Hond blaft/gromt overdreven naar bezoek, tips graag

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SmollySmolly

Hallo allemaal

Ik heb een 'probleempje' waar ik tegenaan loop.

Ik heb 3 schatjes hier in huis, twee oudere geadopteerde dwergpincher(mixjes?). En 1 (toen) pup, die ik adopteerde voor Corona toesloeg (lees net voor de eerste lockdown in België). Haar naam is Chica (nu ongeveer ee jaar oud) en ze zou ook een dwergpincherkruising zijn, maar gezien haar bouw en vacht, zie ik er eerder een kruising chihuahua in. Ook qua karakter neigt ze meer naar chihuahua.

Nu, ze is een hele lieve hond, erg aanhankelijk (in het begin met verlatingsangst, maar dat hebben we eruit kunnen trainen stap per stap.

Naar eigen volk is het dus echt een lieve aanhankelijke hond. Echter; bij bezoek/mensen over de vloer (en dat is vaak tegenwoordig omwille van vetbouwingen), blaft n gromt ze NON STOP. ALs ik kijk naar haar houding, dan zie ik een onzekere hond (houding laag, staart naar beneden, oren soms recht, soms plat.Haar nekhaar staat wel recht!

Nu, als de mensen zitten, dus niet rondlopen en haar negeren komt ze SOMS heel voorzichtig snuffelen, maar bij de minste beweging schiet ze weg of blijft ze op afstand (en ook weer blaffen). Oogcontact zelfde.

Nu vraag ik uiteraard aan bezoek de hond te negeren, maar helaas blijft ze blaffen.

Ik weet dat dit deels komt door gebrekkige socialisatie. Ik wou zoveel met haar doen, maar door de Covid werd alles dus afgelast tijdens de meest cruciale periode.

Ik heb reeds geprobeerd om de bezoekers haar snoepjes te laten geven, maar door bovenstaande redenen werkt dit dus niet (wel een heeeeeel slimme hond, dus als ik iets vind dat werkt, zal ze er rap mee weg zijn.

Iemand die me tips, hangvaten etc kan geven?

Alvast bedankt!!

honden page profiel FieFie 3 doggies

honden foto van Fie

Misschien is snoepjes aannemen van bezoekers een te grote stap in één keer, maar kan je proberen om snoepjes telkens wat dichter bij het bezoek te leggen of haar bij jou te roepen terwijl je telkens zelf wat dichter gaat zitten?

honden page profiel FieFie

honden foto van Fie

Dubbel

honden page profiel BlondieBlondie 3 doggies

Hoe begroeten/gaan de andere twee honden om als het bezoek binnen komt? Die zijn er dan ook bij neem ik aan?

Met bezoek kan het soms wat lastig zijn, de ene hond vind het geweldig en wordt overenthousiast, terwijl een ander wat meer vanuit een argwanende houding of zelfs angstige houding kan reageren.

Vind het zelf overigens wel prettig als de honden binnen mijn gezin ok reageren. De oudere hond die soms ook de neiging had tot grommen en ineens uitvallen naar visite mocht van mij naar een andere plek verkassen. Genoeg ruimte in huis, dus dan ga je daar maar sacherijnig doen. Maar goed, dat was een al wat oudere hond die prima wist dat we grommen en uitvallen niet ok vonden en inderdaad vertrok om daarna gewoon zich weer te voegen bij de visite alsof er niets aan de hand was.

Als het om gewenning gaat, omdat honden zich niet prettig voelen. Dan denk ik dat ik in zou gaan zetten op gewenning en beloning van mijzelf uit. Waarschijnlijk zou ik dan een lijntje om doen en de hond bij mij houden zodat ik in kan schatten wanneer ze het te spannend gaan vinden, maar ook zeker als er vertrouwen is naar jou toe, en naast je gaan liggen of zitten om op afstand visite te bekijken, dit gaan belonen. En tijdig zelf wat afstand nemen met de hond als je merkt dat ze het toch wat te spannend vindt.

Dus niet meer visite laten paaien met voer, maar jijzelf moet haar belonen en haar zekerder laten voelen in haar eigen huis met jou als stabiele factor. Daarna kun je eventueel weer verder. Maar als ze terughoudend blijft is dat natuurlijk ook prima, maar dan ga je haar aanleren naar een vast plekje te gaan waar ze niet "lastig" gevallen wordt door de visite. En ook dat leer je weer aan met belonen en geruststelling.

Maar belangrijk is wel denk ik hoe de andere twee zijn. Als die enthousiast blaffen en om mensen heen gaan dansen dan kan dat voor de onzekere hond juist voor extra spanning zorgen. 

Heb ik ook een beetje te laat ooit eens beseft met onze jonge hond. Die was juist het tegenovergestelde, en enorm enthousiast en druk naar visite toe. Wat maakte dat de oudere hond nerveuzer werd en dus alerter werd en in haar geval dus ging grommen en uitvallen naar mensen die haar schattig vonden. De drukke hond aanleren om ook rustig te blijven bij visite, en te wachten op een plek voor hij erbij mocht was al stap 1 om visite op een "normale" manier binnen te krijgen.

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

ze is dus gewoon bang voor vreemde mensen. die ziet ze als bedreiging.

 

wat vaak goed helpt, is het creëren van een eigen, veilige plek voor haar. ik heb een herplaatser die in het begin panisch was voor vreemde mensen, en die heb ik gewoon aangeleerd dat 'ie bij visite lekker in z'n eigen veilige plek ging liggen met iets lekkers om op te kluiven. de voorkeur bij dit soort hondjes gaat vaak uit naar iets wat "dicht" is van boven, een bench met een doek erover, reistas of doos oid (deurtje mag wel gewoon open)

 

key is wel dat mensen de hond ECHT met rust moeten laten. ze moeten niet gezellig voor de bench gaan staan roepen van "aaaah, wat een schattige hond" hp-smile

honden page profiel BlondieBlondie 3 doggies

" ze is dus gewoon bang voor vreemde mensen. die ziet ze als bedreiging.
 
wat vaak goed helpt, is het creëren van een eigen, veilige plek voor haar. ik heb een herplaatser die in het begin panisch was voor vreemde mensen, en die heb ik gewoon aangeleerd dat 'ie bij visite lekker in z'n eigen veilige plek ging liggen met iets lekkers om op te kluiven. de voorkeur bij dit soort hondjes gaat vaak uit naar iets wat "dicht" is van boven, een bench met een doek erover, reistas of doos oid (deurtje mag wel gewoon open)
 
key is wel dat mensen de hond ECHT met rust moeten laten. ze moeten niet gezellig voor de bench gaan staan roepen van "aaaah, wat een schattige hond" "

Voor de oudere hond die visite soms niet zo leuk vond was dat ook de plek waar ze zelf ging liggen inderdaad. Of naar boven, of in die bench in de woonkamer waar een doek overheen lag en veel kussens in liggen/lagen. Voor haar was het belangrijk dat het alternatief er was, het werd ook niet gezien door haar als strafhoek, maar ze trok zich daar zelf soms in terug. Ook bijvoorbeeld met oud en nieuw of als er onweer dreigde. Dan ging ze er zelf al in liggen. Ik wilde het dan ook inderdaad niet hebben dat mensen naar haar toe gingen. Ze wilde daar gewoon even lekker zich terugtrekken en dat was prima.

honden page profiel SmollySmolly

Dank je voor alle antwoorden. Even wat antwoord op een aantal vragen:

De andere twee blaffen even, maar de ene gaat zich dan al gauw rustig in zijn mand leggen en de oudste komt gezellig gedag zeggen om geaaid te worden. Erna gaat ook zij in haar mandje. Chica blijft blaffen.

Als ik ze bij mij neem, is het een beetje beter, maar dan moeten de bezoekers niet dichter komen. Heb ook al geprobeerd om de ren (ze hebben een grote ren hier in huis staan (konijnenren) waar ze in slapen 's nachts toe te doen en ze daar in te laten, maar dan stopt ze helemaal niet, dus dat was geen optie. Nochtans is dat hun 'veilige' plaats, daar komt geen bezoek aan.

Ik kan proberen een doek erover te leggen, maar volgens mij gaat ze dan helemaal uit haar plaat.

Bench open is blaffen en achter bezoek aanlopen...

zucht...

Aanlijnen kan ik proberen, maar, werkmannen zijn hier soms hele dagen, dan kan ik ze niet de hele dag aan de leiband houden, dat is niet mogelijk.

honden page profiel SmollySmolly

Ding is dat ze te bang is om iets aan te nemen... Mss moet ik werkvolk vragen wat snoepen in hun hand te nemen en bij binnengaan ze subtiel te laten vallen? Maar ik denk dat de andere twee dan eerder ermee weg gaan zijn en als Chica blaft, ze dan net beloond wordt voor haar geblaf..Tis een slimme, ze legt vlug linken, zowel postief, maar kan ook verkeerd uitdraaien zo he

honden page profiel MarianneMarianne

Vervelend voor je en ik heb geen juist advies of oplossing.

Ik kan wel mijn ervaring delen: ik had dit namelijk ook met mijn -inmiddels overleden- Sam.
Niets hielp, behalve hem compleet negeren. Het duurde even voordat het volledig goed ging (maandje of 2), maar al vanaf de eerste keer zag ik verbetering. Zijn tirades duurde iedere dag iets korter, het blaffen bij binnenkomst is trouwens nooit helemaal weggegaan, behalve bij goede bekenden.

Mijn frustratie (en vaak ook schaamte voor zijn gedrag) voelde hij aan, ook de onzekerheid en het steeds maar 'proberen' van een andere oplossing.
Ik zeg nogmaals niet dat dit voor jou ook zal werken, het is slechts mijn ervaring.
Succes!

honden page profiel BlondieBlondie

" Ding is dat ze te bang is om iets aan te nemen... Mss moet ik werkvolk vragen wat snoepen in hun hand te nemen en bij binnengaan ze subtiel te laten vallen? Maar ik denk dat de andere twee dan eerder ermee weg gaan zijn en als Chica blaft, ze dan net beloond wordt voor haar geblaf..Tis een slimme, ze legt vlug linken, zowel postief, maar kan ook verkeerd uitdraaien zo he "

Oh lastig hoor, ik ging eigenlijk uit van visite en om dat op die manier te laten wennen als ze aangelijnd zou zijn. Mensen die in je huis komen om te werken is weer van een andere orde.

Onze ene hond trok zich wel terug, hetzij naar een kamertje boven of in de trapkast die we hebben. Bij een hondje wat écht moeite heeft met veel reuring zou ik daar dan voor kiezen eerlijk gezegd en dan de gewone wandelingen doen, en thuis dan maar weer even apart waar ze zich wel prettig en veilig voelt. Zou bij werkmensen in dit stadium niet meer inzetten op laten wennen, die werkmensen blijven niet eeuwig toch?

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^