Probleem met omgaan met onze katten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel QianieQianie

Hallo allemaal,

Mijn naam is Qianie en ik heb met mijn gezin sinds een tijdje een Boston Terriër genaamd Bayleigh. We hebben haar al sinds ze 9 weken oud was en is laatst een jaar oud geworden. 

Het is een pittig hondje (wat normaal is voor een terriër) en over het algemeen is ze heel braaf, ze luistert goed, is sociaal naar zowel mens als hond en kan goed alleen thuis blijven. We hebben de laatste tijd alleen 1 probleempje en we hebben geen idee hoe we dit op kunnen lossen, we hebben al veel geprobeerd.

We hebben dus 2 katten, 1 daarvan heeft Bayleigh alle hoeken van het huis laten zien toen ze iets te enthousiast werd, en Bayleigh behandelt die kat nu dus ook met ontzag en respect.

De andere kat durft alleen niet voor zichzelf op te staan, en in het begin was dit geen probleem. Maar de laatste tijd duikt Bayleigh bovenop de kat als hij in de buurt komt en rent ze er als een malloot achteraan. Ook blaft ze naar hem. Dit veroorzaakt de kat veel stress. 

Wij corrigeren dit iedere keer als het gebeurt met een vocale correctie en dan stopt het wel, maar zodra de kat even later weer naar beneden komt (de hond mag niet naar boven), gebeurt het weer opnieuw alsof we nooit hebben gecorrigeerd. Normaal gesproken reageert ze heel goed op deze correctie (die we voor alles wat ze niet mag doen gebruiken) en weet ze binnen 2 of 3 keer dat ze iets niet meer mag doen, maar nu lijkt het niks te doen.

De kat heeft zo geen leven meer, hij durft bijna niet meer beneden te komen. Wij weten niet hoe we dit kunnen oplossen en vragen daarom op dit forum om tips. Als iemand een effectieve manier weet om dit probleem op te lossen horen wij het graag!

Alvast bedankt,

Qianie 

honden page profiel BlondieBlondie

Back to basic. Voorkomen en de kat vertrouwen geven dat de hond niet achter haar aan kan denderen. Wij moeten dit hier zeer waarschijnlijk ook gaan doen. Het leek goed te gaan met de nieuweling en de katten, maar ook zij moet telkens 1 specifieke kat hebben. Dus nu zit ze even in de bench en kan die kat even rustig weer door het huis, en als het gedrag dus aanhoudt ga ik de hond aan de lijn doen om direct in te kunnen grijpen en als ze leert te negeren dat belonen.

 

Niet leuk, en tijdrovend maar met de vorige hond het ook zo moeten doen en dat had gewoon het meeste effect. Hond leert er niet op af te duiken, en de kat wordt wat zelfverzekerder en zal minder de neiging krijgen om weg te spurten bij het zien of de eerste de beste beweging van de hond (trigger voor de hond om erachter aan te gaan).

 

De kat die hier door het huis loopt met een zelfverzekerde tred wordt niet tot nauwelijks opgejaagd. De ander die aan komt sluipen en bij het minste geringste het op een lopen zet of hoog ergens op springt is en blijft te interessant voor de honden.

Ook hielp het hier om allemaal wat lekkers te geven uit de hand. Allemaal rustig bij elkaar en voertje uitdelen. Maar dat kon hier omdat er geen buitdrift is.

honden page profiel Freya NopensFreya Nopens

Zorgen dat de kat het hele huis door kan zonder op de grond te komen. Een kat leert dit heel snel. Dat betekent van de tafel op de kast, van de kast op het aanrecht, en desnoods ook extra dingen plaatsen (een krabpaal, een plankje aan de muur, ...). Er bestaan ook deurtjes / hekjes (zoals een traphekje) met spijlen waar een kat tussen kan, maar een hond niet. Kan ook helpen om een ruimte tijdelijk in twee te verdelen. 

Het probleem is dat je in een heel vervelende cirkel zit: het rennen van je kat triggert het jachtinstinct van je hond, en doordat de hond er achteraan gaat, rent de kat nog sneller weg. Ons katten hebben intussen geleerd om zich gewoon te laten vallen - gaan ze plat op de grond liggen, vaak op de rug met de poten omhoog (grappig hoor :-) ) als Nala achter hen aan komt. En dan kijkt Nala heel teleurgesteld want het is niet leuk meer op die manier. 

En intussen is Nala 4, en kijkt ze nauwelijks nog op als de kat binnenkomt (en ik kan je verzekeren dat dat in het begin wel anders was ;-) )

 

honden page profiel QianieQianie

Bedankt voor alle tips! We zullen ze goed doorlezen en gebruiken en dan hopen dat het effect gaat hebben met genoeg geduld. 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Krabpalen van minimaal 1.5 mtr plaatsen. Paar kasten tegen mekaar aan schuiven kan ook. Je hond is nog compleet in de spel fase en bij zowel kat en hond gaat dat voornamelijk over jacht en voortplanting. Als je zorgt dat deze kat weg kan komen, een rustpuntje kan zoeken hogerop in het huis? Zal die zich gerust aanpassen aan de situatie met de nieuwe wildebras.

 

 

Volgende forumvraag: Actief na wandelen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^