Houd de dief! Of de hardloper/mountainbiker...

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SusanneSusanne

honden foto van Susanne

" Ik ken eigenlijk ook niet zoveel mensen die het doen. Er is wel een hele community, maar daarin voelde ik me niet op mijn gemak en ik merkte bovendien dat ik veel ging vergelijken met hoe andere honden het deden en dat ik dan vond dat wij het niet goed genoeg deden. Dus ik houd me bewust ook niet zo bezig met de 'hulphondenwereld', maar soms mis je dan wel eens iemand bij wie je een herkenbaar verhaal kunt lezen ja. 
 
Die vooroordelen hoor ik best vaak eigenlijk. Het is niet alsof ik ermee te koop loop maar als mensen in het losloopgebied horen dat mijn hond een hulphond in opleiding is zijn ze altijd verbaasd dat ze überhaupt mag loslopen, met andere honden mag spelen en zichzelf vies mag maken. Volgens mij is het beeld vaak dat mijn hond geheel in dienst staat van mij en geen eigen persoonlijkheid en hobby's zou mogen hebben. Ik leg dan altijd maar uit dat als dat het geval was, ik geen hulphond aan haar zou hebben want dan zou mijn hond gewoon niet meer voor me werken. Daar is ze veel te eigenwijs voor. Ik herken de situaties die soms worden omschreven wel, ik heb ook wel eens situaties gezien waar ik mijn vraagtekens bij zette, maar die gevallen zijn volgens mij echt in de minderheid. Alle psychosociale hulphonden die ik 'ken' hebben het volgens mij ontzettend goed.
 
Wij hebben nog een paar dingen waaraan gewerkt moet worden, maar ook wij zijn straks afstudeer-klaar. Maar een aantal van de dingen waaraan we nog werken hebben het ook nodig dat ze nog wat ouder wordt, dus het is belangrijk dat ze die tijd ook gewoon nog krijgt. Ook hier betekent straks afgestudeerd zijn niet dat we klaar zijn of dat ze helemaal perfect is, we blijven onze dingetjes hebben en we zijn nooit uitgeleerd. Maar ik weet ook niet of ik wel uitgeleerd zou willen zijn, ik vind het zo leren samen met mijn hond echt een van de meest waardevolle dingen die ik de afgelopen jaren heb mogen doen. "

Hoe mooi is dit? Ik ben het echt volledig met je eens ;-)!! Bedankt voor het delen van jouw ervaring.  Voor de mensen die een negatief beeld hebben bij hulphonden hoop ik dat we met onze positieve ervaringen dat beeld wat hebben kunnen veranderen (en anders kan ik je niet helpen). Ik wilde het hier verder bij laten, het topic heeft een iets andere wending gekregen. Maar dat is niet zo erg... Want misschien heerst er wel een iets te perfectionistisch beeld van hulphonden, maar die zijn ook gewoon hond - waarmee je dus wel eens in ongemakkelijke situaties kan komen (en daar leren we ook weer van!) 

 

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker 3 doggies

 Voor de mensen die een negatief beeld hebben bij hulphonden hoop ik dat we met onze positieve ervaringen dat beeld wat hebben kunnen veranderen (en anders kan ik je niet helpen). 

Ik wil tot slot nog wel even benadrukken dat ik helemaal geen negatief beeld heb van hulphonden. 1 kritische nood maakt niet dat ik het hele concept afkeur. Ik heb alleen mijn twijfels of het zelf vanaf pup opvoeden bij alle combinaties even goed werkt. Ik ken daarbij drie gevallen waarbij het niet goed is gegaan en natuurlijk kleurt dat je mening. In 1 geval bleek ondanks alle goede bedoelingen de hond minder geschikt, een ander geval was de match niet goed en bij een derde moest het te snel waardoor er te veel druk op lag. Een goede vriendin van mij heeft een 'ouderwetse' hulphond. Opgegroeid bij een gastgezin, op volwassen leeftijd nogmaals getest en al met 8 jaar met pensioen. Blijft wel gewoon bij haar want de opvolger is er al maar krijgt wel een andere rol. ik zie daar zoveel meer rust en minder geworstel, ze heeft al haar handen vol aan haar ziekte.  Ik weet dat dit ook duurder is en dat deze hulphonden schaars zijn. En heb er ook zeker vertrouwen in dat er combinaties zijn waarbij het zelf trainen perfect gaat. Maar om mijn ervaring direct weg te zetten als een vooroordeel vind ik wat kort door de bocht. Lijkt mij juist gezond dat op een openbaar forum ook de andere kant wordt belicht. Want er zijn ook best veel mensen die best makkelijk denken over het zelf opvoeden van een hulphond. Ook fokkers en stichtingen die het soms iets te rooskleurig voorstellen en daar schiet zowel hond al mens niet mee op.  Maar dit wil niet zeggen dat ik jullie als combinatie niet het allerbeste gun jullie een fijne toekomst samen wens. 

honden page profiel SusanneSusanne

honden foto van Susanne

" Ik wil tot slot nog wel even benadrukken dat ik helemaal geen negatief beeld heb van hulphonden. 1 kritische nood maakt niet dat ik het hele concept afkeur. Ik heb alleen mijn twijfels of het zelf vanaf pup opvoeden bij alle combinaties even goed werkt. Ik ken daarbij drie gevallen waarbij het niet goed is gegaan en natuurlijk kleurt dat je mening. In 1 geval bleek ondanks alle goede bedoelingen de hond minder geschikt, een ander geval was de match niet goed en bij een derde moest het te snel waardoor er te veel druk op lag. Een goede vriendin van mij heeft een 'ouderwetse' hulphond. Opgegroeid bij een gastgezin, op volwassen leeftijd nogmaals getest en al met 8 jaar met pensioen. Blijft wel gewoon bij haar want de opvolger is er al maar krijgt wel een andere rol. ik zie daar zoveel meer rust en minder geworstel, ze heeft al haar handen vol aan haar ziekte.  Ik weet dat dit ook duurder is en dat deze hulphonden schaars zijn. En heb er ook zeker vertrouwen in dat er combinaties zijn waarbij het zelf trainen perfect gaat. Maar om mijn ervaring direct weg te zetten als een vooroordeel vind ik wat kort door de bocht. Lijkt mij juist gezond dat op een openbaar forum ook de andere kant wordt belicht. Want er zijn ook best veel mensen die best makkelijk denken over het zelf opvoeden van een hulphond. Ook fokkers en stichtingen die het soms iets te rooskleurig voorstellen en daar schiet zowel hond al mens niet mee op.  Maar dit wil niet zeggen dat ik jullie als combinatie niet het allerbeste gun jullie een fijne toekomst samen wens.  "

Uit jouw tekst las ik niet één, maar een paar kritische noten, wat ik wel begrijp als dit je ervaring is. Natuurlijk mogen kritische noten sowieso gemaakt worden op een openbaar forum, dat is helemaal oké, lijkt me juist erg gezond. Net als dat het vervolgens ook oké is dat ik die kritische noten oppak om mijn eigen ervaringen te delen die héél anders zijn dan die van jou. Zo worden juist de positieve evaringen ook belicht, want zoals je terug kan lezen werden eerst de kritische noten benoemd voordat ik besloot dieper in te gaan op het onderwerp.. Het is wel een onderwerp waar ik niet teveel over in discussie wil omdat het voor mij heel persoonlijk is, maar ik sta open om er iets over te vertellen aangezien ik hier juist heel veel baat van heb (en mijn hond trouwens ook!), en dan is het vervolgens aan een ieder die dit topic leest of die er iets aan heeft of niet, maakt mij verder niet uit.. Ik blijf toch wel mijn eigen weg volgen in samenwerking met m'n hond, we komen er wel. Daarnaast denk ik dat het ook helemaal geen kwaad kan om om tips te vragen als het een keertje anders ging dan je verwachtte, hier komen mensen met verschillende ervaringen samen, ik heb dit forum ook als heel leerzaam ervaren. 

pagina 2 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^