Zoektocht naar diagnose, lang verhaal

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LauLau

honden foto van Lau

Hallo allemaal,


Ik zit al een tijdje in een lastige situatie met mijn labrador van bijna 7 jaar.
Ik heb hier al eens eerder een onderwerp over gemaakt en er was toen een diagnose, maar het probleem is nog steeds niet opgelost en ik zou graag nog eens mijn verhaal doen. Enerzijds in de hoop dat iemand het herkent of eventueel goede raad heeft, maar ook gewoon om mijn hart te luchten bij mensen die me hopelijk beter begrijpen.

Ze was dus altijd een hond boordevol energie. Nu ongeveer een jaar geleden kwam hier verandering in. Ik merkte dat ze tijdens het wandelen moeilijker mee kon en trager liep. Ook binnen veranderde haar gedrag. Ze sliep meer en zonderde zich vaker af. Ik heb het toen even aangekeken, maar omdat het bleef ben ik aan het begin van de zomer toch naar de dierenarts gegaan. Die dacht in eerste instantie aan een probleem met de schildklier en er is een bloedonderzoek gedaan. Ze was toen niet nuchter en dus was het een lipemisch staal, maar de schildklierwaardes waren goed. Omdat andere waardes niet betrouwbaar waren is haar bloed een maand later opnieuw onderzocht en alles was goed. Vervolgens ben ik naar een andere dierenarts gegaan voor een 2de opinie en die merkte op dat ze gevoelig reageerde bij aanrakingen aan haar rug. Een week later zijn er dan foto's van haar rug gemaakt en de diagnose was spondylose. Ik was toen opgelucht dat er een diagnose was en ik kon zoeken naar de juiste behandeling. We zijn onmiddellijk gestart met fysiotherapie, maar ik zag hierdoor geen verbetering. Ook pijnstillers hielpen niet en verschillende supplementen (synopet, phytotreat glucosamine extra, chinese kruiden) die ik probeerde ook niet. Ik kreeg steeds meer het vermoeden dat haar klachten niet veroorzaakt worden door de spondylose en dat dit eerder toevallig ontdekt is.
Ongeveer een maand geleden ben ik naar een holistische dierenarts gegaan die werkt met fytotherapie. Zij vermoedt da haar immuunsysteel niet goed werkt en dat ze misschien een latente infectie of eventueel parasieten heeft. Ze heeft vroeger toen ze jonger was 2 keer giardia gehad en dus zijn we gestart met een ontlastingsonderzoek. Resultaat: geen giardia. We hebben toen een detox kuur gekregen en een kuur om haar immuunsysteem te boosten. Nadat ze dit een week nam begon ik echt verschil te merken. Ze bloeide helemaal open en langere wandelingen waren weer mogelijk. Ze was alerter en had er terug plezier in. Vorige week moesten we terug op controle nadat deze kuren op waren en nu krijgt ze een natuurlijke ontworming en pre- en probiotica om haar spijsvertering en darmen op orde te krijgen. Sinds de eerste kuren op zijn en we gestart zijn met de volgende zijn haar klachten geleidelijk aan terug gekomen. Ze wandelt weer traag, laat haar hoofd hangen, is niet zo enthousiast,... volgens de holistische dierenarts kan dit er mogelijk op wijzen dat we de oorzaak gevonden hebben en dat haar klachten even erger worden. Het is nu dus even afwachten hoe het evolueert.
Ik was zo blij en opgelucht dat er eindelijk iets leek te werken, dus het is echt even moeilijk nu het opeens weer zo slecht gaat. Niet veel mensen in mijn omgeving begrijpen hoe ik me hierbij voel en hoe vermoeiend het is om al een jaar te piekeren over wat er zou kunnen schelen.
Ik vind het ook moeilijk om te weten wanneer ik goed doe. Ik ga nu wel elke dag enkele keren wandelen en ze wandelt wel mee, maar soms lijkt het alsof ik haar er echt geen plezier mee doe.

Ik heb ook een filmpje van hoe ze wandelt op momenten dat ze op haar slechtst is: https://youtube.com/shorts/wGp5zFrENkM?feature=share

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Heel verdrietig dat je hond dit heeft, de detox kuur kan je die niet blijvend geven, je schrijft dat ze daardoor opgebloeid is, ? Is dat voor even maar ? En zou zeker bij de hollistische arts blijven.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Wat erg om je hond zo te zien en niet te weten wat er scheelt.

Op het filmpje zie ik haar toch een beetje manken vooraan (wat hobbelig, ongemakkelijk stappen). Ze lijkt ook vrij dik, welke voeding krijgt ze? Misschien verteert ze iets niet goed en gaat het daarom niet goed in de darmen? 

honden page profiel LauLau

honden foto van Lau

" Heel verdrietig dat je hond dit heeft, de detox kuur kan je die niet blijvend geven, je schrijft dat ze daardoor opgebloeid is, ? Is dat voor even maar ? En zou zeker bij de hollistische arts blijven. "

Ik heb geen idee of ze dit mag blijven geven. Ik moet het nu enkele dagen terug geven bij de ontworming. 

honden page profiel LauLau

honden foto van Lau

" Wat erg om je hond zo te zien en niet te weten wat er scheelt.
Op het filmpje zie ik haar toch een beetje manken vooraan (wat hobbelig, ongemakkelijk stappen). Ze lijkt ook vrij dik, welke voeding krijgt ze? Misschien verteert ze iets niet goed en gaat het daarom niet goed in de darmen?  "

Ze is de laatste 2 jaar inderdaad flink bijgekomen. Ze krijgt al vanaf haar 1 jaar kvv en dit is altijd goed gegaan, altijd dezelfde hoeveelheid gekregen. We zijn aan het proberen om haar te doen afvallen, maar ze krijgt al het absolute minimum (500 gram per dag en ze weegt 30 kg) en we mogen haar niet minder geven. De holistische dierenarts heeft nu aangeraden om vleessoorten te nemen met max 12% vet en dit doen we nu sinds een maand.

En het feit dat ze zo moeilijk wandelt helpt ook niet echt hp-cry

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Dus als ik het goed begrepen heb, is de hond eerst beginnen verdikken (2 jaar geleden) en is daarna de lusteloosheid en traagheid gekomen (1 jaar geleden).

Kan het een hormonaal probleem zijn? Herinner je nog andere veranderingen of is er nog wat anders gebeurd 2 jaar geleden?

honden page profiel LauLau

honden foto van Lau

" Dus als ik het goed begrepen heb, is de hond eerst beginnen verdikken (2 jaar geleden) en is daarna de lusteloosheid en traagheid gekomen (1 jaar geleden).
Kan het een hormonaal probleem zijn? Herinner je nog andere veranderingen of is er nog wat anders gebeurd 2 jaar geleden? "

Inderdaad, klopt.

Het enige andere symptoom is dat ze opvallend veel smakgeluiden maakt op de momenten dat haar andere klachten ook erger zijn. Dit heeft er dus ook mee te maken, maar ik kan niet verklaren waar dit van komt...

Ik vind haar symptomen erg lijken op een trage schildklier, maar dit is dus getest en haar waarde was zelfs eerder hoog. 

honden page profiel Hannah & JuneHannah & June

honden foto van Hannah & June

Vervelende situatie, ik begrijp je bezorgdheid.

Is er al gedacht aan ziekte van lyme? Ben je weleens met haar in het buitenland geweest (Middellandse zee gebieden bijvoorbeeld)? Daar komen weer andere parasieten voor waar je dan zeker op zou kunnen testen. 

honden page profiel Hannah & JuneHannah & June

honden foto van Hannah & June

" Inderdaad, klopt.
Het enige andere symptoom is dat ze opvallend veel smakgeluiden maakt op de momenten dat haar andere klachten ook erger zijn. Dit heeft er dus ook mee te maken, maar ik kan niet verklaren waar dit van komt...
Ik vind haar symptomen erg lijken op een trage schildklier, maar dit is dus getest en haar waarde was zelfs eerder hoog.  "

Smakken kan komen door misselijkheid. 

honden page profiel LauLau

honden foto van Lau

" Vervelende situatie, ik begrijp je bezorgdheid.
Is er al gedacht aan ziekte van lyme? Ben je weleens met haar in het buitenland geweest (Middellandse zee gebieden bijvoorbeeld)? Daar komen weer andere parasieten voor waar je dan zeker op zou kunnen testen.  "

Ziekte van Lyme dachten we eerst ook omdat ze ervoor een teek gehad heeft die half was blijven zitten bij het weghalen. Maar dit is toen getest in het eerste bloedonderzoek en was negatief.

We zijn nooit ver op vakantie geweest, enkel Nederland en België...

honden page profiel LauLau

honden foto van Lau

" Smakken kan komen door misselijkheid.  "

Inderdaad, dit is ook de reden dat de holistische dierenarts aan parasieten of een ander probleem met haar spijsvertering denkt. 

Maar ik merk geen enkel ander symptoom wat hierop wijst. Haar eetlust is goed, ze braakt nooit, ontlasting is goed,... 

honden page profiel Moontje lizzyMoontje lizzy

Is ze gesteriliseerd? 

honden page profiel LauLau

honden foto van Lau

" Is ze gesteriliseerd?  "

Ja

honden page profiel ChantalChantal

honden foto van Chantal

Ik heb een orentrauma overgehouden nav de middenoorontsteking van mijn hond en een gehoorgang verwijdering. Zijn haar oren eens goed nagekeken? Maar ook haar gebit (geen rottende kies ergens, ivm koo laaghouden), nekhernia? Mijn hond smakt ook periodes meer dan andere. Maar mijn hond heeft een complex verleden met zijn maag (operatie/ zuur/ door gulzigheid te snel eten waardoor strot geïrriteerd raakt) en een verlamming aan zijn linkerkant gezicht, waardoor hij ook meer kwijlt (en smakt). Maar hij smakt ook meer als hij pijn heeft door toedoen van zijn spondylose. Zo krijgt hij gabapentine (tegen zenuwenpijn, heb je dat al geprobeerd?) En toen ik daar tijdelijk mee stopte (overgang librela) toen begon hij meer te smakken, vooral in de nacht. Soms zijn het meerdere zaken die meespelen, waarbij een brede anamnese aan te pas moet komen. Heb ik dat overigens zelf moeten uitzoeken, hoor. 

Zijn er wel foto's, scans van haar genomen? Vooral van haar maag/darmen etc? Maar ook van haar bewegingsgestel? Grote hond, beginnend senior, in gewicht toegenomen, spondylose. Artrose kan ook een rol spelen. 

honden page profiel LauLau

honden foto van Lau

" Ik heb een orentrauma overgehouden nav de middenoorontsteking van mijn hond en een gehoorgang verwijdering. Zijn haar oren eens goed nagekeken? Maar ook haar gebit (geen rottende kies ergens, ivm koo laaghouden), nekhernia? Mijn hond smakt ook periodes meer dan andere. Maar mijn hond heeft een complex verleden met zijn maag (operatie/ zuur/ door gulzigheid te snel eten waardoor strot geïrriteerd raakt) en een verlamming aan zijn linkerkant gezicht, waardoor hij ook meer kwijlt (en smakt). Maar hij smakt ook meer als hij pijn heeft door toedoen van zijn spondylose. Zo krijgt hij gabapentine (tegen zenuwenpijn, heb je dat al geprobeerd?) En toen ik daar tijdelijk mee stopte (overgang librela) toen begon hij meer te smakken, vooral in de nacht. Soms zijn het meerdere zaken die meespelen, waarbij een brede anamnese aan te pas moet komen. Heb ik dat overigens zelf moeten uitzoeken, hoor. 
Zijn er wel foto's, scans van haar genomen? Vooral van haar maag/darmen etc? Maar ook van haar bewegingsgestel? Grote hond, beginnend senior, in gewicht toegenomen, spondylose. Artrose kan ook een rol spelen.  "

Haar oren en gebit zijn wel nagekeken, maar niet echt grondig. Op het eerste zicht is daar niets mis mee.

Van pijnstillers hebben we alleen even Loxicom geprobeerd, maar dit gaf weinig tot geen verbetering.

Er zijn enkel foto's genomen van haar heupen en rug. Heupen waren goed, rug was spondylose... 

Ik zal het zeker allemaal onthouden in de verdere zoektocht naar wat er scheelt.

honden page profiel Hannah & JuneHannah & June

honden foto van Hannah & June

Ik neem trouwens aan dat er wel al een algeheel bloedonderzoek gedaan is en niet alleen naar de schildklier waardes is gekeken? Dus ook nieren, lever, suiker, ontstekingen en degelijke? 

 

 

Bij de meeste aandoeningen vallen honden juist af maar labradors hebben de neiging snel dik te worden dus het kan in dit geval ook een bijeffect zijn van het minder bewegen. Ik zou ook even met de dierenarts overleggen of die het een goed idee vindt om het voer wat te verminderen. Overgewicht heeft uiteindelijk ook een negatief effect op de gezondheid, al is hier zo te lezen zeker meer aan de hand... Ik hoop dat je er snel achterkomt wat er scheelt.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Spondylose is een pijnlijke aandoening heb ik begrepen. Je zou zwemmen in warm water kunnen proberen.

 

Zijn er ook foto's van de heupen en ellebogen gemaakt?

 

 

honden page profiel ChantalChantal

honden foto van Chantal

" Haar oren en gebit zijn wel nagekeken, maar niet echt grondig. Op het eerste zicht is daar niets mis mee.
Van pijnstillers hebben we alleen even Loxicom geprobeerd, maar dit gaf weinig tot geen verbetering.
Er zijn enkel foto's genomen van haar heupen en rug. Heupen waren goed, rug was spondylose... 
Ik zal het zeker allemaal onthouden in de verdere zoektocht naar wat er scheelt. "

Er zijn meerdere soorten pijnmedicatie. Dat Loxicom niks voor hem doet, wilt niet zeggen dat bv rimadyl of previcox icm gabapentine niks voor hem doet. Mijn hond heeft helemaal niks met metacam. Doet niks voor hem, maar hij zit nu op de previcox/gabapentine/librela. En ondersteunende supplementen en regelmatig fysio. 

honden page profiel LauLau

honden foto van Lau

Even een update.

Vandaag begon ze uit het niks te manken met haar linkervoorpoot. Er was niet echt een aanleiding voor... Ze stak zich weg in haar bench en weigerde nog op te staan. We zijn dan naar de dierenarts geweest en daar bleek dat de pijn vanuit haar elleboog kwam. Haar biceps spier/pees is opgezwollen en waarschijnlijk ontstoken. 

We hebben rimadyl meegekregen voor 3 weken en ze moet 6 weken rusten (enkel korte wandelingen). 

Volgens de dierenarts kan het zijn dat dit probleem al langer aansleept, dus ik hoop eigenlijk dat dit de oorzaak is van de problemen zodat we eindelijk gericht kunnen zoeken naar een oplossing. 

Nu is het afwachten hoe ze reageert op de rimadyl... 

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

" Inderdaad, klopt.
Het enige andere symptoom is dat ze opvallend veel smakgeluiden maakt op de momenten dat haar andere klachten ook erger zijn. Dit heeft er dus ook mee te maken, maar ik kan niet verklaren waar dit van komt...
Ik vind haar symptomen erg lijken op een trage schildklier, maar dit is dus getest en haar waarde was zelfs eerder hoog.  "

Is de T3 ook geprikt voor de schildklier, je schrijft de waarde is eerder hoog, dat is ook niet goed.

Verschijnselen van schildklier zijn moeheid, en sloomheid, maar ook gewricht pijnen en nog veel meer.

Ik zou toch nog een keer nuchter op de schildklier willen testen en dan ook de T3 mee testen, in Nederland doen ze dit vaak niet, in het buitenland wel.

 

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa

honden foto van Ina, Misty en Aysa

O wat erg, zo'n lange zoektocht ....zeker weten dat er 'iets' is, maar niet duidelijk krijgen wat het nu precies is.

 

Als ik het filmpje kijk wat je plaatste zag ik voor mijn leken-oog echt een rare stap met haar rechter achterpoot.

Nu begrijp ik dat ze sinds vandaag opeens problemen heeft met haar linker voorpoot .... mijn advies zou zijn om te kijken of je een goeie chiropractiepraktijk in de buurt hebt die eens het hele lichaam na kan lopen op euvels.

Voordeel is dat die niet kraken (wat mij niet raadzaam lijkt bij spondylose) maar manipuleren wat blokkades etc. kan verhelpen.

 

Ook zou ik zoals Yooop ook al aangaf zeker ook de schildklier opnieuw (en nu volledig) laten controleren....zowel te snel als te langzaam werkende schildklier geeft klachten die jij beschrijft.

 

Succes met de zoektocht, hopelijk reageert ze voor nu goed op de pijnstilling en gaan de wandelingen weer wat voorspoediger 

Volgende forumvraag: Bloed bij ontlasting
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^