Puppy 12 weken alleen laten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Teckelpuppy Teckelpuppy

Hallo allemaal,

 

Onze lieve pup van 12 weken heeft moeite met alleen zijn. En nee, dan heb ik het niet over uren. Ik heb het dan over 1 minuut (even snel naar de wc gaan kan al niet zonder te blaffen/piepen/krabben). Ik snap dat je dit langzaamaan moet opbouwen maar ik weet even niet waar ik moet beginnen.

 

Hij vertoont dit gedrag alleen bij mij. Mijn moeder kan gerust 5/10 minuten boven de was doen. Ik heb al veel geprobeerd. Aankondigen dat ik wegga, afleiden met speelgoed/eten, negeren en niks zeggen. 

 

Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Ik wil het wel langzaamaan gaan trainen nu zodat ik straks ook fatsoenlijk even boodschappen kan doen/even kan douchen zonder een pup die in paniek raakt.

 

honden page profiel Tamara - Abby, Anna & JamieTamara - Abby, Anna & Jamiegoedgekeurde fokker

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

Hoe gaat het nu?

 

Het klinkt alsof hij verlatingsangst heeft en dan echt gericht op jou.
Daar zou je een gedragstherapeut bij kunnen halen, zodat deze mee kan kijken wat jij non-verbaal anders doet dan bijvoorbeeld je moeder.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Misschien eens een gedragen trui of nachthemd neerleggen bij de pup.

Zo is jou geur bij de pup, misschien stelt hem dat gerust?

honden page profiel SamanthaSamantha

Oh wat apart dat hij het alleen bij jou heeft, hij is nog klein dus ik zou niet teveel verwachten. 

wellicht zoals eerder benoemt iets van jezelf neerleggen? Een trui? Of het niet zeggen dat je weg gaat? Niet te groot maken?

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Oef tja. Moeilijk te beoordelen vanachter het schermpje. Ik heb een hond gehad met extreme verlatingsangst en nu heb ik er eentje die daar minder moeite mee heeft ondanks dat het een herplaats is. Maar ben ik onverwachts ergens weg? Dan gaat hij piepen. Ik zou dus snel zeggen dat honden met een vorm van verlatingsangst? Zich hechten aan een persoon.

 

Waarbij je meestal het advies krijgt om het verwachte patroon te doorbreken? Heb ik juist gemerkt dat het verwachte patroon van weggaan juist helpt. Tas in pakken, sleutels pakken, kong neerleggen ect. Misschien omdat ze weten wat er te wachten staat? Geen idee.

 

Eerst moet je echt uitvinden of je hond een verlatingsangst heeft, dit uit zich hoofdzakelijk in het ontlasten, slopen of non-stop brullen. Beetje piepen, blaffen en zo nu en dan alert zijn? Is normaal gedrag. Dit kun je oplossen door het langzaam op te bouwen. Eerst 5m dan 10m ect. Raakt je hond volledig in paniek? Doe je weer een stapje terug in tijd.

 

Gevulde kong of kong wobbler is een uitermate goed speeltje. Het geeft even de optie zonder gedoe een deur achter je sluiten op een veilige manier. Likmat kan ook maar die zijn voor de kortere tijden, zoals even 5m in een andere ruimte vertoeven. Hond in stress? Zal het niet eten en als dat gebeurd? Vraag nog maar eens want wij hebben het over een hele andere boeg gegooid met ons vorige hond. Dat heeft zo een 3.5 jaar geduurd voordat die 4 uurtjes alleen kon zijn.

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

Ik laat ze zelf pas alleen na een goede wandeling van een uur, en dan met een lekkere kauw snack of gevulde Kong. 

 

Aankondigen doe ik nooit want ik wil dat ze het de normaalste zaak van de wereld vinden om (als ze moe en voldaan zijn) even alleen te zijn.

Met aankondigenaak je er namelijk een ding van.

 

Dus iedere dag op verschillende tijden maar altijd na een grote wandeling ga ik hier gerust boodschappen doen of mijn andere honden uitlaten en blijft de pup alleen thuis.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" Aankondigen doe ik nooit want ik wil dat ze het de normaalste zaak van de wereld vinden om (als ze moe en voldaan zijn) even alleen te zijn.
Met aankondigenaak je er namelijk een ding van."

Klopt bij een hond die geen verlatingsangst heeft of echt alleen moet doorbrengen. Vind het ook moeilijk om concreet antwoord te geven hierop. Ik weet iig dat een hond met echte verlatingsangst andere dingen nodig heeft dan de standaard trainingsmethodes.

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

" Klopt bij een hond die geen verlatingsangst heeft of echt alleen moet doorbrengen. Vind het ook moeilijk om concreet antwoord te geven hierop. Ik weet iig dat een hond met echte verlatingsangst andere dingen nodig heeft dan de standaard trainingsmethodes. "

Dat klopt, en ondanks dat ik zelf 11 honden heb en daarnaast ook 2x per jaar een pup of herplaatster erbij heb heb ik nog nooit een hond met verlatingsangst gehad. 

 

Ik denk dus dat de basis zo belangrijk is om geen verlatingsangst te krijgen.

 

Ik heb van alleen laten ook nooit een probleem of ding gemaakt en pups en herplaatsers direct van dag 1 alleen thuis gelaten als ik met de andere honden naar het bos ging, en dat is dan gelijk minimaal 3 uur alleen maar altijd na een flinke wandeling en in een ren en geen bench. 

Ook dus honden die bij de vorige eigenaar wel verlatingsangst hadden. 

 

En als ik er over nadenk ken ik best wat honden die vanaf dag 1 alleen zitten om mij heen van jagers en hondensporters die zowel binnen of buiten worden gehouden en ook geen een met verlatingsangst.

Allemaal word er 1x per dag flink wat mee ondernomen en verder moet de hond zichzelf maar vermaken. Maar allemaal zonder opbouwen of plan enz. En toch geen een met verlatingsangst.

 

Juist de honden waarvan de eigenaren het alleen laten in stapjes opbouwen omdat de hondenschool het zegt, en er voor zichzelf echt een heel ding omheen maken, nog voordat de hond er is,  die hebben honden met verlatingsangst. 

 

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

" Klopt bij een hond die geen verlatingsangst heeft of echt alleen moet doorbrengen. Vind het ook moeilijk om concreet antwoord te geven hierop. Ik weet iig dat een hond met echte verlatingsangst andere dingen nodig heeft dan de standaard trainingsmethodes. "

Overgens valt alleen zijn, bij mij niet onder training maar onder dagelijks routine. Net als eten, wandelen en slapen.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Precies dagelijkse routine heeft me geholpen met een hond met extreme verlatingsangst. Dus je volgt eerst het advies en daarna ga je kijken of je iets moet aanpassen. Maar geldt voor honden die geen andere huismaatjes hebben.

honden page profiel AnnoukAnnouk

honden foto van Annouk

Onze pup had dit ook voor lange tijd en dan ook vooral bij mij. Mijn vriend en ik moesten ons omstebeurt boven in de badkamer klaarmaken in de ochtend omdat het anders piepen was. Als ik weg ging en de pup bij mijn vriend bleef ging hij de eerste paar minuten zelfs ook piepen. Bij onze pup hebben we het niet gepusht maar zijn we mee gegaan op zijn tempo en zo rond de 4 maanden stopte hij met dit gedrag vertonen. Inmiddels is hij 6 maanden en kunnen we hem max 2 uur alleen laten.

Dus, gun je hondje wat tijd… En als het niet verbeterd ja dan zou ik actie nemen. 

honden page profiel Teckelpuppy Teckelpuppy

" Hoe gaat het nu?
 
Het klinkt alsof hij verlatingsangst heeft en dan echt gericht op jou. Daar zou je een gedragstherapeut bij kunnen halen, zodat deze mee kan kijken wat jij non-verbaal anders doet dan bijvoorbeeld je moeder. "

 

We hebben tips gekregen van de puppytrainster. Het lijkt nu iets beter te gaan! Als hij bezig is, dan is het oké als ik wegloop. Echt alleen zijn gaat nog niet maar dat was oké zei ze. Hij is nog erg jong. We zijn dat nu aan het opbouwen met secondes. 

honden page profiel Teckelpuppy Teckelpuppy

Bedankt voor alle reacties! Het lijkt nu iets beter te gaan. We kondigen nu allemaal aan dat we weggaan en praten dan vanachter de deur tegen hem wanneer hij reageert. Dan gaat het goed. Tijdens het eten en bezigzijn met een kong bv. kunnen we zonder tegenstribbelen weggaan dus dit gaat helemaal goedkomen.

honden page profiel Tamara - Abby, Anna & JamieTamara - Abby, Anna & Jamiegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

" Bedankt voor alle reacties! Het lijkt nu iets beter te gaan. We kondigen nu allemaal aan dat we weggaan en praten dan vanachter de deur tegen hem wanneer hij reageert. Dan gaat het goed. Tijdens het eten en bezigzijn met een kong bv. kunnen we zonder tegenstribbelen weggaan dus dit gaat helemaal goedkomen. "

Super fijn!

Succes met trainen en vergeet niet van hem te genieten hp-heart

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^