht allemaal...???" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Draagtas.
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^