Teddy kan ineens niet meer alleen zijn

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel kristykristy

honden foto van kristy

Hi allemaal,

Mijn Shih Tzu Teddy van 1.5 jaar kan ineens niet meer alleen thuisblijven. Hij blijft bij mij altijd in de woonkamer, en op de camera die ik altijd aan heb staan zie ik dat ie lekker slaapt. Tot afgelopen week, toen was Teddy op een vrijdagavond 2 uurtjes alleen en redelijk onrustig en veel aan het wandelen door de kamer. Ik weet dat doen aan het feit dat hij de hele dag bij me thuis op de bank geslapen had en waarschijnlijk verveeld was in de avond. Een paar dagen later was hij weer even alleen in de avond en dat was een stuk erger. Hij heeft (naast dat ie enorm onrustig was, tegen m’n eettafel probeerde te springen en aan het hijgen was), ook op m’n bank geplast en hard gekrast aan de deur waardoor hij een nageltje opengehaald heeft en dat is wat gaan bloeden. Die dag was hij overdag met me mee naar kantoor en gewoonlijk is hij s avonds dan zo moe dat ie lekker slaapt. 

Hij was een paar dagen voor dit alles begon bij mijn ouders waar hij nog niet alleen kan zijn, en die hebben hem in een kamer geprobeerd alleen te laten maar daar heeft ie toen het behang van de muren gekrast. Dat ging duidelijk niet goed waarna ze (toen hij even rustig was) hem uit dat kamertje gehaald hebben. Daarna is de problematiek bij mij thuis ook begonnen.

Ik twijfel nu of de problemen komen door dat moment bij m’n ouders in huis waar hij duidelijk stress heeft ervaren, of dat het te maken kan hebben met de laatste angstfase (hij is 18 maanden…)
Daarbij ben ik benieuwd of ik nu gewoon even moet doorzetten, hij is immers altijd heel erg op z’n gemak als ie alleen is bij mij thuis, of dat ik alleen zijn weer opnieuw moet opbouwen.

Benieuwd wie er advies heeft en/of ervaring hiermee.

Veel dank alvast!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Wat jammer is dat nou, bij je ouders in een kamer alleen gelaten waarom ?   Om uit te proberen of die alleen kan blijven terwijl er iemand thuis is ? Behang er afgehaald, hij heeft niemand gezien niet leuk voor je hondje…en daar is het begonnen, je hondje begrijpt niet waarom….  Ga terug naar het alleen zijn weer…even alleen als je naar het toilet ga, keuken, en spreek je hondje aan….zodat tie weet dat je er bent… na een grote wandeling is je hondje moe en dan eens kijken of  het alleen zijn lukt, maak het niet te lang, al is  het maar eventjes…en dan als het weer gaat uitbreiden..

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Jammer ja dat je ouders dachten dat ze op die manier het alleen leren zijn kunnen aanleren. Men wacht niet tot de hond in paniek gaat krassen etc. maar bouwt het op in het tempo van wat de hond aankan. Anders zoals nu helaas gebeurd is,  kweek je verlatingsangst.

Het beste begin je het alleen laten weer van voren af aan,en bouwt het langzaam weer op. Monique Bladder heeft veel tips over hoe je dit aan kunt pakken, bijv in deze bloq

Artikelen en video's, geschreven en gemaakt door Monique Bladder

honden page profiel kristykristy

honden foto van kristy

Veel dank voor jullie snelle reacties!

Misschien goed om even de tijdlijn te noemen, omdat ik de oorzaak probeer te achterhalen.

- Op vrijdagavond 25e is hij 2 uurtjes alleen thuis bij mij, waar hij voor het eerst onrustig was en veel door de kamer wandelde en duidelijk niet helemaal op zijn gemak was.

- Op maandagochtend 28e is hij 30min bij mijn ouders alleen gelaten in een slaapkamer, waar hij dus duidelijk paniek heeft gevoeld gezien het behang van de muren werd gekrabt.

- Op woensdagavond 30e is hij 3 uur alleen thuis bij mij, waar hij ook duidelijk paniek heeft ervaren gezien het bloed aan de deur en plas op mn bank en beelden van de camera.  

- Op zaterdagochtend 2e is hij 45min alleen thuis bij mij tijdens boodschappen doen, wederom onrust en krabben aan de deur.

- Op vrijdagavond 8e is hij de hele dag op de dagopvang geweest (2e keer dat hij daarnaartoe gegaan is), en in de avond 3 uurtjes alleen bij mij thuis en wederom paniek met krassen aan de deur en onrustig gedrag. Geen plas. 

Ook goed om te vermelden is dat Teddy sinds 2 weken nu wekelijks voor 2 nachtjes/2 dagen bij mijn ouders gaat blijven ivm mijn werk. Dit zijn altijd dezelfde dagen dus daar komt ritme in. Hij is daar kind aan huis gelukkig, maar hem is nooit geleerd daar alleen te zijn, vandaar dat daar nu mee geoefend wordt. Die slaapkamer gaat hij niet meer verblijven, ze trainen nu in de woonkamer en vooralsnog gaat dat goed (opbouwen met minuutjes).

 

De paniek is nu alleen bij mij in huis lijkt het, bij mijn ouders in de woonkamer gaat het met het opbouwen prima. Kan het zijn dat hij door veranderingen in zijn ritme (2 dagen/nachten niet meer bij mij + 1 dag dagopvang) mij teveel mist en daardoor dit gedrag laat zien? Ik twijfel namelijk echt of het door zijn ervaring mij mijn ouders in de slaapkamer komt, omdat hij het daar niet meer vertoond, alleen bij mij thuis. Helpt een Adaptil verstuiver om hem mijn huis weer prettig te laten vinden? Sorry voor alle vragen, zit beetje met handen in het haar hoe dit zo ineens kan gebeuren.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Geen sorry hoor, begrijp dat je het even niet ziet zitten, bij je ouders gaat het nu een stukje beter, bij jou nog niet, ga weer eens helemaal terug naar het opbouwen van het alleen zijn….na een fijne wandeling met je hondje, leuke dingen gedaan, even alleen laten , een kong met wat lekkers erin op de grond leggen, niet te  lang wegblijven, korte tijden inlassen, beginnend met een kwartiertje hooguit, doe dat een paar keer in de week en als dat goed gaat wat uitbreiden…..

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Ik denk dat jij ook even weer terug moet naar de basis om zo voor de hond misschien wat meer zekerheid weer terug te brengen.

 

Heb je ook al geprobeerd een gedragen ongewassen nachthemd van jezelf op zn plekje neer te leggen?

Misschien kan hij daar wat rust in vinden, dan heeft hij jou geur wat dichter bij zich.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

1x was genoeg

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Het is niet te zeggen waar het door komt als er meerdere dingen veranderd zijn. Is hij fysiek wel helemaal in orde? 

honden page profiel kristykristy

honden foto van kristy

Super bedankt weer voor jullie reacties! 

 

Hij is fysiek in orde, is laatst bij de dierenarts nog helemaal nagekeken. Ik ga inderdaad maar weer terug naar de basis, en stapje voor stapje opbouwen. Goede tips van het gedragen t-shirt en een kong vullen met wat lekkers en goede wandeling vooraf, ga ik zeker doen!  Heb ook een Adaptil verdamper gehaald, wie weet biedt dat ook nog wat ondersteuning. 

Dank allemaal!

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Hoe gaat het nu?

honden page profiel kristykristy

honden foto van kristy

De Adaptil verdamper werd hij helemaal paniekerig van, hij sprong letterlijk tegen muren en deuren aan. Ik wist eerst niet waarom hij zo vreemd deed terwijl ik gewoon thuis was, maar toen toch geprobeerd de verdamper te verwijderen en het hele huis laten luchten en toen werd hij zichtbaar rustiger. Dus die verdamper werkte in elk geval niet voor hem. 

 

Ik ben nu aan het opbouwen weer, hij heeft geen last als ik de tussendeur dicht doe en gewoon in het huis bezig ben. Ik kan gewoon douchen/naar de slaapkamer/in de gang, etc. Hij wordt pas onrustig als ik de voordeur open en dicht doe, en sleutels omdraai. En hij wordt ook al wat alerter als ik schoenen aan trek, als ik dan weer op de bank ga zitten houdt ie me continue in de gaten. Zodra ik alleen al opsta rent ie al naar de tussendeur. Dus ben ook aan het oefenen daarmee, door deel van de dag schoenen aan te hebben en niks bijzonders te doen thuis.

 

Ik kan nu zo'n 7 minuten achter de voordeur staan, daarna begint hij wel wat te ijsberen. Ik heb het niet afgewacht tot hij weer aan de deur begint te krabben (moet ik dat misschien wel doen?), ik probeer dat voor te zijn. Kong werkt wel goed, daar wordt hij ook moe van gelukkig. En ik heb een flesje Bach Bloesems besteld die op Teddy's situatie is afgestemd, hoop dat dat ook wat ondersteuning bij de training biedt.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Nee in principe moet je stoppen net voor hij stress heeft. Pittig hoor, succes.

honden page profiel PlutoPluto

honden foto van Pluto

Vooral voor kleine hondjes die bench-training hebben gehad en hier nachts in slapen (deurtje open of dicht) is het een koud kunstje om het alleen zijn te leren. Het deurtje wordt alleen gesloten als je weggaat

Als hij zonder bench alleen gelaten wordt dan heeft hij te veel mogelijkheden om zich druk te maken, kan onrustig heen en weer lopen, krabben bijten, prikkels van buiten etc.

In een goede stevige bench heeft dit geen zin want hij komt hier niet uit en dat weet hij op den duur ook. Hierdoor zal hij sneller in slaap vallen (want dat deed hij nachts ook al)

Moet wel een ruime bench zijn, waar hij in kan staan en uitgestrekt kan liggen
En hoe raar het ook klinkt; door hem zijn eigen beschutte plek met een lekker kleedje te geven zal hij steeds meer zelfvertrouwen krijgen

Bijvoorbeeld een hiervoor geschikte bench is de Ferplast Atlas 40 Hondenbench

honden page profiel kristykristy

honden foto van kristy

Teddy kan niet in de bench, we hebben hem dit geprobeerd aan te leren toen hij pup was maar was altijd grote paniek. Hij heeft alleen thuis zijn gewoon in kleine stapjes aangeleerd gekregen en er was tot paar weken geleden nooit een probleem. Hij sliep altijd gewoon lekker. Ik vind het niet verstanding om opnieuw (en nog meer) paniek te veroorzaken met een bench, we gaan het even rustig opbouwen en dan komt het hopelijk goed. 

honden page profiel PlutoPluto

honden foto van Pluto

Teddy kan niet tegen een bench, dan raakt hij in paniek
Teddy kan niet tegen een adaptil verdamper, dan raakt hij in paniek
Teddy kan niet tegen alleen zijn, dan raakt hij in paniek

“Ik vind het niet verstanding om paniek te veroorzaken”

En toch beloon ik zijn paniek door hem direct zijn zin te geven wanneer hij in de paniek modus gaat …

Sta op en doe iets:
Teddy bepaalt niet wat jij in het stopcontact steekt
Teddy moet alleen thuis blijven zonder herrie te maken of te slopen

Als Teddy niet aan bovenstaande regels voldoet wordt mamma boos en dat zal Teddy niet leuk vinden …

honden page profiel kristykristy

honden foto van kristy

Op deze achterlijke reactie ga ik niet in. 

honden page profiel Peter-JanPeter-Jan

Tsjah, als mijn baasje zo nerveus is dat er zelfs een dagboek bijgehouden wordt hoeveel minuten die weg is, dan snap ik dat de hond ook nerveus is.

 

Het zijn vaak de reacties die het minst leuk zijn om te lezen waar misschien wel een kern van waarheid in zit ;)

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Tsjah, als mijn baasje zo nerveus is dat er zelfs een dagboek bijgehouden wordt hoeveel minuten die weg is, dan snap ik dat de hond ook nerveus is.
 
Het zijn vaak de reacties die het minst leuk zijn om te lezen waar misschien wel een kern van waarheid in zit ;-) "

Het is wat een gedragsdeskundige van de HOND meestal wel adviseert. Het opbouwen in minuten, en dat moet je dan wel bijhouden.

 

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^