Actieve puberhond is een slungel: te mager

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MaritMarit

honden foto van Marit

Ben benieuwd wie er ervaring heeft met een slungelige puberhond die moeilijk aankomt ondanks veel eten? Is er iets wat wat makkelijker aanzet dan nog meer gaan voeren? 

 

Hond betreft een bijna 10 maanden oude gesteriliseerde langharige teckel teefje. Zeer actief. Loopt met gemak 1,5 uur tussen de paarden op het terrein en vervolgens nog 30-90 min in het bos. Heeft zeer goede spiermassa, maar is wel echt een fractie te schraal (en ik hou van een schrale hond notabene). 

 

Ze is een dwerg en weegt nu 4,5 kg. Streefgewicht is 4,8-5 kg. Haar voeding bestaat uit goede kwaliteit brokken + dagelijks een grote kluif (konijn/geit etc) en regelmatig extra 's in de zin van een plak pens, Rodi worst etc. 

 

Ik wil haar niet op vers vlees of barf zetten.. dus zoek tips voor iets aanvullends of een andere brok dan ze nu heeft! 

honden page profiel Fine Fine

Heel normaal hoor, onze hond had dit ook een tijdje. Het is net als een kind in de pubertijd, lange slungelige benen. Het komt doordat ze de lengte inschieten, honden gaan hoger op de poten staan terwijl hij in breedte niet aankomt. Dit trekt wel weer recht haha. En iets meer te eten geven mag best, pubers onder de mensen eten ook meer! Wat meer tussendoortjes misschien zoals een stukje fruit, banaan bijvoorbeeld?

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Aangezien ze al gesterriliseerd is zou ik haar mooi schraal houden.

Op deze leeftijd kunnen ze wat ongelijk groeien maar dat komt wel goed.

 

Gewicht zegt me niet zo veel. Zie je haar ribben goed of voel je ze alleen maar?

De pubers hier hadden op die leeftijd minder behoefte aan voer, de meeste groei is er wel uit.

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

Op die leeftijd is dat vrij normaal inderdaad. Zeker als ze voldoende gespierd is zou ik niet gaan bijvoeren, een ondervoede hond is namelijk nooit goed gespierd aangezien daar voldoende voedingstoffen voor nodig zijn. Ik denk dus dat je je geen zorgen hoeft te maken. 

 

Onze hond krijgt soms, als ze erg mager wordt, een extra maaltijd en in de winter bijvoorbeeld schapenvet als extra.

honden page profiel Angelique, Kleine Maybe en Tess <3Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Hier ook zo'n geval.

 

Super moeilijk om op gewicht te houden en komt nauwelijks tot niet aan ondanks extra voeren. Wat bij ons goed hielp was havermout bijvoeren een paar keer in de week. Daardoor kwam ze wel mondjesmaat aan. 

 

Ondertussen zijn we gestopt met de havermout omdat we eindelijk geen botje meer hadden als hond. Ze blijft nu mooi op gewicht met 200gram brok en 200 gram Renske op een dag, Ze is nu al 2,5 maand mooi op gewicht (: wel een bizar contrast met ons andere border collie teefje die 160gram brok krijgt op een dag en daar op momenten van aan komt :')

 

Succes!

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Ik zou me over '500 gram  te licht' geen zorgen maken hoor. Ze klinkt gezond.  Ze is ook nog erg jong, dus misschien dat er toch nog een groeispurtje  komt. Er zijn nou eenmaal dikke honden en dunne honden ( mensen idem dito...). 

Gewoon wat meer brokken geven en misschien vers fruit.

 

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

Wat betreft je vraag over andere brokken, hier heeft de overstap naar geperste brokken (ze krijgt Markus Mühle) veel verschil gemaakt. Dat zou je nog kunnen overwegen als je echt wil dat ze aankomt. 

honden page profiel DagmarDagmar

In de groei hebben ze vaak inderdaad een slungelfase. Ik zou dan kijken om een brok met hoger calorie gehalte geven.

Meer geven van de huidige brok is niet altijd de oplossing, gezien je dan ook meer calcium geeft en dat is bij groeien niet altijd het beste idee.

honden page profiel MaritMarit

honden foto van Marit

Dank voor alle reacties! Ik maak me er inderdaad ook geen zorgen om, maar het zou prettig zijn als ze wat bijkomt :) 

 

Maar ik kan het dus duidelijk ook gewoon even afwachten en deze fase uitzingen.. 

 

Geperste brok heeft ze op gestaan (farmfood), maar daar ging ze erg van stinken. Maar ik kan nog eens kijken naar een ander merk geperste brok. 

Ook schapenvet zal ik eens bekijken! Misschien dat zalmolie dan ook een optie zou zijn? 

 

Qua tussendoortjes krijgt ze eigenlijk al van alles en beperk ik dus ook niet omdat ze het makkelijk kan gebruiken. Dus stukje banaan, appel, klein kaasje, plakje worst en een kluiven krijgt ze geregeld. 

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker

honden foto van Jimmy (Zinno)

Geef gewoon een deftig merk bv Farmina ipv te gaan kijken naar geperst brok.

Die tussendoortjes buiten de kaas zijn ook geen echte dikmakers maar vullen wel, miss die wat minderen gaat ze waarschijnlijk ook meer van haar brok eten.


Schapenvet/zalmolie allemaal leuk maar als je degelijke voeding geeft is het niet meer dan iets wat tussen de oren van het baasje zit, ook al is elke brok compleet door toevoegingen ook daar zit er een immens verschil in kwaliteit, bij ene deftige brok is zalmolie gaan bijvoeren op zich al onzin

honden page profiel bentebente

Komt omdat ze zo jong gesteriliseerd is. Daar kan je beter mee wachten tot 2 jaar, dan zijn honden pas echt een beetje volwassen en uitgedijd. Ik denk dat ze dus altijd een beetje dit slungelige zal houden. 

Je zou kunnen proberen om meer te voeren maar ik zou daar mee oppassen. Voor je het weet is dat tiener-metabolisme eraf en is ze te dik.

Volgende forumvraag: Hond bang door dierenarts
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^