Leverfalen , bijna 15jarige hond

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KayaKaya

honden foto van Kaya

Sheilo wordt 15 augustus  15 jaar. Ik twijfel heel erg of hij baat heeft bij de onderzoeken. Want heb het gevoel , zelfs al wordt de oorzaak gevonden dat het juist einde verhaal zou betekenen.

Sinds 14 mei 2022 , is Sheilo opeens ziek. Ernstig ziek als we naar alle bloedwaarden kijken, is het nog een wonder dat hij zich voortbeweegt. Maar desondanks zit er vooral in de ochtenduren nog heel veel leven in de brouwerij. Gaat hij al rollend door het gras en op z'n tijd maakt hij een dansje met een andere hond.

Bij de laatste bloedtest vorige week vloeide het bloed amper. Sindsdien loop ik elke 2 uur met Sheilo , naar het gras voor een snelle plas. Zodat hij daarna wat water drinkt. Elke keer wordt hij wel wat slomer als we erop uitgaan voor zijn plas. Maar dat is logisch had vergt veel van hem. Maar toch merk ik dat hij nog steeds ervan geniet.

De dierenarts staat nog steeds voor een raadsel na echo en verschillende urine en bloedtesten.

Maar nu is het voorstel van de dierenarts: Echogeleide punctie van het/de proces(sen), die in de lever worden aangetroffen.Een en ander moet wel kunnen; daarom is een stollingsonderzoek noodzakelijk, teneinde evt. (inwendige) bloedingen te voorkomen.

....................................................................................

uitgebreide email dierenarts:

De echo beelden die in het begin zijn gemaakt van de lever van Sheilo laten helaas geen eenduidig beeld zien qua diagnose.

Hierop hebben we besloten oa de ziekte van Weil uit te sluiten. Helaas zijn er natuurlijk ook nog andere problemen die kunnen spelen.

Hierbij kunnen we denken aan een (chronische?)ontsteking van de lever, maar ook een tumor of levercirrhose (een stadium van leverfalen waarbij de lever niet meer kan verbeteren)

is niet uitgesloten.

 

We weten dat het geen ziekte van weil is wat speelt, maar ook een ontsteking van de lever lijkt iets minder waarschijnlijk omdat we tot nu toe met de doxycycline geen echt goede verbetering hebben gemerkt. Sheilo is nog steeds niet zichzelf, de bloedwaarden zijn niet veel beter en ook de gele kleur is nog steeds aanwezig.

Dit betekent dat we verder onderzoek zouden willen doen om erachter te komen of het zinvol is om met behandeling door te gaan.

 

Meer informatie zouden we kunnen krijgen door opnieuw naar de lever te gaan kijken. Met beeldvorming kunnen we zien of de lever misschien toch verbeterd is in vergelijking met het vorige echo onderzoek.

Ook zouden we naar de levercellen zelf kunnen kijken, dit moet door middel van weefsel onderzoek. Met een biopt nemen we dan, onder echo geleiding, een klein beetje leverweefsel weg om dit te onderzoeken.

Dit onderzoek geeft vaak een heel betrouwbare uitslag.

 

Het nadeel is dat de lever onder andere verantwoordelijk is voor de stolling van je bloed als je een wondje hebt. Op het moment dat de lever niet goed functioneert kan het zijn dat ook de bloedstolling is aangetast en niet goed functioneert. Als we dan een biopt/beetje weefsel van de lever zouden nemen kan Sheilo dood bloeden uit dit wondje. Dit willen we natuurlijk absoluut voorkomen.

Om deze reden kun je alleen weefsel onderzoek van de lever doen als we weten of de stollingswaarde van het bloed goed zijn. Dit kunnen we meten met een bloedonderzoek voorafgaand aan de echo.

 

Het afnemen van bloed om de stollingswaarde te bepalen is niet pijnlijk, dat is net zoals het andere bloed wat we al hebben afgenomen.

Het nemen van een leverbiopt is ook niet extreem pijnlijk, het gebeurt onder echo geleiding en bij de meeste dieren zonder verdoving (ze moeten wel goed stil kunnen liggen).

 

Uiteraard kunnen we voorlopig nog doorgaan met de Doxycycline antibiotica, alleen weet ik niet of we daar echt verbetering mee gaan krijgen. Het lijkt de situatie op dit moment gelukkig niet erger te maken.

We zouden nogmaals galzuren kunnen bepalen omdat we wat verder in de tijd zijn. Mijn advies zou zijn om dan opnieuw een afspraak te maken en Sheilo nuchter (minimaal 8-12uur geen eten) aan te bieden voor het bloedonderzoek.

Ook zouden we alleen de echo kunnen herhalen zonder het nemen van een biopt om te zien of het beeld veranderd is.

Met een leverfunctie zoals Sheilo heeft, als we naar de bloeduitslag kijken, kan het zijn dat hij zich futloos, sloom en niet lekker voelt. De lever ontgift het lichaam niet van afvalstoffen wat klachten kan geven, maar ook ophoping van vocht in de buik, wat ongemakkelijk kan zijn. Dit is een situatie die niet lang houdbaar is als hij niet verbeterd op medicatie.

 

Ik hoop je zo iets meer informatie/duidelijkheid te hebben gegeven zodat je voor jezelf een goede afweging in de keuze kunt maken.

honden page profiel KathKath

honden foto van Kath

Ik zou geen verder onderzoek meer doen denk ik. Er is al vanalles onderzocht. Waar eindigt het op de duur hé en wat gaat het opleveren.

Dat is natuurlijk ieder zijn mening maar ik ben niet zo voor eindeloos proberen bij een oud ziek dier. Ik zal dan eerder kiezen om de laatste tijd zo aangenaam mogelijk te maken.

Veel sterkte en moed in ieder geval in deze moeilijke situatie en geniet nog van elkaar.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Ik ben het eens met Kath. Misschien kun je in de voeding nog wat aanpassen, zodat de lever minder belast wordt?

 

Het uitlaten zou je met een buggy kunnrn doen zodat hij effectief kan snuffelen zonder extra moe te worden.

 

Sterkte hoor.

honden page profiel KayaKaya

honden foto van Kaya

Ja wel eindelijk een karretje in bestelling , maar was beetje moeilijk een grote te vinden zodat hij languit kan liggen.

Maar met een beetje geluk , komt de Papilioshop - Argo dog uit italie er snel

Het eten gaat moeizaam , alle goede gezonden (natte)brokken laat hij links liggen. Zijn voorkeur gaat nu naar mijn vlees op bord , of bonzo en Pedigree natvoer en als dat hem niet kan verleiden tot eten , moet hij enkel een paar schmackos. Maar zolang hij in iedergeval wat eet ... Maar eet bij elkaar nog wel zo'n 400 gram op een dag. Maar voor zijn doen is dat te weinig. HIj is wel zo'n 2 kilo afgevallen in de eerste week. van 28.3 , naar 26.5

Maar dat was voordat we met de smaakmakende goedkopere hondenvoer begonnen, nu is hij redelijk stabiel in gewicht.

 

honden page profiel Paul (Eefke)Paul (Eefke)

honden foto van Paul (Eefke)

Ik zou de tijd dat je Sheilo nog hebt het voor hem zo comfortabel mogelijk maken en er nog zo veel mogelijk van genieten. Als bloedwaarden niet goed zijn betekent het dat het gehele biologische systeem ontregeld is. Bij een oude hond gaat aan het eind van z'n leven op een gegeven ogenblik het gehele systeem op hol en is er geen houden meer aan. Daarom, geniet er van zolang je hem nog hebt.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Denk dat je DA? Het al heel goed aangeeft "Dit betekent dat we verder onderzoek zouden willen doen om erachter te komen of het zinvol is om met behandeling door te gaan" Biopt laten nemen van de lever dan weet je het zeker wat er aan de hand is en kun je vandaar uit verder beslissen.

 

 

honden page profiel NenaNena

Pff lastig, wij zijn ver en achteraf gezien te ver gegaan toen bij onze 5 jarige golden chronische nierfalen waren geconstateerd. Ze was pas 5 en alles trokken we aan uit de kast om haar te helpen. Achteraf gezien zijn we te ver gegaan. Geniet van je 14 jarige hondenkind. Als ik de tijd kon terugdraaien had ik haar nooit laten opnemen, voedingssonde en second oppinions aangegaan. Maar had ik lekker nog zo lang mogelijk met haar van haar leven genoten. Maar ja, mijn gevoel gaf toen aan 'doe allles om haar te proberen te redden'.  Doe wat je gevoel je aangeeft. Luister daaraan. Niemand kan de beslissing voor jou maken. In mijn antwoord/advies ben ik merk ik ook dubbel. Volg je gevoel. Dikke knuffel van mij. 

Volgende forumvraag: Puppy vaginitis
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^