Verharen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel daya3daya3

Hoihoi, wij hebben twee honden waarvan één tot het extreme aan toe verhaart. Ik weet gewoon echt niet meer wat ik eraan kan doen. Dagelijks ligt het huis vol met plukken haar en losse haren. Ook na het stofzuigen en schoonmaken ligt het vrijwel meteen weer vol. Wanneer hij precies in de rui is weet ik niet omdat het verharen nooit erger of minder wordt. Iemand tips? Wat kan ik hier mee? 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Oef de meeste dieren verharen, het is echt hoe jij "veel" verharen ziet. Laten we beginnen met wat voor ras is het? (ivm vachtverzorging) Is de vacht ook dof, vettig en stinkt het? (ivm stress of onderliggende medische aandoeningen)

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Is het het hele jaar of van nu ?  ...nu is er ruitijd die een week of vijf duurt, je zou eens met je hond naar een trimmer kunnen gaan en vragen of ze je hond wilt ondoen van de losse haren...en welk ras is het ongeveer, en is het een kortharige hond of langharig..is je hond gesteriliseerd , reu of teef.

honden page profiel daya3daya3

Het ras weet ik niet. Het is een mengelmoesje en komt uit Bulgarije. Hij lijkt wat weg te hebben van een Hollandse herder met lang haar. Hij is gesteriliseerd. Het is echt het hele jaar door en niet een paar weken in de rui. Hij is twee weken geleden bij een trimmer geweest, maar het verharen is er niet minder op geworden. Zijn vacht is vaak wel wat vettig, maar niet per se dof of stinkend. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Hoe lang heb je hem en was dat altijd al zo?

 

Misschien toch eens een groot bloedbeeld laten maken.

Ook de voeding kan meespelen, misschien samen met een voedingsdeskundige bespreken of hij wel de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Verschillende vormen van stress kunnen ook meespelen

 

 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Lang haar moet je zo ie zo gaan borstelen of met zo een kleefhandschoen los zittende haren wegvegen. Kan ook zijn dat ie dubbele coated is, zoals ze dat noemen. Heb hier een britse korthaar kat en geloof me? Niks korthaar aan. Ondervacht wat loslaat blijft zitten in de nieuwe vacht. Kan er een pruik van maken als ik geborsteld heb omdat ik het niet iedere week doe (slechte moeder wink) Voordeel is dat het niet klit maar moet dus wel gebeuren zo nu en dan.

 

Zou beginnen met borstelen of zo een handschoen te gebruiken, 1 keer per week. Je kunt ook de stichting contacteren, die weten vaak wel wat voor vachtverzorging er nodig is.

honden page profiel daya3daya3

Borstelen doe ik ook inderdaad. Ik heb een handschoen om alleen de losse haren weg te halen en een furminator voor. Ook gaat hij in bad met goede honden shampoo. We hebben hem nu een jaar en dit is altijd al zo geweest

honden page profiel Moontje lizzyMoontje lizzy

Castratie/sterilisatie KAN ook een oorzaak zijn van het vele verharen. Sommige honden verharen nou eenmaal het hele jaar door binnenshuis. Bij honden die hoofdzakelijk buiten leven zie je vaak duidelijk de seizoenen terug in de vacht. Winter en zomervacht. In huis is het soms eigenlijk te warm voor sommige rassen waardoor ze het hele jaar door hun haar eruit gooien. Heb ik mij ooit laten vertellen door mijn dierenarts. 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Hoe meer je borstelt hoe meer de hond gaat verharen. Je trekt , zeker met zo,n handschoen en ook met de  furminator ook levende haren uit de vacht. Als reactie daarop laten de haren om de levende haren ook los. Resultaat een continue  verharende hond. Het overborstelings effect wordt dit genoemd.

Een trimmer verwijderd dood haar , en wast de hond, maar kan niet het verharen stoppen.

 

Dus stop met borstelen met de handschoen of een rubberen horstel of de furminator, wat je wel kan doen is met een zachte borstel, haren borstel (ouderwetse kleerborstel) alleen het dode haar verwijderen. Beter is om te stoppen met borstelen,  dan zal je een tijd lang heel veel haren vinden, maar dat doe je nu ook.

 

Was je hond even een keer per week, daarmee verwijder je heel veel haren die loszitten.

 

 Als je hond gezond is, dan zal het extreme verharen stoppen.

 

Je hebt het over een hij en gesteriliseerd? Ik neem dus aan een gecastreerde reu? Castratenvacht, een vacht verandert na castratie, maar meestal is het dan een doffe pluizige vacht waarvan de haren minder uitvallen. 

 

Verder. Een reu verliest zijn hele leven altijd wel haren.

 

Een bloedbeeld om te bepalen of je hond gezond is, is een goed idee, werd hiervoor ook al geopperd. Zeker omdat buitenlandertjes nog wel eens ziektes onder de leden kunnen hebben. Maar ook sommige hormonale aandoeningen, denk aan schildklier, kunnen verharen wellicht mede verklaren,

 

En wat vaak goed helpt is dagelijks een boterham met een beetje roomboter, klinkt raar, maar helpt vaak beter dan alle zalmolie bij elkaar. En voor de meelezers, nee, geen link, maar een goed advies van de dierenarts waar ik ooit werkte,

 

 

 

 

honden page profiel daya3daya3

Bedankt voor alle tips. 
Ik borstel nu 1 keer per week met de handschoen (ik heb mij laten vertellen dat te veel inderdaad niet te bedoeling is, maar het minstens 1 keer per week nodig is). Is dit dan ook al te veel? De furminator gebruik ik voornamelijk als ik zie dat hij losse plukken heeft (ook hierover heb ik mij laten vertellen dat hij dan waarschijnlijk in de rui is en het goed is dan te gebruiken). Dit dan dus ook niet doen? Ook dit doe ik niet meer dan 1 keer per week. 
Een bloedbeeld is inderdaad een goed idee. 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Bedankt voor alle tips. Ik borstel nu 1 keer per week met de handschoen (ik heb mij laten vertellen dat te veel inderdaad niet te bedoeling is, maar het minstens 1 keer per week nodig is). Is dit dan ook al te veel? De furminator gebruik ik voornamelijk als ik zie dat hij losse plukken heeft (ook hierover heb ik mij laten vertellen dat hij dan waarschijnlijk in de rui is en het goed is dan te gebruiken). Dit dan dus ook niet doen? Ook dit doe ik niet meer dan 1 keer per week. Een bloedbeeld is inderdaad een goed idee.  "

De furminator snijdt de vacht kapot, die zou ik weggooien.

 

Hier lees je waarom hij zo slecht is 

https://www.elswouthondentrimsalon.nl/furminator-hond/

 

Heb je een foto van de hond? Ik denk dat je het beste een tijd helemaal niks moet doen, eventueel alleen blazen met een waterblazer.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Het zou het beste zijn als je borstelt met een zachte, niet rubberen borstel. Dan trek je geen vastzittende haren er uit.

Klitten kam je voorzichtig uit met een grove kam.. 

Je kan ook een hele grove kam, met tanden ver uit elkaar,  nemen, niet zo een met korte en lange tanden in een kant want dan trekken de korte tanden nog levend haar mee.

De vacht moet nu eerst helemaal tot rust komen. Los dood haar eruit, zo voorzichtig mogelijk.

 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

https://www.bol.com/nl/nl/p/verhaar-en-vachtproblemen-honden/1001004005160489/

Ik wist niet dat het nog te koop was. Een oud boek, maar met veel wijsheden er in. 

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes

honden foto van Lara en Peitjes

" Hoe meer je borstelt hoe meer de hond gaat verharen. 
 
 

Ik zou ook aanraden om te stoppen met het overmatig borstelen. Zelf gebruik ik wel een zachte borstel als mijn hond aan het verharen is maar anders bijna nooit (dat kan ook van het ras afhangen natuurlijk). Castratie kan er ook een invloed op hebben net zoals verschillende allergieën en schildklier aandoeningen (te traag/ te snel). Zolas Anouk en Dobry reeds hebben geschreven, een bloedtest zou helpen om de medische oorzaken uit te sluiten. Echter zou ik me niet te veel zorgen op voorhand maken, want als je hond geen kale plekken, geen extreme jeuk of een plotse gewichtstoename heeft getoond, dan zal het haarverlies toch meest waarschijnlijk door iets anders voorkomen. 

Het is nu ook zo dat sommige rassen precies in permanente rui zitten, bvb shiba inu. Daar valt helaas niet veel aan te doen (behalve dagelijks stofzuigeren undecided).

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes

honden foto van Lara en Peitjes


Verder. Een reu verliest zijn hele leven altijd wel haren.
 ientje

Daar ben ik het toch niet mee eens. Mijn oudere hond (niet gecastreerde reu) was 2 keer per jaar serious aan het verharen maar in de tussenperiodes viel er geen haar van hem af ! hp-wink

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Ik geef mijn hond dit, dan komt hij sneller uit de rui, en zijn vacht verbeterd, het zijn kuurtjes die je moet geven.

https://www.zooplus.nl/shop/apotheek/honden_dieetvoer/huid_vacht/686047

Ik heb wel een kortharige hond, maar het helpt wel.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

1xpw vind ik niet overmatig maar idd die furminator ziet er raar uit. Zou ik eerder bij een kat gebruiken. Met zo een borstel haal je de losse haren eruit maar trek je er niets uit. Doen we hier meestal na het wassen en als hij droog is. (Wel enkellaags gladhaar hier dus weinig onderhoud)

 

Sommige honden moeten geplukt worden maar die vachten zijn geen extreme verhaarders. Als je toch naar de dierenarts gaat? Kun je het daar ook vragen. Verstandig trouwens, beter een keertje teveel naar de dierenarts dan te weinig.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

De rubber borstel is meester in ook levende haren er uit te halen, echt waar Anouk. Zet hem maar eens op je eigen hoofd en borstel stevig door je haar, dan voel he het trekken .

De rubberen borstel gebruik Je op een kort tot half langharige hond, in de ruiperiode. Maximaal een paar weken en dan stoppen en de vacht weer tot rust laten komen.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Daar ben ik het toch niet mee eens. Mijn oudere hond (niet gecastreerde reu) was 2 keer per jaar serious aan het verharen maar in de tussenperiodes viel er geen haar van hem af !  "

Dat klopt zeker, teven verharen veel meer dan de reuen.....teven gaan in de rui hormonaal ook nog eens extra, na de seizoenenrui...

Volgende forumvraag: Bultjes op vacht Engelse Bulldog
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^