Oriënteren op een puppy

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KrieltjeKrieltje

Hoi allemaal,

Al jaren willen wij heel graag een hond, en zijn van mening daar nu ook echt plek voor te hebben. We willen een goed doordachte keuze maken en zijn daarom opzoek naar advies over het meest geschikte ras. 

Onze situatie: we wonen in een grote hoekwoning met tuin (relatief klein, +- 35m2) in een dorp in de betuwe. Hier om ons heen is dus voldoende groen, bossen en een hondenstrand om lekker te kunnen wandelen. We werken fulltime en kunnen ieder ook gedeeltelijk thuiswerken. Er zijn geen kinderen (en die komen er ook niet).

Onze wensen: we zijn opzoek naar een hond die trouw is aan zijn baas, intelligent en actief is, maar ook lekker bij ons komt liggen. We zoeken een hond die het leuk vindt om mee te gaan wandelen, die goed los kan lopen en die het leuk vindt om dingen/trucjes te leren. Hoewel we beide thuis kunnen werken, zoeken we wel een hond die soms een middag alleen thuis kan zijn als dat eens nodig is.

Door de weeks kunnen we tijdens de lunch een goed stuk met de hond wandelen en savonds en in het weekend zouden we ook tijd hebben voor een cursus/training (1 a 2 dagen per week).

Honden die we leuk vinden: Golden retriever, Labrador, Duck tolling Retriever,  Friese stabij, Border collie, Australische herder, Samojeed en de Berner Senner (maar deze is misschien net wat te groot?). 

We zijn al eens op de Samojeden doe-dag geweest en vinden het geweldige honden. Waar we echter wat terughoudend door zijn geworden zijn de verhalen over het moeilijk lopen aan de lijn en moeilijk los kunnen lopen, maar dit verschilt natuurlijk ook per hond. Een Border collie staat hoog op ons lijstje, maar kunnen we die genoeg bieden? Golden retrievers vinden we heel leuk, maar omdat we daar al ervaring in hebben zouden we het ook leuk vinden om nu voor een ander ras te kiezen. 

We horen heel graag jullie adviezen! :) 

Dankjewel!

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Jullie werken beide fulltime, maar kunnen vanuit huis werken.

Al bedacht hoe je dat met een pup gaat oplossen?

Je kan geluk hebben en een makkelijke pup hebben, maar je kan ook een heel handenbindertje hebben en dan komt er van thuis werken weinig terecht.

Een pup moet opgevoed worden, dan kost je flink wat tijd. De pup moet zindelijk worden, dus je staat om de haverklap buiten voor een plasje.

 

Je hebt het enkel over wandelen, maar de rassen die je noemt, zijn vooral werkrassen en daarnaast inderdaad ook intelligent. 

Maar is het eerlijk om zo'n ras enkel blij te maken met wandelingen?

Daar gaat die misschien niet genoeg aan hebben.

 

Al gekeken binnen de hondensport?

Datgene gaan uitoefenen waar het ras voor gefokt is, of wat een leuk alternatief is?

 

Daarnaast het loslopen, dat is soms rasverschillend, maar het vergt ook oefenen.

 

Nog een aanvulling;

Wil je perse een pup?

Misschien zit er in het asiel ook een hele leuke hond die qua karakter bij jullie past.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

En hond zal het fijn bij jullie krijgen, ruimte en open staan voor wandelingen buitenshuis en tuin...een pup tuurlijk wat meer zorgen dan een volwassen hond, maar jullie werken ook thuis, kan niet mooier, werkenden mensen hebben ook pups of volwassen honden...de rassen die jullie graag zouden willen hebben is een keuze, ga eens kijken bij verenigingen, wandelingen die georganiseerd worden , en heus dat zijn er veel zeker in de winter, en ga ook eens bij fokkers van een keuze van het ras wat je graag zou willen hebben...zo kan je een betere keuze maken...heel veel succes....laughing

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

We zijn al eens op de Samojeden doe-dag geweest en vinden het geweldige honden. Waar we echter wat terughoudend door zijn geworden zijn de verhalen over het moeilijk lopen aan de lijn en moeilijk los kunnen lopen, maar dit verschilt natuurlijk ook per hond. 

Hoewel de Samojeed een echte fijne en vriendelijke familiehond is, blijft er nog steeds een vleugje van zijn poolhondenkarakter aanwezig. 

Qua oorspronkelijke aard is het dus niet meteen de meest geschikte 'trucjes'-hond maar eerder een hond die het apprecieert als ie zijn eigen stempel mag drukken. Vandaar ook dat los lopen niet altijd probleemloos gaat, omdat hij in bepaalde omstandigheden zijn eigen keuze zal volgen en niet blindelings zal gehoorzamen. 

Als je een Samojeed kiest, zou je zijn eigen inbreng als een meerwaarde moeten zien, niet als iets wat je hoopt af te leren. Dan kies je beter een ander ras, dat uit zichzelf meer willing-to-please is. 

 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Vakanties, concertje, verzorging aan vacht en eventuele dierenarts kosten, al komt de hond van een gedegen fokker. Daar al over nagedacht? Tuin is ook niet bezwaarlijk als de hond maar gedegen outlet krijgt.  Tot nu toe klinkt het prima.

 

Kan geen ras aanwijzen maar moet voldoende input zijn van jullie en niet "Wat schattig ......en dan over 2 jaar niet meer hp-wink" Voordeel onder 10kg mogen ze mee zonder platneus op het vliegtuig, grote honden gaan in het vliegtuigruim. Sommige lossen het op door met een busje te rijden door de EU, andere met een gedegen oppasser en soms komt er een kennel tijdens VK periode aan te pas, dat is een hele hoofdpijn om een goeie kennel uit te zoeken.

 

Denk dat, dat eigenlijk het meeste is aan waar je aan moet gaan denken. Wil ik wandelen voor altijd en ben ik bereid mijn vakanties aan te passen.

 

 

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Als ik naar jullie wensenlijst kijk denk ik dat er veel rassen zijn die binnen jullie plaatje passen. Ik zou zelf alleen niet voor de Friese Stabij, Samojeed of Berner Sennen gaan want deze zijn vaak iets minder goed te porren voor trucjes en cursussen. De retrievers en collies lijken me zeker geschikt! Ik zou voor het ras gaan waar je hart wat sneller van gaat kloppen. En dan vindt je vaak wel een weg. Goed dat jullie ook echt aan het rondkijken zijn op doe-dagen. In het echt een ras ervaren zegt vaak meer dan een beschrijving op het internet. 

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

Als je beide fulltime werkt zou ik persoonlijk niet snel voor een pup gaan. Thuiswerken klinkt leuk maar als ik thuis werk ben ik echt aan het werk en hebben mijn honden weinig aan me. Nou zijn ze volwassen en dan lukt een paar uur slapen best. Maar een pupje staat vrolijk om je heen te stuiteren en dan is werken lastig. Dan qua rassen. Ik heb Australian Shepherds en die hebben echt wel meer nodig dan wandelen. Ook zijn ze zijn super laat volwassen dus de stuiterende puppentijd duurt hier een paar jaar. Qua energie zijn ze hetzelfde als een border. Hier werken we alle twee vier dagen zodat we genoeg tijd en energie in de honden kunnen steken. Drie dagen saai thuis werken trekken ze wel omdat we op de andere dagen erg actief met ze zijn. Maar vijf zouden ze hier wel pittig vinden. Waarmee ik niet wil zeggen dat het niet kan hoor. Maar onderschat niet hoeveel tijd het hebben van een hond kost. En hoe leuk het ook is om wat extra tijd voor ze te hebben. 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Op 1 dingetje na niet eens met Klara, thuis werken hier? Ging soms met wat gebrul van de pup of oppas kinderen en anders ik wel yell Je moet ook een beetje samenkomst kunnen vinden in balans met je partner. Als fokker? Lijkt het me de grootste nachtmerrie dat je pups staan te gillen tijdens een online meeting. Voerguuuh? Leek het op deze telefoon https://www.conferencecall.co.uk/blog/three-of-the-best-conference-call-telephones/ yell

honden page profiel TomTom

honden foto van Tom

Al eens gedacht aan een Ijslandse Hond? Die voldoet aan alles in je lijstje. Je kunt ze wel een beetje vergelijken met een Border Collie, maar dan zonder het hyper zijn en het nerveuze dat veel Border Collies hebben. 

honden page profiel LoetjekoeLoetjekoe

honden foto van Loetjekoe

Een berner sennen is vergeleken met de andere rassen die je noemt wel echt een maatje meer, dit hoeft natuurlijk geen bezwaar te zijn, maar gezien de gezondheid zou ik persoonlijk deze laten varen. Wat de border collie & een Aussie betreft, deze hebben wel écht meer nodig dan een wandeling en n keer cursus, dus die lijkt mij persoonlijk ook wat minder geschikt.

Heb je al verschillende fokkers gemaild van de rassen waar jullie eventueel interesse in hebben? Zo niet, dan zou ik er eens een aantal mailen, aangeven wat jullie zoeken in een hond en wat jullie te bieden hebben. Mail wel echt verschillende fokkers, sommige lijken namelijk enkel de leuke kanten van het ras te benoemen en niet zo zeer de mindere kanten heb ik zelf ervaren. 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

"Wat de border collie & een Aussie betreft, deze hebben wel écht meer nodig dan een wandeling en n keer cursus"

Eh?! Dat is ongeveer het best trainebare ras ever.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Eh?! Dat is ongeveer het best trainebare ras ever. "

Het gaat erom dat het een ras is wat bepaalde noden behoeft.

Je moet er echt iets mee doen, dat koppie moet aan het werk. Niet overmatig, maar wel een paar keer in de week.

Zo'n ras kies je omdat je bepaalde sporten wilt beoefenen, schapendrijven, agility, dogdance ofzo, niet om enkel een keer op de dag een lekker rondje te wandelen want dan worden ze niet gelukkig.

honden page profiel AnkeAnkegoedgekeurde fokker

honden foto van Anke

" Eh?! Dat is ongeveer het best trainebare ras ever. "

Maar als je zo’n hond dus geen werk aanbied gaan ze zichzelf trainen. Dan gaan ze zich vaak zelf vermaken met dingen die de eigenaar niet op prijs stelt. 

Zoals al gezegd is deze honden hebben gewoon “werk” nodig. Enkel wandelen is voor deze rassen in heel veel gevallen niet voldoende. Dus als ze toch graag een hondensport willen gaan doen zijn deze rassen niet uitgesloten. Echter moet je, je wel ervan bewust zijn dat deze honden qua drive en wil om te werken gewoon net een andere tak van sport zijn. Je moet dus wel weten van jezelf dat je de leefstijl die je zult moeten hebben met dit type hond ook gaat volhouden. 

honden page profiel Lineke & Saar(tje) Lineke & Saar(tje)

honden foto van Lineke & Saar(tje)


Onze situatie: we wonen in een grote hoekwoning met tuin (relatief klein, +- 35m2) in een dorp in de betuwe. Hier om ons heen is dus voldoende groen, bossen en een hondenstrand om lekker te kunnen wandelen. We werken fulltime en kunnen ieder ook gedeeltelijk thuiswerken. Er zijn geen kinderen (en die komen er ook niet).

Onze wensen: we zijn opzoek naar een hond die trouw is aan zijn baas, intelligent en actief is, maar ook lekker bij ons komt liggen. We zoeken een hond die het leuk vindt om mee te gaan wandelen, die goed los kan lopen en die het leuk vindt om dingen/trucjes te leren. Hoewel we beide thuis kunnen werken, zoeken we wel een hond die soms een middag alleen thuis kan zijn als dat eens nodig is.

Door de weeks kunnen we tijdens de lunch een goed stuk met de hond wandelen en savonds en in het weekend zouden we ook tijd hebben voor een cursus/training (1 a 2 dagen per week).

Jullie situatie lijkt in veel opzichten op die van ons toen we voor een pup kozen. Een hond zou zeker moeten kunnen passen in jullie leven. 

Ik heb 6 weken vrij genomen voor Saar en ben ook van mening dat je dat, als je allebei fulltime werkt, ook wel nodig hebt. De eerste weken zijn intensief want je moet nog helemaal wennen aan elkaar, minder slaap, zindelijkheid is er nog niet en het is fijn als je tijd hebt voor socialisatie. 

Als de pup op een gegeven moment een middag alleen moet kunnen zijn heb je daar ook tijd voor nodig om dit rustig op te bouwen en aan te leren. 

 

Ik werk onregelmatig en dat zorgt ervoor dat er door de week echt tijd is voor lange wandelingen en tijd samen. Ik lees bij jou dat je tijdens de lunchpauze kan lopen met de hond en s avonds. Bij een actieve hond hoort ook een goede wandeling en dan weet ik niet of je lunchpauze wandeling als grote wandeling voldoende is. Nou is een goede wandeling niet per se lang en kan juist lekker snuffelen of denkwerk tijdens een wandeling voldoening geven voor je hond. Maar zeker de eerste paar jaar zal je pup/puber ook wandelingen van 3 kwartier tot 1,5 uur nodig hebben. 

Ligt natuurlijk ook aan het ras waar je voor gaat, daarin kijk je wat jou hond voldoening geeft. 

 

Wat Anouk ook al zei: denk vantevoren ook na over evt. Opvang als jullie op vakantie gaan, een bruiloft hebben o.i d. Soms heb je dingen waarbij de hond niet meekan en je langer weg bent dan een middag. 

 

Qua raskeuze heb ik geen tips voor je behalve wat er al gezegd is: ga bij verschillende fokkers langs of mee op een wandeling van dat ras. En kijk heel eerlijk wat jullie kunnen bieden en de hond nodig heeft om voldaan te zijn. Dat kan voor elk ras weer anders zijn. 

honden page profiel LoetjekoeLoetjekoe

honden foto van Loetjekoe

" Eh?! Dat is ongeveer het best trainebare ras ever. "

Zeker een heel trainbaar ras, maar niet om lekker mee te wandelen en n keer een cursus te volgen, daar doe je ze echt mee tekort. Met een golden retriever kan de topic starter ook prima n cursus volgen,trucjes leren zonder het extreme van de Aussie of border. Daarbij, bestaan er überhaupt nog border collie lijnen zonder epilepsie?

 

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Welk ras iemand moeilijk vindt hangt toch helemaal af van je persoonlijkheid. Als iemand het moeilijk vindt om van de bank af te komen dan zou een border collie inderdaad als moeilijk worden ervaren. Maar een border collie heeft ook heel veel makkelijke eigenschappen zoals trainbaarheid en vriendelijkheid. Inderdaad wel epilepsie en daarom neem ik (mijn favoriete) ras niet meer. Genoeg gebroken harten gehad. 

Ik heb nu een labrador wat vaak als een mooie tussenweg wordt aangeprezen. Ook leuk voor op de cursus, maar dan minder intens. Misschien wel een familiehond. Nou mijn labrador blaast me soms helemaal van de sokken (en hiervoor had ik dus border collies en een herder.) Dat zal wellicht door mijn specifieke hond komen, maar ik denk ook wel een beetje de raseigenschappen. Ik was honden gewend die alles voor me deden met een vingerknip, maar mijn labrador is eerder een hond die de vingers knipt naar mij cool Ze worden niet opgevoed geboren, border collies wel. In algemene termen uiteraard. Dus het is maar net vanuit welk kader je naar een hond kijkt.

Dit is natuurlijk mijn persoonlijke ervaring, maar ik wil vooral benadrukken om niet te denken in termen van moeilijke en makkelijke honden. Kijk vooral naar wat bij je past. 

honden page profiel AnkeAnkegoedgekeurde fokker

honden foto van Anke

" Welk ras iemand moeilijk vindt hangt toch helemaal af van je persoonlijkheid. Als iemand het moeilijk vindt om van de bank af te komen dan zou een border collie inderdaad als moeilijk worden ervaren. Maar een border collie heeft ook heel veel makkelijke eigenschappen zoals trainbaarheid en vriendelijkheid. Inderdaad wel epilepsie en daarom neem ik (mijn favoriete) ras niet meer. Genoeg gebroken harten gehad. 
Ik heb nu een labrador wat vaak als een mooie tussenweg wordt aangeprezen. Ook leuk voor op de cursus, maar dan minder intens. Misschien wel een familiehond. Nou mijn labrador blaast me soms helemaal van de sokken (en hiervoor had ik dus border collies en een herder.) Dat zal wellicht door mijn specifieke hond komen, maar ik denk ook wel een beetje de raseigenschappen. Ik was honden gewend die alles voor me deden met een vingerknip, maar mijn labrador is eerder een hond die de vingers knipt naar mij  Ze worden niet opgevoed geboren, border collies wel. In algemene termen uiteraard. Dus het is maar net vanuit welk kader je naar een hond kijkt.
Dit is natuurlijk mijn persoonlijke ervaring, maar ik wil vooral benadrukken om niet te denken in termen van moeilijke en makkelijke honden. Kijk vooral naar wat bij je past.  "

Klopt helemaal. Mijn ouders vinden mijn werklijn staffords echt vreselijk. Terwijl ze zelf ook staffords hebben. 

Ik denk dat je vooral moet kijken naar je leefstijl en wat daar bij past. Ik vind het fijn honden te hebben waarmee je iets moet doen. Maar voor een heleboel mensen is dat helemaal niet fijn. Als je een actief ras wilt moet je goed bedenken of je dat ook echt wil. Genoeg mensen die een hond met veel drive/werklust willen, tot ze de hond hebben. Dan komen ze erachter dat het eigenlijk helemaal niet is wat ze willen. 

Volgende forumvraag: Stille, kleine Franse bulldog pup
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^