Kammen is een strijd… tips gezocht

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Vanaf het begin is het al een strijd geweest om Indy te kammen, verschillende soorten borstels maar met geen enkele lukt het. Het beste gaat het nog met een borstelhandschoen, maar ook dat is geen succes.

Belonen, laten wennen aan kam, afleiden, opbouwen allemaal is het niet succesvol geweest. Ze wordt helemaal ‘mal’. Kan maar even blijven zitten, gaa vervolgens liggen, probeert de handschoen te pakken, springt. Ik weet niet meer wat ik nog kan proberen… we zullen het ergens in het begin wel flink verkeerd aangepakt hebben… wie heeft tips? Wil haar zo graag gewoon kunnen verzorgen want haar vacht heeft dit wel echt nodig…

 

oeps, ik zie nu pas dat deze niet onder verzorging is gezet… maar dit kan ik denk ik niet aanpassen?

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Nee, zal het voor je vermelden bij de moderators....laughing

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Sanne, zou je eens een afspraak kunnen maken , als het voor jou niet te duur is een afspraak bij een trimster maken, vragen of je er bij mag blijven zodat zij je handaanreikingen kan geven, ....te duur dan deze tip....ik verzorg mijn hond zelf, en heb vanaf het begin altijd een heerlijk bot aan de hond gegeven, en dan met een babyborstel licht borstelen, uitbreiden als het goed gaat met borstelen, doe dat een kwartiertje en dan stop je...neem ook het bot weg, en de volgende dag geef je het bot en borstel je de hond.... borstelen betekend dan, een lekker bot...hou dat vol zodat je het kan uitbreiden...ook kan je als je thuis komt de hond op de mat laten zitten en zijn poten met een handdoek afdoen, of het nou regent of niet, zo leert je hond dat verzorging nodig is...doe het rustig, de ene keer gaat het soepeltjes en de anderen keer oeps...maar hou het vol.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Klinkt alsof Indy het wel een leuk spelletje vind tongue-out Overnieuw beginnen met behulp van iemand anders? Rustig laten zitten en dan ander laten voeren tijdens het borstelen misschien? Tenminste zo beginnen we hier altijd met aanleren ervan. We doen het ook altijd in de avonduren omdat er dan al rust is.

honden page profiel SiaraSiara

honden foto van Siara

Ik weet niet hoe je het momenteel aanpakt maar een vaste plaats voor het groomen is zeker handig. 

 

Mochi is echt niet te kammen als hij op de grond staat, stuiterbal deluxe en maar naar de kam happen en draaien en spelen. Hij weet echter dat als we hem op een tafel/verhoog plaatsen dat het menens is. Vaak laten we hem dan ook op zijn zij liggen zodat we ineens de oren, nageltjes, Sint-Hubertusklauwen en voetzooltjes kunnen nakijken en verzorgen.

 

Misschien dus een optie om een tafel te gebruiken die net zo breed is als hij nodig heeft om languit te liggen? Indien jullie dit nog niet geprobeerd hebben natuurlijk.

honden page profiel CatnDogCatnDog

honden foto van CatnDog

Ik sluit me aan bij Siara: probeer je hond op een tafel te borstelen. Het is handig als je iemand kan vinden die je daarbij helpt, zodat hij/zij je hond vast kan houden zodat ze (relatief) stil blijft staan. Je begint dan helemaal opnieuw en ze leert zich dan op de tafel goed te gedragen.

 

Je hebt een niet enorm langharige hond, toch? Op Youtube videos van trimmers zie ik vaak een 'zoom groom' langs komen (ik wil geen reclame maken, het kan ook een borstel zijn die erop lijkt natuurlijk). Je kan via een zoekmachine zoeken naar afbeeldingen. Het heeft lange plastic noppen. Dat doet geen zeer als je op de huid komt.

 

Verder zou ik je de tip willen geven om niet tijdens het borstelen, maar pas achteraf een voedselbeloning te geven. Je zet je hond op tafel, je gaat aan de slag (aan het begin nog niet zo lang, maar niet opgeven omdat ze aan het draaikonten is, doorzetten en dat gedraai niet tolereren, gewoon weer netjes rechtop laten staan en weer verder) en aan het eind is het feest. Tijdens het borstelen wel met een aai en de stem belonen als ze rustig is.

Honden hebben, althans bij mensen is het zo, een vrij selectief geheugen: we onthouden een beginmoment, een piekmoment en het eindmoment. De duur/tijd doet er niet zoveel toe. Dus als je positief begint en positief afsluit en je hebt geen totaal drama ergens tussenin, dan krijgt ze een positieve gemiddelde associatie met het borstelen.

 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Nee, zal het voor je vermelden bij de moderators.... "

Je kunt je eigen topic zelf verplaatsen hoor. Helemaal naar onderen scrollen en op categorie veranderen klikken.

honden page profiel  Dutch Auti Dutch Auti

honden foto van  Dutch Auti

 

Hier begonnen we gelijk met de pup al aan wennen eraan destijds. 

 

Niet te lang en met zijn 2.

 

De 2de leidt tussendoor af, en als t even goed gaat beloond de 2de met wat lekkers.

 

Belangrijk ook om het in kleine stukjes op te bouwen. Met beleid, voorzichtigheid en heel veel liefde en geduld. Paar keer kammen beetje lekker kroelen gebruik van prettige plekjes.

 

Alles om kammen positief leuk en quality time te maken.

 

Alles in stapjes net als dat je aan leert aan de pootjes en de nageltjes te zitten aan de oortjes te zitten in de oortjes te kijken. Tandjes te kijken.

 

Hier benoemden we altijd wat we gingen doen. Ff oortjes kijken.

 

Eventjes kammen. Even ruiken aan de kan. Even op een lekker plekje kroelen dan daar met de kam. En zo spelenderwijs steeds een beetje uitbreiden. 

 

Op tijd stoppen en iets verder als je merkt dat de hond onrustig word even weer met de kam naar de fijne plekjes.

 

Maak het qualitytime. Jullie tijd soeciaal 100% aandacht liefde en geduld voor de hond.  Als ze jong zijn en niet volledig gewend. Beter steeds korte stukjes en positief afsluiten dan 1 Keer te lang en negatief afsluiten. 

honden page profiel Nadia & MilaNadia & Mila

honden foto van Nadia & Mila

Ik merkte dat als ik mijn eigen haar ging kammen ze het wel erg interessant vond. Dus telkens als ik mijn eigen haar kamde daarna de borstel over Mila en iets heel lekkers. Maargoed zij is kortharig dus geen klitten of pijnlijk gedoe waardoor ze er een hekel aan kan krijgen 

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

De website werkt vandaag op de tablet niet echt lekker mee, ik zie de mogelijkheid tot verplaatsen niet en bij quoten kan ik niet meer typen.. dus dan maar even zo in 1 reactie.. 

Naar een trimmer was ik graag met haar gegaan. Ik heb al met meerdere contact gezocht die binnen een half uur rijden liggen. Helaas zitten ze allemaal of vol, of nemen ze alleen kleine rassen nog aan. 

Ik heb ook wel het idee dat ze het als een spelletje ziet… ze wil ontzettend graag die kam afpakken. Het is ook niet boos happen ofzo. Ze wil de kam graag hebben, maar ik wil haar juist kammen dan…hp-frusty dan gaat ze liggen en blijft ze proberen die kam te pakken waardoor het voor mij echt als een strijd voelt

Belonen of een lekker voor of het leukste speeltje voorhouden…. Ik heb het allemaal al geprobeerd. Indy lust best een koekje, maar als ze iets interessant vindt geeft ze 0,0 om lekkers, zelfs als het kipfilet, pindakaas of kaas is. Dit was inzet begin met de basis aanleren ook al een dingetje maar dat is goed gekomen uiteindelijk en vooral met stem, geen snoepjes. Bij het kammen geeft ze er helaas ook niks om. De kam is veeeeeeeeeeel interessanter. 

Op een tafel zou ik nog kunnen proberen. Ook probeer ik het altijd, mijn vriend niet… dus misschien zou ik hem het nog eens van voor af aan kunnen laten proberen dan, wie weet maakt het verschil. Het benoemen daarbij zouden we ook nog wel kunnen proberen. Ik probeer er nu ook al wel echt een momentje samen van te maken, maar Indy lijkt het vooral als speelmoment te zien. Ook als ik daarvoor haar eerst moe maak door bijv flink met de frisbee te spelen oid

 

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Categorie veranderen is wel gelukt hp-smile

Mijn eigen borstel vindt ze ook interessant, maar wil ik haar daar mee kammen dan wil ze hem dus ook hebben….

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Categorie veranderen is wel gelukt 
Mijn eigen borstel vindt ze ook interessant, maar wil ik haar daar mee kammen dan wil ze hem dus ook hebben…. "

Hoe oud is ze?

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

" Hoe oud is ze? "

Ze is nu net een jaar, wel al aan het proberen sinds ze bij ons is. Maar misschien op sommige momenten te weinig omdat ik de strijd dan zo zat was…

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Ze is nu net een jaar, wel al aan het proberen sinds ze bij ons is. Maar misschien op sommige momenten te weinig omdat ik de strijd dan zo zat was… "

Ooooh dat wordt wel beter als ze ouder wordt. Gewoon korte momentjes en dan wel even doorpakken.

 

Ik zet ze ook altijd op de tafel. Als ik klaar ben krijgen ze wat lekkers.

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Wij doen het in de bijkeuken en dan plakken we een lickimat aan de tegels met wat lekkers erop. Hier zijn ze dan mooi druk mee en ik kan borstelen. Soms pakte mijn hond, vooral als pup ook de borst vast. We gaven haar dan gewoon wat en kamde verder met de andere. Hun blij, ik blij yell 

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Ik probeer haar nu steeds op de tafel te kammen, nog een strijd maar het wil zeker beter omdat ze niet alle kanten op springt. Ze ziet het trouwens inderdaad als speeltje, want krijgt ze hem te pakken dan rent ze er trots mee weg. Maar ze reageert er gewoon wel erg heftig en druk op. Hoewel bijna niks aan eten interessant genoeg is ben ik er ondertussen wel achter dat kipfilet soms interessant genoeg is haha. Ik doe wat in mijn vuist, een beetje open en ze is dan daar druk mee bezig. Zo lukt het toch om wat flinke halen te maken met de borstel. We blijven oefenen….

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Aaah de magic van kipfilet lol Zalm schijnt ook echt super te zijn, nog niet geprobeerd hier was niet nodig. Vond de tip van die likmat ook super hihi, waarom ook niet er zitten vacuum nopjes onder.

Volgende forumvraag: Krabben maar geen vlooien
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^