11 mndn - brutaal tegen onbekende honden en markeren

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel AngèleAngèle

honden foto van Angèle

Hallo, 

Mijn hond is 11 mndn

Wij lopen tegen 2 dingen tegenaan:

1/ Markeren. Hij markeert de hele buurt, verschrikkelijk. Hij plaste zelfs al een aantal keer tegen mensen met wie ik stond te praten tegen hun benen, genant.

2/ Wij wonen in de stad zonder deftige tuin. Sinds pup speelt hij dus in het park. Hij kent ondertss veel honden in het park. Met een aantal ravot en speelt hij super hard, waarna hij uren moe en voldaan is. Andere honden kent hij, maar zonder veel interactie. Tot op heden geen negatieve issues. 

De voorbije weken echter meerdere keren dat hij brutaal/intimiderend gedrag vertoonde tegenover een andere/onbekende hond. Ze zijn dan los, hij benadert de hond of hij graag wil spelen, ook bij de eerste kennismaking doet hij heel vriendelijk en speels. Echter wanneer het spel begint - achter mekaar aanrennen - begint hij eigenlijk direct de andere hond te intimideren door dreigend te blaffen.

Er zit weinig lijn in de andere honden, leeftijd/kleur/geslacht, wel honden die kleiner zijn dan hem en waar hij wss van denkt dat hij ze de baas is. Ook al een aantal keer heel onsympathiek tegen een pup geweest ...

Ik vraag mij af of het tijdelijk is/testosteron piek. Ofdat we zaken mis aangepakt hebben waarvan we nu een bots zien. Dan wel dat dit iets nieuws/definitiefs in zijn karakter is. Dit laaste zou wel heel spijtig zijn. Loslopen en ravotten met zijn vrienden is het liefste wat hij doet, het zou jammer zijn als dit niet meer zou kunnen. 

Hebben jullie advies?

 

 

 

 

 

 

 

honden page profiel Odin & TexOdin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Odin & Tex

1/ Allereerst moet je beseffen dat markeren een deel is van wat een hond is. En zeker reuen. Mijn ene reu markeert ook meer dan de ander. Op plekken waar het niet mag kun je met een simpele 'nee' je hond weer meenemen. Verder zul je het ermee moeten doen.

 

2/ Ik vind je hond een beetje lomp en een bully. Het is aan jou om te zorgen dat je hond zich gedraagt. Hoe meer hij dit brutale gedrag kan oefenen, hoe vaker hij dit gedrag gaat laten zien. Zodra je hond te brutaal wordt zou ik hem aanlijnen en meenemen. Ik vraag mij zelfs af in hoeverre het echt spel is wat je hond doet. Als het al vanaf het begin is, is het geen spel, en zeker niet voor de andere partij. Dan is het gewoon pesten.

 

Heel eerlijk. ECHT spel zie ik zelden ontstaan tussen onbekende honden. Wat veel mensen interpreteren als spel, is een beetje high energy brutaal over en weer gestress, en geen echt spel. 

 

Wat ik zou doen? Mijn hond niet meer loslaten als hij dit gedrag laat zien. Überhaupt ben ik niet van dit soort interacties, maar al helemaal niet zo. In plaats daarvan zou ik aangelijnde wandelingen met bekende honden en hun baasjes maken waarin er rustig en sociaal gedrag wordt geoefend, zoals samen wandelen en snuffelen. 

 

Ter indicatie. Mijn honden spelen niet met onbekende honden. Ze hoeven ook niks met onbekende honden. Staat er wel een onbekende hond voor onze neus is het snuffelen en weer door. Het is een beetje een misvatting dat honden maar altijd moeten spelen en iedereen die ze tegenkomen aardig moeten vinden. 

honden page profiel Sug_063Sug_063

honden foto van Sug_063

Ja hier een met dikke testosteron tijd…. Maar alle mannetjes hebben t hier… zo erg dat ze om teefjes gaan vechten…. Die van mij is dominant…. In de groep moet er rust zijn… mag niet te druk gespeeld worden en honden die te blij aankomen zet hij ze gelijk op hun plek… ( erger als ze niet stoppen met namen de labradors en retrievers en poodles…) Hij was zo nooit als pup…. En nu in zijn tienerjaren heel erg! Nu probeer ik m te leren dat we dan gewoon doorlopen…. Maargoed je lastig voor een jong mannetjes midden in de piek hahaha! Gelukkig zijn ze hier losjes in… ze doen niet zo vervelend… ookal schaam ik me soms aangezien sommige gewoon leuk kunnen spelen. Naar oudere heeft hij altijd respect en kan hij top mee omgaan…. 

na t lezen van jouw verhaal ik denk dat het testosteron piek is :)…. Ik kan t natuurlijk niet zien via dit schermpje, je hebt ook geen voorbeeld filmpje. Maar ik denk dat dat t is…. En al helemaal als teefjes nu weer loops zijn pfff…..

t komt goed!!

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Wat voor hond heb je dan?

Sommige rassen komt het vaker voor dat ze wat lomper spelen, zonder dat het persé kwaad bedoeld is.

Je kan je hond een tijdje aan de lijn houden, ga met hem wandelen ipv hem in het park losgooien om te spelen met soortgenootjes.

Je kan zelf met je hond trainen zodat hij ook moe wordt, bv speuren, snoepjes zoeken die jij verstopt etc

 

 

honden page profiel AngèleAngèle

honden foto van Angèle

Dank voor jullie antwoorden!

Hallo Sylvia, hij is een labradoodle, maar naar uiterlijk en karakter zitten de poedel-genen mi toch wel op de voorgrond.

Hallo Odin & Tex, dat pesten vind ik een beetje een moeilijke wat ik daarmee moet. Het is ongewenst gedrag waarvan ik mij afvraag wat erachter zit en hoe we het kunnen oplossen. (aanlijnen is idd altijd hetgeen ik direct doe). Het pesten voor de fun, had ik tot op heden niet aan honden gelinkt. Ik dacht al vaak te horen, plaag je hond niet hij begrijpt dat niet. Pesten is nog veel verder dan plagen, maar ik dacht als ze plagen niet kennen dat ze ook pesten niet zouden kennen?

honden page profiel AngèleAngèle

honden foto van Angèle

En Suze, een geruststelling dat jij het herkenbaar vind bij jouw puber oef!

honden page profiel Sug_063Sug_063

honden foto van Sug_063

" En Suze, een geruststelling dat jij het herkenbaar vind bij jouw puber oef! "

T is een mini Schnauzer haha! Pittige karakter zit er in…. En met deze testosteron boem valt t niet zo mee :D ! Ik was heel erg verdwaald toen dit net begon. Toen iemand leerde kennen die top is met honden lichaamstaal en na paar wandelingen met mij dit zei ;)…. Wel Nogsteeds consequent blijven ofcourse etc. En als t te word kun je ook even soms weg gaan. ( hier met de 1,5/2 jarige mannetje )  voor de rest luistert Fado super dus… ik zou me niet teveel zorgen maken en onzeker worden…. Dit gedrag en als jij nog erbij onzeker word is niet de beste combi kan ik je vertellen hp-wink

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

" Dank voor jullie antwoorden!
Hallo Sylvia, hij is een labradoodle, maar naar uiterlijk en karakter zitten de poedel-genen mi toch wel op de voorgrond.
Hallo Odin & Tex, dat pesten vind ik een beetje een moeilijke wat ik daarmee moet. Het is ongewenst gedrag waarvan ik mij afvraag wat erachter zit en hoe we het kunnen oplossen. (aanlijnen is idd altijd hetgeen ik direct doe). Het pesten voor de fun, had ik tot op heden niet aan honden gelinkt. Ik dacht al vaak te horen, plaag je hond niet hij begrijpt dat niet. Pesten is nog veel verder dan plagen, maar ik dacht als ze plagen niet kennen dat ze ook pesten niet zouden kennen? "

Pesten om te pesten kennen honden ook niet maar wel door hun onzekerheid / grenzen opzoeken, andere honden opjagen, aanblaffen enz om een reactie uit te lokken wat wel als pesten gezien word.

 

Jij zult zelf dit gedrag moeten bijsturen om te zorgen dat hij dit niet blijft doen. Tijdens de puberteit trek ik de touwtjes van mijn eigen reuen een flink stuk strakker aan, terwijl ik ze ervoor en erna heel vrij laat zolang ze zich maar gedragen.

Dat hou in voor mijn reuen, niet meer overal plassen of snuffelen alleen op de plekken waar ik het commando "plassen" heb gegeven of als je los loopt.

 

Altijd direct reageren op het commando hier wat op een puppy manier word beloond met voer en speeltjes. Doe je dat niet dan ga je aan de lijn.

 

Zie ik een onbekende hond of een hond waarvan ik weet dat mijn hond geen respect voor heeft op het moment, dat dus nooit stoere stabiele honden zijn maar altijd onderdanige, soms wat angstige honden, dan roep ik ze bij me en lijn ze aan. 

 

Alleen nog spelen met honden waar normaal op een leuke manier mee gespeeld kan worden. Met de andere honden hebben ze gewoon niets te zoeken, daar word niemand beter van, sterker nog,  mijn puber word daar mee in zn gedrag bevestigd en de andere hond word nog angstiger of meer onzeker.

 

Evt als het luisteren met los lopen niet perfect is op het moment dan doe ik er een 10 meter lijn aan die ik los laat achter de hond aan zodat ik deze kan pakken of erop kan gaan staan als hij weg wil rennen.

 

Ik zou dus zelf al voorkomen dat je hond bij een andere hond kan komen en het vervelende gedrag kan vertonen om erger voor beide partijen te voorkomen. 

 

Je kunt het ook anders zien, wandelen doe je met z'n 2e jij en je hond, je vermaakt elkaar, doet oefeningen, over boomstammen laten lopen enz. evt speuren, ze bal verstoppen...

 

Als je dan andere honden tegenkomt leert hij gelijk dat hij met jou bezig is en niet met andere honden, als je dan een hond tegen komt waar hij wel leuk mee speelt dan is het een bonus op de wandeling dat hij even los mag rennen en spelen met deze hond.

honden page profiel AngèleAngèle

honden foto van Angèle

OK dank u wel Michelle, dat is heel concreet - ik ga hem wat onder een strenger regime zetten - fijn ook om te horen dat dat wss enkel tijdelijk nodig is.

Hij voetbalt heel graag, dus daarmee kunnen we ons op wandeling wel lang/intensief mee vermaken.

honden page profiel AngèleAngèle

honden foto van Angèle

Wat betreft het aanlijnen. De hond maakt een fout (bv. komt niet bij het roepen en/of loopt te ver weg, bv. doet bruut tegen een andere hond) en gaat aan de lijn. Denken jullie dat ze die link altijd snappen? 

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

" Wat betreft het aanlijnen. De hond maakt een fout (bv. komt niet bij het roepen en/of loopt te ver weg, bv. doet bruut tegen een andere hond) en gaat aan de lijn. Denken jullie dat ze die link altijd snappen?  "

Voorkomen werk altijd veel beter maar ja, niet direct, maar op een gegeven moment snappen ze dat afhankelijk van de hond. 

Al is alles afhankelijk van hoe je met de situatie omgaat. 

 

Hier roepen, hond komt niet, nog 10x roepen en dan als hij uiteindelijk komt dan aanlijnen werkt dus niet. Want dan "straf" je de hond terwijl hij wel is gekomen. 

Wel leer je de hond nu dat hij pas hoeft te komen als je 11x hebt geroepen.

 

Beter is om te roepen en als hij niet komt je er zonder contact te maken naar de hond loopt, aanlijnt en doorloopt, zonder een woord dus.

 

En altijd 1x te roepen. 

 

Nog veel beter is dus voorkomen dat de hond de fout in kan gaan, dus een lange lijn eraan, komt ie niet na 1x roepen, dan geef je lichte druk aan de lijn terwijl je naar achter loopt, kijkt je hond naar achteren dus naar jou, dan roep je de hond nog maals en als hij dan komt dan gelijk rijkelijk belonen met een hele lekkere snack of speeltje. Met speeltje wel weer uitkijken dat andere honden er niet bij willen/kunnen want dat kan gevechten uit lokken.

 

Ook hiervoor geld weer, hoe kleiner de stappen hoe minder snel de hond in de fout kan gaan en hoe minder vaak je de hond hoeft te corrigeren, en daarom hoe sneller de hond leert.

 

Begin dus het hier komen aan de lange lijn eerst als er geen andere honden zijn. 

 

Wat ook een leuke en handige oefening is, is de hond af te leggen met een paar meter voor hem zijn favoriete bal of voer, dan roep je hem en als hij bij je is mag hij gelijk naar de bal of voer. De afstand tussen de hond en bal/voer maak je steeds kleiner en dus moeilijker. Nu ook weer om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken wel aan de lijn oefenen zodat als de hond toch kiest voor de bal/voer ipv luisteren naar hier, hij hier niet bij kan. Je bevriest dan zonder enige correctie of naar je toe trekken je zegt niets maar laat de hond zelf kiezen om naar je toe te gaan, dit beloon je dan door als hij bij je is met een commando vrij, of een ja of met de clicker te marken dat hij de bal of voer mag pakken.

 

In het hele begin kan je stap nog kleiner maken door de hond als hij bij je is gekomen gelijk naar de bal/voer te sturen wat je kan uitbouwen tot uiteindelijk hij recht naast je zit enz enz of als hij het heel moeilijk vind beloon je al het moment dat hij naar je kijkt.

honden page profiel Sug_063Sug_063

honden foto van Sug_063

Heel eerlijk? Fado met zijn puberteit en een must om tegen ieder hond gedag te zeggen begint hij nu wat betreft dat te komen…. Ook het kijken tijdens heel als we een ander reactive hond tegen komen ofzo. Is niet makkelijk… hormonen geven aan doe iets terug…. Nu is hij over 3 maanden 2 en t begint nu pas te komen…. Ik zelf geloof in dat het pas later komt. Dat eerste gedeelte van het hier oefen helemaal eens hahaha…. Beter 1/2x roepen en anders gewoon halen zonder iets te zeggen…. Ook wat helpt is voor het loslopen even een aandacht spelletje te oefenen zodat ie gefocust is beetje op jouw in hoeverre een puber dat kan hahaha! 

Zelf hebben we rondom veel losloop gebied met niet luisterde honden hahaha…. Dus voor ons oefenen los is geen probleem… ze worden hier niet boos om zulke dingen. Ook wat heel erg hielp dat de eigenaar van ander hond naar mij wees en hem blokkeerde en met een consequente stem zij: Baasje…. Hij ging toen gelijk terug hahaha! Dit is vind ik wel t beste manier…..

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Mijn hond is bijna 15 en een teef, maar zij markeert ook hoor :). Ik hanteer de regel dat als we gewoon wandelen, ze niet mag markeren. Als ze aan de lange lijn loopt is ze 'vrij' en mag ze markeren waar ze wil. M.a.w.: aan de lange lijn loop ik gewoon door als zij ineens ergens wil blijven staan om te markeren. Weet niet of je dit al deed, maar dat is sowieso een goede gewoonte om in te voeren. 

honden page profiel AngèleAngèle

honden foto van Angèle

En het proberen plassen tegen benen van mensen is dat jullie bekend?

honden page profiel BlondieBlondie

" En het proberen plassen tegen benen van mensen is dat jullie bekend? "

Heb je hem dan aan de lijn, of komt hij ook doodleuk aanlopen als hij los is om dat te doen?

Zou hier trouwens een felle nee, ben jij gek geworden opleveren. Kende wel reuen die dat deden, uit verveling omdat baas stond te praten en er geen aandacht voor de hond was, of uit opwinding. 

 

@michelle leuke oefening geef je aan met het oefenen op hierkomen bij verleiding.

Markeren van onze reu hebben we eigenlijk ook van jongs af aan niet overal toegestaan, niet tegen hoeken van huizen of in slop(ook niet als andere honden dat stuk wel afzeiken, heb ook geen zin in gedoe met buur reuen), hekjes en heggen van mensen ook niet. Gras en bomen/struiken mag. En ook eigenlijk plassen altijd benoemt, dus als we eens alleen voor ontlasten naar buiten gaan is het hem ook duidelijk.. (en de dames ook) Plasje doen.

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes

honden foto van Lara en Peitjes

Als ik het zo lees, dan krijg ik de indruk ,dat je hond zich vaak onzeker voelt en niet ontspannend is. 

Plassen tegen de been wordt meestal gezien als een teken van stress. De hond ervaart die persoon als een stresserende prikkel. 

Markeren is in principe heel natuurlijk gedrag voor honden, het hoort erbij, het is hun manier van communicatie. Maar het kan ook een teken van stress zijn. 

Daarom ben ik het niet eens met de adviezen om hem gewoon wat strenger aan te pakken. Volgens me ga je zijn markeergedrag noch het 'pesten' van andere honden op zo'n manier niet oplossen.

In dit geval zou ik niet proberen om nog strenger tegen je hond te zijn, hem wegtrekken, verbieden te markeren. Als hij reeds onzeker en gestrest is, dan is de kans groot dat je de situatie alleen maar verergert. 

Heb je zelf een idee van waar al die stress kan komen? Waarom is je hond onzeker? 

Ik vind dat het best is om eerst zijn onzekerheid proberen weg te werken voordat je hem "onder een strenger regime zet". Mssn is het zelfs best om GT om hulp te vragen.

https://www.doggo.nl/artikelen/hondengedrag/waarom-markeert-een-hond-met-urine/

https://www.moniquebladder.nl/blog/markeren

 

 

honden page profiel BlondieBlondie

Markeren is natuurlijk, maar betekent toch niet dat je je reu niet kan sturen in waar het wel of niet mag.

Strerker nog, als ze markeren als reactie op andere reuen in de buurt kan het juist meer spanning opleveren.

Hier laten eigenaren dus bepaalde reuen in de slop nu markeren, of bij ons tuin hekje. Die ene reu heeft het al niet op onze reu, en hij krijgt nu mooi de gelegenheid om telkens te laten weten dat hij er is geweest en wie weet wat voor scheldkanonnen hij met zijn urine verder uitstoot (grapje natuurlijk, maar onze reu reageert behoorlijk op het markeren in ieder geval) maar ik wil het niet hebben in de slop of laat staan dat ze met zijn allen lekker bij ieders tuinhekken gaan zeiken.

Dat doen ze dan maar op het grasveld aan de overkant, of tegen een van de bomen die daar staan, daar heeft niemand last van en sta ik het wel toe. Even snuffelen en markeren en klaar. Idem dat onze hond over de plasjes van zijn dames markeert, die horen bij hem en dat mag hij best duidelijk maken, op het grasveld.

 

==

En spelen en evt. onzeker gedrag. Ik zou dat ook in de hand werken. Het is een reu en hij wordt volwassen. gezien opmerking van TS dat het veelal bij kleinere honden gebeurd en dat hij van jongs af aan al op die plek de vrijheid heeft om daar los te gaan en met anderen contact te maken, krijg ik het idee dat hij wat groeit en aftast hoe ver hij kan gaan, tot koeieneren aan toe.

Met mijn puber reu had ik daar alvast geen trek in, spel is spel maar moet wel leuk blijven en geen spel worden om te zien wie sterker of sneller is.

En met onze jonge dame, die krijgt nu wat te veel praatjes omdat ze zich sterk waant door 2 grotere honden naast haar. Daar trap ik dus ook niet in, en die begrens ik ook.

Ik vind verbieden negatief klinken, ik begrens, voorkom en geef een alternatief. Als later blijkt dat ze wel normaal kan spelen vind ik het weer anders.

Gisteren dook ze op de verkeerde af. Mijn vriend was te laat met reageren en de hond reageerde heel lelijk op haar. Goede les, maar een die ik liever had voorkomen. Later kwam de hond terug, en was er afstand tussen onze andere twee en de jongste dame alleen. Ze was afgegaan, maar had wel de focus op die hond (die wel los liep trouwens) dat zijn dan wel momenten dat ik aangeef om haar focus terug te pakken op de baas, ze heeft eigenlijk niet die hond aan te staren, of in een lage houding te gaan liggen. Degene die met haar loopt moet op dat moment even belangrijk worden. Gaat mij dus niet om verbieden, maar meer aanleren dat niet iedere willekeurige hond benaderd hoeft te worden of wil worden.

Mijn reu is geen type (ras) wat snel met vreemde honden gaat spelen, dus ben ik eigenlijk blij dat ik van jongs af aan daarin heb begrensd door dus aan te leren dat spelen met de baas ook leuk is, of even bij de baas blijven middels een voerbeloning.

De andere hond kan wel spelen, maar heb ik eerst aangeleerd dat bij me blijven wenselijker was dan maar overal op af gaan. Maar goed zo denk ik er over, zeker bij honden die nog volwassen moeten worden. 

honden page profiel AngèleAngèle

honden foto van Angèle

Tja dat doet twijfelen. Dominante hond - onzekere hond - puberende hond - een combinatie

Hij doet nog zaken van de onzekere hond (soms liggende houding bij ontmoeting, soms sterke reactie bij ontmoeting aan de lijn). Hij is ook waaks geworden de laatste maand, weet niet of dit ook teken van onzekerheid is?

Sommige zaken zijn echt nieuw van de laatste 2 weken, dus dan toch eerder puberende hond.

In dat laatste geval ben ik dan wat bang voor er te hard met de neus op te zitten en evt. te gaan over problematiseren

 

 

honden page profiel AngèleAngèle

honden foto van Angèle

PS - met ontmoeting aan de lijn bedoel ik andere hond die we tegenkomen en die we proberen te negeren om verder te kunnen wandelen

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Dominant/uitdagend gedrag vraagt van jou als baas een duidelijke leiding. Je hoeft 'm niet te slaan, schoppen of te gaan schreeuwen, maar gewoon een duidelijk 'nee' en doorlopen als hij zomaar een bosje wil beplassen tijdens het doorlopen is genoeg. Het kwartje valt vanzelf. 

 

Hetzelfde geldt ook voor onzeker gedrag. Juist een onzekere hond heeft duidelijkheid nodig dus eigenlijk geldt hier net zo dat je duidelijkheid verschaft door aan te geven dat zijn markeren ongewenst is. 

 

Aan de lijn negeren is heel lastig voor een reactieve hond. Mijn Dobber is ook zo'n hond ... Ik zou als eerst niet het conflict opzoeken. Dus op smalle weggetjes bij tegenliggers rechtsomkeer maken en een andere route pakken. Kom je toch een hond tegen en hij reageert slecht: gewoon doorlopen en je mag best 'nee' zeggen. Loopt hij door, dan kun je 'm verbaal ook weer belonen. Snoepjes heb ik hier al jarenlang niet gedaan, daar kreeg Dobber alleen maar meer adrenaline van. Bovendien loop je het risico op uitvallen en daarna doorlopen = lekkers. En dus nog vaker uitvallen om dan lekkers te krijgen.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Plassen tegen de been wordt meestal gezien als een teken van stress. De hond ervaart die persoon als een stresserende prikkel. 
  "

Waar baseer je dit op?

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes

honden foto van Lara en Peitjes

" Waar baseer je dit op? "

Op Monique Bladder. Ik heb het ook bij sommige andere GT's gelezen, vond het zelf opmerkelijk. Daarom onthoud ik het, zelf (gelukkig) geen ervaring mee.

 

honden page profiel CatnDogCatnDog

honden foto van CatnDog

" Markeren is natuurlijk, maar betekent toch niet dat je je reu niet kan sturen in waar het wel of niet mag.
Strerker nog, als ze markeren als reactie op andere reuen in de buurt kan het juist meer spanning opleveren.
Hier laten eigenaren dus bepaalde reuen in de slop nu markeren, of bij ons tuin hekje. Die ene reu heeft het al niet op onze reu, en hij krijgt nu mooi de gelegenheid om telkens te laten weten dat hij er is geweest en wie weet wat voor scheldkanonnen hij met zijn urine verder uitstoot (grapje natuurlijk, maar onze reu reageert behoorlijk op het markeren in ieder geval) maar ik wil het niet hebben in de slop of laat staan dat ze met zijn allen lekker bij ieders tuinhekken gaan zeiken.
Dat doen ze dan maar op het grasveld aan de overkant, of tegen een van de bomen die daar staan, daar heeft niemand last van en sta ik het wel toe. Even snuffelen en markeren en klaar. Idem dat onze hond over de plasjes van zijn dames markeert, die horen bij hem en dat mag hij best duidelijk maken, op het grasveld.
 

Ik vind het wel interessant dat je dit schrijft, Blondie.

 

Dit vind je vast heel fout (sorry daarvoor alvast sealed ). Ik merk dat mijn reu ook markeert als reactie op andere reuen. Maar bij hem is het ook heel duidelijk een manier om stress - vrij letterlijk - weg te laten vloeien. En ik wil persoonlijk niet dat hij langer 'gespannen' rond zou lopen.

Hoe kijk jij daar tegenaan?

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" Op Monique Bladder. Ik heb het ook bij sommige andere GT's gelezen, vond het zelf opmerkelijk. Daarom onthoud ik het, zelf (gelukkig) geen ervaring mee.
  "

Ah, zo. Persoonlijk vind ik haar (en andere positief opvoeden trainers) over het algemeen zwaar overrated :). 

honden page profiel BlondieBlondie

" Ik vind het wel interessant dat je dit schrijft, Blondie.
 
Dit vind je vast heel fout (sorry daarvoor alvast ). Ik merk dat mijn reu ook markeert als reactie op andere reuen. Maar bij hem is het ook heel duidelijk een manier om stress - vrij letterlijk - weg te laten vloeien. En ik wil persoonlijk niet dat hij langer 'gespannen' rond zou lopen.
Hoe kijk jij daar tegenaan? "

Waarom zou ik dat fout vinden, wellicht vinden anderen mijn visie erop wel belachelijk. Ik schrijf alleen wat ik ervaar (ook met mijn vorige reu op een ander adres) en zie gebeuren in mijn omgeving. Trouwens markeren om spanning weg te laten gaan als reactie herken ik ook. Als de andere herder (of andere reuen, we wonen vrij druk bevolkt met honden in deze wijk) wel ook buiten loopt, of net door onze slop heeft gelopen laat ik onze hond dan wel niet in de slop ook markeren, maar wij steken de slop uit naar het grasveld en de eerste boom is voor hem whaha. Dus ja, ik laat hem zeker wel reageren of (af)reageren door te laten markeren. Alleen niet tegen muren in de slop of tegen de muurtjes van tuinen net naast de slop. Dat andere bazen dat toestaan, idem trouwens met harde ontlasting want ook dat kan een vorm zijn van afbakenen, is hun ding. Maar ondertussen wordt de poort nu door diverse honden gemarkeerd, ligt er stront in de slop of net in de goot waar we de poort uitkomen. En dat wil ik van mijn eigen honden dus niet hebben op die plekken, en dat is vind ik prima te sturen als je ook wel een alternatief geeft waar het wel mag.

honden page profiel BlondieBlondie

Kan trouwens nog een mooi voorbeeld noemen. Toen onze herder nog jong was kwam een van de buur reuen over ons hek heen springen. Grappig leek het in eerste instantie. En onze hond was nog pup dus van territorium drift was nog geen sprake. Nu zou dat niet meer goed gaan.

De reu, ging echter direct op de plaats en in de voortuin markeren en dook ook onze woonkamer in. Toen was het grappige er bij mij vanaf, in combi dat ik katten binnen had en die hond een kattenkiller was, dat terzijde.

Die reu markeerde ook bij ons tuinhekje als hij de kans kreeg. Naarmate onze hond volwassener werd, werd het geen knokken, maar deze heren werden door het hek heen wel minder tolerant naar elkaar toe (grommen, brommen, lip optrekken) Met de andere reu niets aan de hand, maar deze reu die dus zijn plasje telkens deed en onze hond, accepteerden minder van elkaar. 

Voor de duidelijkheid, we hebben rechts van ons een roedel van 8. Nu nog 3 reuen, en 5 dames. Onze voortuinen hebben lage hekjes dus zeker in de zomer treffen we elkaar nog wel ook omdat we voor kunnen zitten.

 

honden page profiel BlondieBlondie

" Tja dat doet twijfelen. Dominante hond - onzekere hond - puberende hond - een combinatie
Hij doet nog zaken van de onzekere hond (soms liggende houding bij ontmoeting, soms sterke reactie bij ontmoeting aan de lijn). Hij is ook waaks geworden de laatste maand, weet niet of dit ook teken van onzekerheid is?
Sommige zaken zijn echt nieuw van de laatste 2 weken, dus dan toch eerder puberende hond.
In dat laatste geval ben ik dan wat bang voor er te hard met de neus op te zitten en evt. te gaan over problematiseren
 
  "

Wat bedoel je met waaks? Wat doet hij dan, is dan in huis, of buiten, reageert hij voor zichzelf of reageert hij aan de lijn als je door mensen benadert wordt?

Ik noem zelf niet zo snel iets puberen. Heb bij verschillende honden in diverse levensfasen dingen gezien waarbij ook een volwassen hond bij een andere baas "ineens" ander gedrag ging vertonen. 

Bij jonge honden die van jong af aan bij een baas opgroeien zie ik het dan wel als groeien, en soms vanuit een angst of soms vanuit een bravoure veranderen. Onze jonge herder kon leuk spelen met andere honden, maar op een bepaalde leeftijd ging hij krachten meten. Voor mij het moment dat het voor vreemde honden niet meer leuk was, en ook voor die bazen niet, en voor mezelf niet. Dat hij op een jonge golden ging rijden (die groter en ouder was dan hij) die het over zich heen liet komen maar bijna verzoop in de zwin, dat was voor mij gewoon een no go.

Dan denk ik dus niet na welk gedrag het is of waar ik het moet plaatsen, ik wil dat gedrag niet hebben dus greep ik in.

En nu Glory die dus eerst tussen de onze andere honden loopt en op een hond afspringt, en vervolgens toen ze apart stond in de platte houding ging liggen wel loerend naar de hond, maar die hond vond haar gedrag eng en kwam al  zeker niet uit zichzelf naar haar toe, terwijl hij los liep. En dat gedrag vanuit mijn hond wil ik dan dus doorbreken, door focus op mij te krijgen, te belonen als ze niet verder staart naar die hond maar weer even terug met aandacht bij mij of bij mijn partner is.

Waarom ze het doet, ben ik dan eigenlijk niet zo mee bezig. Ik wil haar ander gedrag aan leren, liefst zonder dus te corrigeren of dat zij een correctie van een andere onbekende hond krijgt.

honden page profiel AngèleAngèle

honden foto van Angèle

Wat bedoel je met waaks? Wat doet hij dan, is dan in huis, of buiten, reageert hij voor zichzelf of reageert hij aan de lijn als je door mensen benadert wordt?

Hij is begonnen met in huis te blaffen als hij andere dan de dagelijkse geluiden hoort (buiten of TV), zowel overdag als s'nachts. Ik kan hem wel doen stoppen met ssst niet blaffen + een half brokje. Anders duurt het soms lang voor hij er uit zichzelf uit raakt.

Soms blaft hij ook buiten (aan de lijn of los) maar vnl in het donker/schemer bij idd wat atypische situaties of figuren.

Nu gisteren/deze morgen zat ik met de handen in het haar als ik alle dingen optelde die momenteel niet goed gaan. Daarnet hebben wij een heerlijke stads/parkwandeling gehad waar we denk ik allebei deugd van hadden. 

Dus met vallen en opstaan hier blijkbaar. 

honden page profiel CatnDogCatnDog

honden foto van CatnDog

" Waarom zou ik dat fout vinden, wellicht vinden anderen mijn visie erop wel belachelijk. Ik schrijf alleen wat ik ervaar (ook met mijn vorige reu op een ander adres) en zie gebeuren in mijn omgeving. Trouwens markeren om spanning weg te laten gaan als reactie herken ik ook. Als de andere herder (of andere reuen, we wonen vrij druk bevolkt met honden in deze wijk) wel ook buiten loopt, of net door onze slop heeft gelopen laat ik onze hond dan wel niet in de slop ook markeren, maar wij steken de slop uit naar het grasveld en de eerste boom is voor hem whaha. Dus ja, ik laat hem zeker wel reageren of (af)reageren door te laten markeren. Alleen niet tegen muren in de slop of tegen de muurtjes van tuinen net naast de slop. Dat andere bazen dat toestaan, idem trouwens met harde ontlasting want ook dat kan een vorm zijn van afbakenen, is hun ding. Maar ondertussen wordt de poort nu door diverse honden gemarkeerd, ligt er stront in de slop of net in de goot waar we de poort uitkomen. En dat wil ik van mijn eigen honden dus niet hebben op die plekken, en dat is vind ik prima te sturen als je ook wel een alternatief geeft waar het wel mag. "

Ik merk dat mijn hond wil markeren (die spanning weg wil laten lopen), wanneer een andere hond heftig naar hem uitvalt aan de lijn. Hij valt dus niet terug uit, maar die spanning ervaart hij duidelijk wel en moet hij kwijt. Ik heb liever dat hij dat op die manier doet, dan wanneer hij zou gaan grommen of uitvallen.

 

Edit: Ik heb trouwens niet de indruk dat de uitvallende hond dan NOG heftiger gaat uitvallen als reactie op het markeren. De heftigste episode is daarvoor.

 

Ik laat het zelf ook niet toe als mijn hond wil markeren bij muren/poorten/schuittingen/iemands tuin. Auto's laat ik ook niet toe. Dan doet hij het maar lekker een paar meter verderop bij een boom of een heg; daar doe ik niet moeilijk over. (eens trouwens: liever niet die boom vlak voor het huis van een hond, maar je kan niet altijd zien welk huis een hondenbewoner heeft.)

Hondenpoep ruim ik altijd op, dus als dat een markeerpoging was, is het jammer voor hem. laughing

 

Wij hebben overigens gelukkig geen last van buurhonden die zomaar onze tuin in denderen. Dat zou ik zeker bij een andere reu zoals die jij beschrijft niet prettig vinden.

 

 

honden page profiel BlondieBlondie

@CatnDog dat herken ik ook hoor. We worden hier nogal aangeblaft door verschillende honden. Hij houdt zich in omdat hij weet dat ik terug uitvallen niet wil hebben en loopt naast me. Zijn we op gepaste afstand dan geef ik hem weer lijn en negen van de tien keer markeert hij dan in gras of tegen een boom. En dat vind ik prima.

pagina 12 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^