Fokken van honden met te korte snuit mag niet meer ( eindelijk )

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel RJRJ

het is eindelijk zo ver!!

 

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5403577/mopshond-fokken-regels-korte-snuit-ministerie-overheid-boete

honden page profiel RJRJ

" Strengere regels fokken kortsnuitige honden Nieuwsbericht | 24-08-2023 | 08:32 De tijdelijke uitzondering voor het fokken met extreem kortsnuitige honden in combinatie met een hond met een langere snuit komt per direct te vervallen. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) legt de criteria voor het fokken met kortsnuitige honden vast in een nieuwe regel die ervoor moet zorgen dat honden verantwoorder worden gefokt. Dit om te voorkomen dat er nog honden worden gefokt met kenmerken die onnodig lijden veroorzaken. "

het werd hoog tijd,

nu nog de handhaving....

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" het werd hoog tijd,
nu nog de handhaving.... "

Heb het even voor je neergezet, bij het aanklikken van jouw bericht lukt het niet, nu voor iedereen duidelijk…. En ja hopelijk dat er gehandhaaft gaat worden, de serieuse fokkers zullen dat echt wel gaan doen, maar een pretnestje is niet te handhaven.   Fokkers mogen dus niet meer fokken met een langsnuit en een kortsnuit, dierenarts moet dan er aan te pas komen voor een gezondheids verklaring.

honden page profiel RJRJ

" Heb het even voor je neergezet, bij het aanklikken van jouw bericht lukt het niet, nu voor iedereen duidelijk…. En ja hopelijk dat er gehandhaaft gaat worden, de serieuse fokkers zullen dat echt wel gaan doen, maar een pretnestje is niet te handhaven.   Fokkers mogen dus niet meer fokken met een langsnuit en een kortsnuit, dierenarts moet dan er aan te pas komen voor een gezondheids verklaring. "

dierenartsen die onterecht toch een verklaring afgeven zijn dan dus crimineel bezig....

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" dierenartsen die onterecht toch een verklaring afgeven zijn dan dus crimineel bezig.... "

Hoop niet dat een dierenarts daar in mee gaat hoor…..ook een dierenarts heeft meegewerkt aan de beslissing om kortsnuiten in de ban te doen….ze krijgen te veel dierenleed hiervan binnen.

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

Ik vind het goed maar ik ben wel benieuwd hoe zit dit gaan handhaven......want hoeveel onofficiële fokkers zijn er wel niet van bijv. de Franse Bulldog. Last wel op de rijksoverheid dat het niet verboden is om met de rassen te fokken maar ze moeten zich aan 6 criteria houden

  1. een normaal ademgeluid in rust
  2. open neusopeningen
  3. een relatieve neusverkorting die groter of gelijk is aan 0,5
  4. geen neusplooi
  5. geen zichtbaar oogwit
  6. volledige sluiting van de ogen bij opwekken ooglidreflex

 

Nu ook hopen dat bijv. de FCI/raadbeheer er ook wat aan doet en ook op shows deze honden als ze niet voldoen aan de criteria uit gaan sluiten. 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Ik dacht dat het verbod er al was, dus nu ook de  mixen mogen niet meer, bastaarden waar totaal geen controle op is.. Sinds het vorige besluit  zie ik hier meer franse bullen dan vroeger, met geknipte staarten, of staartloos geboren, zonder snuit, enne...... netjes uit het buitenland gehaald met stamboom afgegeven door de daar geldende landelijke rvb......... eentje heeft zelfs zijn hond maar vast laten opereren aan het verhemelte......ter voorkoming van problemen..... idioot.

Zolang er wereldwijd geen regel komt, zullen deze honden overal vandaan gehaald kunnen worden, of is er ook een import  verbod?

 

 

 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

" Ik vind het goed maar ik ben wel benieuwd hoe zit dit gaan handhaven......want hoeveel onofficiële fokkers zijn er wel niet van bijv. de Franse Bulldog. Last wel op de rijksoverheid dat het niet verboden is om met de rassen te fokken maar ze moeten zich aan 6 criteria houden
een normaal ademgeluid in rust
open neusopeningen
een relatieve neusverkorting die groter of gelijk is aan 0,5
geen neusplooi
geen zichtbaar oogwit
volledige sluiting van de ogen bij opwekken ooglidreflex
 
Nu ook hopen dat bijv. de FCI/raadbeheer er ook wat aan doet en ook op shows deze honden als ze niet voldoen aan de criteria uit gaan sluiten.  "

Ben het met je eens. Gaan de shows nu neuslengtes opmeten? En wat met importhomden? Eenderde is nu de helft geworden van  neus tov schedel. Rassen worden niet genoemd, dom en een misser lijkt mij.  Aan de andere kant worden nu de b,,dfokkers van mini hondjes zonder snuit  ook aangesproken op fok gedrag. 

En dan staat er ook nog in, Nederland het eerste land met een duidelijke regel. Juist. En daar zit dus de kneep. Nederland is klein, je bent zoo in een ander land.......

 

En voor wie er denkt, je hebt zelf een hond met extreem korte snuit, nee dus. 

honden page profiel CatnDogCatnDog

honden foto van CatnDog

Ook uitsluiten van verzekeringen.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

" Ook uitsluiten van verzekeringen. "

Zou dat helpen? Er zijn nog steeds heel veel honden niet verzekerd, in veel verzekeringen worden ook dingen die rasgelateerd zijn uitgesloten, tenminste vroeger, of is dat nu niet meer zo?

honden page profiel CatnDogCatnDog

honden foto van CatnDog

" Zou dat helpen? Er zijn nog steeds heel veel honden niet verzekerd, in veel verzekeringen worden ook dingen die rasgelateerd zijn uitgesloten, tenminste vroeger, of is dat nu niet meer zo? "

Het zou in ieder geval ook de bezit-kant een beetje kunnen ontmoedigen. De dure operaties drijven ook de premies omhoog van de mensen die geen kortsnuitige honden bezitten.

Of het echt veel zal doen weet ik niet. Misschien is het meer zoiets als 'alle beetjes helpen'?

Er wordt vast al veel uitgesloten bij verzekeringen, maar daar weet ik het fijne ook niet van.

 

honden page profiel toto

honden foto van to

" Hoop niet dat een dierenarts daar in mee gaat hoor…..ook een dierenarts heeft meegewerkt aan de beslissing om kortsnuiten in de ban te doen….ze krijgen te veel dierenleed hiervan binnen. "

 

er zijn echt wel dierenartsen die mee werken met fokkers ze keuren dan de pups, terwijl ze weten dat er dragers van bepaalde ziektes in de lijnen zitten. En ja die ervaring heb ik zelf omdat onze 1e hond zo gekeurd is door zo,n dierenarts.

maar geld he... grote fokkers met om de haverklap meerdere nestjes die laat je niet schieten. Want zoveel werk is het bekijken van pups net.

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Hoe meer er over gesproken wordt, hoe beter. De echte gewetenlozen ga je inderdaad niet bereiken. Maar er zijn ook genoeg mensen die echt heel veel van hun hond houden, er het beste mee voor hebben, en alsnog voor een kortsnuit gaan. Je bereikt deze groep alleen door het blijven herhalen en uitleggen tot ze inzien dat wat ze doen verkeerd is. Je ziet ook soms mensen die verstandelijk wel weten dat kortsnuiten foute boel zijn, maar niet kunnen inzien dat hun eigen hond daar één van is. Soort cognitieve dissonantie. We moeten het blijven benoemen. Ingedrukte neusgaten zijn niet normaal. Een hoorbare ademhaling in rust is niet normaal. Een slecht gevormd gebit is niet normaal. Oogwit zien in rust is niet normaal. Soms missen mensen ook gewoon vergelijkingsmateriaal omdat ze altijd ongezonde honden hebben gehad. Maar ook gezelschapshondjes zouden normaal een lange afstand moeten kunnen lopen zonder daar helemaal van uitgeput te raken. Het kan uiteraard dat ze de drive missen, maar lichamelijk moet het kunnen. Zo niet, dan is je hond niet gezond.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" Ik dacht dat het verbod er al was, dus nu ook de  mixen mogen niet meer, bastaarden waar totaal geen controle op is.. Sinds het vorige besluit  zie ik hier meer franse bullen dan vroeger, met geknipte staarten, of staartloos geboren, zonder snuit, enne...... netjes uit het buitenland gehaald met stamboom afgegeven door de daar geldende landelijke rvb......... eentje heeft zelfs zijn hond maar vast laten opereren aan het verhemelte......ter voorkoming van problemen..... idioot.
Zolang er wereldwijd geen regel komt, zullen deze honden overal vandaan gehaald kunnen worden, of is er ook een import  verbod?
 
 
  "

Het verbod was aangekondigd en de fokkers kregen 4 jaar de tijd om zich aan te passen. Nu is die 4 jaar dus om en is het definitief verboden. Ik dacht dat bij de volgende stap ook een verbod ging komen richting de consument en dat het dus verboden gaat worden om een kortsluit te houden.

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Dat was een motie van de Partij voor de Dieren.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

"  
er zijn echt wel dierenartsen die mee werken met fokkers ze keuren dan de pups, terwijl ze weten dat er dragers van bepaalde ziektes in de lijnen zitten. En ja die ervaring heb ik zelf omdat onze 1e hond zo gekeurd is door zo,n dierenarts.
maar geld he... grote fokkers met om de haverklap meerdere nestjes die laat je niet schieten. Want zoveel werk is het bekijken van pups net. "

Helaas wel ja. Anders zouden veel, zo niet alle br,,dfoknestjes niet geent worden, heel veel zonder snuit honden, komen toch daar vandaan. Een goede fokker is bezig met langere snuiten fokken..

honden page profiel toto

honden foto van to

Het gaat toch niet alleen om de kortsnuiten...

Het gaat toch ook over de te kleine schedels waardoor de hondjes doorlopend hebben?

 

@willemijn, die dierenarts die je bedoeld werktr in het MCvoorDieren in Amsterdam echt een fijne  vent met het hard op de juiste plaats

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

" Het gaat toch niet alleen om de kortsnuiten...
Het gaat toch ook over de te kleine schedels waardoor de hondjes doorlopend hebben? "

daar gaat het hier niet om. Dat is wel jammer, wat mij betreft verbieden ze die ook.

 

rmeer dan de helft van de dwergkeesjes, chihuahua's, cavaliers, etc. heeft wel een vorm van syringomyelie of CM. Bizar.

 

maar ja, zoals hierboven al geschreven, zonder handhaving gebeurt er nog niets. En handhaving, daar is NL niet zo goed in.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Het gaat toch niet alleen om de kortsnuiten...
Het gaat toch ook over de te kleine schedels waardoor de hondjes doorlopend hebben?
 
@willemijn, die dierenarts die je bedoeld werktr in het MCvoorDieren in Amsterdam echt een fijne  vent met het hard op de juiste plaats "

hp-thumbsup    Geweldig….en zo zijn er toch zeker nog wel meer…..ik ga toch altijd uit van het goede.   Je bedoeld de kleine chihuahua,s.  Kleine schedels met uitpuilende ogen, ook daar moet wat aan gedaan worden.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

" daar gaat het hier niet om. Dat is wel jammer, wat mij betreft verbieden ze die ook.
 
rmeer dan de helft van de dwergkeesjes, chihuahua's, cavaliers, etc. heeft wel een vorm van syringomyelie of CM. Bizar.
 
maar ja, zoals hierboven al geschreven, zonder handhaving gebeurt er nog niets. En handhaving, daar is NL niet zo goed in. "

Als ik het lees zijn het 6 criteria die gewoon voor iedere hond kunnen gelden, er worden geen rassen genoemd, maar ook het woord kortsnuit of hersens die niet passen in een kop worden niet  genoemd. 

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

" Als ik het lees zijn het 6 criteria die gewoon voor iedere hond kunnen gelden, er worden geen rassen genoemd, maar ook het woord kortsnuit of hersens die niet passen in een kop worden niet  genoemd.  "

Het zijn 6 criteria bedoeld voor de kortsnuiten. Wat ik wel goed vind overigens, maar e.e.a. hangt dus af van de handhaving.

 

Helaas voorlopig geen maatregelen wat betreft SM of CM. Dat mag wat mij betreft ASAP.

 

https://www.knmvd.nl/strengere-regels-fokken-kortsnuitige-honden-outcrossen-per-direct-verboden/

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Voorop gesteld dat ik voorstander ben dat er regels komen ten behoeve van de gezondheid van honden, ben ik bang dat het de broodfokkers zijn die staan te juichen. Er is een verbod op het fokken er van, maar volgens mij niet op de verkoop. Zij kunnen dus massaal hun Oostlandblok kortsnuit puppy's naar Nederland toe halen en voor grof geld verkopen, terwijl het steeds moeilijker en moeilijker gaat worden om aan een verantwoorde langere kortsnuit te komen via een goede fokker.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

De minister werkt ook aan een houdverbod, maar dat schijnt wat tijdrovender.

 

https://www.dierenrecht.nl/nieuwsartikelen/succes-minister-belooft-houdverbod-voor-kortsnuitige-honden

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" De minister werkt ook aan een houdverbod, maar dat schijnt wat tijdrovender.
 
https://www.dierenrecht.nl/nieuwsartikelen/succes-minister-belooft-houdverbod-voor-kortsnuitige-honden "

Mee eens, en direct die honden in beslag nemen als het houdverbod in werking treed.   Niet de honden die nu een baasje hebben die laat men met rust, maar als er een hond wordt aangeschaft als het verbod in werking treed…

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Dank voor je Link Joop, hier wordt inderdaad de extreme kortsnuit genoemd, ik,heb niet goed doorgelezen.

Ik kopieer er een stukje uit., het gaat om extreem korte snuiten.

Honden met een extreem korte snuit zoals mopshonden en Franse bulldogs hebben meer kans op ademhalingsproblemen vanwege een te korte snuit. Daarom mag er sinds 2019 alleen met kortsnuitige honden gefokt worden wanneer ze voldoen aan 6 criteria die zijn opgesteld door deskundigen. Het fokken van deze rassen is dus niet uitgesloten, maar ze moeten onder meer een normaal ademgeluid vertonen in rust en een goede verhouding tussen de schedel en neus hebben. Deze regels zijn nu vastgelegd in een beleidsregel.

 en dan ga ik freewheelen in mijn hoofd, 

Het fokken mag dus, en dierenartsen moeten een verklaring gaan afgeven voor honden die voldoen aan de criteria, en en massa moet iedereen naar Utrecht voor een petscan van, hoeveel euro om de ratio snuit schedel te berekenen. ? Een scan kost toch tig honderd euro?

 

Lang geleden werd aan dierenartsen gevraagd gegevens door te geven om zo makkelijk de hondenbelasting te innen. Dat weigerden de dierenartsen omdat zij niet de wet hoefden te handhaven,. Is natuurlijk een ander verhaal.

Maar gaan dierenartsen deze verklaring afgeven? Natuurlijk verdienen ze daar fijn aan. Maar als je een fokker als klant hebt met een aantal nesten per jaar en je moet de ouderdieren afkeuren voor een regel in de wet? Er zullen dierenartsen zijn die zeggen, ik ben dierenarts voor de genezing van dieren en niet voor handhaving van de wet. Ik zie nog wel wat beren, met snuit, op de weg. Ik denk dat Utrecht ook niet zit te wachten op heel veel fokkers die opeens honden laten scannen, hoewel het een leuk verdienmodel voor ze is..

Op papier is het een stap vooruit, maar of het in de praktijk werkt....... 

Stel

Je hebt twee ouderhonden die voldoen aan de criteria, bv van een mopsje. Vervolgens krijg je toestemming om te fokken van de dierenarts, of van de rvb die de verklaring heeft goedgekeurd. En dan heeft zomaar de helft van de pups een terug slag en toch geen snuit, wat dan, inslapen?  Ik ken mopsen die uren kunnen lopen, niet snurken, niet geopereerd zijn en practisch geen neus hebben. Moeten eventuele gezonde pups, die wellicht geen klachten zullen krijgen,  dan maar ingeslapen worden. Het gelijkstellen met bv open gehemelte waarbij pups na de geboorte direct geeuthanaseerd worden, lastig lijkt mij,

 

In beslag nemen van de honden, ? Ook in laten slapen? Dat worden dan vrachwagens vol buitenlandse br,,dfokpups bij aankomst naar de dierenarts om in te slapen? Dat zal een boel ophef geven maar wellicht het einde van import van deze sneue pups. Destijds met het verbod op exotische dieren gingen de dieren naar een dierentuin, ik denk nu aan de grote ara,s., 

 

Het staat en valt met handhaving, door wie? En vooral wanneer? Bij de grens? Bij de fokker thuis?  Het lijkt mij heel erg lastig. Lamfs de deuren met een meetlintje?

 

Zoals gezegd, goede fokkers, zijn al zolang bezig met de gezondheid van hun hondjes. Maar juist de br,,dfokkers waar ook ter wereld, hoe pak je die aan met een regeltje in Nederland,

 

En ik zou heel snel gaan kijken naar andere doorgefokte problemen als de schedels, de honden met zoveel vel dat ogen amper te zien zijn en en er veel natte eczeem plekken zijn, lamge oren die geen lucht meer krijgen   en ga zo maar door. Er zijn zoveel problemen. 

 

Enne de verkiezingen komen er aan, verbazingwekkend is het altijd dat in verkiezingstijd dit soort dingen naar boven komen.,

 

 

Leuke discussie dit. 

 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Wil ik nog zeggen, ik had een vastgotaspets en een toller beiden met respectabele snuiten... beiden konden snurken als de beste als ze sliepen.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Ientje bij de dwergkezen is het nu ook verplicht om een mri te laten maken. Goede fokkers doen dat. Helaas zijn kopers nog steeds niet goed geïnformeerd, en kopen buiten de vereniging om zieke honden.

Volgende forumvraag: Buhund
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^