ze zijn er!, broertje en zusje doodle

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

" ik ben je oom niet, je kent mij niet en ik weet zeker dat ik dit samen met mijn man wel aankan. Ik ben 56 jaar en heb mijn hele leven al honden die allemaal goed opgevoed zijn en goed luisteren. "

Dubbel 

honden foto van Profiel verwijderd omdat dit een zeik forum is, toedeloe!

" ik ben je oom niet, je kent mij niet en ik weet zeker dat ik dit samen met mijn man wel aankan. Ik ben 56 jaar en heb mijn hele leven al honden die allemaal goed opgevoed zijn en goed luisteren. "

Dit soort teksten zitten bij mij echt in m’n allergie, sorry hoor. 

Maar een broodf*kker is toch ook geen hondenexpert omdat hij dagelijks omringt is door alle rassen? Leeftijd en ervaring zegt niks en er zijn gewoon terechte waarschuwingen omdat het Littermate syndroom nou eenmaal met de dood kan eindigen. Jammer dat je er zo laks en uit de hoogte op reageert. 

honden foto van Paula, Noa*, Desi, Nola en Bobbi

Wat een zielige reacties hier weer zeg, van die betweters krijg ik spontaan allergie!

Jemig, ik was gewoon heel blij en wou jullie mijn pups laten zien!, ik wou ook eerst alleen een teefje zoals jullie kunnen lezen, maar het broertje was nog over en de fokker heeft hem aan mij GEGEVEN, zouden jullie dan nee zeggen? nou ik niet, ik(wij ) genieten ervan en niemand weet hoe de toekomst eruit ziet toch? 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

" Wat een zielige reacties hier weer zeg, van die betweters krijg ik spontaan allergie!
Jemig, ik was gewoon heel blij en wou jullie mijn pups laten zien!, ik wou ook eerst alleen een teefje zoals jullie kunnen lezen, maar het broertje was nog over en de fokker heeft hem aan mij GEGEVEN, zouden jullie dan nee zeggen? nou ik niet, ik(wij ) genieten ervan en niemand weet hoe de toekomst eruit ziet toch?  "

ZeN, chill, gehoor af. Je hebt twee mooie warme bollekes en Desi. Ik wil meer van dat zien :)

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

" Wat een zielige reacties hier weer zeg, van die betweters krijg ik spontaan allergie!
Jemig, ik was gewoon heel blij en wou jullie mijn pups laten zien!, ik wou ook eerst alleen een teefje zoals jullie kunnen lezen, maar het broertje was nog over en de fokker heeft hem aan mij GEGEVEN, zouden jullie dan nee zeggen? nou ik niet, ik(wij ) genieten ervan en niemand weet hoe de toekomst eruit ziet toch?  "

Laat toch lekker gaan en geniet van je pups. Het lijkt me geweldig. Socialisatie is momenteel voor elke pup een probleem, of je er nu 1 of 2 hebt.

honden page profiel Nori met Chewy, Ayla, Leiah & MaceNori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace 3 doggies

honden foto van Nori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace

Ik heb ook n broer en zus hoor en iedereen jankt over littermate syndroom en hebben zelf nooit twee pups uit 1 nest gehad. 

Sommige mensen kunnen zo lekker overdrijven of geloven alles wat ze horen en lezen. 

 

Ja je moet ze ook individuele aandacht geven maar littermates zijn echt niet heel veel moeilijker dan gewoon twee honden hoor. Ja ze pakken negatief gedrag van elkaar over maar aan de andere kant van de munt het is ook zo makkelijk om ze positieve dingen te leren, ze kijken bij elkaar af als de een het begrijpt begrijpt de ander het vaak ook zo. Broer en zus is hartstikke leuk! En het is je eerste hond jah niet, je weet echt wel wat je doet. 

 

Laat je niet gek maken door doemdenkers hoor. Heel veel plezier met de tweeling! hp-shiny

honden page profiel Nori met Chewy, Ayla, Leiah & MaceNori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace 3 doggies

honden foto van Nori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace

Oh ik vergat nog wat, je hebt Desi ook nog! En dat helpt echt enorm geloof me. 

Littermates die probleemgedrag vertonen zijn vaak littermates die echt alleen met elkaar zijn. 

Kijk bijvoorbeeld naar Heleen of bij mij wij hebben veel honden. Heleen nog n paar extra dan ik wink 

Ik weet niet goed hoe ik het moet uitleggen maar in roedelvorm merk je echt minder van littermate syndroom

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

 

Gefeliciteerd met jullie grote aanwinst.

Het zijn wel droppies hoor! Zal veel energie vragen, maar ook geven.

 

Met zijn tweeën moet je dit zeker aan kunnen; jullie hebben bovendien lang ervaring als hondenbezitters.

 

Wat het littermate syndroom betreft en hoe je hier aan kunt werken;

 

Quote

Littermate syndrome is not going to happen to every single pair of puppies that are raised together. Sometimes genetics play a role but the most important thing you can do is to make a commitment to your puppies and raise them to be well-socialized balanced adult dogs. If this might be too much for you to handle, just adopt one puppy, train it and raise it, until it is an adult and then add another puppy into your household. 

Unquote

 

Bron: https://offleashk9training.com/dogtrainingblog/littermate-syndrome-in-dogs-off-leash-k9-training-problems-with-littermates/

 

honden foto van Paula, Noa*, Desi, Nola en Bobbi

" Ik vind het niet echt een slimme zet. Al begrijp ik dat zo'n verleiding moeilijk te weerstaan is. Je zegt dat wanneer het teefje loops is, de reu een paar dagen elders ondergebracht kan worden.. maak van die paar dagen maar minimaal 3 weken. Het is ronduit zielig om een reu met een loopse teef in huis te houden, en een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo ken ik een teef die op dag 6 van de loopsheid al vruchtbaar was. Pups hebben ontzettend veel individuele aandacht nodig. Dat is bijna niet te doen met 1 baas. Uiteraard hebben de pups veel aan elkaar, maar na verloop van tijd kan het meer nadelen dan voordelen hebben. Mijn oom heeft 2 pups aangehouden uit hetzelfde nest. Zijn vrouw en hij beide een 'eigen' pup. Wat betekend apart naar cursus, aparte wandelingen, aparte trainings sessies etc etc. Echter zijn deze 2 ondanks alle voorzorgsmaatregelen onafscheidelijk. Zo erg dat wanneer er 1 teef bij de dierenarts was en daar 3 dagen moest blijven, die andere hond stapelgek werd. Zichzelf verwond om te ontsnappen, tot de gehele nagels verliezen aan toe, niet eten, drinken, slapen. En helaas is dit geen uitzonderlijk verhaal. Zo heb ik ook eens een verhaal gelezen over 2 pups uit hetzelfde nest waarvan er 1 op 5 jarige leeftijd was aangereden. De ander was 1 week daarna ook dood. Gewoon uit zelf medelijden, weigeren te eten etc. Hier zou ik echt heel veel rekening mee houden en dit in je achterhoofd houden. Het is voor de pups uiteindelijk gewoon gezonder om afzonderlijk van elkaar op te groeien. "

Ik vind het geen slimme zet om zonder onderzoek deze opmerkingen te plaatsen. als je even de moeite neemt om internet op te gaan en wat onderzoek te doen zul je volgende kunnen lezen: Amerikaanse studies hebben aangetoond dat niet alleen ras maar ook geaardheid (male-male/female-male en female-female ) een sterke invloed hebben op ontwikkeling van zogenaamde littermate syndrome.
Werk van Scott and Fuller (1974) hebben hier diepgaand onnderzoek naar gedaan. Dominante rassen hebben in het bijzonder last van dit syndroom maar ook geaardheid.  Problemen per ras bv cocker spaniel female pairs hebben meer last van ontwikkeling van littermate syndrome dan andere, bv terriers hebben doorgaans problemen met male-male relaties uit hetzelfde nest (Fatjo et al. in 2007).
Andere studies hebben aangetoond dat het compleet afhankelijk is van de mate waarin het dier(en) gesocialiseerd is/zijn een belangrijke rol, deze zogenaamde hyperbonded animals die nauwelijks uit elkaar zijn geweest of onafhankelijk zijn getrained vormen zich grote problemen.
Ook een grote rol speelt de aanwezigheid van andere honden in deze samenstellingen. hierin ontstaan ook corrigerende acties van de andere huisgenoten een grote rol bij het socialiseren van de honden.
Uit het werk van scott and fuller komt ook naar voren dat in bijna alle gevallen er tekort is geschoten om aan de individuele wensen van de honden bv individueel uitdagen van de honden met intelligentie spelletjes, lange wandelingen met individuele honden en het gewoon eens spelen met de honden apart
Het draaid dus in veel gevallen om de individuele aandacht van het baasje voor de honden, maar dus ook ras en geaardheid spelen een grote rol bij het ontstaan van het littermate syndroom.
Er zijn zelfs studies die hebben aangetoond dat het littermate syndrome kan onstaan bij pups uit verschillende nesten enkel en alleen vanwege het feit dat de honden continue in elkaars gezelschap zijn en niet de individuele aandacht krijgen die ze zo nodg hebben om het syndrome niet te ontwikkelen.
Concluderend kunnen we dus zeggen dat het litterman syndroom staat of valt met de individuele aandacht die we onze honden schenken.

is maar dat je het weet.hp-angel
 

honden page profiel BullekeBulleke 3 doggies

honden foto van Bulleke

Laat gaan, geniet van je pups. Als er 1 opmerking/waarschuwing komt over het Littermate syndrome, prima. Jij zegt dat je jezelf daarover hebt ingelezen. Duidelijk lijkt mij. Daarbij is dit syndrome ook geen schering en inslag.

Het is de gewoonte hier op HP om tig keer alles te herhalen en elkaar na te praten. En dan ook nog een stel gezellige horrorscenario's erbij. 

Heel jammer dat je topic verziekt wordt door al dat betweterige geklets. Trek het je niet aan en plaats lekker de avonturen en foto's van Nola en Bobbi hp-thumbsup 

honden page profiel BrownieBrownie 3 doggies

honden foto van Brownie

Oh wat zijn ze prachtig! Kunnen we hier niet iemand gewoon feliciteren, eventueel tips geven, maar op een wat leukere toon? Geniet van je twee prachtige doodles!

honden page profiel JashinJashin 3 doggies

Leuk! Dat wordt straks vast een heerlijke roedel. We hebben zelf twee zussen uit hetzelfde nest. Inmiddels zijn ze tien, en de een is wat minder fit dan de ander. Toen we van de week op een wat langere ronde gingen hebben de een maar thuis gelaten vanwege de kou. Dat was geen enkel probleem.

We hebben ooit in een gekke bui zo'n twin riem aangeschaft met een aansluiting aan beide einden, en de zusjes kunnen daar als enig duo echt handig mee omgaan - als we een andere combinatie proberen dan eindigt het vaak met een wokkel omdat ze verschillende kanten van de lantaarnpaal kiezen enz. tongue-out

Wel grappig om te zien dat je voor de 'runt' gaat. Iedereen heeft toch altijd zo duidelijk z'n voorkeur in pupkeuze en het is altijd grappig om te zien hoe dat uiteenloopt. Ik heb bij mijn jongste hond een fokker gehad die kopers een soort korte sollicitatiebrief liet schrijven om de pups te verdelen, waarin je kon aangeven wat voor soort hond je zocht. Ik vroeg om de grootste herrieschopper laughing

Overigens zegt mijn (beperkte) ervaring dat geboortgewicht enz. eigenlijk weinig zegt over de uiteindelijke grootte van de hond, ook pups die superklein zijn zullen zich misschien wat langer doorontwikkelen maar halen dat uiteindelijk gewoon in. Dus wie weet hoe groot ze nog worden (als ik daarin fout zit hoor ik het graag overigens, misschien was mijn ervaring daarmee toeval).

 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

" Wat een zielige reacties hier weer zeg, van die betweters krijg ik spontaan allergie!
Jemig, ik was gewoon heel blij en wou jullie mijn pups laten zien!, ik wou ook eerst alleen een teefje zoals jullie kunnen lezen, maar het broertje was nog over en de fokker heeft hem aan mij GEGEVEN, zouden jullie dan nee zeggen? nou ik niet, ik(wij ) genieten ervan en niemand weet hoe de toekomst eruit ziet toch?  "

Geniet van je twee, je hebt al ervaring wat honden betreft, broer en zus, samen opgroeien, heerlijk toch, en als je veel apart doet , geen probleem, mensen hebben vaker twee honden die niets apart doen, alles samen, daar wordt niets over gezegd maar over een broer en zus opeens wel, ook zijn er fokkers metmeerderen honden die ook loops zijn daar, om raad kan je altijd bij je fokker terecht, geniet er mooi van.

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

Wat leuk! En pittig hp-shiny

In heb al zo'n 12 jaar reuen en teven samen, nog nooit heb ik er 1 weggedaan tijdens loopsheid (ze lopen ook gewoon samen, enkel op hoogdagen apart) en nog nooit een oepsdekking gehad. Ik vind mijn honden ook helemaal niet zielig hoor. 

Zo moeilijk is het allemaal niet , beetje kennis van (je) honden hebben.

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker 3 doggies

Wat een schatjes! Voorlopig heb jij je handen vol maar ik kan me voorstellen dat het alleen maar leuk is. Ik ken ook wel mensen die broertjes en zusjes hebben en het is wat harder werken, je moet er heel veel tijd insteken maar daar gaat het uiteindelijk prima. ik ken ook mensen waar er een jaar tussen zit en die hebben wel veel gedoe. Het hangt ook van de begeleiding en het karakter van je hondjes af. Geniet vooral!

honden page profiel L.L. 3 doggies

honden foto van L.

Aaaaah wat een dotjes! Geniet van je pupsels hp-heart

honden page profiel DanielleDanielle

Ik denk dat Paula niet op de hoogte was van de risico's van twee pups tegelijk. Althans, zo komt ze over op mij. Dat kan gebeuren maar dan is het wel goed dat die waarschuwing hier wordt gegeven,  aan haar nu om daar goed mee om te gaan. Pak het positief op Paula, dan weet je waar ie rekening mee moet houden. Succes met de boefjeshp-heart

honden foto van Paula, Noa*, Desi, Nola en Bobbi

" Oh ik vergat nog wat, je hebt Desi ook nog! En dat helpt echt enorm geloof me. 
Littermates die probleemgedrag vertonen zijn vaak littermates die echt alleen met elkaar zijn. 
Kijk bijvoorbeeld naar Heleen of bij mij wij hebben veel honden. Heleen nog n paar extra dan ik  
Ik weet niet goed hoe ik het moet uitleggen maar in roedelvorm merk je echt minder van littermate syndroom "

Desi is er inderdaad ook en zij heeft ervaring met pups opvoeden( 2x nestje) en ze helpt me echt, ze bijten al een stuk minder hardhp-shiny

honden foto van Paula, Noa*, Desi, Nola en Bobbi

" Ik denk dat Paula niet op de hoogte was van de risico's van twee pups tegelijk. Althans, zo komt ze over op mij. Dat kan gebeuren maar dan is het wel goed dat die waarschuwing hier wordt gegeven,  aan haar nu om daar goed mee om te gaan. Pak het positief op Paula, dan weet je waar ie rekening mee moet houden. Succes met de boefjes "

Ik ben op de hoogte van <de risico,s> hoor, alleen is het voor ons geen risico, alleen maar positiefhp-wink

honden foto van Paula, Noa*, Desi, Nola en Bobbi

" Wat leuk! En pittig 
In heb al zo'n 12 jaar reuen en teven samen, nog nooit heb ik er 1 weggedaan tijdens loopsheid (ze lopen ook gewoon samen, enkel op hoogdagen apart) en nog nooit een oepsdekking gehad. Ik vind mijn honden ook helemaal niet zielig hoor. 
Zo moeilijk is het allemaal niet , beetje kennis van (je) honden hebben. "

inderdaad, zo sta ik er ook in hoorhp-shiny

honden foto van Paula, Noa*, Desi, Nola en Bobbi

" Oh wat zijn ze prachtig! Kunnen we hier niet iemand gewoon feliciteren, eventueel tips geven, maar op een wat leukere toon? Geniet van je twee prachtige doodles! "

Dank je, wat liefhp-heart

honden page profiel floortjefloortje 3 doggies

honden foto van floortje

Ze zijn schattig hoor! Wel druk 2 pups en dan ook nog Desi, die dan wel al oud is , maar ook nog graag aandacht zal krijgen en ook zeker verdient. Ik zou deze situatie zelf nooit willen, maar succes!

honden page profiel MarianneMarianne 3 doggies

honden foto van Marianne

Ohh wat lief. 

Wij hebben 12 jaar geleden ook tegelijkeetijd  2 pups gehad. Was  aan ene kant meer 'werk' ... het alleen oefenen enz maar aan de andere kant bleven onze handen ,enz verrassend heel haha 

Ik vond het een geweldige tijd , geen moment spijt van gehad. Heel veel plezier met ze !

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

" Ik denk dat Paula niet op de hoogte was van de risico's van twee pups tegelijk. Althans, zo komt ze over op mij. Dat kan gebeuren maar dan is het wel goed dat die waarschuwing hier wordt gegeven,  aan haar nu om daar goed mee om te gaan. Pak het positief op Paula, dan weet je waar ie rekening mee moet houden. Succes met de boefjes "

Hoe kun je dat zeggen als je t niet eerst even gechecked hebt bij haar?

 

Soms word ik echt doodziek van die zogenaamde goedbedoelde tips. Men doet mensen tekort om er op voorhand al van uit te gaan dat mensen dingen niet weten.

 

Ik kreeg ook bergen van kritiek toen ik een puberhond bij mijn puber nam. Nooit heb ik een topic hoeven openen over moeilijke pubers. 

Geef advies als t gevraagd wordt.

 

Danielle, dit is niet specifiek naar jou bedoeld hoor, meer in t algemeen.

honden page profiel MarianneMarianne 3 doggies

honden foto van Marianne

Ik snap al het doemdenken ook niet. Bij elke pup/ hond die je neemt neem je een risico.  Leven is rico's nemen. En iedereen hier is volwassen en kiest zijn eigen weg. Daar zijn we gelukkig vrij in.

Maakt het leven toch juist leuk dat we geen kloons van elkaar zijn. 

 

Ik zou bijv stapel gestoord worden als 1 van de honden nestje kreeg. Al die verantwoording voor nieuw leven, zoveel wat fout kan gaan.  Maar ik kan heel erg genieten als ander het wel doen en er over vertellen.

 

 

Niemand verplicht je toch om ook 2 pups te nemen ... dus wat is het probleem.

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Heleen

Ik heb het liefst twee pups tegelijk ,echt veel makkelijker ,

Ze janken niet snachts ,ze spelen leuk met elkaar ,,hier hebben ze er geen probleem mee als er een apart mee gaat ,of het nu herder of jack is ,Als je kijk op honden hebt ,kan ik het iedereen aanraden .

Dus Paula ,geniet ervan ,voor je het weet is die leuke puppytijd weer voorbij ,hp-shiny

honden page profiel DD 3 doggies

honden foto van D

Och, wat een dotjes hp-heart Veel plezier en succes!

 

En wat betreft dat broertjes/zusjes goed van elkaar opvoeden, gaat net zo goed op als het geen nestgenootjes zijn, dus heeft volgens mij niet perse iets met nestgenootjes te maken, meer met hoe je het als baasje aanpakt. Mijn ouders hielden een pup aan uit hun eigen nestje, en het teefje kan goed alleen zijn. Maar ze hebben letterlijk niks apart met de pup aangepakt, volgens mij alleen een puppycursus. De reu is bijna 6 jaar, en gaat echt helemaal over zijn toeren als hij niet bij zijn moeder is/kan zijn. Hij kan niet zonder haar. Want dat heeft hij nooit geleerd.

Dus ik denk dat het zo'n drama niet gaat zijn, want jij weet al hoe en wat.

 

Zelf zou ik nooit 2 pups tegelijk doen, zou een driedubbele puppyblues krijgen, haha, ben niet zo'n puppy mens, maar tegelijk lijkt het me als je het aankan prachtig hp-heart Succes!

honden page profiel DanielleDanielle

" Hoe kun je dat zeggen als je t niet eerst even gechecked hebt bij haar?
 
Soms word ik echt doodziek van die zogenaamde goedbedoelde tips. Men doet mensen tekort om er op voorhand al van uit te gaan dat mensen dingen niet weten.
 
Ik kreeg ook bergen van kritiek toen ik een puberhond bij mijn puber nam. Nooit heb ik een topic hoeven openen over moeilijke pubers. 
Geef advies als t gevraagd wordt.
 
Danielle, dit is niet specifiek naar jou bedoeld hoor, meer in t algemeen. "

Waarom quote je me dan, als het niet specifiek op mij bedoeld is? Ik bedoelde het goed, hoor. Ik zei alleen dat het op mij overkwam alsof ze hier niet over na dacht op het moment dat puppy 2 erbij kwam. Zolang ze nu weet hoe zij er, op haar manier, mee om moet gaan en er happy mee is, is het goed toch?

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

En hoe gaat het nu met broer en zus ? hp-smile

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Waarom quote je me dan, als het niet specifiek op mij bedoeld is? Ik bedoelde het goed, hoor. Ik zei alleen dat het op mij overkwam alsof ze hier niet over na dacht op het moment dat puppy 2 erbij kwam. Zolang ze nu weet hoe zij er, op haar manier, mee om moet gaan en er happy mee is, is het goed toch? "

De eerste 2 regels waren een reactie op jouw bericht, de rest was meer in t algemeen.

 

Ik ben ook wel benieuwd hoe t met de droppies gaat!

pagina 2 van 3 123
Volgende forumvraag: puppy uitset
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^