De loslopende 'hij doet niks'

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Nicole, Odin & TexNicole, Odin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Nicole, Odin & Tex

We kennen ze allemaal wel. De loslopende 'hij doet niks' in aanlijngebieden. 

 

Vanavond liep ik met mijn moeder. Mijn moeder had Tex, ik had Odin. Odin heeft een reactief verleden. Getraind met BAT. Kleine terugval. Stress-afhankelijk.

Er komt een loslopende Ridgeback op ons af. Heel eerlijk; ik bevries nog steeds op zo'n moment. Ik vraag de meneer zijn hond te roepen, hij roept, de hond reageert niet. De hond staat drie meter voor ons stil. Odin is alert, maar niet reactief. Tex blaft wel. Ik loop zo snel mogelijk door.

 

Dit soort dingen doen mij altijd denken. Wat kan ik doen om de 'schade' te beperken. Ik steek veel tijd en moeite in BAT training voor beide. Dit soort dingen frustreert het.

 

Wat nu als ik Odin los laat? Voor Odin gaan staan is geen optie. Hij is te groot en te sterk. Zou Odin dan beter lichaamstaal kunnen laten zien? Beter kunnen communiceren?

 

Ik ben heel benieuwd hoe jullie dit zouden aanpakken? Loslaten was een optie. We waren op een overzichtelijke stuk zonder auto's.  Ik deed het alleen niet, omdat ik een onzekere dodo ben die dat dan niet durft. Maar het geeft meer het gevoel van 'eerlijkheid'.

 

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Waar zit het hem in dat je het niet aandurft hem los te doen? 

Als ik in deze situatie kom laat ik mijn labrador wel snel los. Dat is in haar geval gewoon fijner, maar kan me voorstellen dat zoiets per hond kan verschillen. Aangelijnde ontmoetingen met honden vindt ze spannend, ze gaat dan wild doen en “spelen”. Terwijl als ik haar los laat ze één en al kalmte uitstraalt richting de hond (en met een dikke boog om de hond heenloopt en een sprint trekt naar de persoon erachter om wat aaitjes te  scoren). Bij haar werkt het dus wel erg deëscalerend om haar gewoon d’r gang te laten gaan. 

Wat ik misschien ook zou doen, als die vreemde hond strontvervelend is, is mijn hond los en die vreemde hond aanlijnen. Lekker de situatie omkeren haha.

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Heb je ervaring dat ze echt aan valt?

Zo nee, dan zou ik haar wel loslaten.

Sam was ook heel reactief, en nu gaat het heel goed, wij lopen door, maar als er een losse hond is, en Sam is aan de lijn, dan gaat het beter als Sam los is.

Sam valt niet zomaar aan, het is meer verdedigen en zeggen, nu ga je te ver, en soms is dat best snel bij Sam, de meeste honden snappen hem, gelukkig.

Sam heeft 1 vijand, die wil hij opeten, een Tervurense Herder, die bestijgt hem gewoon, maar toch , als hij los is, dan gaat het beter, ik neem Sam wel mee door kom, te zeggen en verder te lopen, ik blijf niet staan.

Zo werkt het bij mij, ik wil niet zeggen dat het bij jou ook zo werkt, maar ik dacht, ik deel het met je.

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

toevallig had ik eind van de middag zo’n situatie. Ik riep naar meneer, de hond stuiterde alsnog op ons af en meneer riep ‘ hij wil alleen maar spelen’ 

baalde wel een beetje van mijzelf want ik gaf het wel aan maar niet duidelijk (of boos hp-angel) genoeg.


Heb nu besloten dat ik Aila volgende keer losmaak, ze zal dan wel even flink snauwen als de hond op haar afstormt maar dan hoeft ze iig niet zo uit te vallen als ze aan de lijn doet. 

het was op een prima overzichtelijk stuk. 

Als je weet dat Odin niet zou bijten dan zou ik dat doen. zo ga ik het volgende keer wel weer doen in ieder geval. 

En al helemaal als mijn waarschuwing genegeerd wordt. 

 

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

Bij mij ligt mijn aanpak heel erg aan de andere hond.

 

Jongere honden die duidelijk alleen maar willen spelen pak ik, als ze iets om hebben, vast bij hun halsband of tuig en hou ik stevig vast. Penny reageert vaak pas als een hond echt direct contact maakt (snuffelen, aanraken) en niet als ik de hond net buiten bereik hou. Meestal laat ik de riem van Penny dan wat langer terwijl ik de andere hond vast hou. De meeste eigenaren reageren heel snel als ze zien dat ik hun hond vast heb, ze komen direct hun hond over nemen en zijn tot nu toe niet eens boos geworden.

 

Honden waarvan ik het niet helemaal zeker weet of die niets dragen blokkeer ik. Ik hou Penny achter mij (zonder commando) en steek mijn benen uit naar de hond of maak me groot en blijf duidelijk voor Penny staan. Voor veel honden is dat een duidelijk signaal dat ze door moeten lopen, anderen blijven wel contact proberen te zoeken en dan draai ik met ze mee om dat onmogelijk te maken. Dan is de interesse snel weg en lopen ze ook door.

 

In situaties waarbij de hond agressief is geef ik een hele harde brul in combinatie met op de grond stampen. Als de hond al te dichtbij is geef ik een trap, maar dat is meestal vanuit reflex en dus ook een laatste redmiddel.

 

Wat ik tegenwoordig ook meer ben gaan gebruiken (en wat voor jou misschien iets is als je er voor open staat) is de pet corrector. Het is een busje wat een heel hard sissend geluid maakt, totaal niet schadelijk.

Het kan heel effectief zijn, ik heb daarmee een Akita ooit zo laten schrikken dat hij de eend die hij vast hield los liet terwijl de eigenaar dat zelfs met geweld niet voor elkaar kreeg. Je moet je hond er alleen wel aan laten wennen. Penny vond het eerst spannend, maar reageert er nu niet meer op.

Recent heb ik het twee keer gebruikt naar een loslopende hond. De eerste kwam heel agressief op ons af stormen, maakte toen kort contact (wat opzich wel oke ging omdat Penny hem negeerde) maar wilde op haar duiken toen ik door liep. Ik heb toen dat gebeurde langs hem gesprayed en hij nam direct afstand en liep verder.

De tweede was een soort pitbull die voor de tweede keer op ons af stormde. Tijdens het op ons af stormen sprayde ik richting die hond, hij remde direct af en begon onzeker rondjes om ons heen lopen. Ik sprayde toen nog een keer en toen rende hij ook terug naar de eigenaar.

 

Los laten doe ik nooit. Penny richt 100% zeker geen schade aan, maar jaagt wel weg en gaat daar te ver mee. Als ze de kans krijgt jaagt ze een hond het liefst het hele recreatiegebied door en dat wil ik absoluut niet aanmoedigen.

 

Natuurlijk zijn er ook momenten waarin het niet lukt. Vanochtend stormde er een labrador op ons af die ik niet eens had kunnen blokkeren, die hond had gewoon door mij geen gerend. Gelukkig was het een reu en vond Penny hem uiteindelijk heel leuk.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

In aanlijngebied loop ik gewoon vlot door en negeer de losloper en zijn baas volledig. Meestal blijven mijn honden dan t rustigst. En als ik de afstand kan vergroten doe ik dat. Loslaten zou ik niet doen.

 

honden page profiel Greet Greet

honden foto van Greet

"die loslopers" kom ik hier overal in het dorp tegen.

Mijn Billie wordt helemaal gek als er een hond op haar af komt dus als blokkeren, roepen (houd je hond bij je) enz. niet werkt  til ik haar op.

Is natuurlijk helemaal fout volgens de andere baasjes maar volgens mij kan ik haar alleen op deze manier beschermen.

Breek mij de bek niet open wat ik allemaal naar mijn hoofd geslingerd krijg.

Billie is maar klein, nog geen 5 kilo, bij een grotere hond kan dit natuurlijk niet.

Ik vind het echt heel ergerlijk dat mensen hun honden overal maar los laten lopen.

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Ik denk dat het heel erg aan de hond en de situatie ligt. Hoe was de lichaamstaal van de ridgeback, hoe voelde Odin zich, hoe voelde jij je etc. 

 

In mijn geval: Kahlúa had ik nóóit losgelaten. Zij valt daarvoor te erg uit. Maakt niet uit hoe de lichaamstaal van de andere hond is. Kahlúa is een enorm lieve schat, maar weer van onzekerheid niet hoe ze zich moet gedragen. Als ik haar los zou maken, zou zij in volle snelheid op de andere hond afrennen, omheen staan blaffen en weer snel terug naar mij rennen. Maar dit gedrag kan bij de andere hond verkeerd overkomen en ik wil niet weten wat er dan gebeurd. 

 

Bij Willow zou het aan de andere hond en mijn gevoel liggen. De meeste ridgebacks die ik ken zijn redelijk vriendelijk en relaxed en dus zou ik Willow even los maken, omdat ik weet dat zij aan de riem feller zou reageren mocht hij dichterbij komen, dan wanneer ze los is. 

 

Maar, ik loop vaak in aanlijngebied en gelukkig heb ik nog nooit voor die keus gestaan. Ik vraag altijd of ze hun hond willen aanlijnen, en 9 vd 10 keer doet de andere persoon dit ook. De gemiddelde mens heeft toch wel wat schrik van 2 herders. 

 

Overigens ook belachelijk, want als ik met het hondje van mijn zusje loop, denken mensen er vaak nog niet eens aan om de hond bij zich te roepen. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

Wanneer het verplicht aanlijnen is ..sta je natuurlijk in je recht dat je netjes vraagt , wilt u uw hond aanlijnen, wanneer die baas dat niet doet, heel naar die situatie, ook in een losloop gebied kom je dat tegen maar zelf vind ik dat anders dan, Ik zelf kom niet vaak in een aanlijn gebied met Ogin, en als er in het losloop gebied een hond aangelijnd is en ik het te laat ziet, bossages of wat dan ook, vraag ik of het okee is als Ogin eventueel naar de hond toe zou gaan...laatst meegemaakt, de hond kwam aan een flexilijn achter een hoge bossage, gelijk gevraagd , en het was geen probleem, de hond kon niet los, jaagdrift...geen hond die niet met anderen honden kan...als ik merk dat de eigenaar het niet wil, ga ik direct een andere kant op, met Ogin, ieder in zijn vrijheid laten aangelijnd of niet.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

Ik loop ook wel eens aangelijnd in het losloop gebied, om teken te omzeilen en als ik een loslopende hond dan tegen kom en ik niet kan omdraaien dan laat ik Ogin direct los, nou is Ogin groot nog nimmer een aanvaring gehad en als een hond lelijk doet gaat ogin verder...en waar ik wandel zijn weinig honden hoewel sinds dat er gebouwd wordt en er de langste fietsbrug is neergezet komen er wel meerderen honden daar...wanneer ik een heel klein hondje tegen kom die aangelijnd is, vraag ik altijd of het okee is, wanneer het hondje bang is blok ik Ogin...in een losloopgebied, en als ik te laat ben met aanlijnen, meestal is het toch zo als ze ogin wat meer gezien hebben zijn ze totaal niet bang meer van dr..

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

541599.jpg   In het begin, de baas vroeg mag mijn hond bij ogin, tuurlijk, nu als die ogin ziet laat de baas de hond los...altijd even aftasten van beiden kanten en in gesprek gaan.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Tja ik heb het ooit zo opgelost.

Ik had een vastgotaspets die op reuen nog wel eens grommerig kon reageren, vechten heb ik hem 1x zien doen. Hij luisterde perfect. Maar ooit een andere stevige reu, Stafford tegen gekomen. Ik riep mijn reu en lij de hem aan, want grommen tegen een Stafford en fixeren is niet zo slim met twee volledige reuen, baas zegt hij doet niets. Waarop ik antwoordde nee maar mijn mijn hond  is niet lief naar reuen. En die ervaring wil je net niet hebben met jouw hond. 

De mijnheer bedankte mij heel hartelijk en zei, wilde dat iedereen dit soort dingen aangeeft, eerlijkheid boven alles. Vanaf die tijd  hadden we als we elkaar zagen de honden aan de riem , konden gezellig staan praten. Want beide honden waren perfect opgevoed. 

Nog komen we elkaar tegen, ieder met een andere hond en nog steeds is het dan even gezellig.

Ik heb het later vaker gebruikt, mijn hond aanlijnen en roepen, pak je hond anders ontstaan er problemen door mijn hond, en nee ik stond niet bekend in de buurt met die rot hond. Voor mij geldt voorkomen is fijner dan gaten

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

ik vraag me bij de hij doet niets honden altijd af of hij echt niets doet ook niet als hij te maken krijgt met een assertieve reactie van mijn honden zeker omdat ik er twee heb met roedel gedrag dus die hij doet niets hond komt brutaal en opdringerig kijken bij anna anna vindt dat op moet donderen en elsa gaat hem vertellen dat hij weg moet wezen bij die pup door voor zijn neus te gaan klappertanden

 

doet hij dan nog steeds niets en als hij net zon plaat voor de kop heeft als hij heeft bij het benaderen als op de overduidelijke signalen van mijn honden wat gaat elsa dan doen gaat ze dan sneppen en wat doet hij dan nog steeds niets ik durf daar niet op te vertrouwen

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

"    In het begin, de baas vroeg mag mijn hond bij ogin, tuurlijk, nu als die ogin ziet laat de baas de hond los...altijd even aftasten van beiden kanten en in gesprek gaan. "

je komt veel met dit plaatje zeker als het gaat over kleine hond versus grote hond

hoe lief jouw hond ook is ik zou hem niet meer bij mijn honden willen hebben 1 poot er op en mijn hond is geblesseerd waarna ze misschien nooit meer kan werken en ik dus een heel groot probleem heb

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Oef ik herken dat wel van het begin bij Botty, die twijfel. Opgegeven moment gaat alles goed maar blijf je zelf een stuk onzekerheid houden. Wat ik heb gedaan opgegeven moment, is de riem laten vallen, dat is hetzelfde als los maar kon ik toch nog ingrijpen als het mis zou gaan. Wel uiteraard met de andere eigenaar in de buurt, in je eentje twee honden uit mekaar halen is geen pretje. Ook eerst begonnen met honden van zijn eigen formaat en in grote open ruimtes. Tot mijn verbazing was het allemaal wel gespannen maar werd het echt binnen 20sec al relaxt. Botty liep door of de andere hond na de bekende snuffel, bij de honden waar hij geen interesse in had. Als je het doet? Doe het dan wel in gecontroleerde situatie waarbij je zeker weet dat jij en de andere eigenaar de boel kunt stoppen. Maar als je het niet probeert? Zul je ook nooit weten of Odin eindelijk door heeft dat niet alles hoeft en dat hij prima zelf kan aangeven wanneer niet.

 

Je zou ook een ontmoeting met muilkorf op kunnen regelen met een betrouwbare hond(uiteraard eerst muilkorf aanleren voor de meelezers) Dan weet je zeker dat Odin geen schade kan maken maar kun wel zijn reactie zien. Dat was trouwens plan B voor mij als ik het echt niet aandurfde, moest toch opgegeven moment weten wat de reactie zou zijn. Anders blijf je maar lopen met die vraag in je hoofd.

 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

" "die loslopers" kom ik hier overal in het dorp tegen.
Mijn Billie wordt helemaal gek als er een hond op haar af komt dus als blokkeren, roepen (houd je hond bij je) enz. niet werkt  til ik haar op.
Is natuurlijk helemaal fout volgens de andere baasjes maar volgens mij kan ik haar alleen op deze manier beschermen.
Breek mij de bek niet open wat ik allemaal naar mijn hoofd geslingerd krijg.
Billie is maar klein, nog geen 5 kilo, bij een grotere hond kan dit natuurlijk niet.
Ik vind het echt heel ergerlijk dat mensen hun honden overal maar los laten lopen. "

Greet ik snap dit zo.

Gisteren was ik met Diki, 7 kg is ze, op het veld aan het spelen, beetje oefenen. Geen probleem, heerlijk rustig. Komen er twee mensen aan met elk een kuvasz.  Krijg te horen. Wij willen nu op dit veld , afgesproken, samen even de honden laten spelen. Oké zeg ik, verbaasd, maar goed, ik ga weg, maar mag ik even mijn hondje aan de lijn doen. Tuurlijk. Ik heb amper het slotje dicht of de grootste kuvasz wordt op nog geen meter afstand van mij losgelaten en rent zo op Diki af. ..... 

Mensen realiseren zich niet dat dit grootte verschil gewoon niet kan. Mijn hond doet toch niet lelijk? Nee, maar ondersteboven lopen geeft al zoveel schade aan een kleine hond.

Ik was best boos en zei, dit vind ik heel flauw, had je nu geen halve  minuut kunnen wachten dat ik weg was gelopen.,,,,,

Jaja rustig maar hoor krijg je dan. En dit ging dan nog in redelijke harmonie.

 

Vorig jaar is Diki ondersteboven gelopen door een labrador, ze gilde zo, kwam op de zijkant van haar kop terecht. geen lelijkheid, geen opzet. Maar Diki,s oog was beschadigd, bloedvaatjes van binnen geknapt,  weekend consult, medicatie, want anders kon het slecht aflopen met dat oogje., daar was ze vol op terecht gekomen, ook een tand door haar lip, ging ontsteken en de tand moest twee maanden later verwijderd worden evenals een zwerende plek in haar lip,, veel pijn voor diki. Toen ik later de baas wilde vragen of we volgende keer elkaar uit de weg konden gaan, die lab loopt altijd en overal los, kreeg ik te horen dat ze niet aanspreekbaar was. Nu loop ik weg als ik hen tegen kom.  Totale kosten voor mij 800euro. Ik ben verzekerd, maar een groot gedeelte was toch eigen rekening. Oke, dat weet je een hond kost geld, maar de pijn voor diki, zo in triest,

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

" je komt veel met dit plaatje zeker als het gaat over kleine hond versus grote hond
hoe lief jouw hond ook is ik zou hem niet meer bij mijn honden willen hebben 1 poot er op en mijn hond is geblesseerd waarna ze misschien nooit meer kan werken en ik dus een heel groot probleem heb "

Daar let ik op hoor...mijn honden zijn voorzichtig en daar ben ik altijd bij.  Hier lopen ook borders rond, waar ze mee loopt, gebeurd niets.   En dat je jouw hond niet bij mijn hond laat, respecteer ik....zeker als je het van verre laat weten...ik ben  niet moeilijk, ik ga de andere kant op.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Het vervelende aan 'hij doet niks'-mensen is dat ze geen aandacht hebben voor de situatie en de tegenpartij. Ze spreken enkel vanuit hun eigen hond, en dus trekken ze automatisch het 'hij doet niks' door naar 'er gebeurt niks'.

Het is logisch dat dit je onzeker maakt, omdat de hele situatie onzeker is. Je kent die andere hond niet. Jouw hond kent die andere hond niet. Dus je kan wel gaan inschatten wat er zou kunnen gebeuren (vanuit je eigen point of view), maar zeker ben je nooit.

 

 

 

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

Als ik een loslopende hond zie neem ik mijn ukken onder de arm en loop een andere richting uit. De meeste hondeneigenaren lijnen netjes hun hond aan als ze mij met mijn honden zien. Ik vermijd liever de confrontatie ook al heeft de andere hond duidelijk geen kwaads in zin. Balou doet vervelend naar alles en iedereen en je weet nooit hoe de andere hond hier op reageert en Lotus is gewoon klein en kwetsbaar. 

Met Mowgli ontweek ik ook loslopende honden terwijl mijn dochter haar meestal los meenam als we gingen wandelen. Er is bij ontmoetingen met andere loslopende honden nooit iets gebeurt, lag een hond Mowgli niet dan pakte mijn dochter haar even aan haar halsband vast. Ze heeft in haar leven één keer lelijk gedaan naar een andere hond, dit was een wat oudere pup waar ze eerst mee aan het spelen was en ineens greep ze de pup in zijn nekvel. Gelukkig waren er geen wondjes maar de eigenaar van de hond was niet blij. Dus van mij hoeven mijn honden niet zo nodig contact met vreemde honden te hebben.

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Ja dat Marga, ik keer ook meteen om, maar soms ben je gewoon te laat.

Een klein hondje zou ik nooit loslaten trouwens, die zou ik optillen voor de zekerheid, later kan je altijd nog kijken of het goed gaat. Dat kan je dan ook zo uitleggen, scheelt weer kwaaie koppen.

honden page profiel Nicole, Odin & TexNicole, Odin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Nicole, Odin & Tex

Bedankt voor jullie reacties!

 

Wat dus mij zo onzeker maakt, is het feit dat het al meerdere keren is gebeurd dat er andere intacte reuen bovenop Odin klapte en ik dus andere grote honden van Odin af kon trekken. Odin verdedigt zichzelf alleen, maar kan dus ook wel flink schade aanrichten met zijn kracht. Dit gebeurde in zijn puberteit en kwam mogelijk door zijn puber-testosteron geurtje, maar in hoeverre is er dus iets wat andere reuen triggert? En dat vind ik spannend. Maar dat is ook meteen weer een reden om Odin juist wel los te laten. Aan de riem is hij kwetsbaar.

 

Odin heeft zelf nog nooit een andere hond gebeten. Reactief is hij ook alleen aan de lijn.

 

Misschien maar toch eens proberen om hem een keer los te laten. Garanties heb ik toch niet wat betreft de andere hond.

 

Even terug over kleine hondjes; Tex til ik ook op. Maar alleen als het echt spannend wordt. Tex los laten is niet verstandig, die is veel te fel. In combinatie met zijn grootte zou een andere hond corgi-gehakt van hem maken. Maar die kan ik ook met mijn lichaam beschermen, Odin met zijn grootte gewoon niet. 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Daar let ik op hoor...mijn honden zijn voorzichtig en daar ben ik altijd bij.  Hier lopen ook borders rond, waar ze mee loopt, gebeurd niets.   En dat je jouw hond niet bij mijn hond laat, respecteer ik....zeker als je het van verre laat weten...ik ben  niet moeilijk, ik ga de andere kant op. "

niet iedere border collie werkt de meesten zijn helaas gewoon huishonden

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

" niet iedere border collie werkt de meesten zijn helaas gewoon huishonden "

Dat klopt, maar hier zijn border collies die de schapen bij elkaar halen en als dat gebeurd is praten we met de eigenaars altijd even na...en mijn hond belaagd ze in het geheel niet....een volwassen border en een jonge ..en geen van beiden belaagde ogin...wanneer de schapen weg zijn worden de afzettingen weggehaald, en daar zijn de honden dan ook bij..Ogin is een hele rustige hond.  Hier waar ik woon zijn weinig honden en gaat het wat gemoedelijke dan in de drukke gebieden .

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Ik denk dat het wel het beste is om het testen. Zodra ik zie dat er rij gedrag is met Botty, roep ik hem mee en gaan we weg. Of hij begint zich veelvuldig te verschuilen achter mij dan leid ik de andere hond af en lopen we ook door. Dat gezegd mijn vorige? Kon alles hebben maar dat rijden was echt een no go bij hem, behalve van de teefjes. Dan lijnde ik hem gewoon aan en onder het doorlopen zei ik tegen de andere eigenaar "Hij kan alles hebben behalve dat"

 

Ik denk wel dat het met geur te maken heeft. Meer omdat de ontmoetingen met teefjes altijd anders is. Reutjes tasten elkaar meer af en gaan sneller in defensief gedrag, tenminste in mijn ervaring ermee en mijn ogen te gebruiken. Aan de andere kant ken ik ook weer iemand met Jack R die vanwege dat gedrag juist gecastreerd werd. Na die castratie werd hij bereden door andere honden en koos hij sneller het hazenpad. Dat maakt weer de twijfel bij mij of het wel of niet met geur te maken maar neig meer naar de geur dan iets anders.

 

Maar denk toch echt dat het proberen het waard is. Pas dan weet je waar je aan toe bent. En nogmaals? Heb je helemaal het vertrouwen niet? Of kun je het niet onderbreken als het uit de hand loopt? Dan moet dat in een gecontroleerde omgeving en is muilkorf training een must, voordat je het gaat proberen.

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

Ik heb zelf altijd de "regelmatige"loslopers...die niks doen

Niks mis mee..Ten minste...

-als je een hond hebt die andere honden negeert min of meer negeert en zeker als die al signalen geven.

-je hond naar commando's luistert..en dan bedoel ik ook direct

 

Ik lijn mijn hond niet zomaar aan op losloop momenten.. ik verwacht wel dat ze luisteren wanneer ik iets vraag

Mijn honden in algemeen negeerden honden op evt met een rustig boogje snuffel momentje na(2 van de vier..andere 2 deden /doen dat ook niet aan honden snuffelen)

Maar als ik zeg nee..doen ze dat niet...als ik wijs of gebaar..hou stil of hou afstand..doen ze dat(als ze dat uit zichzelf al niet deden/doen)

Na jaren lang zelf met een angstige hond hebben gelopen ken je de truuk wel.

Ik ben dus ook zo'n mens die zegt mijn hond doet niks..lijn zelden aan dan maar zorg wel  dat er afstand is en zeker geen turbulentie voor de andere partij.

of het nu een hond is die geen anderen verdraagt of angstig is of baasj schouder potentieel ontwricht in enthousiasme..

we hebben geen zin in turbulentie op dat vlak(ik niet en hun ook niet)..en ik vertrouw en weet dat mijn honden dat begrijpen.

Ik lijn ze dus op zo'n moment niet persee aan.. en dat maakt mij zo een mens...ze doen echt niks hoor...

Maar ik hou ze we wel uit jou buurt.

want ik heb ook ervaren wat al die honden die niks doen aanrichten...

Veel mensen roepen hij wil alleen spelen ect..nou mijn hond wil helemaal niet spelen..en al zeker niet met jou jonge projectiel dat 4 keer jonger is en zwaarder weegt.

en dat zoeken ze zelf wel uit kan ik ook niet meer horen...

Wanneer je hond niet onder commando staat en in principe honden negeert hoort je hond niet los.

 

 

 

 

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Ik lijn ze dus op zo'n moment niet persee aa.. en dat maakt mij zo een mens...

Nee hoor, want dit is een hele andere context. Ik denk niet dat iemand problemen heeft met een loslopende hond dat netjes bij de baas blijft. In dit geval was het een hond dat op Odin en Tex af komt lopen, en de baas negeert terwijl hij geroepen wordt. Totaal niet te vergelijken dus met jouw oude hondjes die uit zichzelf al netjes uit de buurt blijven en luisteren als je iets vraagt. 

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

" Ja dat Marga, ik keer ook meteen om, maar soms ben je gewoon te laat.
Een klein hondje zou ik nooit loslaten trouwens, die zou ik optillen voor de zekerheid, later kan je altijd nog kijken of het goed gaat. Dat kan je dan ook zo uitleggen, scheelt weer kwaaie koppen. "

Hier heb je gelijk in, dit overkwam mij laatst s,morgens vroeg ook op een hoek in het bos met Balou, ineens stonden we oog in oog met twee loslopende ridgebacks. Buiten een op hol geslagen hart bij mij is er niets gebeurd.

Ik laat mijn honden nooit kennis maken met andere honden wat een ander hier van vind maakt mij niet uit, de meesten begrijpen dit eigenlijk ook wel zonder uitleg. Ik zie er bij mijn ukken het nut ook niet van in, ze hebben elkaar en als ze willen spelen zijn aan elkaar gewaagd. 

 

honden foto van Maylo, Edje en Ziko † en baasje Laura

Dat ligt heel erg aan de situatie. Maylo is een stuk relaxer als hij los is, omdat hij los is en zelf keuzes kan maken. 

 

Laatst liep ik met een vriendin naar de beek bij ons. Een pup kwam ons begroeten en daar achter stond een bouvier. Had ik Maylo aan de lijn gehad dan had hij echt veel heftiger gereageerd, nu was het even een brommetje en liep hij snel door, richting de bouvier.

 

Bij de bouvier ging het ook goed, maar dat wist ik wel. Want die was ik een tijd terug al tegen gekomen, toen die met een andere hond aan het spelen was. Ook Maylo besloten los te laten, hij blijft dan staan en ik loop door. Dat doe ik bewust want hij valt juist uit als ik bij hem blijf staan, als de andere komen kijken. Doe ik dat niet dan begroet hij ze gewoon en loopt snel door achter mij aan.

 

Maar nogmaals ligt aan de situatie en hoe de hond er aan komt. Bij bepaalde honden laat ik het niet zover komen, omdat ik ze gewoon niet vertrouw of Maylo niet vertrouw...die kan nogal heftig in zijn correcties zijn. 

 

Maar merk wel dat Maylo veeeeel relaxer is als hij los is en een andere loslopende hond tegen komt, dan als hij vast zit. 

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

Als alle honden een duidelijk bord droegen met hun geslacht en leeftijd zou ik mijn reu wel losgooien. Nu houd ik hem vast omdat hij  reuen die jonger zijn dan 2 super stom vindt. Aan de lijn heeft hij een duidelijke zone en de meeste honden kunnen dat trouwens prima lezen en remmen op tijd. En meestal sla ik zelf af of loop ik om als ik een loslopende hond zie. Mij valt altijd wel op dat mensen met loslopende honden vooral zelf denken dat hun hond supersociaal is. Ik zie vaak helemaal niet zo'n fijne lichaamstaal, ook niet in spel onderling. En meestal als ze los blijven lopen als ik er aankom met mijn aangelijnde hond is dat omdat ze voor geen meter luisteren. Mensen die hun hond gewoon netjes kunnen laten volgen vinden het vaak ook geen enkel probleem om er even een lijntje rond te gooien. 

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

" Mij valt altijd wel op dat mensen met loslopende honden vooral zelf denken dat hun hond supersociaal is. Ik zie vaak helemaal niet zo'n fijne lichaamstaal, ook niet in spel onderling. En meestal als ze los blijven lopen als ik er aankom met mijn aangelijnde hond is dat omdat ze voor geen meter luisteren.  "

Dit is ook exact mijn ervaring hp-smile

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Tips gevraagd
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^