Oriënterende vragen aanschaf eerste hond

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel CriticalProblemCriticalProblem

Hoi iedereen!

Mijn vriend en ik zijn bezig om een nieuwe huurwoning te zoeken. Nu wonen we midden in het centrum van een stad, maar we zijn op zoek naar woningen met gratis parkeren, kleine tuin en in een dorp. Een van de redenen voor de zoektocht is mijn hondenwens. Ik ben opgegroeid met honden, en ik merk dat ik de aanwezigheid van honden om mij heen mis. Ik wil wel goed nadenken over de aanschaf van een hond, en zou graag tips ontvangen van de 'kenners' waar ik rekening mee moet houden.

Onze situatie
Wij zijn begin twintig, wij studeren (Master's) en werken allebei. Ik ga zomer 2022 afstuderen. Mijn vriend iets later. De verwachting is dat het type banen waarop ik zal solliciteren gedeeltelijk vanuit huis kunnen. Bij beide onze studies zijn wij nooit de gehele dag weg van huis, met corona werken wij nu 100% en 90% vanuit huis, maar dit kan wel veranderen vanaf het nieuwe collegejaar. Voordat wij een hond aanschaffen willen wij eerst een auto. Wij zijn actief, wandelen graag, en mij lijkt het super leuk om een hondensport met de hond te gaan beoefenen, maar hier heb ik mij nog niet heel erg in verdiept.

Wandelen en verzorging
Ik ben een ochtendmens (denk ~6 uur opstaan) en zal iedere ochtend zeker een halfuur tot 45 minuten met de hond willen wandelen als ik die dag nog weg moet. Na studie/werk heb ik (of mijn vriend) zeker ook nog tijd voor een langere wandeling. In het weekend zouden wij dan naar een natuurgebied kunnen in de buurt (fietsen, lopen of auto) of naar mijn ouders die ruim wonen met paarden en honden. Het is geen gegeven dat er altijd iemand rond het middaguur thuis zal zijn als de hond ouder is. Ik heb gelezen over hondenopvangs(?), waar je je hond naar toe kan brengen waar ze worden verzorgd en lekker kunnen spelen en 's avonds kun je je hond dan weer ophalen. Zoiets lijkt me ook wel wat, zijn er mensen die hier ervaring mee hebben? Mijn ouders wonen helaas niet in de buurt (1 uur rijden), ouders van mijn vriend nog verder weg. Borstelen e.d. geen probleem, honden die naar de hondensalon moeten heb ik geen ervaring mee betreft hoe vaak/kosten, dus dat zou nieuw zijn voor mij. Ik zou het er voor over hebben als de verdere eigenschappen van de hond perfect passen bij onze situatie.

Karakter
Ik hou wel van speelse, avontuurlijke honden, maar gezien het een eerste hond is wel een die niet een te sterk karakter heeft en daardoor lastig op te voeden. Het lijkt me heerlijk om zo'n hond overal mogelijk mee naar toe te nemen (bouwmarkt, tuincentrum, familie en kennissen die dat leuk vinden), dus dan is een sociale hond ook belangrijk. Een hond die gefocust is op zijn baas/roedel past denk ik beter bij ons dan een hele zelfstandige hond. Ik wil graag veel tijd steken in een sterke band met de hond opbouwen. Toch is het ook wel belangrijk dat het een hond is die ook wel een aantal uren alleen thuis moet kunnen blijven. Mochten mijn vriend en ik beide de hele dag weg moeten, dan zou ik dus zo'n hondenopvang overwegen ipv de hond echt alleen thuis te laten.

Ras
Hoeft niet per se een rashond te zijn, mix mag ook. Hondenrassen waarvan bekend is dat er veel problemen inzitten zijn bij voorbaat uitgesloten, tenzij er van meerdere generaties terug kennis is over de aanwezigheid van de ziektes in de honden in die stamboom. Liever geen te grote hond. Qua uiterlijk en formaat vind ik australische herders super leuk, maar als eerste hond in een rijtjeshuis met kleine tuin is dat uitgesloten voor ons. Van thuis uit heb ik ervaring met een rhodesian ridgeback, duitse herder en teckels. Herder en ridgeback, zou ik beide niks vinden. Ik hoef geen waakhond, ik wil een familiehond. Teckels zijn leuk, maar die van ons is nooit erg aanhankelijk geweest (wel heel lief). Kinderen zitten er de komende 8-10 jaar nog niet in overigens. Corgi's (zijn ook herders, maar oké) vind ik ook leuke honden. Schapendrijvers ook, maar ik betwijfel of dat geschikte honden zijn voor onze situatie. Honden die ik niks vind zijn poeldes en verwanten, en extreem kleine designer honden. Bulldogs, boxers e.d. zijn ook niks voor ons.

Wat een enorm verhaal is dit geworden! Mocht je erdoorheen zijn gekomen ben ik echt heel erg benieuwd wat je denkt. Misschien is dit wel helemaal niet realistisch in onze situatie, en moet ik even op mijn plaats gezet worden.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

 

 

 

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

Ten eerste, fantastisch hoe jullie je voorbereiden! Jullie nemen ook de toekomst in overweging en zijn realistisch over wat jullie kunnen bieden aan een hondhp-thumbsup

 

Ik zelf ben een student met een hond en wat de toekomst brengt weet ik nog niet. Dat weet je natuurlijk nooit, maar het is wel goed om te bedenken hoe je het later met werk gaat regelen. Een hondenopvang kan natuurlijk, maar dan moet je wel een hond hebben die dat leuk vind. Mijn hond kan bijvoorbeeld niet echt naar de opvang, omdat hij stress krijgt van andere honden. Maar je hebt ook een uitlaatservice. Wellicht hebben jullie vrienden en familie die willen oppassen als een opvang niet zou werken?

 

Qua huis maakt het naar mijn mening niet heel veel uit. Ik heb bijvoorbeeld geen tuin maar ben dan ook heel veel op pad met de hond. Binnen slaapt hij alleen. Daar zou ik je dus niet druk om maken.

Qua ras/ hond: neem een kijkje in het asiel of verhuisdieren.nl . Er zijn zoveel lieve honden die een gouden mandje zoeken. Qua ras denk ik gelijk aan een labrador. Dit is dan ook wel het enige ras waar ik veel ervaring mee heb hahah. Ik ken persoonlijk niet de karakters van veel hondenrassen. Ik weet gewoon dat een labrador een hond is die het fantastisch vind om te werken en sportief bezig te zijn, een tolerante vriendelijke hond is en dat alleen thuis blijven aangeleerd kan worden ( natuurlijk niet te lang !!). Verder denk ik vooral een grote rassen (New foundlander ) en daar zijn jullie niet naar op zoek geef je aan. Heb weinig kennis van kleinere hondjes dus daar kunnen anderen hier meer over vertellen!

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Klinkt goed! Ik denk dat je bepaalde rassen niet hoeft uit te sluiten omdat je een rijtjeshuis met kleine tuin hebt hoor. Natuurlijk zal iedere hond het fijn vinden om een groot erf te hebben om op rond te scharrelen, maar het gaat er meer om wat je met de hond onderneemt. Een hond van een actief ras, die meerdere keren per dag een flinke wandeling krijgt en eventueel nog een extra activiteit doet (zoals een hondensport, denk aan speuren, drijven etc) zal bij jullie prima op zijn plek zitten. 

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

" Klinkt goed! Ik denk dat je bepaalde rassen niet hoeft uit te sluiten omdat je een rijtjeshuis met kleine tuin hebt hoor. Natuurlijk zal iedere hond het fijn vinden om een groot erf te hebben om op rond te scharrelen, maar het gaat er meer om wat je met de hond onderneemt. Een hond van een actief ras, die meerdere keren per dag een flinke wandeling krijgt en eventueel nog een extra activiteit doet (zoals een hondensport, denk aan speuren, drijven etc) zal bij jullie prima op zijn plek zitten.  "

Ja helemaal eens! Dit bedoelde ik inderdaad ook. Denk sowieso dat het huis voor rusten bedoeld is dus of het nou klein of groot is maakt niet heel veel uit. Al is het voor jezelf misschien niet fijn om een beer van een hond in een klein huisje te hebben hahaha

honden page profiel CriticalProblemCriticalProblem

" Ten eerste, fantastisch hoe jullie je voorbereiden! Jullie nemen ook de toekomst in overweging en zijn realistisch over wat jullie kunnen bieden aan een hond
 
Ik zelf ben een student met een hond en wat de toekomst brengt weet ik nog niet. Dat weet je natuurlijk nooit, maar het is wel goed om te bedenken hoe je het later met werk gaat regelen. Een hondenopvang kan natuurlijk, maar dan moet je wel een hond hebben die dat leuk vind. Mijn hond kan bijvoorbeeld niet echt naar de opvang, omdat hij stress krijgt van andere honden. Maar je hebt ook een uitlaatservice. Wellicht hebben jullie vrienden en familie die willen oppassen als een opvang niet zou werken?
 
Qua huis maakt het naar mijn mening niet heel veel uit. Ik heb bijvoorbeeld geen tuin maar ben dan ook heel veel op pad met de hond. Binnen slaapt hij alleen. Daar zou ik je dus niet druk om maken.
Qua ras/ hond: neem een kijkje in het asiel of verhuisdieren.nl . Er zijn zoveel lieve honden die een gouden mandje zoeken. Qua ras denk ik gelijk aan een labrador. Dit is dan ook wel het enige ras waar ik veel ervaring mee heb hahah. Ik ken persoonlijk niet de karakters van veel hondenrassen. Ik weet gewoon dat een labrador een hond is die het fantastisch vind om te werken en sportief bezig te zijn, een tolerante vriendelijke hond is en dat alleen thuis blijven aangeleerd kan worden ( natuurlijk niet te lang !!). Verder denk ik vooral een grote rassen (New foundlander ) en daar zijn jullie niet naar op zoek geef je aan. Heb weinig kennis van kleinere hondjes dus daar kunnen anderen hier meer over vertellen! "

Bedankt! Het is nog wel ver weg, want we hebben nog geen nieuwe woning gevonden. Maar het feit dat we nu eindelijk serieus op zoek zijn zorgt ervoor dat ik ook serieuzer bezig ben met onze eerste hond. Ik wil er echt goed over nadenken, want ik wil zo'n hond gewoon een fijn thuis geven met genoeg aandacht, liefde en beweging.

 

Zijn labradors blafferig? Mijn moeder haar eerste hond was een labrador die ook overal mee naartoe ging en 18 jaar oud is geworden. Ik heb hem nog mee mogen maken, super lief beest! Aangezien we zeer waarschijnlijk wel midden in een wijk komen te wonen is een waakse, blafferige hond niet ideaal voor ons, tenzij het af te leren valt. Hoe zijn golden retrievers in vergelijking met labradors? Ik vind golden retrievers altijd net langharige labradors, maar is dat ook zo qua karakter?

 

Hoe heb jij het gedaan met toen je honden nog pups waren qua studie? Als je de aanschaf bijv. in de zomervakantie zou plannen, biedt dat genoeg ruimte en tijd om er genoeg te zijn voor je pup om deze de basis aan te leren? Ik heb vanuit huis uit een slechte ervaring met een herplaatser, dus dat zou niet mijn eerste keus zijn, maar zeker het overwegen waard als we er een goed gevoel bij krijgen. Omdat we geen haast hebben en de tijd willen nemen, vinden we het niet erg om bijv. op een wachtlijst te staan als het een fokker is die we vertrouwen met een ras wat naar ons idee goed bij ons zal passen. Het nadeel is dat we dus studeren en zo'n pup geboren kan worden in een voor ons erg druk moment, en dat zou dan wel heel jammer zijn.

honden page profiel DanielleDanielle

" Bedankt! Het is nog wel ver weg, want we hebben nog geen nieuwe woning gevonden. Maar het feit dat we nu eindelijk serieus op zoek zijn zorgt ervoor dat ik ook serieuzer bezig ben met onze eerste hond. Ik wil er echt goed over nadenken, want ik wil zo'n hond gewoon een fijn thuis geven met genoeg aandacht, liefde en beweging.
 
Zijn labradors blafferig? Mijn moeder haar eerste hond was een labrador die ook overal mee naartoe ging en 18 jaar oud is geworden. Ik heb hem nog mee mogen maken, super lief beest! Aangezien we zeer waarschijnlijk wel midden in een wijk komen te wonen is een waakse, blafferige hond niet ideaal voor ons, tenzij het af te leren valt. Hoe zijn golden retrievers in vergelijking met labradors? Ik vind golden retrievers altijd net langharige labradors, maar is dat ook zo qua karakter?
 
Hoe heb jij het gedaan met toen je honden nog pups waren qua studie? Als je de aanschaf bijv. in de zomervakantie zou plannen, biedt dat genoeg ruimte en tijd om er genoeg te zijn voor je pup om deze de basis aan te leren? Ik heb vanuit huis uit een slechte ervaring met een herplaatser, dus dat zou niet mijn eerste keus zijn, maar zeker het overwegen waard als we er een goed gevoel bij krijgen. Omdat we geen haast hebben en de tijd willen nemen, vinden we het niet erg om bijv. op een wachtlijst te staan als het een fokker is die we vertrouwen met een ras wat naar ons idee goed bij ons zal passen. Het nadeel is dat we dus studeren en zo'n pup geboren kan worden in een voor ons erg druk moment, en dat zou dan wel heel jammer zijn. "

Nee hoor, goldens en labradors zijn zeker niet blafferig. Ik heb een golden retriever en woon ook in een rijtjeshuis (huur), in een woonwijk. Gaat perfect. Goldens en Labradors lijken op elkaar omdat het beide retrievers zijn. Zelfde mentaliteit, enthousiasme, vriendelijkheid.. Labradors zijn ook altijd de beste maatjes met mijn Golden :) 

 

Houd er rekening mee dat thuiswerken en een pup ideaal klinkt, maar dat is het niet. Mijn hond kwam vorig jaar januari, nog voor corona en toen werkte ik ook thuis. Nou, dat is echt niet gemakkelijk. Pup vraagt aandacht, pup moet plassen, pup bijt in de bank, pup hangt in de enkels en ga zo maar door. Aan werken en studeren kwam ik nauwelijks toe. Een zomervakantie is niet voldoende om een pup de hele dag/middag rustig naast je te hebben liggen. Bij mijn hond kwam dat pas toen hij een maand of 8 was. En je geeft ook aan dat een hond alleen moet blijven. Dit is niet erg rasafhankelijk, maar wel afhankelijk van je opvoeding. Labradors en goldens zijn ontzettend mensgericht en is het liefst gewoon bij je. Dus nee, hij vindt het niet leuk om alleen te zijn. Maar je kunt het ze wel zo rustig en met vertrouwen aanleren dat ze wel alleen kúnnen zijn. Wees er alleen niet te snel mee. Met mijn hond gingen we trainen met alleen zijn toen hij 4 maanden was. Met 6 maanden kon hij 2-3 uurtjes alleen zijn en met 1 jaar 4 uur. Langer dan 4 uur gaan we niet, dat is gewoon de max voor ons. Overigens komt dat ook vrijwel nooit voor, een keer in het half jaar ofzo. De hond is nu maximaal 1 uur per week alleen thuis. 

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

" Bedankt! Het is nog wel ver weg, want we hebben nog geen nieuwe woning gevonden. Maar het feit dat we nu eindelijk serieus op zoek zijn zorgt ervoor dat ik ook serieuzer bezig ben met onze eerste hond. Ik wil er echt goed over nadenken, want ik wil zo'n hond gewoon een fijn thuis geven met genoeg aandacht, liefde en beweging.
 
Zijn labradors blafferig? Mijn moeder haar eerste hond was een labrador die ook overal mee naartoe ging en 18 jaar oud is geworden. Ik heb hem nog mee mogen maken, super lief beest! Aangezien we zeer waarschijnlijk wel midden in een wijk komen te wonen is een waakse, blafferige hond niet ideaal voor ons, tenzij het af te leren valt. Hoe zijn golden retrievers in vergelijking met labradors? Ik vind golden retrievers altijd net langharige labradors, maar is dat ook zo qua karakter?
 
Hoe heb jij het gedaan met toen je honden nog pups waren qua studie? Als je de aanschaf bijv. in de zomervakantie zou plannen, biedt dat genoeg ruimte en tijd om er genoeg te zijn voor je pup om deze de basis aan te leren? Ik heb vanuit huis uit een slechte ervaring met een herplaatser, dus dat zou niet mijn eerste keus zijn, maar zeker het overwegen waard als we er een goed gevoel bij krijgen. Omdat we geen haast hebben en de tijd willen nemen, vinden we het niet erg om bijv. op een wachtlijst te staan als het een fokker is die we vertrouwen met een ras wat naar ons idee goed bij ons zal passen. Het nadeel is dat we dus studeren en zo'n pup geboren kan worden in een voor ons erg druk moment, en dat zou dan wel heel jammer zijn. "

Labradors staan over het algemeen niet bekend als blaffers, maar je kan het nooit helemaal zeker weten. Die van mij is bijvoorbeeld best wel waaks. Maar het is niet zo dat er bij elk geluid geblaft word. Over het algemeen zijn het geen honden die blafferig zijn.

Ik heb mijn hond niet als pup gezien! Het is een herplaatser :) . Maar ook dat kost erg veel tijd met opvoeding! Als je voor een pup gaat heb je echt wekenlang nodig om de basis te leggen. Als je net in een drukke periode zit met de studie kan dit inderdaad heel zwaar zijn, maar het is wel belangrijk dat die tijd er is. Dat is ook mijn reden dat ik niet voor een pup ben gegaan. ( ookal kost een herplaatser ook tijd en opvoeding hoor!). 

 

Sommige zeggen dat golden retrievers iets kalmer zijn dan labradors, maar uiteindelijk zijn het allebei lieve gezelschapshonden. Maar vergis je niet hoor! Ik zie heel veel stuiterende dikke labradors , omdat mensen denken dat het wel leuke gezinshonden zijn en verder niet zoveel tijd erin steken. Niet dat jij dat niet zou doen hoor, maar het zijn honden die echt wel beweging en structuur nodig hebben net als elke hondhp-shiny

honden page profiel CriticalProblemCriticalProblem

" Nee hoor, goldens en labradors zijn zeker niet blafferig. Ik heb een golden retriever en woon ook in een rijtjeshuis (huur), in een woonwijk. Gaat perfect. Goldens en Labradors lijken op elkaar omdat het beide retrievers zijn. Zelfde mentaliteit, enthousiasme, vriendelijkheid.. Labradors zijn ook altijd de beste maatjes met mijn Golden :-) 
 
Houd er rekening mee dat thuiswerken en een pup ideaal klinkt, maar dat is het niet. Mijn hond kwam vorig jaar januari, nog voor corona en toen werkte ik ook thuis. Nou, dat is echt niet gemakkelijk. Pup vraagt aandacht, pup moet plassen, pup bijt in de bank, pup hangt in de enkels en ga zo maar door. Aan werken en studeren kwam ik nauwelijks toe. Een zomervakantie is niet voldoende om een pup de hele dag/middag rustig naast je te hebben liggen. Bij mijn hond kwam dat pas toen hij een maand of 8 was. En je geeft ook aan dat een hond alleen moet blijven. Dit is niet erg rasafhankelijk, maar wel afhankelijk van je opvoeding. Labradors en goldens zijn ontzettend mensgericht en is het liefst gewoon bij je. Dus nee, hij vindt het niet leuk om alleen te zijn. Maar je kunt het ze wel zo rustig en met vertrouwen aanleren dat ze wel alleen kúnnen zijn. Wees er alleen niet te snel mee. Met mijn hond gingen we trainen met alleen zijn toen hij 4 maanden was. Met 6 maanden kon hij 2-3 uurtjes alleen zijn en met 1 jaar 4 uur. Langer dan 4 uur gaan we niet, dat is gewoon de max voor ons. Overigens komt dat ook vrijwel nooit voor, een keer in het half jaar ofzo. De hond is nu maximaal 1 uur per week alleen thuis.  "

Zoiets was ik al bang voor. Hoe regelen jullie dat? Mijn vriend gaat weer fulltime studeren vanaf september, en ik zit dan in mijn afstudeerjaar. Tijdens dat jaar volg ik nog een halfjaar vakken en een halfjaar loop ik stage. Tijdens stage zal ik wel meer vanuit huis kunnen doen. Al met al, ga ik de aankomende jaren niet in een situatie zitten dat ik meer dan 2 maanden achter elkaar vrij kan nemen om mij fulltime te storten op de opvoeding van een puppy. Ik vraag mij wel af of dit dan zo onrealistisch is, aangezien de meeste mensen met een hond niet allemaal in een thuiswerksituatie zitten (of zaten voor corona). Dus is hier ook een middenweg in te vinden, of is een hond voor ons niet realistisch?

 

Edit: ik zeg hier hond, maar ik bedoel puppy. Misschien dat een herplaatser voor ons realistischer is dan een puppy.

honden page profiel CriticalProblemCriticalProblem

" Labradors staan over het algemeen niet bekend als blaffers, maar je kan het nooit helemaal zeker weten. Die van mij is bijvoorbeeld best wel waaks. Maar het is niet zo dat er bij elk geluid geblaft word. Over het algemeen zijn het geen honden die blafferig zijn.
Ik heb mijn hond niet als pup gezien! Het is een herplaatser :-) . Maar ook dat kost erg veel tijd met opvoeding! Als je voor een pup gaat heb je echt wekenlang nodig om de basis te leggen. Als je net in een drukke periode zit met de studie kan dit inderdaad heel zwaar zijn, maar het is wel belangrijk dat die tijd er is. Dat is ook mijn reden dat ik niet voor een pup ben gegaan. ( ookal kost een herplaatser ook tijd en opvoeding hoor!). 
 
Sommige zeggen dat golden retrievers iets kalmer zijn dan labradors, maar uiteindelijk zijn het allebei lieve gezelschapshonden. Maar vergis je niet hoor! Ik zie heel veel stuiterende dikke labradors , omdat mensen denken dat het wel leuke gezinshonden zijn en verder niet zoveel tijd erin steken. Niet dat jij dat niet zou doen hoor, maar het zijn honden die echt wel beweging en structuur nodig hebben net als elke hond "

Golden retrievers vinden wij heel leuke honden! Kijken naar een herplaatser < 1 jaar zal ik zeker overleggen met mijn vriend, het is dus misschien de meest realistische optie voor ons als wij een hond willen nemen. Is het op termijn ook haalbaar om hondensport te doen met retrievers, en wat vinden ze leuk? Ze houden ook van water, toch?

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

Mijn schoonzus en zwager hebben met hun pup 2.5 maand verlof opgenomen van hun banen. Dat is denk ik ook wel nodig hoor! Iedereen doet het natuurlijk anders, maar dat lijkt mij wel het beste met een pup.

Een herplaatser heeft wel opvoeding nodig, maar de basis is vaak al gelegd waardoor je niet 24/7 ermee bezig bent. Je zegt dat je een slechte ervaring hebt met een herplaatser Ik snap dat je daardoor huiverig bent. Neem een kijkje op verhuisdieren.nl , gewoon om even te kijken wat voor honden er zijn en een beeld te krijgen van de mogelijkheden :)

 

Golden Retrievers zijn ook gek op water ja! Het zijn wel honden met gevoelige heupen ( net als labjes) dus pas op met bepaalde sporten. 

 

Nog 1 tip: staar je niet blind op een labrador of golden. Het karakter is het belangrijkste! Als je een top hond tegenkomt die perfect in jullie plaatje past die geen rashond is dan is dat wel de beste keuze. 

honden page profiel DanielleDanielle

" Zoiets was ik al bang voor. Hoe regelen jullie dat? Mijn vriend gaat weer fulltime studeren vanaf september, en ik zit dan in mijn afstudeerjaar. Tijdens dat jaar volg ik nog een halfjaar vakken en een halfjaar loop ik stage. Tijdens stage zal ik wel meer vanuit huis kunnen doen. Al met al, ga ik de aankomende jaren niet in een situatie zitten dat ik meer dan 2 maanden achter elkaar vrij kan nemen om mij fulltime te storten op de opvoeding van een puppy. Ik vraag mij wel af of dit dan zo onrealistisch is, aangezien de meeste mensen met een hond niet allemaal in een thuiswerksituatie zitten (of zaten voor corona). Dus is hier ook een middenweg in te vinden, of is een hond voor ons niet realistisch?
 
Edit: ik zeg hier hond, maar ik bedoel puppy. Misschien dat een herplaatser voor ons realistischer is dan een puppy. "

Ik werk 3,5 dag (buitenshuis) mijn vriend fulltime thuis. Ondanks dat de hond nu heel rustig is in huis (hij is nu 1,5), is het voor hem niet leuk om de hele dag thuis te zijn terwijl mijn vriend werkt want die heeft tussendoor wel tijd, maar niet erg veel.

 

Er zijn dus 3 volle dagen dat ik weg ben. 1 dag daarvan gaat hij naar een kleinschalige hondenopvang waar hij de gehele dag buiten speelt met andere honden. Ik breng hem voor het werk en haal hem na de tijd op. 1 andere dag haalt mijn schoonmoeder hem op en gaat zij er met hem op uit. De laatste derde dag is hij gewoon met mijn vriend en laat hij hem tussen de middag uit. Op mijn vrije en halve vrije dagen ga ik met hem naar een losloopgebied in de middag (als extra, dus naast de standaard wandelingen). 

honden page profiel CriticalProblemCriticalProblem

" Mijn schoonzus en zwager hebben met hun pup 2.5 maand verlof opgenomen van hun banen. Dat is denk ik ook wel nodig hoor! Iedereen doet het natuurlijk anders, maar dat lijkt mij wel het beste met een pup.
Een herplaatser heeft wel opvoeding nodig, maar de basis is vaak al gelegd waardoor je niet 24/7 ermee bezig bent. Je zegt dat je een slechte ervaring hebt met een herplaatser Ik snap dat je daardoor huiverig bent. Neem een kijkje op verhuisdieren.nl , gewoon om even te kijken wat voor honden er zijn en een beeld te krijgen van de mogelijkheden :-)
 
Golden Retrievers zijn ook gek op water ja! Het zijn wel honden met gevoelige heupen ( net als labjes) dus pas op met bepaalde sporten. 
 
Nog 1 tip: staar je niet blind op een labrador of golden. Het karakter is het belangrijkste! Als je een top hond tegenkomt die perfect in jullie plaatje past die geen rashond is dan is dat wel de beste keuze.  "

Snap ik! We hebben nog geen sterk idee qua ras, dus staan voor veel open. Ik heb even rondgekeken op de website verhuisdieren.nl, komen alle honden uit Oost-Europa of het buitenland daar? Zijn het dan van de straat geredde honden? Ik heb daar geen ervaring mee, zijn er dingen waar ik rekening mee moet houden bij deze website?

 

Edit: staat gewoon uitleg op de website, sorry! Overheen gekeken, haha

honden page profiel CriticalProblemCriticalProblem

" Ik werk 3,5 dag (buitenshuis) mijn vriend fulltime thuis. Ondanks dat de hond nu heel rustig is in huis (hij is nu 1,5), is het voor hem niet leuk om de hele dag thuis te zijn terwijl mijn vriend werkt want die heeft tussendoor wel tijd, maar niet erg veel.
 
Er zijn dus 3 volle dagen dat ik weg ben. 1 dag daarvan gaat hij naar een kleinschalige hondenopvang waar hij de gehele dag buiten speelt met andere honden. Ik breng hem voor het werk en haal hem na de tijd op. 1 andere dag haalt mijn schoonmoeder hem op en gaat zij er met hem op uit. De laatste derde dag is hij gewoon met mijn vriend en laat hij hem tussen de middag uit. Op mijn vrije en halve vrije dagen ga ik met hem naar een losloopgebied in de middag (als extra, dus naast de standaard wandelingen).  "

Bedankt voor de duidelijke informatie! Helpt zeker mee in een weloverwogen keuze maken voor een toekomstige hond. Nog genoeg om over na te denken lees ik zo. Een vriendin van mij in dezelfde situatie als mijn vriend en ik heeft sinds kort met haar vriend een puppy, dus ik ben wel benieuwd hoe dat voor hun gaat lopen. Zal ook een beetje een indicatie kunnen geven voor ons hoe dat gaat met een puppy en werk/studie, hoop ik.

honden page profiel FieFie

honden foto van Fie

Wij hebben afwisselend 3 weken verlof genomen voor onze puppy, daarna moesten we weer aan het werk. We werkten toen beide 100% van thuis uit en dat was best pittig, maar het lukte wel. We hebben allebei flexibele uren, dus het was echt een kwestie van goeie afspraken maken over wie wanneer verantwoordelijk was voor de hond. En ja, dan zit je soms 's avonds laat allebei nog werk in te halen, maar na een maand of 2 is het ergste ook wel voorbij, in mijn ervaring smile

 

Natuurlijk kan je in een ideale wereld allebei maanden verlof nemen om een pup op te voeden, maar zeggen dat je niet voor een puppy kán gaan als dat niet haalbaar is, gaat wel wat ver.

honden page profiel CriticalProblemCriticalProblem

" Wij hebben afwisselend 3 weken verlof genomen voor onze puppy, daarna moesten we weer aan het werk. We werkten toen beide 100% van thuis uit en dat was best pittig, maar het lukte wel. We hebben allebei flexibele uren, dus het was echt een kwestie van goeie afspraken maken over wie wanneer verantwoordelijk was voor de hond. En ja, dan zit je soms 's avonds laat allebei nog werk in te halen, maar na een maand of 2 is het ergste ook wel voorbij, in mijn ervaring 
 
Natuurlijk kan je in een ideale wereld allebei maanden verlof nemen om een pup op te voeden, maar zeggen dat je niet voor een puppy kán gaan als dat niet haalbaar is, gaat wel wat ver. "

Bedankt voor het alternatieve perspectief! Omdat mijn vriend zijn familie nooit honden heeft gehad, en mijn moeder altijd thuis is geweest vind ik het lastig in te schatten hoe het leven met een puppy eruit ziet als je op een gegeven moment weer aan het werk moet, en waar ik rekening mee moet houden. Weet jij hier websites/andere bronnen voor die daar informatie over geven?

honden page profiel FieFie

honden foto van Fie

" Bedankt voor het alternatieve perspectief! Omdat mijn vriend zijn familie nooit honden heeft gehad, en mijn moeder altijd thuis is geweest vind ik het lastig in te schatten hoe het leven met een puppy eruit ziet als je op een gegeven moment weer aan het werk moet, en waar ik rekening mee moet houden. Weet jij hier websites/andere bronnen voor die daar informatie over geven? "

 

Je kan op internet heel veel googelen over 'de eerste weken een puppy in huis' en puppyschema's e.d., maar wij hebben ons daar eerlijk gezegd enorm op blind gestaard. Op voorhand maandenlang ingelezen, en na een week of 2 hebben we (en vooral ik) echt voor onszelf moeten zeggen om dat allemaal los te laten, we werden helemaal gek. embarassed 

 

Maar er zijn natuurlijk wel dingen waar je rekening mee moet houden: wij hadden bv. verwacht/gehoopt dat een keer we weer aan het werk moesten Penny 'zindelijk' zou zijn (als in aangeven wanneer ze naar buiten moest) en dat ze de nacht zou doorslapen. Dat eerste is vrij goed gelukt, maar de eerste 2 weken dat we weer aan het werk waren, moest er elke nacht nog 1 à 2 keer iemand uit om Penny uit te laten. Die gebroken nachten maakten het écht zwaar, maar ook dat ging weer snel voorbij. Achteraf zeker geen spijt van dat we het zo aangepakt hebben laughing

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Ik wilde ook even aanhaken en zeggen dat een australian shepherd helemaal niet per se een grote tuin hoeft, als je deze lekker veel mee uit wandelen neemt! Maar het zijn wel vrij blafferige honden, en dat lijkt een lastig puntje voor jullie te zijn. Niet per se waaks, maar in mijn ervaring blaffen ze veel zodra de spanning in positieve en negatieve zin omhoog gaat: bij bezoek, bij spelen, bij nervositeit, etc. 

Een golden of labrador klinkt heel geschikt voor jullie! Ik vind het zelf ook fantastische honden <3

 

Mbt het alleen zijn trainen: Wij werken allebei in het onderwijs, dus we hebben een lange zomervakantie om dit te trainen. Dat scheelt nogal. Andere mensen die ik ken hebben het bijv gedaan door afwisselend hun vakanties op te nemen - dus eerst de één 4 weken, dan de ander 4 weken, in totaal 8 weken trainingstijd. En weer anderen hebben het opgelost door een oppas te vinden voor overdag. Hun hond is dus eigenlijk nooit lang alleen; als zij gaan werken, brengen ze de hond naar hun oppas (een kennis/familielid dit dat leuk vindt). 

 

Het verschilt gewoon heel erg per pup hoe snel het gaat om ze te leren alleen te zijn. Sommige honden worden er nooit goed in, andere kunnen het met een paar weken, weer andere hebben een paar maanden nodig. De meeste honden vinden het nooit leuk, maar ze wennen er wel aan. 

honden page profiel CriticalProblemCriticalProblem

" Ik wilde ook even aanhaken en zeggen dat een australian shepherd helemaal niet per se een grote tuin hoeft, als je deze lekker veel mee uit wandelen neemt! Maar het zijn wel vrij blafferige honden, en dat lijkt een lastig puntje voor jullie te zijn. Niet per se waaks, maar in mijn ervaring blaffen ze veel zodra de spanning in positieve en negatieve zin omhoog gaat: bij bezoek, bij spelen, bij nervositeit, etc. 
Een golden of labrador klinkt heel geschikt voor jullie! Ik vind het zelf ook fantastische honden <3
 
Mbt het alleen zijn trainen: Wij werken allebei in het onderwijs, dus we hebben een lange zomervakantie om dit te trainen. Dat scheelt nogal. Andere mensen die ik ken hebben het bijv gedaan door afwisselend hun vakanties op te nemen - dus eerst de één 4 weken, dan de ander 4 weken, in totaal 8 weken trainingstijd. En weer anderen hebben het opgelost door een oppas te vinden voor overdag. Hun hond is dus eigenlijk nooit lang alleen; als zij gaan werken, brengen ze de hond naar hun oppas (een kennis/familielid dit dat leuk vindt). 
 
Het verschilt gewoon heel erg per pup hoe snel het gaat om ze te leren alleen te zijn. Sommige honden worden er nooit goed in, andere kunnen het met een paar weken, weer andere hebben een paar maanden nodig. De meeste honden vinden het nooit leuk, maar ze wennen er wel aan.  "

 

Voor ons zou de zomervakantie dus ook het ideale moment zijn om een puppy te nemen. Ik was dit net ook aan het typen naar Fie, tot ik jou post voorbij zag komen hierover, haha. Helaas is mijn aankomende zomervakantie mijn laatste lange zomervakantie (8 weken), die loopt ook nog eens over in een periode dat ik slechts halve dagen college heb (ook 8-10 weken) en zou dus eigenlijk het perfecte moment zijn voor het opvoeden van een puppy, mijn inziens. 

 

Helaas is de zomervakantie al heel dichtbij, en hebben wij ook nog geen nieuwe woning. Wel een op het oog die snel vrij komt, maar de concurrentie is moordend. Het voelt ook niet goed om heel veel haast te zetten achter de aanschaf van een hond omdat we nu al weten wat een geschikte periode zou zijn voor ons om een puppy aan te schaffen. Omdat ik in 2022 afstudeer heb ik dan geen zomervakantie meer, helaas. Maar goed, eerst maar eens even afwachten hoe het met die woning gaat lopen.

 

Golden retrievers hebben wij altijd heel leuk gevonden! Ook waarschijnlijk geschikt in onze situatie. De nova scotia duck toller retriever klinkt voor ons ook als een super leuke hond, maar ik kan niet zo goed vinden hoe deze retriever vergelijkt met de labrador/golden. En omdat retrievers wat aanhankelijker zijn (wat wij willen) maak ik me ook wel zorgen over het alleen laten tezijnertijd.

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

" Ik wilde ook even aanhaken en zeggen dat een australian shepherd helemaal niet per se een grote tuin hoeft, als je deze lekker veel mee uit wandelen neemt! Maar het zijn wel vrij blafferige honden, en dat lijkt een lastig puntje voor jullie te zijn. Niet per se waaks, maar in mijn ervaring blaffen ze veel zodra de spanning in positieve en negatieve zin omhoog gaat: bij bezoek, bij spelen, bij nervositeit, etc. 
Een golden of labrador klinkt heel geschikt voor jullie! Ik vind het zelf ook fantastische honden <3
 
Mbt het alleen zijn trainen: Wij werken allebei in het onderwijs, dus we hebben een lange zomervakantie om dit te trainen. Dat scheelt nogal. Andere mensen die ik ken hebben het bijv gedaan door afwisselend hun vakanties op te nemen - dus eerst de één 4 weken, dan de ander 4 weken, in totaal 8 weken trainingstijd. En weer anderen hebben het opgelost door een oppas te vinden voor overdag. Hun hond is dus eigenlijk nooit lang alleen; als zij gaan werken, brengen ze de hond naar hun oppas (een kennis/familielid dit dat leuk vindt). 
 
Het verschilt gewoon heel erg per pup hoe snel het gaat om ze te leren alleen te zijn. Sommige honden worden er nooit goed in, andere kunnen het met een paar weken, weer andere hebben een paar maanden nodig. De meeste honden vinden het nooit leuk, maar ze wennen er wel aan.  "

Voor een goedgefokte Aussie moet je nu wel twee jaar op een wachtlijst staan. Helaas wordt er op dit moment maar een beetje raak gefokt met het ras omdat ze populair zijn met veel gezondheids- en gedragsproblemen tot gevolg.  Ik hou van het ras, heb er drie, maar zou ze op dit moment echt afraden.  En blafferig zijn ze zeker. Dat is wel op te lossen met opvoeding met echt stille Aussies ken ik niet. En met wandelen alleen krijg ik ze niet voldaan (behalve de oudste van 13), ze willen echt wat doen. Dat moet je wel willen bieden. 

honden page profiel CriticalProblemCriticalProblem

" Voor een goedgefokte Aussie moet je nu wel twee jaar op een wachtlijst staan. Helaas wordt er op dit moment maar een beetje raak gefokt met het ras omdat ze populair zijn met veel gezondheids- en gedragsproblemen tot gevolg.  Ik hou van het ras, heb er drie, maar zou ze op dit moment echt afraden.  En blafferig zijn ze zeker. Dat is wel op te lossen met opvoeding met echt stille Aussies ken ik niet. En met wandelen alleen krijg ik ze niet voldaan (behalve de oudste van 13), ze willen echt wat doen. Dat moet je wel willen bieden.  "

Zo'n idee had ik zelf ook al. Voor ons is het in ieder geval (voor nu) geen serieuze optie. Misschien later, afhankelijk van hoe we dan zitten qua wonen/werk/gezinssituatie. Vind het altijd sneu als zo'n ras drastisch populair wordt met allemaal ongelukkige honden tot gevolg, die vaak weer in een herplaatsingstraject terecht komen of zelfs in het asiel.

honden page profiel LinaLina

honden foto van Lina

Ik heb mijn 1e hond genomen toen ik begin 20 was, nog op school zat en 32 uur per week stage liep. Ik heb hem toen in de 3 weken zomervakantie de basis geleerd. Met die hond heb ik ook geen cursus gedaan, maar dat had er mee te maken dat hij een heerlijk zacht karakter had en perfect luisterde. De pup was gelukkig snel zindelijk. Maar wij hebben onze pup toen pas met 11 weken opgehaald, dus dat scheelt veel in het op kunnen houden. In de nacht een warme kruik in de bench en mijn man ging wat later naar bed, zodat hij in de nacht niet zo lang hoefde op te houden. Dit ging goed. Mijn man begon ook wat later met werken, ik juist vroeg. Hierdoor konden we hem tussendoor uitlaten. 

Ik heb tot kort geleden een kruising labrador gehad. Die blafte of piepte alleen als er aangebeld werd. Hij wilde wel eens een minuut huilen wanneer we allemaal tegelijkertijd de deur uit gingen. Als we 1 voor 1 gingen, vond hij het geen probleem. Verder huilde /zong hij mee, wanneer mijn zoon een instrument bespeelde. Maar eerlijk is eerlijk, ik kon dan ook wel janken. ;-p

Ik  heb nu een middelmaat pup van 5 maanden, maar ik werk nu volledig vanuit huis. Straks zal ik wel weer 2 dagen op kantoor zijn en soms een paar uur weg ivm externe afspraken.

Hij heeft nu een paar weken geen ongeluk binnen gehad en gaat inmiddels zo'n 4x per dag naar buiten. Zeker de 1e maanden moet je regelmatig lopen, om ze zindelijk te krijgen. Ze kunnen het dan gewoon nog niet zo lang ophouden. Dus dat moet je in zien te regelen. 

Succes met je afweging. Goed dat je er voortijdig over nadenkt, want een hond is superleuk, maar je moet er wel je leven op aan (kunnen) passen. Een hond neem je in principe niet voor even, maar voor het leven. 

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

" Voor een goedgefokte Aussie moet je nu wel twee jaar op een wachtlijst staan. Helaas wordt er op dit moment maar een beetje raak gefokt met het ras omdat ze populair zijn met veel gezondheids- en gedragsproblemen tot gevolg.  Ik hou van het ras, heb er drie, maar zou ze op dit moment echt afraden.  En blafferig zijn ze zeker. Dat is wel op te lossen met opvoeding met echt stille Aussies ken ik niet. En met wandelen alleen krijg ik ze niet voldaan (behalve de oudste van 13), ze willen echt wat doen. Dat moet je wel willen bieden.  "

Ik ken toevallig een pup die terugmoest naar de fokker, dus soms is er wel iets te regelen op kortere termijn dan 2 jaar. Maar ik ben het met de TS eens dat het in dit geval te snel is om voor deze zomer al een pup geregeld te hebben. Is het huis er dan niet, dan zit je met een flink probleem... 

 

En je hebt wandelen en wandelen, he  ;) Wij kregen onze border collie ook wel moe grotendeels met wandelen, maar dat was dan wandelen-met-uitdagingen, zeg maar! (Van door winkelcentra of openluchtmusea tot allerlei activiteiten/oefeningen/trainingen tijdens het wandelen). En ook veel fietsen, maar dat is een tweesnijdend mes want daar worden ze natuurlijk alleen maar fitter van ;) Maar idd, alleen een uurtje wandelen zal voor deze werkhonden meestal te weinig zijn.

honden page profiel L.L.

honden foto van L.

Ik heb niet alle reactied gelezen, enkel pakweg tot de helft, was best veel ! Hier enkele bedenkingen van mijn kant:

 

Klinkt ideaal, een puppy nemen in je vakantie, maar in de werkelijkheid ga je na je zoektocht naar het geschikte ras, op zoek naar dé fokker waar je je hond vandaan wil hebben en de teef werpt wanneer ze werpt. Dat kan je wel wat schatten maar echt plannen lukt moeilijk. Het moet maar net zo uitkomen dat samenvalt met je vakantie.

 

Wat betreft je vraag over opvang, mijn honden gaan naar een particuliere opvang. Ik zoek deze mensen op social media en via mijn eigen netwerk. Via via ben ik terechtgekomen bij een gepensioneerd koppel dat zelf geen hond meer wil maar echt dolgraag wil oppassen. Ze ziet mijn honden zo graag dat ik niet eens durf afzeggen als ik geen oppas nodig heb en dan toch maar de hond ga brengen hahahha, anders mist ze hem en ze plant echt haar week daarnaar. Ze doet dit gratis maar ik voorzie vaak leuke attenties. Andere oppas is echt een hele lieve student, echt helemaal gek van honden en heeft zelf een teckeltje die goed overeenkomt met mijn honden. Ze worden daar de hele dag door vertroeteld en ruiken naar haar parfum als ze thuis komen ;) bij deze oppas betaal ik 10 euro per dag. Ik ben heel dankbaar voor mijn opvangadressen maae de zoektocht was niet simpel.

 

Ik heb mijn eerste hond genomen toen ik nog studeerde en wilde perse nadien een job waarbij ik 3 (extra) lange dagen heb en 2 korte. Tijdens de korte dagen blijven de honden gewoon thuis en 2x per week gaan ze naar de opvang. Een derde keer per week kan ook als dat moet maar is niet nodig, vriend is dan thuis. Als ik thuis ben, of dat nu werken is of gewoon vrij zijn, slapen ze vrijwel de hele dag. We gaan wel veel op stap en daar worden ze moe van.

 

De puppytijd is niet van zelfsprekend om door te komen maar ook ik heb er voor gekozen om als eerste hond een makkelijk ras te nemen en uiteindelijk viel het goed mee. Studeren ging nog prima en werken ook, al had ik natuurlijk hulp van mijn vriend. Sommige momenten waren heel pittig maar die horen er ook gewoon bij en kom je vast wel door.

honden foto van Vera met Diesel+, Fenna en Noa

Even het stukje van de teckel: ik heb er 2 en ze zijn allebei heel aanhankelijk, ze kunnen wel wat vocaal zijn.

honden page profiel CriticalProblemCriticalProblem

" Ik heb niet alle reactied gelezen, enkel pakweg tot de helft, was best veel ! Hier enkele bedenkingen van mijn kant:
 
Klinkt ideaal, een puppy nemen in je vakantie, maar in de werkelijkheid ga je na je zoektocht naar het geschikte ras, op zoek naar dé fokker waar je je hond vandaan wil hebben en de teef werpt wanneer ze werpt. Dat kan je wel wat schatten maar echt plannen lukt moeilijk. Het moet maar net zo uitkomen dat samenvalt met je vakantie.
 
Wat betreft je vraag over opvang, mijn honden gaan naar een particuliere opvang. Ik zoek deze mensen op social media en via mijn eigen netwerk. Via via ben ik terechtgekomen bij een gepensioneerd koppel dat zelf geen hond meer wil maar echt dolgraag wil oppassen. Ze ziet mijn honden zo graag dat ik niet eens durf afzeggen als ik geen oppas nodig heb en dan toch maar de hond ga brengen hahahha, anders mist ze hem en ze plant echt haar week daarnaar. Ze doet dit gratis maar ik voorzie vaak leuke attenties. Andere oppas is echt een hele lieve student, echt helemaal gek van honden en heeft zelf een teckeltje die goed overeenkomt met mijn honden. Ze worden daar de hele dag door vertroeteld en ruiken naar haar parfum als ze thuis komen ;-) bij deze oppas betaal ik 10 euro per dag. Ik ben heel dankbaar voor mijn opvangadressen maae de zoektocht was niet simpel.
 
Ik heb mijn eerste hond genomen toen ik nog studeerde en wilde perse nadien een job waarbij ik 3 (extra) lange dagen heb en 2 korte. Tijdens de korte dagen blijven de honden gewoon thuis en 2x per week gaan ze naar de opvang. Een derde keer per week kan ook als dat moet maar is niet nodig, vriend is dan thuis. Als ik thuis ben, of dat nu werken is of gewoon vrij zijn, slapen ze vrijwel de hele dag. We gaan wel veel op stap en daar worden ze moe van.
 
De puppytijd is niet van zelfsprekend om door te komen maar ook ik heb er voor gekozen om als eerste hond een makkelijk ras te nemen en uiteindelijk viel het goed mee. Studeren ging nog prima en werken ook, al had ik natuurlijk hulp van mijn vriend. Sommige momenten waren heel pittig maar die horen er ook gewoon bij en kom je vast wel door. "

Bedankt voor je antwoord! Het ideale moment kun je natuurlijk niet echt plannen. Maar omdat je van je studie niet zomaar 4-6 weken vrij kan nemen, zou de zomervakantie het enige realistische moment zijn. We gaan ons in ieder geval ook beter oriënteren op herplaatsers die geschikt zijn voor eerste keer eigenaren, mochten we een herplaatser tegen komen die goed bij ons past dan is dit ook iets waar we voor open zouden staan mits dit voorkomt op een moment dat we in rustig vaarwater zitten qua studie en werk. Voor een pup zullen we de aanschaf nog zeker 1,5 jaar uit moeten stellen. Of is dat een reguliere wachttijd voor een pup van een gecertificeerde fokker van een gewild ras tegenwoordig?

honden page profiel CriticalProblemCriticalProblem

" Even het stukje van de teckel: ik heb er 2 en ze zijn allebei heel aanhankelijk, ze kunnen wel wat vocaal zijn. "

Haha, vocaal is die bij mijn ouders ook zeker! Zij is echter wel heel erg zelfstandig en kan zichzelf prima vermaken op het erf en in de mesthoop. De duitse herder daarentegen is juist heel erg aanhankelijk en volgt mijn moeder de hele dag als het zou kunnen.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Gezien jullie allebei bezig zijn met een master? Hond kan 17 worden dus houd rekening daarmee met je toekomstige baan. Honden kunnen 2 uurtjes alleen en na al de stress misschien nog twee uurtjes van moeheid. Je kunt natuurlijk kiezen voor een uitlaat service, kan ook. MAAR gelet dan wel op dat jou rakker misschien de uitlaat dienst verkiest over jullie. Dat mag ook :p zolang je maar zorg draagt.

honden page profiel L.L.

honden foto van L.

" Bedankt voor je antwoord! Het ideale moment kun je natuurlijk niet echt plannen. Maar omdat je van je studie niet zomaar 4-6 weken vrij kan nemen, zou de zomervakantie het enige realistische moment zijn. We gaan ons in ieder geval ook beter oriënteren op herplaatsers die geschikt zijn voor eerste keer eigenaren, mochten we een herplaatser tegen komen die goed bij ons past dan is dit ook iets waar we voor open zouden staan mits dit voorkomt op een moment dat we in rustig vaarwater zitten qua studie en werk. Voor een pup zullen we de aanschaf nog zeker 1,5 jaar uit moeten stellen. Of is dat een reguliere wachttijd voor een pup van een gecertificeerde fokker van een gewild ras tegenwoordig? "

Ik heb voor beide pups bijna een jaar op de lijst gestaan. Sommige fokkers hebben bijvoorbeeld maar 1 teef en als ze dan pas pups heeft gehad, is het natuurlijk wachten voor de volgende. Je kan ook verder zoeken en misschien kom je toevallig een fokker tegen die een overblijvertje heeft, maar ik vind het juist zo fijn om alles te kunnen volgen, een pup te kunnen krijgen die qua persoonlijkheid bij mij past in plaats van de pup die overblijft.

 

Nu met corona zijn er nog langere wachtlijsten helaas. Voor sommige rassen zijn de wachtlijsten sowieso al lang, meer richting 2 tot zelfs 3 jaar. Als je over 1.5 jaar een pup wil, is nu een goed moment om te beginnen zoeken. Bij mijn eerste hond was het ook afwachten qua woning. Ik gaf aan een nest te willen afwachten in plaatsbvan halsoverkop een hond erbij en dan verhuizen etc. Ik mocht vrijblijvend op de wachtlijst. Uiteindelijk pup opgehaald met 11 weken ipv 8 weken, omdat we dan pas in ons huis konden. De fokker vond het helemaal niet erg en heeft met veel liefde hem nog een paar weken gehouden, gesocialiseerd etc... :)

 

Die wachtlijsten hebben trouwens weinig te maken met wel of niet gewild ras. Onbekendere rassen waar minder vraag naar is, vind je ook gewoon niet makkelijk en zijn dus weinig fokkers voor bijvoorbeeld. Populaire rassen worden dan weer veel meer gefokt en dus ook meer aanbod, maar zeker bij populaire rassen is het heel erg opletten voor broodfokkers / 'particuliere' hobbyfokkers die maar wat op elkaar zetten.

honden page profiel CriticalProblemCriticalProblem

Ik wil iedereen bedanken voor alle nuttige informatie, het heeft ons zeker aan het denken gezet.

 

Ik vraag mij alleen wel af hoe dat dan zit met hobbyfokkers van mixjes (zolang het geen onverantwoordelijke mixen zijn). Is dit 'slecht', per definitie? Ik hoef namelijk niet per se een hond met stamboom, maar ik zou wel graag een gezonde hond willen. Ik heb de aanname dat een mix per definitie al minder kans heeft op genetische aandoeningen vanwege een grotere genenpool, is dit ook correct? Is het dan nog onverantwoord om bij zulke hobbyfokkers een pup te kopen? En hoe kom je überhaupt in contact met deze mensen, of moet ik dat niet willen?

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^