Bordercollie plast ineens in huis....

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel FrouckeFroucke

Hallo! 

Bono onze border collie van ruim anderhalf jaar plast sinds 2 weken ineens weer in huis. Hij was gewoon zindelijk. Bij de dierenarts zijn geen afwijkingen of ziektes gevonden. Ook zijn er in huis geen veranderingen. Vandaag maar weer een bench in huis gehaald waar hij vannacht in moet slapen om het te doorbreken. Hebben jullie nog meer tips om het in huis plassen op te lossen?  Hij plast zelfs al soms wanneer je hem de riem aandoet....terwijl hij echt heel regelmatig uit gaat. Moet je tegen een BC heel streng zijn en boos? Of juist niet en alleen het goede gedrag belonen? . Ben benieuwd naar jullie tips.....

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Drinkt hij ook meer dan normaal?

 

Is hij toevallig pas gecastreerd?

 

Ik er iets gebeurd met iemand waardoor hij bang is geworden? Andere uitlaatservice oid?

 

Als t allemaal nee is dan zit er niks anders op dan hem vaker uit te laten.

honden page profiel SaartjeSaartje

honden foto van Saartje

Plast in huis? Hoe frequent? Overdag? 's Nachts? Grote plassen, kleine plasjes?

 

In een bench stoppen is ik geen oplossing. Een hond wil het eigen nest niet bevuilen, maar geeft hem nu de keus verschrikkelijk nodig moeten plassen, hetgeen onplezierig en ongezond is, of zijn eigen nest bevuilen, beide is verschrikkelijk voor de hond en lost niks op.

Vwb het streng en boos zijn? Het helpt niks en verslechterd alleen maar jullie band.

 

Dat is het toch niet waard. Gewoon een doekje er overheen en het niet groter maken dan het is.

 

Als de dierenarts geen medische oorzaak kan vinden, dan zou ik gezien de zijn leeftijd eerder een hormonale oorzaak verwachten die vanzelf over gaat.

 

Mogelijke oplossingen zijn slechts te geven al bovengenoemde vragen helder zijn.

honden page profiel SaartjeSaartje

honden foto van Saartje

Dubbel

 

honden page profiel DanielleDanielle

Eens met Saartje. In de bench is niet de oplossing en eerder sneu! Kun je niet bij de hond slapen zodat je optijd naar buiten kunt doen als je merkt dat ie moet plassen?

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Anderhalf jaar, zinderlijk en opeens in huis plassen, niets aan de hand volgens de arts, plasje zeker opgepakt en na laten kijken, dat is het dus niet, wanneer plast tie in huis is dat een keertje of meerderen keren....is er in de buurt een teef dat je weet dat die loops is?   In de bench zou ik de hond ook niet in stoppen...meerderen keren uitlaten en als die in de nacht ook in huis plast dan meerderen keren uitlaten ook in de nacht, ga eens na wanneer die zomaar in huis plast.

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

 

 

Ik zou eerder snachts ernaast gaan slapen een paar dagen, kijken wat er gebeurd, wanneer je hond moet plassen en waarom. Straks kan je hond het echt niet ophouden, zit hij opgesloten in zijn eigen urine. Beetje sneu.

 

Hoe weet je dat er medisch niks aan de hand is? Is er een bloedonderzoek gedaan of andere onderzoeken?

 

Streng en boos zijn? Waarom? Dit is al triest genoeg voor de hond zelf. Hoe meer spanning je de hond gaat geven, hoe erger het probleem kan gaan worden. 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Dus de hond plast in de nacht in huis? Of overdag ook.? Kan je meer informatie geven?  Geef je soms ander eten, bv rauw? Daar zit veel vocht in, is vaker plassen.  Maar ik denk eerder, 

 

Het begint weer te knallen van vuurwerk, her een der een enorme knal hier, misschien bij jou ook?

 

Je hond hoeft maar een keer lekker te slapen , een enorme knal, en zijn zekerheid is weg. Bij ieder geluidje in de nacht, wordt hij wakker, is bang, niemand om hem heen? Of slaapt hij op de slaapkamer?

 

Ook nog mogelijk een loopse teef, in de buurt? Ook dan kan een hond in huis gaan plassen hij weet, ik ga dan naar buiten de kans op.........

 

Ts zegt al medisch niets aan de hand, geconstateerd bij de dierenarts,  ts hier dus duidelijk al aan gedacht, en hit laten sluiten. dus dat station is gepasseerd.

 

Plast de hond inderdaad alleen in de nacht, dan zou ik

Een paar weken  bij hem gaan slapen en kijken wat en waardoor? Camera misschien die ook geluid opneemt? Zodat je het gedrag kan bekijken voor hij gaat plassen.

Of, eenvoudig weg, mand of bench op je kamer, niets mis met een bench als de hond er graag ingaat, maar wel naast je bed zetten, zodat je hoort wanneer hij er uit moet.

Is je hond bang geworden zal hij op deze manier door jou gesteund weer stabieler worden,

Laat je het ons weten?

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

De bench is inderdaad geen goede keus. Het voorkomt het probleem wellicht, maar lost niets op, de oorzaak van het probleem weet je namelijk niet, en als de hond daadwerkelijk nodig moet plassen, is het erg sneu als hij dit niet kan. 

 

Boos worden heeft ook geen zin, denk jij daadwerkelijk dat hij plast om jou te pesten? Zo denken honden niet namelijk. 

 

Waarom ga je er s nachts niet gewoon een keertje extra uit? Of koop een camera, en bekijk de volgende ochtend wat hij doet vóór hij moet plassen en rond welk tijdstip. Op die manier kun je erop in spelen door hem voor die tijd even naar buiten te laten. 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" De bench is inderdaad geen goede keus. Het voorkomt het probleem wellicht, maar lost niets op, de oorzaak van het probleem weet je namelijk niet, en als de hond daadwerkelijk nodig moet plassen, is het erg sneu als hij dit niet kan. 
 
Boos worden heeft ook geen zin, denk jij daadwerkelijk dat hij plast om jou te pesten? Zo denken honden niet namelijk. 
 
Waarom ga je er s nachts niet gewoon een keertje extra uit? Of koop een camera, en bekijk de volgende ochtend wat hij doet vóór hij moet plassen en rond welk tijdstip. Op die manier kun je erop in spelen door hem voor die tijd even naar buiten te laten.  "

te makkelijk

 

dit is een ingewikkeld probleem waarbij de oorzaak vinden tot de oplossing leidt

helaas is er nog geen antwoord op vraag naar de omschrijving van het probleem

wanneer de hond de plas niet op kan houden heeft corrigeren geen enkel nut hoe groot is die kans echter wanneer de hond medisch is nagekeken en hij eerder wel zindelijk was en er niets veranderd is in de tussentijd zorg er wel voor dat je dit dus echt 100 procent zeker weet anders neigt corrigeren naar dierenmishandeling

 

mijn gok is dat de hond in huis geplast heeft met een reden wat angst kan zijn of een loopse teef in de buurt of toch een keer veel gedronken en te lang niet uitgelaten

border collies zijn slim reuze slim en leren verkeerd gedrag net zo snel aan als goed gedrag door een ongelukje in huis plassen leert een border collie dat in huis plassen okee is als daar geen consequenties op volgen

 

heb je voor 100 procent zeker weten alle oorzaken uitgesloten waar de hond niets aan kan doen dan zal je de hond moeten gaan leren dat plassen in huis niet okee is

ga je dat doen dan is het extreem belangrijk dat je de hond alleen corrigeert bij een heterdaadje hoe slim de border collie ook is achteraf corrigeren heeft geen enkel nut omdat de hond niet begrijpt waar hij voor gecorrigeerd wordt het gedrag dat de hond dan gaat vertonen is onderdanigheid uit extreme onzekerheid en niet schuldgevoel zoals veel mensen onterecht denken

omdat je de hond niet kunt betrappen op een heterdaadje als je niet op hem kunt letten is het minimale gebruik van een bench dan wel aan te raden maar zoals gezegd minimaal en alleen als je niet op hem kunt letten bv in de nacht

ga er dan wel extra uit om hem de kans te geven op de juiste manier zijn behoefte te doen

corrigeren doe je dan kort en krachtig met je stem een hond is geen mens en zal mopperen en na mopperen niet begrijpen maar zien als een afwijzing van de hond zelf dus let er op dat je dat nooit doet hoe groot je frustratie misschien ook is border collies zijn vaak gevoelige honden en fysieke correcties zijn dus uit den boze met stem kan je dit soort dingen prima oplossen

honden page profiel FrouckeFroucke

Wauw wat een reacties allemaal! Alvast bedankt daarvoor. Jullie vragen om extra informatie. Hierbij dan...

Bono is samen met een teefje (ander ras) in huis. Teefje is gesteriliseerd. Bono is sinds anderhalve maand gecastreerd. Sinds kort dus die plassen in huis. Voorheen kon hij het goed 4 uur ophouden. Nu gaan we vooral savonds dus elk uur met hem naar zijn "plashoek" dichtbij huis.  Daar plast hij grote plas. En dan toch binnen ook.... 

Nu we weten dat na bloedonderzoek en urine onderzoek daar geen oorzaken liggen bestraf ik hem door foei te zeggen en hem naar zijn plaats te wijzen. Hij weet dat hij fout zit dan. 

Mijn vriend is wat strenger tegen hem als hij het ziet. Toch is bono gek op ons allebei waarbij hij mij meer als baasje ziet. Ik heb hem al vanaf pup. 

Hij slaapt samen met het teefje in de keuken met de deur dicht. Dit gaat altijd prima. Nu is het wel zo dat er een kleinkind geboren is die 2x langs is geweest en wij met een babietje rond hebben gelopen op de arm in huis. Bono was toen heel lief en rustig. Veel complimentjes gegeven . 

Het drinken halen we na de laatste keer uitlaten weg. Overdag drinkt hij normaal. Hoop nu genoeg info gegeven te hebben?

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

" te makkelijk
 

Wat is er dan 'te makkelijk' aan mijn tekst? Ik beschrijf duidelijk dat TS de oorzaak van het probleem nog niet weet en tot die tijd dus s nachts een wekker kan zetten. Je moet wat voordat je aan een oplossing kan beginnen. Frappant dat je mij weer quote haha. 

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

" Wauw wat een reacties allemaal! Alvast bedankt daarvoor. Jullie vragen om extra informatie. Hierbij dan...
Bono is samen met een teefje (ander ras) in huis. Teefje is gesteriliseerd. Bono is sinds anderhalve maand gecastreerd. Sinds kort dus die plassen in huis. Voorheen kon hij het goed 4 uur ophouden. Nu gaan we vooral savonds dus elk uur met hem naar zijn "plashoek" dichtbij huis.  Daar plast hij grote plas. En dan toch binnen ook.... 
Nu we weten dat na bloedonderzoek en urine onderzoek daar geen oorzaken liggen bestraf ik hem door foei te zeggen en hem naar zijn plaats te wijzen. Hij weet dat hij fout zit dan. 
Mijn vriend is wat strenger tegen hem als hij het ziet. Toch is bono gek op ons allebei waarbij hij mij meer als baasje ziet. Ik heb hem al vanaf pup. 
Hij slaapt samen met het teefje in de keuken met de deur dicht. Dit gaat altijd prima. Nu is het wel zo dat er een kleinkind geboren is die 2x langs is geweest en wij met een babietje rond hebben gelopen op de arm in huis. Bono was toen heel lief en rustig. Veel complimentjes gegeven . 
Het drinken halen we na de laatste keer uitlaten weg. Overdag drinkt hij normaal. Hoop nu genoeg info gegeven te hebben? "

Elke hond geeft signalen aan. Dat kan heel subtiel zijn. Even snuffelen, een rondje draaien, alvorens ze plassen. Aan jullie dus om héél goed op die signalen te letten en op tijd in te grijpen. Dat hij buiten elk uur een grote plas doet, en binnen dus ook, maakt wel duidelijk dat hij ook écht moet. Heel wat anders dan wanneer het van die kleine markerings druppels zijn. 

 

Wellicht brengen al die veranderingen in korte tijd veel stress met hem mee (kleinkind geboren, castratie) waardoor hij zo vaak moet plassen. Veel honden gaan niet goed op verandering, en als dit het geval zou zijn, is rust en regelmaat heel belangrijk, icm met gewenning. 

honden page profiel DanielleDanielle

Echt, stop met corrigeren! Je hond doet dit niet expres. Ik neem aan dat je je kleinkind ook niet corrigeert om een volle luier. En ook niet straks als die 4 jaar oud is en een ongelukje heeft ook al is het een aantal maanden goed gegaan. Kun je je voorstellen dat een kind dat ook niet expres doet? Dan ga je, neem ik aan, ook opzoek naar de oorzaak. Door te straffen, los je het echt niet op.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Wauw wat een reacties allemaal! Alvast bedankt daarvoor. Jullie vragen om extra informatie. Hierbij dan...
Bono is samen met een teefje (ander ras) in huis. Teefje is gesteriliseerd. Bono is sinds anderhalve maand gecastreerd. Sinds kort dus die plassen in huis. Voorheen kon hij het goed 4 uur ophouden. Nu gaan we vooral savonds dus elk uur met hem naar zijn "plashoek" dichtbij huis.  Daar plast hij grote plas. En dan toch binnen ook.... 
Nu we weten dat na bloedonderzoek en urine onderzoek daar geen oorzaken liggen bestraf ik hem door foei te zeggen en hem naar zijn plaats te wijzen. Hij weet dat hij fout zit dan. 
Mijn vriend is wat strenger tegen hem als hij het ziet. Toch is bono gek op ons allebei waarbij hij mij meer als baasje ziet. Ik heb hem al vanaf pup. 
Hij slaapt samen met het teefje in de keuken met de deur dicht. Dit gaat altijd prima. Nu is het wel zo dat er een kleinkind geboren is die 2x langs is geweest en wij met een babietje rond hebben gelopen op de arm in huis. Bono was toen heel lief en rustig. Veel complimentjes gegeven . 
Het drinken halen we na de laatste keer uitlaten weg. Overdag drinkt hij normaal. Hoop nu genoeg info gegeven te hebben? "

Direct stoppen met bestraffen. De hond kan er niks aan doen, zo wordt hij angstig en gaat straks stiekem ergens plassen.

 

Mijn hond had na de castratie ook meer moeite met zijn plas ophouden. Dat is gelukkig wel weer goed gekomen, ik liet hem gewoon vaker uit.

 

Het drinken kun je beter niet weg halen. Wel kun je voor de zekerheid een paar dagen bijhouden hoeveel hij exact drinkt.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Momo de hond van mijn vriend's moeder had na de castratie ook problemen met plas niet zo lang meer op kunnen houden. Er is dan veel veranderd in het lichaam, de hormonen zijn weggevallen en dat kan voor problemen zorgen. De hond is dan niet fout, hij kan er niets aan doen. Dus nooit straffen of boos worden.

 

Zelf zou ik dan gewoon wat vaker er uit gaan, en voor alle zekerheid een tijdje bij de honden slapen, want wie weet zou hij ook wat last van verlatingsangst opgelopen kunnen hebben omdat hij zich anders dan anders voelde. En bovendien kan je dan gelijk reageren als de hond aangeeft te moeten plassen, door meteen naar buiten te gaan.

honden page profiel SaartjeSaartje

honden foto van Saartje

" Momo de hond van mijn vriend's moeder had na de castratie ook problemen met plas niet zo lang meer op kunnen houden. Er is dan veel veranderd in het lichaam, de hormonen zijn weggevallen en dat kan voor problemen zorgen. De hond is dan niet fout, hij kan er niets aan doen. Dus nooit straffen of boos worden.
 
Zelf zou ik dan gewoon wat vaker er uit gaan, en voor alle zekerheid een tijdje bij de honden slapen, want wie weet zou hij ook wat last van verlatingsangst opgelopen kunnen hebben omdat hij zich anders dan anders voelde. En bovendien kan je dan gelijk reageren als de hond aangeeft te moeten plassen, door meteen naar buiten te gaan. "

Ik sluit mij hier bij aan.

 

Bestraffen is nutteloos en schadelijk voor de band en water weghalen onnodig.

honden page profiel DagmarDagmar

Het klinkt eerder als plas niet kunnen ophouden. Is het gericht/bewust plassen of eerder incontinent?

Mijn oudste reu plast sinds een tijd ook (soms) binnen als hij alleen zit. Hij krijgt nu een plasband om, dat helpt enorm.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Wauw wat een reacties allemaal! Alvast bedankt daarvoor. Jullie vragen om extra informatie. Hierbij dan...
Bono is samen met een teefje (ander ras) in huis. Teefje is gesteriliseerd. Bono is sinds anderhalve maand gecastreerd. Sinds kort dus die plassen in huis. Voorheen kon hij het goed 4 uur ophouden. Nu gaan we vooral savonds dus elk uur met hem naar zijn "plashoek" dichtbij huis.  Daar plast hij grote plas. En dan toch binnen ook.... 
Nu we weten dat na bloedonderzoek en urine onderzoek daar geen oorzaken liggen bestraf ik hem door foei te zeggen en hem naar zijn plaats te wijzen. Hij weet dat hij fout zit dan. 
Mijn vriend is wat strenger tegen hem als hij het ziet. Toch is bono gek op ons allebei waarbij hij mij meer als baasje ziet. Ik heb hem al vanaf pup. 
Hij slaapt samen met het teefje in de keuken met de deur dicht. Dit gaat altijd prima. Nu is het wel zo dat er een kleinkind geboren is die 2x langs is geweest en wij met een babietje rond hebben gelopen op de arm in huis. Bono was toen heel lief en rustig. Veel complimentjes gegeven . 
Het drinken halen we na de laatste keer uitlaten weg. Overdag drinkt hij normaal. Hoop nu genoeg info gegeven te hebben? "

ik vind ieder uur een grote plas zorgelijk het lijkt alsof hij dan veel te veel drinkt gebruikt hij medicijnen of drinkt hij uit dezelfde bak waaruit hij eet of is het erg warm in huis

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Bono is sinds anderhalve maand gecastreerd. Sinds kort dus die plassen in huis. Voorheen kon hij het goed 4 uur ophouden. Nu gaan we vooral savonds dus elk uur met hem naar zijn "plashoek" dichtbij huis.  Daar plast hij grote plas. En dan toch binnen ook.... 
Nu we weten dat na bloedonderzoek en urine onderzoek daar geen oorzaken liggen bestraf ik hem door foei te zeggen en hem naar zijn plaats te wijzen. Hij weet dat hij fout zit dan. Froucke

Heeft de dierenarts je dan niet verteld dat de blaasspieren kunnen verzwakken na castratie (door het wegvallen van hormonen) en de hond dan niet meer zo goed zijn plas kan ophouden? 

Bestraffen heeft dan geen zin, de spieren kunnen het gewoon niet meer ophouden.

Laat hem wat vaker uit, kijk of dat helpt. 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Heel goed schoonmaken, bij laminaat kan dat wel eens probleem zijn vooral in de hoekjes. En wat iedereen zegt? Frequentie uitlaten verhogen.

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Wauw wat een reacties allemaal! Alvast bedankt daarvoor. Jullie vragen om extra informatie. Hierbij dan...
Bono is samen met een teefje (ander ras) in huis. Teefje is gesteriliseerd. Bono is sinds anderhalve maand gecastreerd. Sinds kort dus die plassen in huis. Voorheen kon hij het goed 4 uur ophouden. Nu gaan we vooral savonds dus elk uur met hem naar zijn "plashoek" dichtbij huis.  Daar plast hij grote plas. En dan toch binnen ook.... 
Nu we weten dat na bloedonderzoek en urine onderzoek daar geen oorzaken liggen bestraf ik hem door foei te zeggen en hem naar zijn plaats te wijzen. Hij weet dat hij fout zit dan. 
Mijn vriend is wat strenger tegen hem als hij het ziet. Toch is bono gek op ons allebei waarbij hij mij meer als baasje ziet. Ik heb hem al vanaf pup. 
Hij slaapt samen met het teefje in de keuken met de deur dicht. Dit gaat altijd prima. Nu is het wel zo dat er een kleinkind geboren is die 2x langs is geweest en wij met een babietje rond hebben gelopen op de arm in huis. Bono was toen heel lief en rustig. Veel complimentjes gegeven . 
Het drinken halen we na de laatste keer uitlaten weg. Overdag drinkt hij normaal. Hoop nu genoeg info gegeven te hebben? "

Hij weet dat hij fout zit. Nee, hij weet dat hij onterecht op zijn donder krijgt. Gewoon angst. Voor iets waar je hond helemaal niks aan kan doen en al erg genoeg is voor hem zelf. Waarom zal je ingodsnaam je hond voor zoiets gaan straffen? Grote kans, dat je hond er helemaal geen controle over heeft en het gewoon gebeurd. Na een castratie, komt incontinentie wel vaker voor. Heb je dit besproken met je dierenarts? Ik zou echt voor meer onderzoeken gaan want dit is triest. Er is ook medicatie voor. 

Volgende forumvraag: omslag van gedrag hond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^