De loslopende 'hij doet niks'

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Nicole, Odin & TexNicole, Odin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Nicole, Odin & Tex

" Nee hoor, want dit is een hele andere context. Ik denk niet dat iemand problemen heeft met een loslopende hond dat netjes bij de baas blijft. In dit geval was het een hond dat op Odin en Tex af komt lopen, en de baas negeert terwijl hij geroepen wordt. Totaal niet te vergelijken dus met jouw oude hondjes die uit zichzelf al netjes uit de buurt blijven en luisteren als je iets vraagt.  "

Inderdaad. Ik heb helemaal 0,0 problemen met een loslopende hond. Als deze maar naar zijn baasje luistert, of op zijn minst mijn honden negeert. 

 

Als jouw honden los lopen, luisteren en geen andere honden of mensen lastig vallen dan is dat super fijn voor jouw honden, want dan hebben ze flinke vrijheid.

 

Alleen de meeste honden kunnen dat gewoon niet. En dat is geen probleem opzich, maar dan moet je als baas wel je verantwoordelijkheid nemen. 

 

Overigens ook eens met Klara. Heel veel mensen zien de stress-signalen van hun eigen honden nog niet eens. Laat staan dat ze een situatie goed kunnen inschatten. 

honden page profiel SusanSusan

honden foto van Susan

Ik heb het 1 keer gedaan, Boi loslaten in zo'n geval. Dat liep niet erg goed af want Boi zat zo hoog in zijn energie door die ene loslopende reu die hem aan de lijn belaagde, dat de andere passerende reu (Keurig aan de lijn) het mikpunt van zijn frustratie werd. Gelukkig geen schade maar ik ben goed geschrokken. 

Sindsdien NOOIT meer los in aanlijngebieden. Helaas laatst wel weer een enorme jonge herder op ons af gehad. Hij wilde inderdaad alleen maar spelen maar liep los en Boi niet. Boi vond het vreselijk en die herder was zo groot en had geen halsband om dus ik kreeg hem maar niet van ons weg. De eigenaar stond meters verderop te roepen en schreeuwen naar zijn hond. Hond luisterde niet.

Uiteindelijk ben ik met Boi naast me en een koekje in mijn andere hand met herder erachteraan naar de eigenaar toegelopen.

De dagen daarna was ik met Boi weer terug bij af. Uitvallen tegen alles en iedereen op straat. Zo jammer....daar train je dan zo hard voor...

honden page profiel BlondieBlondie

" We kennen ze allemaal wel. De loslopende 'hij doet niks' in aanlijngebieden. 
 
Vanavond liep ik met mijn moeder. Mijn moeder had Tex, ik had Odin. Odin heeft een reactief verleden. Getraind met BAT. Kleine terugval. Stress-afhankelijk.
Er komt een loslopende Ridgeback op ons af. Heel eerlijk; ik bevries nog steeds op zo'n moment. Ik vraag de meneer zijn hond te roepen, hij roept, de hond reageert niet. De hond staat drie meter voor ons stil. Odin is alert, maar niet reactief. Tex blaft wel. Ik loop zo snel mogelijk door.
 
Dit soort dingen doen mij altijd denken. Wat kan ik doen om de 'schade' te beperken. Ik steek veel tijd en moeite in BAT training voor beide. Dit soort dingen frustreert het.
 
Wat nu als ik Odin los laat? Voor Odin gaan staan is geen optie. Hij is te groot en te sterk. Zou Odin dan beter lichaamstaal kunnen laten zien? Beter kunnen communiceren?
 
Ik ben heel benieuwd hoe jullie dit zouden aanpakken? Loslaten was een optie. We waren op een overzichtelijke stuk zonder auto's.  Ik deed het alleen niet, omdat ik een onzekere dodo ben die dat dan niet durft. Maar het geeft meer het gevoel van 'eerlijkheid'.
  "

Ik kon vroeger ook bevriezen na wat rottige ervaringen met loslopende patsers of drukke projectielen op plekken waar honden feitelijk niet eens los hoorden te lopen.

1x mijn gevoel niet gevolgd en omdat een andere eigenaresse erop aandrong mijn hond ook los te laten dat gedaan. Ik was nog geen "ervaren" hondenbezitter. Na 10 minuten ontstond er conflict over een luchtje bij een plant. Mijn hond was in haar ogen aanstichter en a-sociaal en ik dacht alleen maar.. "jij stond er op de honden los en bij elkaar te laten, jij hield jouw hond in eerste instantie niet bij mijn aangelijnde hond weg en vond dat ik moeilijk deed". En toen ontstond er een conflict en had ik het gedaan. 

Daarom heb ik in het vervolg domweg altijd bij twijfel niets toegestaan, focus op mijn hond(en) en wat de rest deed kon me verder aan mijn kont roesten. Frustrerend was en is het nog wel, maar de wetenschap dat ik ook bij de huidige honden dusdanig controle heb dat een losloper geen issue is, maakt dat ik me er minder druk om maak. Mijn hond, mijn verantwoording en als ik geen trek heb of er geen heil in zie om af te wachten hoe de honden op elkaar reageren zorg ik dat ik in ieder geval de controle houd.

 

En daar smokkel ik soms mee, want de huidige teef en de vorige waren geen amok makers of snel geprikkeld. Dus geef ik soms wat lijn om dan in ieder geval de losloper die  echt doorkomt omdat baasje geen controle heeft dat bij 1 van de honden kan doen. Ik blijf met de andere hond (reu) dan wel doorlopen moet ik zeggen en die prijs ik voor het feit dat hij negeert of ik speel wat met een speeltje aan een touwtje in mijn hand met de hond voor de afleiding.

honden page profiel BlondieBlondie

En soms moet je dingen inschatten omdat iets niet te ontwijken is of omdat er toch iets onverwachts gebeurd.

Wij deden laatst mee aan een workshop. Honden deden oefening los.

Chara de teef, ging toen buurten bij een andere hond die met baas aangelijnd stond te wachten. Dat vind ik zelf nooit van die prettige situaties. Maar die eigenaresse kende haar hond, wachtte af en ik wist ook min of meer dat onze dame niet zomaar op een andere hond zou klappen.

Dus op afstand riep ik haar, en mijn vriend die de oefening met haar deed en instructrice probeerden ook zo rustig mogelijk de aandacht weer te krijgen zonder dat er spanning zou ontstaan. Het is soms echt even aftasten wat je in bepaalde situaties het best kan doen.

honden page profiel DanielleDanielle

honden foto van Danielle

Eerlijk gezegd vindt ik dat je een hond alleen los moet laten lopen als je er 100% van op aan kan dat je hond ten alle tijden luistert, wanneer je hem terug roept. 

Helaas zijn er veel hondeneigenaren die het daar niet zo nauw mee nemen. Mijn Gucci is een kruising Rottweiler X Amerikaanse Stafford. Een heel lieve hond die  heel goed luistert, maar niet goed genoeg om overal los te kunnen. Met bepaalde honden gaat het goed. Dominante honden totaal niet. 

Het is dat hij goed luistert en keurig tussen mijn benen gaat zitten, wanneer een losloper hem dominant benaderd, zodat ik hem kan afschermen. Ik zeg je ook eerlijk dat ik geen moer geef om de 'Niet luisterende losloper'. Ik bescherm mijn eigen hond en als het moet trap ik de hond van een ander weg! Niet omdat ik ervan geniet, maar puur omdat ik mijn hond niet  in de problemen wil zien komen door de zogenaamde 'hij doet niets hoor' hond. 

Mijn opa zei vroeger altijd je hebt dierenmensen en je hebt mensen met dieren, en van die laatste zie je er teveel de laatste tijd helaas. Een hond die in volle vaart op een andere hond komt afgestormd is niet beleefd, ook niet in hondenland, wat door een andere hond verkeerd wordt opgepikt en hier kan veel ellende uit voortkomen. Jammer genoeg begrijpen de meeste mensen dit niet! 

honden page profiel DanielleDanielle

honden foto van Danielle

Had trouwens laatst ook iets leuks. Ik was Gucci aan het uitlaten, liep een vrouw voor ons met een dwergpoedel die een weggegooid bakje filet American had gevonden. 

Ze wilde hem afpakken, maar dat lukte niet. De hond viel gewoon naar haar uit. En omdat mijn hond er nogal van houd om te corrigeren, besloot ik maar even te wachten aangezien het pad vrij smal was. Gucci zat keurig naast mij, en volgens mij vond hij het hele vooral net zo belachelijk als ik, want een paar keer keek hij me aan om vervolgens weer vol verbazing naar het schouwspel te kijken. 

De vrouw kreeg door dat ik te wachten stond, en ik kreeg de opmerking 'ooow jij hebt zo'n gevaarlijke vechthond' naar mijn hoofd. Ik lachte even en antwoordde, maar ik kan dingen van mijn hond afpakken zonder bang te hoeven zijn dat hij in mijn arm hangt... 

Dit zijn het soort mensen waar ik dus een hekel aan heb. Het problematische gedrag van hun eigen hond wordt nooit gecorrigeerd en altijd geschoven op een andere hond als er wat gebeurd. Dit zijn de hondeneigenaars waar ik met een grote boog omheen loop???????

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Danielle, ik heb een newfoundlander en nee ik heb geen 100% perfecte hond....en toch loopt ze los, ze is rustig en geen onruststoker of een aanvallende hond...niet alle honden luisteren in alle omstandigheden voor 100%.  Wanneer ik in een losloop gebied loop en een aangelijnde hond zie, draai ik om of vraag of het mag en kan....en zo niet, dan lijn ik mijn hond aan en ga weg...maar gebeurd wel eens dat er na een bossage en baasje met hond loopt, en dat het dan even te laat is...terug roepen doe ik, maar ze is ook nieuwsgierig en zal niet voor 100% luisteren....als een hond niet op een andere hond klapt, is een rottrap geven niet nodig toch, vaak zijn het jonge honden nog die nieuwsgierig zijn...wanneer mijn hond loops was altijd aangelijnd en dat zei ik dan ook, wanneer de hond van de ander niet luisterde werd ik daar niet boos op, als er maar een rustige benadering is.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Blijf erbij dat je meer naar het karakter van je hond moet kijken. Uitvallen of terugdeinzen? Kun je alleen weten als je het ook kunt testen. Echte uitvallende honden? Das echt 2 op de 10 in een hondenleven en meestal is het baasje dan ook heel erg ver te zoeken. Die honden moeten dus alles zelf oplossen, ervan uitgaande "het natuurlijke beest..." Recall is idd een must maar ook de vrijheid geven. Soms gaat het een beetje ver in bescherming en die honden? Leren van huis uit dat alles een bedreiging is. Is ook niet goei tongue-out

honden page profiel DanielleDanielle

honden foto van Danielle

" Danielle, ik heb een newfoundlander en nee ik heb geen 100% perfecte hond....en toch loopt ze los, ze is rustig en geen onruststoker of een aanvallende hond...niet alle honden luisteren in alle omstandigheden voor 100%.  Wanneer ik in een losloop gebied loop en een aangelijnde hond zie, draai ik om of vraag of het mag en kan....en zo niet, dan lijn ik mijn hond aan en ga weg...maar gebeurd wel eens dat er na een bossage en baasje met hond loopt, en dat het dan even te laat is...terug roepen doe ik, maar ze is ook nieuwsgierig en zal niet voor 100% luisteren....als een hond niet op een andere hond klapt, is een rottrap geven niet nodig toch, vaak zijn het jonge honden nog die nieuwsgierig zijn...wanneer mijn hond loops was altijd aangelijnd en dat zei ik dan ook, wanneer de hond van de ander niet luisterde werd ik daar niet boos op, als er maar een rustige benadering is. "

Maar dat is een heel andere situatie, als een hond mijn hond beleefd benaderd is er ook niets aan de hand. Ik heb het over de loslopende honden die grommend op de mijne afgerend komen. 

Dat is een groot verschil. Ik kan aan de mijne wel merken wanneer die een hond prettig vindt of wanneer niet. Verschil in houding. Als hij strak gaat staan en te gefocust wordt laat ik hem tussen mijn benen in gaan zitten omdat ik weet dat het ellende gaat worden. Jonge speelse honden corrigeert die ook wel eens, maar dan is het meer een snauw en daarna is het goed. Maar hier hebben we bijv een man met twee herders die grommend en bedreigend op iedere hond afrennen... Ja sorry maar zulke honden horen niet los. 

honden page profiel DanielleDanielle

honden foto van Danielle

" Blijf erbij dat je meer naar het karakter van je hond moet kijken. Uitvallen of terugdeinzen? Kun je alleen weten als je het ook kunt testen. Echte uitvallende honden? Das echt 2 op de 10 in een hondenleven en meestal is het baasje dan ook heel erg ver te zoeken. Die honden moeten dus alles zelf oplossen, ervan uitgaande "het natuurlijke beest..." Recall is idd een must maar ook de vrijheid geven. Soms gaat het een beetje ver in bescherming en die honden? Leren van huis uit dat alles een bedreiging is. Is ook niet goei "

O nee, maar dat doe ik ook niet. Gucci is een dominant mannetje en meestal weet hij zelf wel zijn grenzen aan te geven waardoor andere honden dan zoiets hebben van okay tot zover en niet verder, maar ken hier wel een aantal honden die bovenop andere honden klappen zonder waarschuwing, en ik bescherm de mijne daar wel tegen, want eerlijk is eerlijk, bepaalde honden zijn wel in het nadeel door vooroordelen over rassen... 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Danielle, ik zou ook mijn hond beschermen hoor, ik ben wel altijd in het voordeel, giga hond, en ze gaat niet zomaar naar een onbekende hond ze is wat afwachtend dan....doet een hond lelijk gaat ze verder....ik heb ook een hekel aan aanstormende honden en die blok ik ook zover dat mogelijk is...niet voor mijn hond maar meer voor mij ze lopen je zo onderste boven, gelukkig weinig meegemaakt van aanvallende honden.....en dat er een vooroordeel is dat klopt, maar als ze loslopen, waar het mag natuurlijk ga ik er toch van uit dat het vriendelijke honden zijn..degene die niet vriendelijk zijn lopen aan de lijn en gemuilkorfd...waar ik wandel is er ruimte voor iedereen dat scheelt natuurlijk ook.

honden page profiel DanielleDanielle

honden foto van Danielle

" Danielle, ik zou ook mijn hond beschermen hoor, ik ben wel altijd in het voordeel, giga hond, en ze gaat niet zomaar naar een onbekende hond ze is wat afwachtend dan....doet een hond lelijk gaat ze verder....ik heb ook een hekel aan aanstormende honden en die blok ik ook zover dat mogelijk is...niet voor mijn hond maar meer voor mij ze lopen je zo onderste boven, gelukkig weinig meegemaakt van aanvallende honden.....en dat er een vooroordeel is dat klopt, maar als ze loslopen, waar het mag natuurlijk ga ik er toch van uit dat het vriendelijke honden zijn..degene die niet vriendelijk zijn lopen aan de lijn en gemuilkorfd...waar ik wandel is er ruimte voor iedereen dat scheelt natuurlijk ook. "

Jaaa hier heb je echt een paar van die hooligans die hun ego optrekken uit hun hond... (mag dat niet zo zeggen misschien hahaha) en die denken dan ook dat het hele wandelgebied van hun is. Echt jammer, want iedereen moet met plezier met hun hond kunnen wandelen vindt ik. 

Heb ook wel eens gehad dat twee loslopende honden (een jachthondkruising en een jack russel) grommend op Gucci afkwamen... Reutjes onderling pfff.... maat merkte aan Gucci al dat tie op scherp stond, dus vroeg aan die vrouw of ze haar honden even bij haar wilde houden. Zei ze doodleuk als ze gegrepen worden merken ze het vanzelf wel... Dus ik reageer ja prima, als u dat okay vindt, maar ik wil niet dat mijn hond dat doet. 

Vondt dat wel een aparte benadering... Later is een van die honden idd gegrepen (gelukkig niet door de mijne) en toen heeft ze wel een hele ophef lopen maken dat die man die dierenartskosten moest betalen.... 

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Tja, Sam is een beetje tussenweg, hij luistert heel goed, totdat hij gaat, soms ziet hij een hond, leuk denkt hij dan, dan sjeest hij er keihard op af, maar remt op tijd en benaderd de hond voorzichtig, bij een snauw is hij meteen weg.

Zodra hij de geur van de hond in zijn neus heeft en ik roep hem, dan komt hij meteen.

Ik zie mensen wel eens schrikken, begrijpelijk, en ik probeer Sam ook altijd wel los te laten als er geen honden zijn, maar het komt wel eens voor, nu komt hij niet dichtbij genoeg om een trap te krijgen, maar hij heeft geen kwaad in de zin, nu weet ik, dat weet dat andere baasje niet.

Maar nooit meer loslaten, het gebeurd al niet heel veel, dat zou ik echt zo sneu vinden voor Sam.

Meestal loop ik door de wijk, en dan ben ik niet gediend van loslopers ( want daar mag het niet), want Sam is anders aan de lijn, hij snauwt snel als een hond te druk is.

Als iemand mijn Sam zou schoppen, met zijn verleden, nou ik weet niet hoor wat ik dan doe, ik denk dat ik al mijn zelfbeheersing verlies.

Het gekke is, ik begrijp de mensen die een HR hond hebben wel, dat ze dat doen.

Dus ik vind het zo dubbel, en zo afhankelijk van de situatie.

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Tips gevraagd
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^