Oriënteren op ras

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MarritMarrit

Hoi allemaal!

Ik heb ondertussen al veel gelezen op dit forum en zie dat er heel veel leden mee willen denken in de aanschaf van een hond. Super fijn! Daarom dit zoveelste topic.. Wij zijn ons aan het oriënteren op welk hondenras passend is in onze situatie en bij onze wensen. Anderzijds willen we niet alleen een hond omdat wij dat zo leuk vinden, maar vinden we het ook belangrijk het beestje iets te kunnen bieden (tijd, aandacht, etc.). Het werkt mijn inziens namelijk twee kanten op. Om deze reden zal het op de korte termijn nog niet lukken om een goed plekje voor een hond te kunnen bieden, omdat we met name heel druk zijn nu (om diverse redenen) en weinig tijd zullen hebben. Dat is echter tijdelijk. Na deze periode willen we gaan kijken wat mogelijk is. Daar zou ik graag jullie hulp bij kunnen gebruiken om het juiste ras te kiezen! Oriënteren is namelijk al heel veel (voor)pret hp-shiny

 

Enkele dingen die goed zijn om te weten... ikzelf ben opgegroeid met een hond en weet dus wat een hond van je vraagt. Mijn ouders hadden een labrador en enkele jaren geleden heeft mijn zus een American Shepherd pup gekocht, waarbij ik ook heb geholpen in de opvoeding. Nu vind ik de American Shepherd een prachthond, maar denk niet dat het een goede match zou zijn in onze situatie. Wat me wel aanstaat van de hond is zijn lieve karakter, aanhankelijkheid, welwillendheid, intelligentie en uiterlijk. Hij is alleen iets te actief (en degene die ik ken, komt soms een beetje nerveus over) waardoor ik denk dat wij niet de match zijn. Bij alle honden waarvan het karakter en uiterlijk me aanspreekt, kom ik echter bij werkhonden terecht. Voorbeelden zijn de American Shepherd, border collie, toller en/of kruisingen met retrievers. Nu denk ik alleen dat we niet in de energiebehoefte/activiteit van deze honden -elke dag- kunnen voorzien. De hond zal 3-4 keer daags uitgelaten kunnen worden, waarvan minimaal 1-2 wat langere wandelingen. Daarnaast natuurlijk tijd om te spelen of denkspelletjes te doen, maar we zouden voornamelijk de hond willen voor de gezelligheid. We hebben geen ambitie om aan een hondensport of iets dergelijks deel te nemen, maar zouden wel graag een intelligente hond willen waarbij het mogelijk is maar geen must. Wanneer we zelf, door werk, niet alle wandelingen kunnen doen, hebben we mensen in onze omgeving die ons daar in willen helpen. Ook als pup zijnde, die aanzienlijk wat meer tijd zal vragen dan een volwassen hond, hebben we aan een oppas etc. gedacht. Dus we denken dat we daar wel aardig goed in zitten en over nadenken.

 

Over de omstandigheden denk we dus goed na, vandaar dat het op korte termijn (komende halfjaar tot jaar) niet zal lukken om een goede plek te zijn, maar daarna wel. Daarom ben ik al een beetje aan het kijken wat voor ras een goede match zal zijn. Honden die ik heel erg mooi vind, zijn vaak werkhonden. Een gezelschapshond is misschien meer passend bij ons, hoe erg de werkhonden me ook aanspreken. Nu denken we bijvoorbeeld aan een labrador, omdat ik hier ook al ervaring mee heb denk ik dat het bij ons zal passen. We zouden met onze wensen dan wellicht wel meer naar de showlijn gaan..  Naar gezelschapshonden kijkend kwam ik het ras 'Markiesje' tegen. Qua karakter passend en ook qua looks wat ik zoek. Deze valt onder gezelschapshond, maar wanneer ik meer lees zie ik ook zeker wel dat het een werkhond is die een taak nodig heeft. Zeker zijn we daarom niet. We hebben ook naar een golden retriever gekeken, maar deze komen toch wat logger op mij over en spreekt wat minder aan. Qua karakter zou het wel een goede match zijn.

 

Onze wensen:

- middelgrote hond tot groot (een aussie wordt al aan de grote kant)

- korte tot middellange haren/vacht

- vriendelijk

- niet erg vocaal (een beetje waaks mag natuurlijk, maar daarvoor willen we hem niet)

- leergierig

- intelligent (in de zin van dingen snel oppikken, niet met alles heel eigenwijs)

- trouw

- en bovenal heel lief, een knuffelkont

- buiten mag hij/zij actief zijn, maar binnen ook rustig wanneer dit nodig is (maar als er goed in zijn behoefte wordt voorzien, denk ik dat de hond ook wel rustig zal zijn)

 

Waar denken jullie dan zoal aan? Ik ben vooral benieuwd of jullie met suggesties komen waar ik nog niet aan had gedacht. 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Tibetaanse terriër?

Clumber spaniel?

 

 

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

De schotse herdershond kortharen die in Nederland gefokt worden zijn over het algemeen leuke honden voor een actief gezin waar je mee zou kunnen sporten, maar dit geen verplichting mee is. In Nederland zijn dit zijn vrijwel allemaal showlijntjes, maar ze zien er sportief uit, zijn aanhankelijk naar het gezin, intelligent en leergierig.

De één blaft wat meer dan de ander, maar ik heb begrepen dat ze voornamelijk buitenhuis blaffen. Ik heb er ook een tijdje naar gekeken hp-smile Hun maten kunnen per fokker trouwens nogal verschillen. Sommigen zullen te groot zijn, maar niet allemaal.

https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/alle-rassen/fci-groep-1/schotse-herdershond-korthaar/ 

honden page profiel DanielleDanielle

Ik heb een golden retriever met een sportief/rank figuur. Die bestaan zeker:) En anders.. een Friese stabij? 

honden page profiel Koert En poppy Koert En poppy

honden foto van Koert En poppy

Newfoundlander of een gordon setter zal ik aanraden 

honden page profiel Willeke en LaikaWilleke en Laika

honden foto van Willeke en Laika

Ik weet niet hoe belangrijk het is dat het gaat om een rashond, maar wat denk je van een leuke herplaatser? Op verhuisdieren.nl staan er bijvoorbeeld een heleboel. Voordeel is dat er bij een iets oudere hond meer bekend is over zijn karakter.

honden page profiel DD

honden foto van D

Silken windprite? Of qua uiterlijk niets? Al weet ik niet of ze aan alle 'wensen' voldoen. Ik vind het zelf prachtige honden, en wil er hopelijk ooit zelf eentje. 

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

Willen jullie graag een pup of is een asielhond ook een optie? Als jullie voor een pup willen gaan is het inderdaad verstandig om nu alvast te oriënteren en een plaatsje op een wachtlijst te reserveren, die kunnen namelijk vrij lang zijn. Het klinkt alsof jullie best veel te bieden hebben en ik denk dat een markiesje een goede match kan zijn (wel een hele lange wachtlijst dacht ik). 

 

 

Na het lezen dacht ik zelf aan een Schotse collie (die zijn er met lang en kort haar), een sheltie, een keeshond (er zijn verschillende maten), een Tibetaanse terriër, border terriër, een silken windsprite of een whippet. Kort om er zijn vele verschillende rassen die kunnen voldoen, veel hangt af van jullie persoonlijke voorkeur.

 

Windhonden worden vaak een beetje vergeten bij de oriëntatie maar het zijn hele zachtaardige honden zonder nerveus/slaafs te zijn. Ze hebben ook niet extreem veel beweging nodig, het zijn echte sprinters dus als ze even hun energie eruit kunnen rennen is het weer goed. In huis zijn het echte bankhangers.

 

 

Veel honden halen voldoening uit hersenwerk (veel te vinden via Google), dat is een leuke manier om samen bezig te zijn en het kan gewoon thuis in de woonkamer. Veel mensen hebben ook wat de neiging om te overdrijven qua activiteiten omdat ze een werkhond hebben. De echte werkhonden zijn voor jullie geen verstandige optie denk ik maar een retriever zou bijvoorbeeld best passen (al is het wel goed om je even in te lezen over de gezondheid want die is bij de meeste rassen in deze groep niet zo optimaal).

honden page profiel AvAv

honden foto van Av

Goed dat je je zo voorbereid op je keuze. Ik heb zelf een Markiesje van bijna 2 jaar nu. Ik denk dat de match met jullie wensen er op verschillende vlakken zeker is. Er is wel een lange wachtlijst voor een raszuiver Markiesje (denk aan 2 - 3 jaar, afhankelijk van voorkeuren zoals b.v. teef of reu). Markiesjes zijn vriendelijke, zachtaardige, slimme en gevoelige hondjes die je veel kan leren met een positieve benadering. Mijn hondje heeft ook echt mentale uitdaging nodig, bijvoorbeeld in de zin van trucjes leren. Er zit natuurlijk ook variatie in het ras, dus het is nooit helemaal te voorspellen wat voor hondje je krijgt ;-). Wel zijn Markiesjes over het algemeen vrij vocaal, dus ik weet niet hoe belangrijk die factor voor jullie is. Ook is een bepaald percentage vrij prikkelgevoelig (zoals mijn hondje) en dat is ook wel iets wat bij je leefomstandigheden moet passen en waar je mee om moet kunnen en willen gaan qua management en training. 

Mocht je nog specifieke vragen hebben over het ras, laat maar weten!

 

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

De windhonden groep. Klinken super actief, vallen reuze mee. Binnen vaak de grootste luiaarden. 

Zijn zachtaardig, super lief en echte knuffelkonten. Kortharig ook nog. Denk dat die aan alle wensen voldoen! hp-heart

honden page profiel MarritMarrit

Bedankt voor de reacties allemaal! Zeker nog wat extra rassen om eens verder in te verdiepen. smile Super fijn dat er zo wordt meegedacht. 

honden page profiel Aedon & Senán Aedon & Senán

honden foto van Aedon & Senán

" De schotse herdershond kortharen die in Nederland gefokt worden zijn over het algemeen leuke honden voor een actief gezin waar je mee zou kunnen sporten, maar dit geen verplichting mee is. In Nederland zijn dit zijn vrijwel allemaal showlijntjes, maar ze zien er sportief uit, zijn aanhankelijk naar het gezin, intelligent en leergierig.
De één blaft wat meer dan de ander, maar ik heb begrepen dat ze voornamelijk buitenhuis blaffen. Ik heb er ook een tijdje naar gekeken  Hun maten kunnen per fokker trouwens nogal verschillen. Sommigen zullen te groot zijn, maar niet allemaal.
https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/alle-rassen/fci-groep-1/schotse-herdershond-korthaar/  "

Even ter toevoeging op het blaffen, het is een beetje wat je ze aanleert, maar je kunt zomaar een enorm vocale collie treffen. Het zijn nu eenmaal vocale honden en Aedon verteld bijvoorbeeld hele verhalen in de avond. Dit is iets wat je leuk moet vinden (en je buren ook hahaha). 

 

Het zou voor een korthaar waarschijnlijk goed selecteren worden (er zijn veel verschillende ''stromingen'' in Nederland en sommige collies vallen actiever uit dan mensen soms in eerste instantie denken), maar over het algemeen kunnen het hele fijne huishonden zijn. Zolang er aan hun behoeftes voldaan is dan zijn het echt heerlijke honden.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Is best een moeilijk lijstje aangezien border collie typen je aanspreken kwa uiterlijk maar je wil geen vocale hond … herders rassen zijn vaak wat vocaler. 

ik vermoed dat een sheltie niet echt binnen je lijstje past? Vacht zal te lang zijn + vocaal? Mijn blue Merle sheltie wordt vaak wel verward met een aussie omdat hij wat steviger is dan een gemiddelde sheltie (Amerikaanse lijnen). Maar helaas valt een sheltie best onder vocaal al is dit vocaal uit enthousiasme en niet uit waaksheid (bij mijn shelties). 

misschien is een Markiesje of een kooiker iets? 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Koop een goed boek met hondenrassen en karakterbeschrijvingen. Ga heerlijk bladeren en lezen. Bekijk wat je aantstaat, lees je in, zoek verder op internet.

Je leert zo niet alleen welke hond bij jullie gaat passen maar leert ook heel veel over het gedrag van andere rassen die je wellicht later tegenkomt als je met je eigen uitgekozen hond wandelt,

Volgende forumvraag: Tweede hondje
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^