Autorijden/stress/grommen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Fozzie BeerFozzie Beer

Hoi!!

Onze pup is nu 4 maanden, en hij gaat regelmatig mee met de auto. De eerste 3 keer (ook met ophalen bij de fokker) spuugde hij in de auto..niet meteen maar na een half uur ongeveer. Daarna waren langere ritjes niet echt nodig en de korte stukjes (10/15 min) gingen best goed. In het begin hadden we hem op de achterbank, maar na een paar keer zijn we hem gaan verplaatsen naar de kofferbak (met een rekje achter de bank) omdat we uiteindelijk ook onze kinderen en hond tegelijk mee willen nemen en hij dan dus niet meer op de bank kan.

Sinds een paar dagen is hij bang in de auto..denk ik...want we hebben hem een paar keer meegenomen naar het bos hier in de buurt (3 km rijden) en als je dan de klep van de kofferbak open maakt blijft stil liggen. Toen mijn man hem eruit wilde tillen gromde hij. We hebben hem even met rust gelaten en daarna wat snoepjes gegeven en afgeleid en toen eruit gehaald.

Iemand tips? Het is erg onhandig als hij niet mee kan met de auto. Of weer eerst proberen op de achterbank?

Wat betreft het grommen..is dit normaal als hij gestresst is? Ik merk dat ik daar zelf heel erg van schrik en bang van wordr namelijk.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Als je hond angstig is in de kofferbak en hij stil blijft liggen, dan kan het voor hem bedreigend overgekomen zijn toen je hem eruit wou tillen. Dus grommen is niet vreemd, hij laat je weten dat hij schrik heeft, de grom is een vraag om afstand te houden.

Hoe heb je de kofferbak aangeleerd? Of heb je meteen de switch gemaakt van achterbank naar kofferbak, zonder het te oefenen?

 

Als je hond bang is voor de kofferbak, zet dan even een stap terug. Probeer eerst de hond te laten wennen aan die koffer. Je zou een loopplank kunnen gebruiken, zodat ie er zelf in en uit kan lopen. Oefen eerst zonder rijden. Dus in en uit de koffer, klep open laten staan, ga zelf ook al es in die koffer zitten. Kortom: eerst vertrouwd maken met die plaats. En pas als de pup geen schrik meer heeft van de koffer, doe je de klep al eens een keertje toe. Weer open, weer toe. Tot dat ook geen probleem meer is. En dan pas gaan rijden met de auto. 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Hoi Fozzie, Kan zijn dat hij wagenziek is geweest of zelfs nog is. Gebeurd vaker bij pups omdat ze door de grote, de horizon niet kunnen zien. Ik zou eerst proberen opnieuw te trainen, leuke ervaring ervan te maken. Kan het zo zijn dat hij/zij niet naar buiten kan kijken? Dan zou je namelijk kunnen proberen om een verhoging te maken. Onze vorige zat altijd op een kinderzitje. Mocht het wel goed gaan op de bank, dan kun je honden gordels kopen. Laat je hem/haar daar lekker zitten. En mocht 't toch nog allemaal kommer en kwel blijven dan heb je misschien een wagenzieke hond. Bij DA kun je daar een middeltje voor krijgen wat je een uurtje voor vertrek geeft.

honden page profiel Fozzie BeerFozzie Beer

Hoi Alaska,

Bedankt voor je reactie!

Ja...eigenlijk stom nu ik erover nadenk..na een paar ritjes waarbij de achterbank goed ging hebben we hem idd gewoon in de kofferbak gedaan. Het ging ook een paar weken goed...tenminste dat dachten we. Misschien hebben we niet goed gezien dat hij het spannend vond. Maar het eruit tillen ging tot gisteren ook goed...hij gromde gisteren pas bij het eruit halen.

Loopplank is ook een idee..maar het probleem is dat die dingen zo groot zijn, ook ingeklapt...en we hebben maar een klein autootje..dus waar laat je die plank dan als je met zn allen in de auto zit.

Verder merk ik echt dat ik een grom trauma heb..we hebben vorig jaar een pup na 3 weken terug naar de fokker gebracht omdat die heel erg gromde, om alles...en daar werd ik heel bang van.  De hond die we nu hebben (bearded collie) is echt een schat hoor..maar ik merk zelf dat ik in de stress raak van grommen.

honden page profiel Fozzie BeerFozzie Beer

Anouk....hij zal uiteindelijk wel in de kofferbak moeten als we een uitstapje maken waar ook de kinderen meegaan..denk niet dat ik de kinderen in de kofferbak kan duwen :)

Pilletjes weet ik ja..maar om elke keer een pil te geven als we hier even naar t bos gaan is denk ik ook niet goed?

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" Anouk....hij zal uiteindelijk wel in de kofferbak moeten als we een uitstapje maken waar ook de kinderen meegaan..denk niet dat ik de kinderen in de kofferbak kan duwen :-)
Pilletjes weet ik ja..maar om elke keer een pil te geven als we hier even naar t bos gaan is denk ik ook niet goed? "

Betreft de pilletjes is dat ook echt in het uiterste geval, een wagenzieke hond. (mijn schoonzus heeft er één die wagenziek is) Maar denk dat die van jou gewoon een slechte ervaring heeft gehad door ziekte of idd te snel gegaan. En een Border is idd wel een beetje groot om tussen de kinderen te zetten hp-wink Wij zijn hier ook nog bezig hoor met het auto trainen van onze herplaatser. Piepte als een malle in het begin en grommen naar vrachtwagens. Doen snoepje verstoppen voor als hij instapt en ik rij wat rustiger, vooral in de bochten. Gaat nu al veel beter.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Loopplank is ook een idee..maar het probleem is dat die dingen zo groot zijn, ook ingeklapt...en we hebben maar een klein autootje..dus waar laat je die plank dan als je met zn allen in de auto zit.

Verder merk ik echt dat ik een grom trauma heb..we hebben vorig jaar een pup na 3 weken terug naar de fokker gebracht omdat die heel erg gromde, om alles...en daar werd ik heel bang van.  De hond die we nu hebben (bearded collie) is echt een schat hoor..maar ik merk zelf dat ik in de stress raak van grommen. "

 

Ah, ik herinner me dat je dat schreef. Je hond ging laatst ook grommen toen je hem aaide op de bank...

Je zou kunnen proberen om het initiatief meer vanuit je hond te laten komen. Dus bijvoorbeeld op de parking van het bos: je opent de achterklep en je wacht. Je geeft je hond zelf de tijd om nieuwsgierig te worden, zijn hoofd buiten te steken, rond te kijken naar de plaats waar ie is. En als ie nieuwsgierig is geworden, nodig je hem uit om in je armen te komen. 'Kom, we gaan wandelen!'

Het voordeel van een plank is, dat je hem niet moet tillen. Dan kan ie op eigen tempo uit de auto komen. Dat zou jou ook meer gemoedsrust geven, gezien je bang bent voor een grom. Die schrik voor wat komen kan, straal je ook uit. 

Je hebt lichtgewicht planken die dubbelplooien en dan nog de grootte van een reiskoffertje hebben. Dat kan je vooraan, aan de passagiersstoel wel kwijt, toch? Je hoeft het ook niet in alle omstandigheden te gebruiken (als je auto al vol zit, bijvoorbeeld), maar voor nu, tijdens het leerproces, kan het wel makkelijk zijn. Eens je hond vertrouwd is met de kofferbak, en hij groot genoeg is om zelf te springen, kan je de plank ook achterwege laten.

 

honden page profiel Fozzie BeerFozzie Beer

Ja, ik ga eens kijken naar loopplanken..is ook handig voor thuis..we hebben ook een trimtafelen dan zouden we daar ook de loopplank bij kunnen gebruiken. 

Klopt ja..ik vind het grommen eng dus ik ben dan ook onzeker. Mijn man zegt dat ook...maar ik kan helaas niet op commando zelfverzekerd zijn????.

Zal even tijd nodig hebben, komt ook door de vorige hond die zoveel gromde dat we hem terug naar de fokker gedaan hebben. We dachten dat het een dominante hond was...achteraf gezien denk ik dat we zijn gedrag volkomen verkeerd geinterpreteerd hebben...

honden page profiel DanielleDanielle

Ik denk dat het goed voor jou is om je in te lezen in hondentaal, evt met een gedragsdeskundige. Zo kun je jouw hond beter lezen en signalen op de juiste manier en tijdig opvangen. Een cursus is sowieso aan te raden zodra het weer kan, maar dat kan dus nog even duren vanwege corona.. 

honden page profiel Danique, Spike † & JakeDanique, Spike † & Jake

honden foto van Danique, Spike † & Jake

Mijn pup gromde ook eens en schrok er ook best van op het begin. Ook met van de bank tillen voor een laatste plas en auto uit tillen. Wat ik nu doe is hem echt goed wakker maken en aanmoedigen van kom we gaan! Ik woon 1 hoog dus ik moet wel optillen, ik zeg nu na een tip van Danielle altijd: ‘even optillen’ dan weet hij wat hem te gebeuren staat en ik heb altijd wat lekkers voor hem als ik hem optil, dan kunnen we nu juist weer afbouwen want dat gaat goed!

honden page profiel Fozzie BeerFozzie Beer

Ben vanmiddag aan het bellen geweest en heb van een collega het nummer van een hele goede gedragstherapeut/hondentrainster gekregen...heb gebeld en voor woensdag een afspraak voor een prive les. Ze werkt vooral met de kalmerende signalen van Turid Rugaas , spreekt mij erg aan..

Volgende forumvraag: Puppy slaapt niet 's nachts
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^