Angstige hond, bijt incident

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel RomarRomar

honden foto van Romar

Hey allemaal, dit vraag ik voor mijn moeder. Ik woon niet meer thuis maar wil toch graag advies voor haar vragen.

Mijn moeder heeft 5 jaar geleden een hond via een stichting gered uit Bulgarije. Het is een hond met veel angst voor ongeveer alles, behalve honden. Ook veel gezondsheidsproblemen wat nu onder controle is met speciaal voer en een muilkorf buiten om geen poep te eten.

Mijn moeder heeft groepscursussen, 1 op 1 prive training, meerdere GT's gehad om de hond te helpen met haar angsten. Nu was het uiteindelijk wel te doen met heel veel aanpassingen. 

Toch is het fout nu gegaan met een man van de zonnepanelen, waar ze opeens van achter in ze billen beet. Niet hard, maar toch is mijn moeder heel erg geschrokken en is het wel de druppel, omdat mijn kleine zusje daar ook  nog woont en het toch steeds heftiger gedrag wordt.

Ik heb als advies gegeven, ga als eerst naar de DA om enige fysiek ongemak uit te sluiten. Ook meteen vragen aan de DA wat zijn advies voor deze hond.

Me moeder heeft het liefste een goed huis voor de hond, maar die moet je eerst maar vinden. Ik zelf denk dat het asiel niet een goede keus is voor deze hond omdat ik verwacht dat haar angst alleen maar verder zal groeien in zo'n omgeving. 

Het hele leven draait om de hond. Mijn moeder moet eigenlijk een nieuwe heup, maar dat kan niet ivm met de hond. Ik of de buren zouden die zo meenemen op de wandelingen met onze eigen hond, maar dat accepteert mijn moeders hond niet.

Het is gewoon een heel lastige situatie met een dubbel gevoel. Ze willen de hond het liefst niet kwijt maar zien ook in dat deze situatie niet goed is voor de hond. Financieel kan het ook niet meer, duizenden euro's in trainers/DA/voer en het blijft maar hetzelfde liedje.

Hebben jullie ervaringen of advies in een situatie als dit? Wat zouden jullie doen? 

Ik had al aangeboden om de hond te nemen omdat ik een veel rustiger huishouden heb met een duidelijke structuur. Maar het klikt niet met mijn eigen hond en is dus geen optie meer. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

De hond is al vijf jaar een gezinslid bij je moeder, kan er contact gelegd worden bij de  stichting dat hun een oplossing weten voor je moeder ? 

honden page profiel RomarRomar

honden foto van Romar

Ja de hond is al vijf jaar bij mijn moeder samen met mijn stiefvader en zusje. Mijn broer woonde de eerste 3 jaar ook daar toen de hond kwam, ook hij is nu een reden voor de hond om erg angstig te gaan reageren. 

Dat is al in het begin gebeurd, de stichting kan niks/niet veel voor ze betekenen omdat het via een stichting uit het buitenland is gegaan maar via een nederlands contactpersoon/adoptiesite.

Het meeste advies was neem een GT, dat was eerst puzzelen naar de juiste GT voor deze hond, en hij gaf hele goeie hulpmiddelen. Waardoor er echt wel verbetering is gemaakt. Maar ze kan maar zoveel (zeker nu met een versleten heup) en heeft ook dingen te doen buiten de hond. Daardoor zit de hond elke week 1 dag op de opvang (wat ze gelukkig nu ook leuk vindt) op die dag moet mijn moeder alles doen voor de hele week wat buiten de deur is.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Wat een vervelend incident en hoe kon dat nou gebeuren, waarom is de hond niet even apart zerren in zo‘n situate. Er zijn genoeg honden die hetzelde zouden reageren,net zoiets als wat postbodes vaak meemaken. Daar hoef je niet voor naar een  dierenarts. 

Is er echt gebeten of was het een hap?

Hoe out is je zusje?

 

Wat hebben die gt‘s voor begeleiding gegeven  aan je moeder? Weet ze dat de hond mogelijk altijd wat angstig zal blijven? Is haar geleerd hoe men kan zien hoe een hond zich voelt en dit laat zien? 

 

Het lijkt me zeker belangrijk om structuur in te bouwen dat zou ik haar idd proberen duidelijk te maken.

Ook dat ze ervoor moet zorgen dat de hond niet in zulke situaties komt.

 

Dit incident betekend niet dat de hond nu je zusje gaat bijten. Die gt‘s hebben haar hopelijk geleerd hoe zich te gedragen, of is ze nog heel jong? Dan uiteraard hond en kind uit elkaar houden.

 

Gelukkig lijkt het met de voeding nu orde te zijn.

 

honden page profiel RomarRomar

honden foto van Romar

Ik kom ook regelmatig daar, de hond blaft wel maar heeft nooit iets getoond van agressie altijd vermijdend. Niemand had het ook aan zien komen omdat het de 1e keer is dat dit gebeurd.  De man van de zonnepanelen liep langs de hond, die was aan het blaffen, ze stond niet in een hoek en kon uit de situatie gaan.

 

Dat is ook het belangrijkste wat de laatste GT heeft geleerd (de enige die vooruitgang heeft geboekt). Dat je de situaties moet proberen te voorkomen en de hond moet kunnen ontsnappen. Hij zei dat de hond liever de confrontatie niet opzocht en dus probeerde te vermijden. De routine die hij aangaf is dit, als er iemand komt gaat de hond zijn mand in en krijgt die van het bezoek iets te kauwen om de hond een andere bezigheid te geven die ook nog is stress verlagend werkt. Dat ging steeds beter, en de hond leerde steeds meer om het bezoek te laten/negeren. 

Omdat de hond nooit eerder neiging tot happen heeft getoond maar altijd dus wegliep, dacht ik misschien is er iets fysieks.  

 

Mijn zusje is 13 heeft wel het syndroom van turner dus ze is wat kleiner dan gemiddeld, ik geloof ook niet dat de hond iets zal doen bij haar, ze zijn dikke vrienden. Maar mijn moeder heeft moeder zorgen in de wat als. 

 

De hond zal altijd angstig blijven, dat is gewoon zo. De zorgen zitten meer in dat der zelfvertrouwen niet groeit en de angst soms opeens erger lijkt. Mijn moeder heeft de basis meegekregen van de GT over op welk gedrag ze moet letten in hond. Angsthappen was toentertijd nooit gebeurt dus waren der ook nog geen zorgen om. 

 

Als me stiefvader thuis is gaat het ook een stuk beter met de hond aangezien ze erg veel steun uit hem haalt in spannende situaties, de verlatingsangst is wel weer erger bij mijn moeder. 

 

Zou de structuur de reden kunnen zijn van extra stress en dat de stress van de man het druppeltje was? Er was een hele duidelijke structuur voor een lange tijd, sinds mijn moeder door haar heup veel minder kan lopen zijn de uitlaattijden soms wel is wat anders.

 

 

honden page profiel Willeke en LaikaWilleke en Laika

honden foto van Willeke en Laika

Als ik je verhaal zo lees denk ik aan stress. Niet aan een hond die zomaar zou bijten. Ik begrijp de zorg om je zusje die kwetsbaar is, maar het lijkt me niet dat er een aanleiding is om te denken dat hij haar ook iets aan zal doen.

Je zou het verhaal en je vragen voor kunnen leggen aan de mensen van de opvang. Die kennen de hond ook goed.

Succes met het zoeken naar een oplossing!

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Bedankt voor alle info!

 

Structuur kan helpen voor houvast ja.

Mijn hond komt uit Polen via een stichting. We kregen indertijd de tip om een rustig vast dagschema aan te houden en langzaam aan uitbreiden in het tempo van de hond.

Doet je moeder denkspelletjes met de hond? Dat kan ook voor wat meer zelfvertfrouwen zorgen, als de hond dit leuk vindt  tenminste. Ook eens zelf de wandeling laten kiezen.

Fijn dat je stiefvader en de hond goed met elkaar kunnen. Dat is dus ook in orde.

Wat doet hij anders dan je moeder?

 

Pas zag ik op tv een hondje dat ook blafte naar bezoek. Daar kwam dezelfde tip, allleen het baasje gaf daar het lekkers niet het bezoek.

 

Als chaos en geen structuur voor extra stress  zorgt, is het risico op incidenten idd groter..

Wat is het voor hond heb je een foto?

honden page profiel RomarRomar

honden foto van Romar

Dan zal ik zeker zeggen om de structuur weer wat strakker te maken. 

Door haar intoleranties en ook nog is weinig motivatie is denkspelletjes en sowieso een spelletje altijd lastig, soms opeens een bui dat ze er in zin heeft. Meestal ligt ze gewoon te kauwen/slapen buiten de wandelingen om. 

Zelf de wandeling laten kiezen is wel een goed iets, ook al gebeurt het wel is dat de onzekerheid dan juist erger wordt omdat ze dan niet zo goed weet wat ze moet. Daar zullen ze dus de perfecte middenlijn moeten zien te vinden. 

Met me moeder doet de hond niet veel, zij is het meest thuis en geeft daardoor ook de meeste affectie en voer.554091.jpg

Dit is Mayka 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Wat een schat van een hond, ze is heel zachtaardig denk ik.

Ja het is altijd aftasten wat op welk moment de beste begeleiding is.

Houdt ze van wandelingen in de natuur?

honden page profiel RomarRomar

honden foto van Romar

Ze is inderdaad super lief voor het gezin, vreemde zal altijd een wel een eng iets blijven. 

 

Wandelingen vindt ze zeker leuk, een beetje scharrelen. Op rustige plekken kan der muilkorf af omdat er weinig vervuiling/poep ligt dat vindt iedereen het leukste. Een muilkorf geeft toch een negatief beeld terwijl dat nergens voor nodig is. 

 

In het weekend gaan mijn stiefvader en zusje vaak geocachen met de hond dan lopen ze soms zo 15km. Het beste zal zijn om de structuur weer strak ze zetten, toen ging het toch het beste. Mogelijk dat de vakantie ook een ding, mijn stiefvader en zusje zijn vaker thuis. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Super dat je vader en zusje en Mayka dus, gaan geocachen in het weekend.

Daar zijn misschien ook mogelijkheden om spelletjes in te lassen al is het maar over een tak springen. Kan ook zijn daar niets aan vindt natuurlijk.

Mijn hond had ook heel weinig zelfvertrouwen. Ik heb toen als ze maar even  aangaf iets te willen daar meteen op ingespeeld, dat   heeft wel geholpen. Het gevoel begrepen te worden draagt ook bij tot meer zelfvertrouwen.

 

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

Vijf jaar is al best een lange tijd natuurlijk. Ik denk dat het een hond is die in dit soort situaties (vreemden in huis bijvoorbeeld) voortaan even apart gezet moet worden. Zo kan er niks meer misgaan en neem je haar tegen zichzelf in bescherming. Structuur is altijd goed voor honden zeker wanneer ze wat onzeker zijn. Aangezien je moeder al heel veel geprobeerd heeft kan nog een GT misschien nog iets toevoegen op detailniveau maar ik denk dat het beter is om te accepteren dat ze niet met alle situaties overweg kan.

 

Wel heel lastig met de operatie van je moeders heup. Kan ze dan niks regelen met de opvang waar ze zich wel op haar gemak voelt? 

 

Ze ziet er heel lief uit, en ze heeft mooie naam (is Bulgaars voor moeder, maar dat wist je misschien al). Ik hoop voor je moeder dat ze een weg kan vinden met haar en een fijne tijdelijke opvang vindt voor haar operatie (misschien kan iemand hier haar tijdelijk opvangen?).

honden page profiel RomarRomar

honden foto van Romar

Super bedankt voor de tips en ideeën!

Kleine uitdaging zullen zeker helpen, nu nog uitvinden wat haar motivatie is.

 

5 jaar is zeker al een tijd, daardoor was het ook even schrikken. 

 

Mijn moeder gaat ook geen GT meer nemen, die zijn al geprobeerd. En na 3 stuks was er maar 1 met goeie bruikbare tips. Er zijn een heleboel die zichzelf zo noemen, je moet het kaf van het koren kunnen scheiden.

 

De operatie moet toch gebeuren, Mayka zal dan mogelijk  verblijven tussen de opvang, mijn broer, ikzelf, en thuis als me stiefvader er is. We wonen allemaal in hetzelfde dorp, dat is lekker makkelijk.

 

Wat leuk om te weten,  ik had geen idee dat dat de betekenis was. Me moeder zal het wel weten, die heeft de naam immers gekozen.

 

Volgende forumvraag: Gezocht
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^