Vreemd rijgedrag

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel sander vannestesander vanneste

Goeiemiddag allemaal! 

Eventjes kort voorstellen, wij zijn Lien en Sander. Hebben 2 chihuahua's Frits & Diezel en 1 toller Ruby. Ruby is 2,5 jaar en komt van Sander (ikzelf). De 2 chihuahua's zijn van Lien en zijn 7 & 9 jaar. Wij zijn ondertussen al 2 jaar een nieuw samengesteld gezien :) hp-thumbsup

Ik zit met een vraag/probleem. En had graag eens een mening gehad van anderen om te weten hoe we hier mee kunnen omgaan en of dit daadwerkelijk wel een probleem is.

Situatie:

Ruby speelt denk ik geen rol in dit verhaal dus zal ze niet of weinig vermeld worden. Mocht je van mening zijn dat er iets van Ruby kan meespelen vraag gerust :).

Beide chihuahua's komen uit het Asiel (niet op hetzelfde moment). En hangen heel sterk aaneen. Frits (9 jaar) is een kleine allemansvriend, speelt graag, heeft een eigen willetje, maar als je hem kent aangenaam en zacht karakter, geen trauma's meegemaakt. Diezel (7 jaar) is mishandelt geweest, komt vanuit het oostblok. Had bijna geen haar meer, heel schuw, bang van zijn schaduw. Uiteindelijk is dit goedgekomen. Heel veel werk geweest voor Lien. Ze heeft dat supergoed gedaan. Maar je merkt het wel.. vreemde mannen zijn niet super welkom, veel blaffen bij vreemd geluid. We hebben ook 6 maand nodig gehad om ze te laten wennen aan Ruby, dit is dus een heel werk geweest. Nu zijn dit nog steeds geen grote vrienden maar ze zitten samen in de zetel (elk aan een kant) en als er iemand weg is zijn ze blij als iedereen terug thuis is. Als je dan weet van waar Diezel komt kunnen wij wel zeggen dat alles heel goed verloopt. :)

Toen ik erbij kwam (2 jaar geleden) was Frits heel beschermend tegenover Diezel (niets met mij of Ruby te maken maar gezien het schuwe karakter van Diezel die op alles en iederen blaft wel iets dat kon worden vastgesteld).Ondertussen zijn we gaan samenwonen. Lien is bij mij gekomen. Dus hebben Frits en Diezel een nieuwe thuis gekregen. We merken dat Frits ouder wordt. Zijn zicht is niet meer wat het was, Lien heeft mij verteld dat hij vorige week vrij hard tegen een schuifdeur heeft gelopen. Hij vergist zich wel eens, Dieptezicht is ook niet meer zo goed... op zich geen rare dingen uiteindelijk. Hij springt niet meer in of uit de zetel... Gewoon een vaststelling dat hij ouder aan het worden is. Nu was Frits wel baas in huis toen mijn vriendin in Gent woonde. Nieuwe thuis, waar Ruby eerst was. Waar ikzelf vroeger was. In het begin geen of weinig probleem. Maar ondertussen enkele verbouwingswerken gedaan en sindsien is Frits niet meer de oude. Zijn ondertussen nieuwe vertrouwde plekje is niet meer dezelfde. Vermoedlijk door het beperkte zicht minder snel kunnen wennen aan alles. Kort samengevat. Frits is wat van zijn wilde haren kwijt en ook een beetje naar achter geschoven in de roedel. Diezel staat ondertussen eerder boven Frits. Diezel zou bepalen wanneer Frits mag eten. Ik heb Ruby geleerd om pas te eten als ze het mag, dat is eigenlijk gewoon een spelletje), is dat iets dat Diezel heeft opgenomen en wil bepalen wanneer Frits eet, geen idee. Frits eet enkel als Lien er is. Dus als we dat zien nemen we Diezel weg en kan Frits rustig verder eten. Verder besteden we er eigenlijk geen aandacht aan.

Dan komen we (eindelijk, situatieschets leek mij wel handig tongue-out) bij het probleem.

Vandaag zat ik in de badkamer en hoorde ik Frits jammeren in de zetel, dus ik dacht dat hij eruit wilt maar niet kon of iets dergelijk. Kom ik in de woonkamer en meen ik te zien dat Diezel van achter Frits komt. De badkamer ligt naast de woonkamer dus ben ik terug in de badkamer gaan staan, deur tegen en gewacht. Na een kleine minuut hoor ik lawaai vanuit de zetel, ga ik terug de woonkamer binnen en is Diezel aan het rijden op Frits. Eerste wat in mij opkomt, dominantie. Frits zit echter te kwispelen. Dus dat klopt niet in mijn hoofd. Heb ik eventjes mijn gsm op video gezet en enkele minuten weg geweest terwijl ik ze aan het filmen was. Na 2 minuten gaat Frits richting Diezel (kwispelend) en wil spelen. Dit wel terwijl hij met zijn zij naar Diezel staat. Diezel kruipt of Frits, 5 seconden. Frits springt plots weg maar draait zich terug, Diezel doet verder, stopt, Frits erachter,... en zo gaat dat een minuutje door tot Diezel uit de zetel springt en Frits niet meer achter Diezel kan gaan.

Diezel is gecastreerd, Frits niet.

Diezel ziet er ook niet speciaal gelukkig uit. Frits wel. Dus wat is er hier nu aan de hand? En is dat iets dat we in de gaten moeten houden?

Vanaf er iemand bij is of binnenkomt stopt het ook. Wat het voor ons heel moeilijk zal maken om het af te leren.

Ikzelf zie er eigenlijk niet onmiddellijk een probleem in aangezien geen 1 van de 2 pijn lijkt te hebben, erna is er ook niets aan de hand. Het is ook een toevallige vaststelling. Ik ken beide nu 2 jaar en heb dit nog niet gezien of gehoord, Lien al jaren ook niet. Dit schijnt wel iets te zijn wat gebeurde toen ze jong waren. Lien heeft dit afgeleerd. Dus wie weet is dit al jaren verder aan de gang zonder dat ze het heeft gezien. Ze delen een bench, zitten af en toe ook alleen thuis.. dus heeft hier iemand tips ervaring of toch enkele alarmbellen die afgaan, we horen het graag!

Groeten,

Lien & Sander.

(mijn excuses voor de lengte van het bericht innocent)

 

honden page profiel ientjeientje 2 doggies

honden foto van ientje

Het rij gedrag, weet ik niet.

Maar 1 zinnetje viel mij op

,,ik dacht dominantie maar hij kwispelde,,

Kwispelen is soms een uiting van blijdschap  maar vaker van spanning.

Wat voor soort kwispel.

Een strakke harde hoge kwispel, kan zelfs betekenen kijk uit ik val aan.

Een zielig kwispelend tussen achterpoten, is angst onzekerheid.

Een wilde kwispel, opwinding. 

Kortom kwispelen, een uiting van de gemoedstoestand van de hond, maar dat kunnen er veel zijn.

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

Kort samengevat: Diezel rijdt op Frits.

 

Ik denk dat Diezel spanning afreageert op Frits, ook omdat hij merkt dat Frits niet meer de roedelleider is die hij vroeger wel was. Vroeger nam Frits Diezel in bescherming, als hoofd van de roedel, door zijn leeftijd en beperkingen kan hij dat nu niet meer en Diezel heeft het idee dat hij die rol nu moet vervullen, terwijl hij hiertoe eigenlijk niet in staat is, als onzekere hond. 

 

Je zou ze allebei wat meer in bescherming kunnen nemen. Jij gaat als het ware de stabiele roedelleider vormen waar ze allemaal op terug kunnen vallen. Dan hebben ze minder stress omdat ze niet meer alles hoeven te regelen (dat gevoel hebben ze nu wel). Bijvoorbeeld: Diezel hoeft dus niet te bepalen wanneer Frits mag eten. En Frits mag gewoon ontspannen en kan rustig oud zijn, zonder lastig gevallen te worden door de rest. 

 

Maar goed, ik heb alleen jouw stukje tekst als info. De reële situatie zie ik niet vanaf een scherm hp-smile

honden page profiel sander vannestesander vanneste

" Het rij gedrag, weet ik niet.
Maar 1 zinnetje viel mij op
,,ik dacht dominantie maar hij kwispelde,,
Kwispelen is soms een uiting van blijdschap  maar vaker van spanning.
Wat voor soort kwispel.
Een strakke harde hoge kwispel, kan zelfs betekenen kijk uit ik val aan.
Een zielig kwispelend tussen achterpoten, is angst onzekerheid.
Een wilde kwispel, opwinding. 
Kortom kwispelen, een uiting van de gemoedstoestand van de hond, maar dat kunnen er veel zijn. "

Het was een ontspannen loopje als hij erachter ging :) het gaat ook niet zozeer rond de reactie van Frits, net omdat die zo reageert. Vooral de reden waarom Diezel dit doet..

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Ja we moeten van een stuk tekst uitgaan.

 

Wat mij opviel is dat dit dus toen de honden jong waren ook gebeurde, maar dat Lien het afgeleerd heeft. Hoe? En dus is niet de oorzaak (een of andere vorm van stress?) verdwenen, maar weten ze dat als er iemand bij is, dit niet gewenst is. Het zou dus kunnen dat door de verhuizing en het ouder worden, de situatie verergert is.

 

 

Kwispelen is een communicatiemiddel, het kan ook betekenen dat Frits Diezel daarmee wil kalmeren en laten ophouden met zijn gedrag. Ook het "lachen" van Frits zou een kalmerend signaal kunnen zijn.

 

 

Ik zou ze ook beiden gaan begeleiden. Beiden moeten zich goed en ontspannen voelen, Diezel moet niet het gevoel hebben dat hij bepaald wat Frits doet. Hij lijkt daar ook niet blij mee te zijn. Dus het eten zou ik elke hond apart geven waar ze geen last van elkaar hebben. Ook als een hond slaapt moet hij daarbij niet gestoord worden.

Dat brengt al een hoop rust, als een hond in alle rust kan eten en slapen.

 

Zelf zou ik hen dan ook liever niet meer bij elkaar laten als je er niet bij bent. Ik weet niet of een afscheiding in de kamer mogelijk is, met bijv. een ren waar een van de twee dan in kan. 

honden page profiel sander vannestesander vanneste

Bedankt voor de reacties!

Ik denk dat het stuk tektst wel duidelijk is aangekomen :). Moeilijk aangezien een er zich een heel leven aan vooraf gaat er heel veel verschillende invloeden zijn maar wij kunnen ermee aan de slag! 

We hadden het er al over gehad om een aparte bench te voorzien en eten apart te plaatsen maar 'waarom zou dat nu nodig zijn als het al 7 jaar zo werkt'. De ene dag werkt het wel de andere is dan weer wat minder. Dus een mening van buitenaf kan altijd wel handig zijn.

We gaan binnenkort (nog eens) verhuizen naar een grotere leefomgeving, tuin en huis. Het is hier nu wel op de limiet om met ons allemaal te leven. Heel moeilijk om ze elk hun eigen plekje te geven. Het is naar mijn ouderlijk thuis, dus kunnen we gelukkig nu al beginnen met langsgaan om de omgeving te laten wennen. En het opsplitsen zal daar ook veel eenvoudiger zijn. Maar gaan we nu mee beginnen. Hopelijk vinden ze op die manier allebei wat extra rust en vertrouwen. Het eten opsplitsen zal moeilijker zijn maar misschien kunnen we dit in de bench plaatsen?

Er was wel wat schrik om nog eens Frits te laten aanpassen, maar als ik het hier zo lees zal het wel een aanpassing zijn maar ook een opluchting om gebruik te kunnen maken van die extra ruimte. Hier kunnen ze niet uit elkaars zicht, in de nieuwe omgeving kunnen ze dat wel. Buiten zijn er ook veel meer mogelijkheden. Dus een goeie upgrade :) 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Dat lijkt zeker een goeie upgrade. En een goed idee om de honden regelmatig mee te nemen als jullie daar bezig zijn. 

 

 

En inderdaad, er is nogal wat aan vooraf gegaan met die twee en er zal van alles en nog wat meegespeeld hebben bij hoe ze zich nu gedragen. 

Eten kan idd ook wel in de bench. Mits de hond zich daar goed bij voelt. 

Ik had ooit een logeerlabrador, die liever in de gang at, dan in de buurt van mijn eigen hond, dus kreeg ze daar haar eten.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^