Verwerking trauma door "inbrekende" pitbull

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel scampsdscampsd

Goeienavond,

Een paar maanden geleden was ik met mijn hond, een tatrahond, op een hondenweide. Hoewel hij normaal heel lief is met andere honden, reageerde hij ineens bijzonder agressief op een pitbull die buiten de weide liep. Eerst vermoedde ik dat het was omdat deze hond niet was aangelijnd (een niet-aangelijnde pitbull aan de buitenkant van een hondenweide!!! Maar da's een andere discussie).

Een paar weken later merkte ik een groot gat (doormeter ±50cm) in mijn draadafsluiting. De uiteinden van de staaldraad waren uitgerafeld en wezen naar buiten mijn tuin, dus het moet gaan over een hond die van buiten probeerde binnen te geraken.
Ik herinnerde me dat geregeld een man passeerde met een pitbull en dat mijn hond daar zowiezo al moeilijk mee om kon.

1+1=2 => voor mij was het duidelijk: overdag ben ik op het werk, en die man heeft zijn pitbull mijn draadafsluiting laten kapotbijten. Voor mijn hond, zoals vermeld een tatrahond met een heel sterk ontwikkeld beschermings- en territoriuminstinct, moet het ganse gebeuren zwaar traumatiserend geweest zijn.

Eergisteren was ik aan het wandelen en ik zag in de verte een koppel aanwandelen met twee honden: een keffertje en inderdaad ... een pitbull. Voor mijn hond zo ongeveer de gevaarlijkst mogelijke situatie: het keffertje lokt een gevecht uit, mijn hond laat zich niet onbetuigd maar is geen match voor de dodelijke kaken van de pitbull.
Om dit te vermijden ben ik even in een veld gaan staan, waar ik het behoorlijk moeilijk had om mijn hond mee te krijgen en in bedwang te houden.

Ik heb er ongeveer genoeg van: weet iemand hoe ik mijn hond kan leren om niet te willen aanvallen zodra een pitbull in de buurt komt?

Dank bij voorbaat.

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Wat een raar verhaal! Volgens mij is dus het probleem dat jouw hond agressief reageert op de pitbull. Dat de pitbull jouw hek kapot heeft gebeten, en dat jouw hond nu getraumatiseerd is, lijken me aannames die je beter overboord kan gooien. Aan aannames heb je niks en zeker niet als ze vergezocht zijn. Ook die toevoeging dat ‘de keffer’ misschien een gevecht zal uitlokken en dat jouw hond tussen de dodelijke kaken van de pitbull verdwijnt …!? Dat is dus ook niet gebeurd? Waarom zit je jezelf zo druk te maken over dingen die niet eens gebeurd zijn? 

Voor nu zou ik me richten op jouw hond, en dan met de mindset om met zijn reactiviteit om te gaan. Je kan hem een focus commando aanleren zodat hij naar jou blijft kijken als hij iets tegenkomt wat die moeilijk vind (zoals de pitbull). Verder gewoon afstand houden.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Ik zou beginnen met je tot de feiten te beperken. Jij hebt een hele film in je hoofd wat voor trauma je hond heeft opgelopen, terwijl je in feite daar 0 bewijs voor hebt.

Houd gewoon voldoende afstand als je hond uitvalt.

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Laatst liep ik met mijn hond langs de hondenweide. Binnen zag ik een grote hond die ontzettend agressief op mijn hond reageerde. (Zo’n hond meenemen naar de hondenweide!!! Maar da’s een andere discussie).

Een paar weken later liet ik mijn hond uit. We liepen langs een tuin en zagen dezelfde hond die voorheen zo agressief reageerde in de hondenweide. En tot mijn grote verbazing zat er een gapend gat in het hek! Het staaldraad wees naar buiten de tuin, dus het leek erop alsof de hond zo naar buiten kon komen. Hij had hem waarschijnlijk kapot gebeten.

Eergister was ik aan het wandelen en in de verte zag ik weer een tatrahond. Deze hebben een erg sterk ontwikkeld beschermings- en territorium instinct. Voor mijn hond zo’n beetje de gevaarlijkst mogelijke situatie. Hij zal een gevecht kunnen uitlokken, en dan verdwijnt mijn kleinere hond tussen zijn dodelijke kaken. De eigenaar ging toen in het veld staan, maar kon zijn hond bijna niet mee krijgen en in bedwang houden….

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Een trauma van iets dat nooit gebeurd is verwerken wordt wel een dingetje ja hp-sleephappy

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Zorg dat je hond bij jou veilig zit, je beschrijft het draad is kapot gebeten door.......je hebt daar gen bewijs van, hier woont ook een hond daar kan geen hond ..inbreken..eerst daar voor zorgen dan dat jouw hond veilig zit, dan gaan wandelen met je hond op andere tijden zodat je de ..andere hond kan ontwijken, en zorg voor een goed tuig dat je je hond kan houden.

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Als je denkt dat het draad staal doorgebeten is, dan steviger draad staal nemen of gewoon hout, dan heb je ook geen zorgen meer.

Verder werk aan het gedrag van je hond, leer andere honden negeren, loop om als je een andere hond ziet, steek over, sla een ander pad in.

honden page profiel BlondieBlondie

Kan ik concluderen, dat als jij aan het werk bent jouw hond los in de buitenomgeving is?

 

En verder kan ik beamen dat bepaald gedrag een trigger kan geven. Hier een buurhond die een aantal keren vlakbij heeft uitgehaald. Als ik nu onze eigen poort uitkom heb ik 2 honden die direct gericht die kant op kijken om te zien of de buurhond niet ook toevallig weer de poort uit komt.

Leuk vind ik het niet, want het is best gespannen gedrag. Maar ik spreek mijn eigen honden er in ieder geval wel op aan. Ging 1x bijna mis, omdat ik er totaal niet op was bedacht en die hond dus uitvloog. Waarop mijn duo direct reageerde. Met een brul en een brandwond op mijn hand vanwege het grijpen van de flex kon ik voorkomen dat het knokken werd, maar ook al worden ze uitgelokt, blijft mijn verantwoordelijkheid om mijn eigen honden onder controle te houden vind ik persoonlijk.

Dus bij het zien van die hond nu, ook al gaat die uit zijn plaat sis ik mijn honden toe dat ze het niet in hun hoofd moeten halen om terug te reageren, en dat werkt. Daarbij gebruik ik eigenlijk afleiding zoals leukere dingen vanuit mij. Die hond is niet belangrijk zolang die niet in hun persoonlijke cirkel kan komen, zo zie ik het.

honden foto van Mila en de hondjes Kaylo & Tika

Wat voor ras is jouw hond nu? Want in je openingspost begreep ik dat het een tatrahond was? En dat je ook moeite hebt met het uitvallen tegen pitbullachtige en hem slecht kan houden? Ten eerste zou ik al je aannames over bord gooien. Ik vind het wel erg ver gezocht. Overigens lijk jij getraumatiseerder dan je hond zelf, door je eigen gemaakte aannames en veroordelingen. Voor je eigen hond zou ik een gedragsdeskundige in arm gaan nemen. En misschien maar is al je aannames over stafford/pitbullachtige los te leren laten. Want het zijn ook schatjes hoor en zijn niet allemaal zogenaamde honden-killers. Dat ze hond intolerant kunnen zijn natuurlijk. Maar het zijn doorgaans niet allemaal kwispelende moordwapens. 

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

" Goeienavond,
Een paar maanden geleden was ik met mijn hond, een tatrahond, op een hondenweide. Hoewel hij normaal heel lief is met andere honden, reageerde hij ineens bijzonder agressief op een pitbull die buiten de weide liep. Eerst vermoedde ik dat het was omdat deze hond niet was aangelijnd (een niet-aangelijnde pitbull aan de buitenkant van een hondenweide!!! Maar da's een andere discussie).
Een paar weken later merkte ik een groot gat (doormeter ±50cm) in mijn draadafsluiting. De uiteinden van de staaldraad waren uitgerafeld en wezen naar buiten mijn tuin, dus het moet gaan over een hond die van buiten probeerde binnen te geraken.Ik herinnerde me dat geregeld een man passeerde met een pitbull en dat mijn hond daar zowiezo al moeilijk mee om kon.
1+1=2 => voor mij was het duidelijk: overdag ben ik op het werk, en die man heeft zijn pitbull mijn draadafsluiting laten kapotbijten. Voor mijn hond, zoals vermeld een tatrahond met een heel sterk ontwikkeld beschermings- en territoriuminstinct, moet het ganse gebeuren zwaar traumatiserend geweest zijn.
Eergisteren was ik aan het wandelen en ik zag in de verte een koppel aanwandelen met twee honden: een keffertje en inderdaad ... een pitbull. Voor mijn hond zo ongeveer de gevaarlijkst mogelijke situatie: het keffertje lokt een gevecht uit, mijn hond laat zich niet onbetuigd maar is geen match voor de dodelijke kaken van de pitbull.Om dit te vermijden ben ik even in een veld gaan staan, waar ik het behoorlijk moeilijk had om mijn hond mee te krijgen en in bedwang te houden.
Ik heb er ongeveer genoeg van: weet iemand hoe ik mijn hond kan leren om niet te willen aanvallen zodra een pitbull in de buurt komt?
Dank bij voorbaat. "

 

Als jij je hond aangelijnd houdt is er toch niks aan de hand? Zo te lezen is jouw hond slecht opgevoed en niet alleen pitbulls kunnen hard bijten.

Als een pitbull jouw staaldraad kapotgebeten heeft om binnen te komen dan was hij ook binnengekomen en was jouw agressieve hond zeker tussen die kaken belandt alhoewel een tatrahond heeft ook tanden.

Grote onzin wat je hier verteld.

 

 

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Misschien heeft iemand de hond geprobeerd te stelen, zal de eerste niet zijn.

honden page profiel DagmarDagmar

Zo ontwikkeld zal zijn waakinstinct dan toch niet zijn, als hij van een (poging) tot inbraak getraumatiseerd raakt.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Als je je nu even gewoon tot de echte feiten beperkt... waar heb je dan precies moeite mee? Dat je hond uitvalt naar andere honden?

Dat vind ik op zich niet zo verwonderlijk, gezien het ras. Niet alle honden zijn verdraagzame allemansvriendjes.

Dus anticipeer: vermijd losloopveldjes, hou afstand van vreemde honden, zoek wandelgebieden uit waar jullie meer ontspannen kunnen lopen. 

 

En als je merkt dat er iemand een gat gemaakt heeft in je omheining (en je bent zeker dat het niet je eigen hond was), meld dit dan aan de politie. 

 

honden page profiel  Dutch Auti Dutch Auti

honden foto van  Dutch Auti

Je kan denk ik op een gat in het hek van alles bedenken.

Als dat je eigen hek is zou ik het maken en een Camera plaatsen. Pas als je ziet hoe of wat kun je conclusies trekken.

 

Heeft je hond nu problemen met 1 pitbul of met alle?

 

Wat je zelf kan dozn is zorgen dat je je hond leert negeren. Wellicht kan BAT training daarbij helpen. 

 

En als de ander de hond los laat lopen bijvoorbeeld kun je daar melding van maken. 

 

Wat ik me echter wel afvraag kent u de eigenaar van die pitbull. Bent u wel eens zonder aanwezigheid van honden in gesprek gegaan. Wellicht kunt u uw zorg uitspreken zonder gelijk te verwijten. Maar de nadruk te leggen dat u heeft geconstateerd dat uw hond fel reageert op de pitbull. Blijf bij uzelf en uw hond. 

Word er op vaste tijden gelopen is er misschien zelfs af te stemmen dat jullie elkaar minder vaak tegen hoeven komen tijdens de uit laat ronde. 

 

Probeer in mogelijkheden te denken. En vooral in oplossingen. Wat kun je zelf doen. En wat zou je op een rustige manier aan de ander kunnen vragen. Na uitleg van je zorg. Zonder aan te vallen met verwijten. Want dan  komt er sowieso geen oplossing. Dat het baasje een pitbulll heeft houd niet in dat er niet te praten is. Maar het hangt er wel vanaf hoe je een gesprek aan gaat. 

 

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

1+1=2 => voor mij was het duidelijk: overdag ben ik op het werk, en die man heeft zijn pitbull mijn draadafsluiting laten kapotbijten. 

Het is een pitbull, geen rat. Er zijn weinig honden die de behoefte hebben om aan een ijzeren bedrading te kauwen, laat staan dat zo iets op commando uitgevoerd kan worden door zijn baas. 

honden page profiel lyannelyanne

honden foto van lyanne

Je weet dat je dit zelf bedenkt he?

feiten : er was een loslopende hond en JOUW hond viel uit.

er is een gat in je omheining

als ik dit zo lees ben je bang voor het stigma voor de pitbull maar is jouw hond degene die lelijk doet.

Ik zou er mee op cursus gaan. je hebt (althans in ons gebied) cursussen voor honden die niet met andere (type) honden komen. daar kun je leren ermee om te gaan en nemen ze ook sociale honden (misschien ook wel staffordshire terriers , want dat is het en geen pitbull...  ) om jou van je angst af te helpen. Ik vermoed dan ook dat je hond niet perse moeite heeft met een staffie maar jijzelf en dat de hond  hierop reageert.

honden page profiel LinaLina

honden foto van Lina

Om dit te vermijden ben ik even in een veld gaan staan, waar ik het behoorlijk moeilijk had om mijn hond mee te krijgen en in bedwang te houden.
Ik heb er ongeveer genoeg van: weet iemand hoe ik mijn hond kan leren om niet te willen aanvallen zodra een pitbull in de buurt komt?
Dank bij voorbaat. "

Het antwoord op jouw probleem is dat je jouw hond onder controle moet leren houden. Jij moet gaan trainen met hem, zodat hij onder alle omstandigheden naar jou luistert. 

 

Maar als ik jouw verhaal lees, dan ben je zonder directe aanleiding, behalve de ergste scenario gedachte met een bepaalde emotie gaan staan. Waarschijnlijk heeft jouw hond gereageerd op jouw angst. Dus een gedragstherapeute zou wellicht wat kunnen bieden, omdat je zelf niet in de gaten lijkt te hebben dat jouw hond op jouw emotie reageert. Een gt kan je hier wellicht wat tips and tricks leren.

Als je de hond ziet, kun je er voorlopig ook voor kiezen om een andere kant uit te lopen om te voorkomen dat hij zelf een connectie gaat leggen.

Mijn vorige hond reageerde ook heel heftig op 2 Turkse herders, waarvan het mannetje hem geprobeerd had te pakken. Dit waren de enige honden waarop hij reageerde. Hij was dan echt in alle staten. En geloof me, mijn hond was ontzettend sterk, maar wel opgevoed. Zodra ik zei dat het klaar was en we door gingen, was hij stil en liep hij met me mee. 

 

De meeste hondeneigenaars hebben echt niet de intentie om hun hond schade aan andermans eigendom te laten aanrichten, laat staan de tijd en het geduld om er naast te staan en te wachten.  Als baas zijnde ben je hier immers aansprakelijk voor.  Als je wilt weten wat er gebeurd, hang dan een camera weg voor eventuele toekomstige incidenten.

 

 

 

Volgende forumvraag: Alleen laten
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^