Petitie: verbeter maaibeleid gemeenten wbt grasaren

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Geplaatst met toestemming van het modteam, waarvoor dank! hp-thumbsup

De onderstaande petitie is van de Hondenbescherming om gemeenten op te roepen beter te maaien langs paden in recreatie- en losloopgebieden, zodat de planten waaraan grasaren groeien geen of minder kans krijgen. En ook het maaisel op te ruimen zodat de aren niet alsnog drogen en de kans krijgen te gaan kruipen.

Ik denk dat we allemaal wel verhalen hebben gehoord over honden die geopereerd moesten worden nadat een grasaar het lichaam binnengedrongen was. Niet alle honden overleven dat.

Deze petitie probeert gemeenten aan te zetten om honden tegen onnodig leed te beschermen.

https://steun.hondenbescherming.nl/petitie-bestrijding-grasaren

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

Ik begrijp waarom deze petitie er is, maar ik wil hier toch even een kanttekening bij plaatsen. 

 

Door een intensief maaibeleid kunnen de grasaren gemaaid worden voordat ze zaad schieten (de bekende vervelende aren). Het grote nadeel van intensief maaien is dat alles constant kort gemaaid wordt en dit een negatief effect heeft op de biodiversiteit. Aangezien Nederland al behoorlijk druk bevolkt is door mensen, ligt er al veel druk op de natuur. Vroeger vonden we het erg belangrijk dat alles vooral netjes was, alles werd kort gemaaid en de verharding werd onkruidvrij gehouden door gif te spuiten. Inmiddels zijn de inzichten veranderd, gif spuiten mag niet meer en het gras wordt minder intensief gemaaid om de natuur nog wat ruimte te geven. Ik zie het dan ook niet als een vooruitgang om het maaibeleid te intensiveren. 

 

Mocht er in je eigen buurt een stuk vol met grasaren staan kan je ook contact opnemen met de gemeente, ze zijn vaak best bereid om hierin mee te denken. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

Hier zijn er geen problemen, hier wordt de hele zomer gemaaid, strakke zijkanten en velden, wel worden er stukken ingezaaid met bloemen voor de bijen en noem maar op, het gemaaide wordt keurig meegenomen…voer voor de koeien…

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

551506.jpg    Overal wordt het hier kort gemaaid….ik woon in Oldambt…

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

547942.jpg    Zoals je ziet, toch is er genoeg over voor de insecten, maar de mens en de honden kunnen probleemloos wandelen. Ook langs de snelwegen of binnenwegen alles wordt goed bijgehouden…

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

560525.jpg   Rondom worden deze bloemen als zaden gestrooid en ieder jaar komt dit op, voor de bijen en andere insecten..zodat ik heerlijk op mooie stukken veilig gras kan lopen en er toch een verscheidenheid aan insecten aanwezig zijn…op het moment komen er in grote getalen zonnebloemen op, prachtig…

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

" Door een intensief maaibeleid kunnen de grasaren gemaaid worden voordat ze zaad schieten (de bekende vervelende aren). Het grote nadeel van intensief maaien is dat alles constant kort gemaaid wordt en dit een negatief effect heeft op de biodiversiteit. Aangezien Nederland al behoorlijk druk bevolkt is door mensen, ligt er al veel druk op de natuur. Vroeger vonden we het erg belangrijk dat alles vooral netjes was, alles werd kort gemaaid en de verharding werd onkruidvrij gehouden door gif te spuiten. Inmiddels zijn de inzichten veranderd, gif spuiten mag niet meer en het gras wordt minder intensief gemaaid om de natuur nog wat ruimte te geven. Ik zie het dan ook niet als een vooruitgang om het maaibeleid te intensiveren. "

mee eens

 

daarbij wil ik nog toevoegen: er worden geregeld egels en andere kleine zoogdieren doodgemaaid, geen prettige dood voor ze

 

#maaimenietje

https://www.youtube.com/watch?v=qpVfO4SixN4&t=1s

https://www.maaimeinietnederland.nl/

https://www.natuurmonumenten.nl/maai-me-nietje

 

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

551506.jpg

 

 

dit gras heeft echt niets meer met natuur te maken. Je kunt net zo goed beton storten dan, dat heeft dezelfde biodiversiteit.

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

@Willemijn als het net andersom was was het echt goed voor insecten. De gemaaide paden door een bloemenpracht ;)

Ik ben juist blij dat wij in de stad een nieuw ecologisch maaibeleid hebben waardoor  praktisch overal het gras te hoog staat en de bermen wild zijn. En ja dat heeft het nadeel dat ik gedurende een periode wat voorzichtiger moet zijn. En dat is vervelend. Maar ik vind het belangrijk dat toekomstige generaties ook nog een leefbare aarde hebben. En zoiets kleins als maaibeleid draagt daar aan bij. Ik vind overigens wel dat de overheden dat beter mogen uitleggen. 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Nog niet eens ivm de grasaren al zijn die er hier ook wel, maar door alle hoge 'onkruid' en gras raakt Puck er soms gewoon in verstrikt en ze moet enorm moeite doen om er in vooruit te komen.

 

Hier in de wijk zou het best kunnen om delen te laten staan en om delen te maaien zodat de kleine hondjes er ook fatsoenlijk kunnen lopen en zodat de honden niet door de grasaren heen lopen.

 

Daarnaast worden nu de speeltuintjes ook niet gemaaid en ik vind persoonlijk dat dit er netjes gemaaid bij moet liggen.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

"  
 
dit gras heeft echt niets meer met natuur te maken. Je kunt net zo goed beton storten dan, dat heeft dezelfde biodiversiteit. "

Wordt in de zomer gebruikt voor tenten en festivals, niet overal zijn er velden zo kort gemaaid, maar de paden waar we lopen zijn mooi kort, ik ben daar heel blij mee , mijn hond heeft een atopie….

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

548531.jpg553262.jpg  Je ziet het hier wat beter, de paden worden het hele jaar bijgehouden….

honden page profiel chay & dolcichay & dolci

honden foto van chay & dolci

Ik ben compleet voor maai mij niet etc bij de gewone grasveldden bosjes etc. Maar die grasaren zijn verschrikkelijk hier afgelopen juni ook verschillende moeten laten verwijderen en ontweken het al omdat ze die gedeeltes niet maaien.. 

honden foto van Michelle, baasje van Scotty en kater Charlie

Het ligt er voor mij ook aan waar. Het park en andere grote grasvelden, bermen e.d., prima om dat wat wilder te laten. Maar hier staan ze met hele bossen in de wijk die volledig betegeld is, dus ze voegen eigenlijk niks toe want ze hebben nergens om zich te 'planten' (althans, zo denk ik dat ze werken, maar ik heb er niet veel verstand van). En dan komen de gemeentewerkers één keer midden in de zomer om alles weg te strimmen of uit de grond te trekken, maar laten vervolgens wel alles liggen om uit te drogen op de tegels en nog gevaarlijker te worden. Scotty lijkt gelukkig net de juiste vacht te hebben waar ze niet of nauwelijks in blijven hangen, maar ze kruipen ook gewoon tussen de kieren (tis een vreselijk oud, tochtig en slecht geisoleerd huis) en onder de voordeur door, dus ik pluk ze ook continu uit het tapijt, de deurmatten, Scotty's kussens en kleden, en het ergst nog, de kat, want die ligt nou juist graag in het zonnetje achter de voordeur.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Hier staan ze ook gewoon in de wijk, naast de flats en in het losloopgebied. Wel eens de gemeente gecontacteerd en nooit meer iets teruggehoord, en er werd ook niet gemaaid. Eigenlijk vreemd, want zo'n 7 jaar geleden werden die stukken in de wijk en op het losloopveld wel gemaaid, en stond er geen één. Toen men is gestopt met maaien zijn die dingen echt geëxplodeerd in aantallen.

Ook hinderlijk: als ze staan in een groenstrook naast een flat waar net wél schaduw is als het 30 graden is, maar je er vervolgens dus niet kan lopen, want alléén maar grasaren.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

" Het ligt er voor mij ook aan waar. Het park en andere grote grasvelden, bermen e.d., prima om dat wat wilder te laten. Maar hier staan ze met hele bossen in de wijk die volledig betegeld is, dus ze voegen eigenlijk niks toe want ze hebben nergens om zich te 'planten' (althans, zo denk ik dat ze werken, maar ik heb er niet veel verstand van). En dan komen de gemeentewerkers één keer midden in de zomer om alles weg te strimmen of uit de grond te trekken, maar laten vervolgens wel alles liggen om uit te drogen op de tegels en nog gevaarlijker te worden. Scotty lijkt gelukkig net de juiste vacht te hebben waar ze niet of nauwelijks in blijven hangen, maar ze kruipen ook gewoon tussen de kieren (tis een vreselijk oud, tochtig en slecht geisoleerd huis) en onder de voordeur door, dus ik pluk ze ook continu uit het tapijt, de deurmatten, Scotty's kussens en kleden, en het ergst nog, de kat, want die ligt nou juist graag in het zonnetje achter de voordeur. "

Naar binnen onder de deuren ? Dan afsluiten met rubberen buizen die je onder de deur aan kan schuiven komt er niets binnen, binnen moet het wel veilig zijn voor je dieren hoor.

honden page profiel petra en jackpetra en jack

honden foto van petra en jack

In onze gemeente maaien ze de bermen goed.

(Maar soms ook jammer want er staan ook mooie dingen in de berm zoals fluitenkruid, en andere mooie bloemen)

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Ik heb de petitie een tijdje terug ook al getekend.

Op zich heb ik er ook geen last van, kan wandelen waar er geen grasaren zijn.

Maar voor honden zijn het rotdingen die grasaren, zou mooi zijn als meerdere gemeentes er wat aan willen doen.

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes

honden foto van Lara en Peitjes

Ik zou het tekenen, maar ik woon niet in Nederland :). 

Eigenlijk zou ik ook een petitie moeten starten... dat ze hier in België iets met ambrosia langs de wegen en bermen doen. Het staat hier vol van, elk jaar maar meer en meer.. En momenteel doet niemand daar iets aan. Binnen een jaar of 5 -7 wordt het helemaal rampzalig voor mensen en honden die met hooikoorts/omgevingsallergie klachten zitten. Zeker als er niet meer gemaaid wordt onder het mom dat het niet goed voor de natuur is. Bovendien zorgt ambrosia ook helemaal niet voor de biodiversiteit, integendeel: een enorm invasieve uitheemse plant.. 
 
Bij ons in de tuin is het gras kort. Toch zijn er genoeg insecten aanwezig, omdat wij ook voldoende "eilanden" met bloemen struiken laten staan. En in alle jaren gelukkig nog nooit een egel meegemaaid. Wel schuldig aan dood van enkele slakken. 
Ik hoop trouwens dat mensen beseffen dat er bij het oogsten van gewas voor onze plantaardige voeding, ook redelijk veel wilde dieren van hun leven beroofd worden.. 

honden foto van Baasje van Spaiky† en Odie

Ik ben voor biodiversiteit, maar ik heb getekend. Alles wegmaaien ben ik zeker geen voorstander van, maar ik vind wel dat onze honden veilig moeten kunnen wandelen en dat de stroken langs de wandelpaden wel gemaaid mogen worden.

Hier wordt weinig gemaaid en toen een keer gemaaid werd lagen de versnipperde aren over het wandelpad. En dan zit je met het dilemma, je kunt bijna nergens lopen want die aren staan op zo veel plekken. Je wilt niet dat je hond aren krijgt dus je houdt hem kort bij je zodat hij niet in de bermen komt, maar je wil hem ook laten rennen en snuffelen en hond laten zijn

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

Hier worden brede stroken langs wandelpaden gemaaid en dit werkt prima.

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

Nog een praktisch dingetje is ook dat maaien veel arbeidsuren kost en alleen in het seizoen nodig is. Momenteel (en in de groene sector speelt dit al langer) ligt personeel niet voor het oprapen en veel mensen staan er niet om te springen om elk najaar (of bij droogte vroegtijdig) te moeten stoppen en zonder werk te zitten. Daarnaast staat de gemiddelde mens ook niet te springen om verhoging van gemeentelijke belastingen (denk ik?). Even het maaibeleid intensiveren kost best veel geld namelijk. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

Is hier geen probleem, het wordt hier dagelijks schoon gehouden, zelfs het hondenstrand, ontdaan van uitwerpselen van ganzen..in het voorjaar tot de herfst zijn ze hier dagelijks te vinden, en in de herfst het bij houden van het struikgewas ….eigenlijk het hele jaar zijn ze hier zichtbaar….

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Nog een praktisch dingetje is ook dat maaien veel arbeidsuren kost en alleen in het seizoen nodig is. Momenteel (en in de groene sector speelt dit al langer) ligt personeel niet voor het oprapen en veel mensen staan er niet om te springen om elk najaar (of bij droogte vroegtijdig) te moeten stoppen en zonder werk te zitten. Daarnaast staat de gemiddelde mens ook niet te springen om verhoging van gemeentelijke belastingen (denk ik?). Even het maaibeleid intensiveren kost best veel geld namelijk.  "

Dit wordt toch gedaan door de mensen van de sociale werkvoorziening? 

Die doen gewoon hun werk in regen, wind, zon, droogte, sneeuw, kou.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

"Hier wordt weinig gemaaid en toen een keer gemaaid werd lagen de versnipperde aren over het wandelpad. En dan zit je met het dilemma, je kunt bijna nergens lopen want die aren staan op zo veel plekken. Je wilt niet dat je hond aren krijgt dus je houdt hem kort bij je zodat hij niet in de bermen komt, maar je wil hem ook laten rennen en snuffelen en hond laten zijn "

Ja, dat dus. Of zoals ik zeg, de grasaren groeien op plekken in de schaduw, dus ga je met je hond in de bloedhete zon, of bij de aren. Met iets pro-actiever maaibeleid krijgen die aren geen kans, en dat zal ongetwijfeld aan de gemeente liggen. Maar hier is het dus bagger. Ik kan precies de twee plekken aanwijzen waar die aren een paar jaar geleden zijn begonnen en nu zijn het al stukken van tientallen meters. Het verspreid zich als een gek.

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

" Dit wordt toch gedaan door de mensen van de sociale werkvoorziening? 
Die doen gewoon hun werk in regen, wind, zon, droogte, sneeuw, kou. "

Klopt, bij ons doen deze mensen dat het hele jaar door + de taakstraflui en daar zijn er hier ook zat vanhp-wink

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Hannah & June

Helaas ligt dat allemaal niet zo simpel. Het werken met de maaimachine of bosmaaier kan echt niet uitbesteedt worden aan mensen met een taakstraf of aan de sociale werkplaats. Er zijn certificaten nodig om dit soort werk uit te voeren en daarnaast zijn mensen die verplicht aan het werk gezet worden doorgaans niet verantwoordelijk/gemotiveerd genoeg om zelfstandig te werken. Vaak kosten dit soort krachten bijna net zoveel als dat ze opleveren als je de productiviteit afweegt tegen de begeleiding die ze nodig hebben. De aanschaf van extra machines kosten wederom ook weer geld (en vergeet daarbij het onderhoud ook niet). 

 

Zelf heb ik een tijd bij een groot groenaannemer gewerkt die onder andere het groenonderhoud van de gemeente verzorgde, dus ik heb een vrij goed beeld van de werkzaamheden en wat hierbij komt kijken. Bij ons werkten geen mensen met een taakstraf, wel werkten er mensen met afstand tot de arbeidsmarkt om zich verder te ontwikkelen in het vak met uitzicht op een contract en eventueel opleidingstraject (altijd onder begeleiding). Ook binnen dit bedrijf was het gangbaar om in de winter flink in te krimpen qua personeel. Alle maaimedewerkers gingen eruit net zoals de meeste uitzendkrachten. In het najaar en de winter is er ook wel werk maar er valt erg veel werk weg en ook het strooien van zout met vorst lost dit niet op.

 

Het is niet zo dat het per definitie niet kan, maar het is een stuk kostbaarden en mensen werven zal ook een uitdaging zijn.

 

O ja, en het is ook wel fijn als er iets minder minderwaardig gekeken wordt naar iedereen die een oranje hesje draagt en buiten werkt, we hebben niet allemaal een taakstraf (veel mensen hebben hier zelfs, net als ik, gewoon een opleiding voor gedaan)wink.

honden page profiel BullekeBulleke 3 doggies

honden foto van Bulleke

@hannah. Zo simpel is het wel, het gaat in principe enkel om de aren en die kunnen deze mensen handmatig verwijderen, net zoals zij onkruid uit de bloemenvelden verwijderen. Hierbij staat alles langs de kanten en niet midden op het groen. 

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke


 
O ja, en het is ook wel fijn als er iets minder minderwaardig gekeken wordt naar iedereen die een oranje hesje draagt en buiten werkt, we hebben niet allemaal een taakstraf (veel mensen hebben hier zelfs, net als ik, gewoon een opleiding voor gedaan). "

Hoop niet dat je het tegen mij hebt. Praat namenlijk niet minderwaardig over oranje hesjes.

Uiteraard weet ik dat er ook mensen lopen, die niet van de sociale werkplaats komen of een taakstraf hebben gehad. Mijn zwager o.a., ik zei enkel, taakstraffers genoeg hier. Dit ivm jouw uitspraak dat er geen personeel te krijgen zou zijn. Dat klopt, maar deze mensen zullen er altijd zijnhp-wink

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

" @hannah. Zo simpel is het wel, het gaat in principe enkel om de aren en die kunnen deze mensen handmatig verwijderen, net zoals zij onkruid uit de bloemenvelden verwijderen. Hierbij staat alles langs de kanten en niet midden op het groen.  "

Het kan zijn dat dat in jouw gemeente zo is maar ik lees hier ook dat mensen het hebben over stroken langs wandelpaden dat is geen plukwerk. Verder moeten er dan dus meer mensen ingezet worden en die hebben dus ook weer begeleiding, vervoer, werkkleding en een kopje koffie etc nodig. Het is net als alles in het leven, het kán maar het kost weldegelijk extra geld.

 

Mijn opmerking was in algemene zin bedoeld, zowel de berichten hier, als de opmerkingen die ik tijdens het werk gehoord heb zijn niet super respectvol. Het imago van dit werk mag best wat opgekrikt worden, het is ook gewoon leuk werk trouwens dus jammer dat er vaak op neergekeken wordt. 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Gekke honden
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^