brandnetels voeren?ervaringen/theorie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel pippa en ikpippa en ik

honden foto van pippa en ik

Ik kreeg van Gerdiene op dit forum de tip Pippa wat brandnetel thee te geven. Ik zag nog even niet de praktische manier. en ben wat aan het goochelen geslagen. Weet nu nóg niet hoevaak ze het mag hebben geloof ik. en of topjes van jonge netels door kokend water halen en door het voer geven net zo goed is als thee (ik zie het praktische probleem dat Pippa niet veel drinkt uit haar bakje. Maar goed een mooi stukje theorie hier waar ik mee ga puzzelen. Nog aanvullingen en ervaringen van jullie kant? Want in mijn moestuin gebruik ik het al jaren als mest dus de heilsaamheid was mij bekend:-)
De brandnetel: Urtica dioica
Over de gehele wereld zijn ongeveer 500 verschillende soorten te vinden, waarvan de meeste in de tropen groeien.

De brandnetel wordt al sinds de Romeinse tijd gebruikt tegen reumatische aandoeningen. De Romeinen sloegen met brandnetels op de ontstoken gewrichten om een ontstekingreactie op te wekken die de aandoening kalmeerde.

De tinctuur verlicht symptomen van artritis en reuma, helpt tegen bloedarmoede en stelpt bloedingen. (1)

De brandnetel is een belangrijk kruid. In het plantenrijk is het een van de rijkste chlorofylbronnen. Het gedroogde kruid is een uitstekend voedsel voor runderen en paarden.

Het is rijk aan ijzer, kalk, natrium, chloor en eiwitten. Het beschermt tegen besmettelijke ziekten en tegen wormen en doet de melkgift toenemen.

Een oud boerenmiddel tegen wormen is in wei gekookte brandnetels. Brandnetels, gekookt en door granen gestampt, kunnen pluimvee dikker maken.

De voedingswaarde van brandnetelbloemen komt overeen met die van brood.

Toepassing: bij verlies aan gewicht, slechte eetlust, hartziekten, longkwalen, onzuiver bloed, spierverzwakking, verlamming en reumatiek.

De zaden zijn eetlustopwekkend, wanneer ze door het voer gemengd worden. Het sap van de netels, vermengd met de zaden is een waardevol haartonicum.

Dit mengsel, voor in- en uitwendig gebruik, geeft een mooie glans aan de vacht. (2)

De brandnetel is een goed middel om kwalen door vitaminetekorten te voorkomen en te genezen, zoals allerlei infectieziekten, oogkwalen, bepaalde eczemen, slecht werkende darmen en ademhalingsorganen.

Ze voert water af, laxeert, voert achtergebleven stofwisselingsslakken af en reinigt zo het bloed. Het enzym secretine dat zij bevat, werkt bevorderend op de maagsapafscheiding, waardoor voedsel beter verteerd wordt.

Thee trekt men van 20 gram bladeren op een halve liter water. De thee van de wortel werkt sterker. (3)

Op een dag zag hij boeren die brandnetels aan het plukken waren. Hij keek naar de planten die al ingezameld waren en zei: 'Ze zijn dood. Toch zou het goed zijn wanneer de mensen zouden weten hoe ze er gebruik van kunnen maken.

Wanneer de netel nog jong is, zijn de bladeren een zeer voedzame groente, wanneer hij volwassen is geeft het vezelstoffen zoals vlas.

De kledingstof die gemaakt wordt van netels is net zo sterk als canvas. Fijngehakt is het een prima voer voor kippen en wanneer het fijngestampt wordt, voor koeien.

Zaadjes door het voer gemengd, zorgen voor een mooie glans van de vacht; wortels gemengd met zout geven een mooie kleur geel.

En wat heeft de brandnetel nodig? Een beetje aarde, geen aandacht, geen cultivatie. Dat is alles en met een beetje moeite kan er nuttig gebruik van gemaakt worden.' (5)


Wanneer je planten inzamelt en jeuk krijgt omdat je in aanraking bent gekomen met de fijne haartjes, neemt sap uit de bladeren dat op de plek gewreven wordt, de jeuk weg.

BELANGRIJK: pluk als aanvullende voeding voor honden alleen de toppen van jonge netels die nog niet gebloeid hebben. Volwassen planten bevatten stoffen die de nieren irriteren.
100 gram gedroogd poeder bevat 30,4 gram eiwitten (30%), 2970 mg kalk, 680 mg fosfor, 32,2 mg ijzer, 650 mg magnesium, 20,2 mg beta caroteen en 3450 mg kalium, samen met vit A, C, D en B complex.

Het is goede voeding voor dieren die wat extra mineralen en vitaminen kunnen gebruiken.

Het gedroogde kruid kan door het voer gemengd worden: ½ theelepel per 500 gram voer.

Een aftreksel van de bladeren kan gebruikt worden bij honden die jeuk hebben vanwege een allergische reactie op bijv. vlooien.

Een handvol jonge planten opkoken in ½ liter water, van het vuur af halen en 2 uur laten trekken - daarna zeven. Goed in de huid masseren. (4)


Soms voegt men azijn toe aan het kookwater en een beetje parfum nadat het gezeefd is.

Kippen leggen meer eieren worden dikker wanneer gedroogde, verpoederde brandnetels toegevoegd worden aan het voer.

Kalkoenen eten de fijngesneden verse bladeren en varkens eten graag gekookte netels.




Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "brandnetels voeren?ervaringen/theorie" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre** 3 doggies

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Hoi mag ik vragen waarom zou je haar brandnetel zou geven..??
Wat moet het oplossen..?

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

je hebt je best gedaan. :-D brandnetel is branderig, je hebt twee soorten, de brandnetel waar je van in de brand staat, en je hebt een soort wat inderdaad eetbaar is, maar waarom zou je dat aan je hond geven ?

honden page profiel pippa en ikpippa en ik

honden foto van pippa en ik

Pippa had gister volgens mij buikpijn...ik heb daar een topic over geopend:voetreflexologie. Pip piepte heel erg en was lusteloos en haar buik maakte borrel geluiden. Ze zoekt gras/eet gras. Der ontlasting ziet er s morgens goed uit maar s middags slijmerig en brijerig en dus met gras en onverteerde hondensnoepjes. Ze heeft verder geen verhoging of iets anders. Ik heb het idee dat brandnetel geen kwaad kan. En heilzaam is. Staat voor mijn deur dus makkelijk te gebruiken. Ik moet nog ontdekken van welk voer ze goede ontlasting houdt en volgens mij krijgt ze van iets jeuk. Ik wil dus eerst een dikke week carnibest kip geven daarna lam, daarna haaksbarf, daarna farmfood rund. Misschien is het niet het voer. Het is niet zo erg dat ik ermee naar de DA moet: ze krabbelt der huid niet open,geen schilvers of roodheid glansvacht en groeid. Alleen ze poept soms veel, soms brijig soms zie ik onverteerde dingen erin. Dus iets is niet ideaal. En soms krabbelt ze en zit ze daarbij hoog te piepen. Ik heb altijd veel afwisseling gegeven aan eten. Dus wil ik eerst minstens een week hetzelfde van alles doen. Voor ik Pippa zou laten onderzoeken op allergieen. Teveel prikkels en afwisseling is niet goed. En dat doe ik nu wel. Maar een borrelbuikje is zo sneu denk ik dan...

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Ik drink zelf brandnetelthee voor de bloedzuivering. Maar ja, dat is niet wat je bedoelt. Ik pluk de brandnetels niet zelf, maar haal het bij de reform.

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre** 3 doggies

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Hoi,

Als je aan voedselalergie denkt dan zou ik geen kip geven..

Pip reageerde erg op haar vaccinaties..
Vaccins wordt gekweekt op kippeneieren..

Ik zou de kip juist achterwegen laten..
En eerder naar lam en vis overgaan..

Was je nog naar Tannetje Koning geweest..??

Groet, Ilja

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre** 3 doggies

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Brandnetel; Eet rijpe planten niet rauw, dit is slecht voor de lever.

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden 3 doggies

honden foto van Gerdine van der Linden

Ik had brandnetel voorgesteld omdat ik die tip eens kreeg op school als dieren last hebben van hun ingewanden omdat het alles schoonmaakt.
Het heeft eens het leven van een babyduif gered,

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

De kippen hier krijgen in het voorjaar vaak brandnetel, (goed voor de eierschalen), wij hebben een speciaal apparaat, een brandnetelsnijder hiervoor, door het fijnmaken gaat de brand eraf en krijgen ze het door hun voer heen. Soms krijgt Lola er wat van door haar vlees, voor haar gooi ik er eerst even een scheutje kokend water over.
Zelf eten wij in het voorjaar weleens brandnetelsoep, of gebruiken het als spinazie.....

jaja echt boerenland hier nog :-)

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre** 3 doggies

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Ja, de kipjes eten/plukken hier ook de brandnetels.. O-)

En van de hele jonge topjes kan je ook door de sla doen..

Maar dan zou ik alleen kiezen als je weet wat er met de brandnetel gebeurd is..
Wij hebben niet iest tegen brandnetel..
Er zitten ook veel insekten op..
En de vogels eten die rupsen weer.. ;-)
Ik geef Sterre zeewier/algen..
Staat bol van de enzymen/vitaminetjes en stoffen die een hond goed kan gebruiken...

Lieve groet, Ilja

honden page profiel pippa en ikpippa en ik

honden foto van pippa en ik

goh dat wist ik niet...dat van die vaccins...maar ik gaf zelf net ook al een soort antwoord zonder het te bedenken. Ik moet niet alle dingen tegelijk doen. Dus even geen brandnetel en nog drie dagen kip (dat heb ik nog in huis) en opschrijven/onthouden hoe haar ontlasting is. En dan zondag over op de lam dán pas kan ik echt zien of haar poepje beter wordt. Als ik nu weer brandnetels ga proberen weet ik nog niets. En uiteindelijk is haar ontlasting niet verontrustend alleen ook niet perfect:-) Toch lijkt het me een mooi middel. Ja zeewier/algen zitten hier door haar schappenvet blokjes die ze wekelijks krijgt.

Ik ben wel in de winkel geweest bij Tannete maar ze was met een patient. Ik heb toen gesproken over ontworming. Het winkel meisje zei me het gewoon over te slaan en anders van drie dagen te brengen ter onderzoek. Er is een ontworming in de maak die ook een bescherming gaat bieden. Nu is ontwroming nog gif terwijl ze dan de volgende dagw wormen op kan lopen. Ze had wel spullen om Pip iets te beschermen maar het leek haar allemaal niet nodig. Ik wil volgende maand als ik meer inzicht over haar reactie op lam kip rund en vis heb langs

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "brandnetels voeren?ervaringen/theorie" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: likken in neus...
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^