Help aub, mijn hond loopt mank

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel NigelNigel

Hallo allemaal,

voor ons is het de eerste keer op een forum, puur omdat we de wanhoop een beetje nabij zijn..

Allereerst zal ik Sierra even voorstellen, Sierra is een super lieve rustige American bully teefje van bijna 5 jaar oud. Ze vind wandelen door het bos geweldig, vooral als het lekker weer is en ze nog even ergens in het water kan om te gaan zwemmen. Stokken en ballen gooien vind ze super, ze zoekt de stokken vaak zelf al uit tijdens het wandelen en voordat we überhaupt al

aan het gooien zijn.

 547119.jpg

Toen Sierra 10 maand oud was, waren we stokken aan het gooien en op een gegeven moment begon ze mank te lopen en te hinken. Ze liep op dat moment eigenlijk op 3 poten en ben toen meteen naar de dierenarts gegaan. Die zeiden dat ze wat pijnstillers moest krijgen en ik het een aantal dagen moest aankijken. Na een aantal dagen was er nog niet echt verbetering, ik ben toen naar Duitsland gegaan om daar foto's te laten maken en daar kwam naar voren dat er helaas al artrose was te zien in haar knieën. Wij hebben een paar weken pijnstillers gegeven waarna het stukken beter ging, sterker zelfs na enige tijd was het weg. Vanaf dat ze 1 was, tot nu(4,5) heeft ze echt nergens meer last van gehad. Stokken gooien, hardlopen, zwemmen.. Alles ging perfect tot ongeveer 3 weken terug, uit het niets zag ik dat ze soms een beetje raar deed met haar achterpoten, het was niet mank lopen maar ze maakte soms een rare beweging wat mij al opviel. Nu is het steeds erger geworden, wanneer wij een grote ronde lopen en zij fanatiek aan het rennen of zwemmen is heeft ze daarna ontzettend last als ze even heeft gelegen of geslapen heeft. De eerste 10/15 stappen die ze maakt loopt ze ontzettend mank waarna het daarna goed gaat en ze weer normaal loopt, dus na 10/15 stappen loopt ze gewoon goed. Echter is het afhankelijk van wat ze doet m.b.t. hoe mank ze loopt. Bijvoorbeeld eergister en gisteren hebben wij alleen hele kleine rondes gelopen om te kijken hoe het dan gaat, gister ging het redelijk goed en heb ik haar bijna niet mank gezien. Vanmiddag heb ik een eindje gewandeld met Sierra en de hond van mijn tante.(30 min ong) 

Toen we thuis kwamen ging ze slapen, en ik ging met vrienden wat eten. Toen ik net thuis kwam stond ze op en liep ze de eerste 10/15 stappen gewoon zo mank dat ik haar pijn gewoon bijna voelde. 3 dagen terug hebben wij speciale vitamine voor haar gekocht, voor honden die bijvoorbeeld artrose hebben.(glucosamine etc)

Wat is handig om te doen nu? We weten al dat ze artrose heeft, dit is echter 3,5 jaar terug geconstateerd waarna ze totaal geen last meer heeft gehad tot 3 weken terug.. Ik ben aan het twijfelen om even aan te kijken hoe het met die vitamine tabletten gaat, en gewoon echt een week rustig aan te doen. Mocht het dan niet beter zijn naar de dierenarts? Wat adviseren jullie mij hierin? Alles is welkom.. Ze is z'n lieverd en verdient die pijn echt niet. Echt een iedersvriend met een hartje van goud.

Alvast bedankt!

 

honden page profiel DagmarDagmar

In zou even RX'en laten nemen. En het explosieve bewegen gaan verminderen. 

honden page profiel NigelNigel

honden page profiel DagmarDagmar

 

In zou even RX'en laten nemen. En het explosieve bewegen gaan verminderen. 

 

 

Dat hebben wij destijds ook gedaan, toen liep ze nog een stuk slechter dan ze nu doet. Toen is het overgegaan na veel rust, het was wel consistent en nu is het echt puur bij het opstaan wanneer ze heeft gelegen. Tis zo zielig, ze wilt zo graag spelen en leuke dingen doen. 

honden page profiel ChantalChantal

honden foto van Chantal

Er zijn meerdere posts over dit onderwerp hier op het forum. Je kan die even lezen. 

Daarbij is achter stokken en ballen ed rennen door een hond met bv artrose superslecht, daarbij is zwemmen juist heel goed.

Ik zou eerst zeker willen weten of het de artrose is en of het al dan niet verslechterd is. Misschien helpt rust. Blijft ze last houden, dan iom de da aan de pijnstilling. 

Is ook fysio erg goed voor hobden met bv artrose. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Misschien kruisbanden ? Ballen en stokken gooien niet meer doen dat is echt te belastend voor de gewrichten en zeker als er al arthrose is geconstateerd, ga naar een goede orthopeed die kan kijken of de kruisbanden van je hond nog intact zijn, je hebt een ras wat hard voor zich zelf is en laat pijn laat zien, vooral na een poosje gelegen te hebben is het pijnlijk als de kruisbanden gescheurd zijn, een orthopeed bevoelt dat direkt..

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Bij artrose valt er niet veel te doen. Soms kunnen ze operatief nog iets verbeteren bij jongere leeftijd. Te lang bewegen is een no go maar beweging is ook weer belangrijk. Hou het kort aan activiteiten en zorg ervoor dat ze zelf niet te ver gaat. Zwemmen is een goede vorm van beweging, die stok kan je ook als ze in het water ligt werpen. Hierdoor belast je gewrichten minder. Orthopedisch hondenbed is er fijn voor ze. Supplementen maar daar doe je al aan. Loopplanken, eventueel een hondenbuggy, kijken en ruiken is ook leuk wink Kijk eens naar mensen met artrose, het is niet anders voor een hond. Vaak willen die ook een hele dag dansen en dan liggen ze met drie dagen met hevige pijn op bed achteraf. Het is dus de juiste balans vinden tussen bewegen en rust.

 

Edit; Vergeten erbij te zetten, vanaf nu echt elke maand wegen, het is belangrijk de hond op een juist gewicht te houden maar geen ondervoeding te geven. Gewicht is echt ook iets waar je rekening mee moet gaan houden.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Gewoon naar de da, kruisband kan ook gescheurd zijn. Hier kunnen we je vanachter t scherm niet adviseren.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

"ik ben toen naar Duitsland gegaan om daar foto's te laten maken en daar kwam naar voren dat er helaas al artrose was te zien in haar knieën. "

Tja zal de kruisband wel zijn......

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Nigel, een orthopeed gaan, die doet de schuiflade techniek en die constateerd direct wat er aan de hand is als het de kruisbanden zijn en...je hond laten afvallen, die is echt wat te dik.   En een mooie halsband om zijn hals inplaats van de slipketting.

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

 

 

Ik zou ook naar een goede orthopeed gaat en anders naar een dieren fysiotherapeut. Zij weten hoe erg het is en wat je er nog aan kunt doen om het dragelijk te houden voor je hond. Ze hebben vaak echt pijn, zeker als het zichtbaar wordt. Heb je supplementen gegeven tegen de artrose toen je hier achter kwam? Eventueel een biabed? Synopet kuur? Er zijn redelijk wat dingen waarbij je je hond kunt helpen.

 

Stokken gooien zou ik zeker nooit meer doen, ballen precies het zelfde. Onze hond is geopereerd en we weten dat ze artrose krijgt. Door de fysiotherapeut weten we dat ze niet achter ballen aan mag rennen, geen stokken gooien, geen plastic flessen om mee te spelen, geen ei in de tuin om mee te spelen. Niet veel verschillende wandelingen maar het liefst 4x even lang. Opzoek naar de juiste supplementen.. ook goede voeding is erg belangrijk en zeker zorgen dat je hond fit en slank is. Niet teveel (over)gewicht, liever iets te weinig dan iets te veel, want overgewicht is extra belastend.

honden page profiel Thara Thara

honden foto van Thara

"  
 
Ik zou ook naar een goede orthopeed gaat en anders naar een dieren fysiotherapeut. Zij weten hoe erg het is en wat je er nog aan kunt doen om het dragelijk te houden voor je hond. Ze hebben vaak echt pijn, zeker als het zichtbaar wordt. Heb je supplementen gegeven tegen de artrose toen je hier achter kwam? Eventueel een biabed? Synopet kuur? Er zijn redelijk wat dingen waarbij je je hond kunt helpen.
 
Stokken gooien zou ik zeker nooit meer doen, ballen precies het zelfde. Onze hond is geopereerd en we weten dat ze artrose krijgt. Door de fysiotherapeut weten we dat ze niet achter ballen aan mag rennen, geen stokken gooien, geen plastic flessen om mee te spelen, geen ei in de tuin om mee te spelen. Niet veel verschillende wandelingen maar het liefst 4x even lang. Opzoek naar de juiste supplementen.. ook goede voeding is erg belangrijk en zeker zorgen dat je hond fit en slank is. Niet teveel (over)gewicht, liever iets te weinig dan iets te veel, want overgewicht is extra belastend. "

Helemaal mee eens . Dit ras staat er om bekend , is gevoelig voor artrose.  Vaak al op jonge leeftijd 

Ik zou zeker onderzoek laten doen,  de rug doet ook nogal eens mee 

Als je een goede diagnose hebt kun je daarmee verder 

Afhankelijk van de ernst zullen het pijnstillers worden , of supplementen 

Artrose is nog niet het einde van de wereld . Osteopatie,  acupunctuur   fysio of hydro kunnen nog van meerwaarde zijn . 

Je kunt ook overwegen om goudaccupunctuur te doen 

Maar dan moet je eerst goed weten waar de artrose precies zit 

Dit verlicht de pijn , en soms hebben honden minder of (voorlopig ) geen medicatie nodig 

Ik zou trouwens op zoek gaan naar een orthopeed of fysio met ervaring met dit ras . Onderzoek vraagt in deze ervaren handen 

honden page profiel NigelNigel

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ .heart.gif

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

 

Nigel, een orthopeed gaan, die doet de schuiflade techniek en die constateerd direct wat er aan de hand is als het de kruisbanden zijn en...je hond laten afvallen, die is echt wat te dik.   En een mooie halsband om zijn hals inplaats van de slipketting.

Hi Willemijn, anderhalf maand terug zijn we bij de da geweest voor haar jaarlijkse enting, ze woog precies goed zei die! De slipketting gebruiken wij omdat ze soms nog wel wilt trekken, door die ketting doet ze het eigenlijk niet meer..

honden page profiel TharaThara

Ik zou ook naar een goede orthopeed gaat en anders naar een dieren fysiotherapeut. Zij weten hoe erg het is en wat je er nog aan kunt doen om het dragelijk te houden voor je hond. Ze hebben vaak echt pijn, zeker als het zichtbaar wordt. Heb je supplementen gegeven tegen de artrose toen je hier achter kwam? Eventueel een biabed? Synopet kuur? Er zijn redelijk wat dingen waarbij je je hond kunt helpen.

 

Ja in het begin gaf ik haar dezelfde vitamine tabletten en glucosamine, echter toen ze weer als vanouds liep zijn we hiermee gestopt. Sinds toen heeft ze altijd orthopedische kussens gehad, de duurste en grootste want dat verdiend ze ook.

 

Het voer dat ze krijgt is na mijn weten en op advies van de dierenarts een van de betere merken, namelijk : https://www.medpets.nl/profine-adult-hondenvoer-zalm/?gclid=CjwKCAjwmK6IBhBqEiwAocMc8r4LPNLJmJ2ODdZIjE8AXDbwZqHgHQWEbpmrAPioELD_d22-lTP_JBoC0hUQAvD_BwE&var=29222 

Iemand die een goede orthopeed weet? Het liefst oost/midden Nederland.

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

" Gewoon naar de da, kruisband kan ook gescheurd zijn. Hier kunnen we je vanachter t scherm niet adviseren. "

Precies hp-thumbsup

honden page profiel Odin & TexOdin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Odin & Tex

Artrose in de knieën? Wat is de oorzaak dan? Patella Luxatie? Artsrose ontstaat door wrijving, en dus moet er iets niet goed zitten.

 

Allereerst stoppen met explosieve bewegingen. Dus echt die bal en stok achterwege gaan laten. Rechtlijnige bewegingen kan prima zijn, maar spontaan remmen en draaien is echt ontzettend slecht. Je wilt dat je hond nog iets langer meegaat.

 

Daarnaast zou ik opnieuw naar de dierenarts gaan, en als hij geen andere oorzaak kan vinden doorgaan naar de orthopeed. Die kan jullie verder adviseren.

Succes! 

honden page profiel NigelNigel

Ik zie trouwens dat er drie operatiesoorten zijn, TPLO, TTA en tightrope.. Welk van de drie hebben jullie ervaring mee?

honden page profiel NigelNigel

Ik zie trouwens dat er drie operatiesoorten zijn, TPLO, TTA en tightrope.. Welk van de drie hebben jullie ervaring mee?

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

https://www.hugo-verwijskliniek.nl/

 

Die andere waar ik de naam niet van ga noemen? Hopeloos, want toen hadden we nog wat mee gekund maar die heeft niet eens de foto's aangeboden. Beetje voelen en weer door. Buiten dat het kliniek ook niet bereikbaar was buiten de werktijden, heel lang verhaal en ander dier.

honden page profiel Thara Thara

honden foto van Thara

" Ik zie trouwens dat er drie operatiesoorten zijn, TPLO, TTA en tightrope.. Welk van de drie hebben jullie ervaring mee? "

Bij vorige honden heeft men TTA toegepast 

Maar er werd pas een definitief besluit genomen toen de knie geopend was 

Alle drie de operaties zijn goed geslaagd . Mijn oudste hond was 11 .ook zij is met succes geopereerd 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" Bij vorige honden heeft men TTA toegepast 
Maar er werd pas een definitief besluit genomen toen de knie geopend was 
Alle drie de operaties zijn goed geslaagd . Mijn oudste hond was 11 .ook zij is met succes geopereerd  "

Waar? En door wie?

honden page profiel Thara Thara

honden foto van Thara

" Waar? En door wie? "

In Sleeuwijk,  toen het nog geen Anicura was 

Schijnt nu niet zo goed meer te zijn 

honden page profiel Thara Thara

honden foto van Thara

" https://www.hugo-verwijskliniek.nl/
 
Die andere waar ik de naam niet van ga noemen? Hopeloos, want toen hadden we nog wat mee gekund maar die heeft niet eens de foto's aangeboden. Beetje voelen en weer door. Buiten dat het kliniek ook niet bereikbaar was buiten de werktijden, heel lang verhaal en ander dier. "

Hugo hoor ik ook veel goede verhalen over 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Ik zie trouwens dat er drie operatiesoorten zijn, TPLO, TTA en tightrope.. Welk van de drie hebben jullie ervaring mee? "

Tta en tplo, allebeiden uitmuntende ervaringen mee...ga wel naar een orthopeed.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

 utrecht, faculteit voor gezelschapsdieren dr.meij de orthopeed....Hopmans kliniek in Roden Drenthe.....Arts en dier in Klijndijk, drenthe....Maarten kappen in eersel... mijn ervaring, met Utrecht, dr.mey .......Maarten Kappen Eersel die vooral grote honden behandeld, en Drenthe, arts en dier, Hopmans kliniek net zo goed als Eersel.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

We zijn hier geen dierenartsen. De hond heeft al jong artrose, dat is triest. Echter, nu kreupel, dus  nu naar de dierenarts. Want dit kan heel iets anders zijn, van een verzwikte poot, tot zwaar hd of nog veel erger.

Dat is hier niet te zien. Dus op naar de dierenarts. Niets meer en niets minder.

Je kan je natuurlijk inlezen in kruisband letsel, maar dat hoeft het dus totaal niet te zijn. Eerst een diagnose, nooit zelf iets gaan bedenken,

Houd je ons op de hoogte wat de dierenarts zegt?

honden page profiel DagmarDagmar

Vooral een operatie in te plannen, zou ik wel eerst even laten checken of een operatie nodig is.

Diagnoses stellen op een forum is echt niet ok hoor.  Ga naar iemand die er voor gestudeerd heeft, de hond kan zien/betasten/foto's kan nemen.

 

honden page profiel Sug_063Sug_063

honden foto van Sug_063

Ik zou nr een specialist gaan. T is niet t zelfde maar we kennen een duitse herder die na t lang bewegen gaat liggen en slapen (is dan moe) en daarna wilt ie opstaan dan heeft ie gwn pijne pootjes door veel te Doen. Heeft ze vaak Want ze Doen veel activiteiten mee maar daarna gaat t vanzelf weer over. Ietjes rustig aan en aangezien t atrose is miss echt nr een specialistlaughing

 

Ps. Mooie ketting! Ik zag iemand een opmerking over maken,maar wij hebben er ook een! Niet voor t wandelen Nee dat niet wel gwn als ie thuis is gwn voor de sier zegmaar… 

 

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

Ik zou inderdaad ook stoppen met explosieve beweging (stokken gooien) maar wel meer laten zwemmen zodat ze wat kan afvallen. Ik vind namelijk dat ze best veel overgewicht heeft en dit is alleen maar extra ballast. 

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

Ik zou zoals door anderen al genoemd een afspraak maken met een orthopeed. Tot die tijd zou ik echt alleen aangelijnd kleine stukjes lopen, zeker geen ballen en stokken gooien en voordat er echt onderzoek gedaan is zou ik zelfs het zwemmen nog even laten. Daarnaast heeft je hond echt flink overgewicht, nu de beweging ook minder is echt een stuk minder voer gaan geven. Ik heb ook sterke bedenkingen bij een dierenarts die aangeeft dat dit een gezond gewicht is. Voor een hond zonder artrose is dit al extreem belastend, zeker in combinatie met de explosieve beweging zoals achter stokken aan rennen. 

 

Een gescheurde kruisband komt ook nog eens regelmatig voor bij het ras dat je hebt, dit heeft te maken met de steile achterhand, het zou een reële optie kunnen zijn, maar dit moet een orthopeed natuurlijk eerst vaststellen. 

 

 

Ongeacht wat voor een diagnose er nu gesteld gaat worden zou ik je hond nooit meer achter ballen of stokken aan laten rennen. Dit zou ik persoonlijk voor een slanke hond zonder blessures al te belastend vinden.  

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" Vooral een operatie in te plannen, zou ik wel eerst even laten checken of een operatie nodig is.
Diagnoses stellen op een forum is echt niet ok hoor.  Ga naar iemand die er voor gestudeerd heeft, de hond kan zien/betasten/foto's kan nemen.
  "

Er staan nu dus ook een aantal, waar positieve ervaringen mee zijn. Het is zo ie zo handig om even op de website te kijken van een praktijk en even naar het team. DA's hier in NL doen de basis opleiding en dan studeren ze vaak door op een specialisme waar hun interesse ligt. Die zullen dus sneller doorverwijzen of overleggen met andere specialisten.

 

Mijn DA bv is afgestudeerd op radiologie en echografie. Zij werkt samen met iemand die gespecialiseerd is in chirurgie en orthopedie. Die man werkt daar niet voor de dagelijkse praktijk visite op locatie maar op de achtergrond. En alles wat hun niet kunnen krijg je een verwijzing voor. Zoiets is dus fijn om te hebben.

honden page profiel LolaLola 2 doggies

honden foto van Lola

Wij gingen naar een orthopeed in het dierenziekenhuis Oldenzaal. Veel kennis en ervaring. 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Sneetje in voetzool
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^