Puber (8 maanden) laat brokjes staan

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel lisalisa

Hoi allemaal! Ik heb weer eens een vraagje. Deze keer betreft het eten van de brokjes..

Onze puber Khira (8 maandjes en sinds 2 weken flink aan het puberen) is sinds Augustus bij ons. Ze is geadopteerd uit Griekenland en heeft daar altijd in een shelter gezeten. Ze krijgt op dit moment 3 keer per dag eten en ze krijgt CaroCroc Puppy Large. De eerste 2 maanden at ze haar brokjes heel snel op (waarschijnlijk omdat ze in Griekenland niet de mogelijkheid had om het te laten staan, anders werd het opgegeten door andere hondjes). Daarna liet ze het soms wat langer staan, 10-15 minuten, maar at ze het ook altijd op. Sinds een paar weken laat ze het ontzettend vaak staan.. We zijn al naar de dierenarts geweest en die heeft niets bijzonders gevonden.

Nu is het wél zo dat ze om haar maaltijden heen soms wel wat lekkers krijgt (train snoepjes), omdat het buiten wandelen een enórme uitdaging is. Ik zal hier in dit bericht niet te veel op in gaan, maar dit kunnen we heel goed trainen en goed laten verlopen door haar dus te belonen als ze het goed doet. We hebben al geprobeerd haar brokjes te gebruiken als beloning, maar ze vertikt het om die aan te pakken.. haha. Wel merken we dan vaak buiten dat ze wel trek heeft (heel erg gefocust op de snoepjes). Wat aan de ene kant fijn is, maar aan de andere kant natuurlijk niet want ze moet gewoon haar maaltijden lekker eten!

We hebben al diverse toevoegingen geprobeerd zoals hondenpaté erbij, pompoenpuree.. Dit is de eerste keer helemaal top en dan eet ze haar hele bak leeg, de tweede keer kijkt ze er al niet meer naar. We hebben gelukkig nog 1 troef achter de hand en dat zijn ham burgertjes van vers vlees voor honden. Als we deze toevoegen dan eet ze het 9/10 keer ook op. Maar dit is vanwege haar gevoelige darmen ook niet de ideale oplossing. Dus wat nu?

Wat ik zelf denk ik dat het dus deels een beetje verwendheid is (we verwende haar best wel, nu al een week niet meer behalve dus buiten tijdens wandelingen met puppy trainers). Ze lijkt haar brokjes namelijk niet echt vies te vinden, want soms eet ze ze wel in 1 keer helemaal leeg en vaak als ik erbij ga zitten en haar handmatig voer doet ze dit ook. Dit is natuurlijk geen optie voor op lange termijn..

Herkennen jullie dit of hebben jullie tips voor ons? Nogmaals, het goed buiten kunnen wandelen heeft voor ons echt prioriteit ook, dus die tussendoortjes ‘moet’ ze blijven krijgen. Dit zijn er echt niet veel, maar toch over een wandeling van 30-45 min wel een klein handje.

Ik ben benieuwd!

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Je hond is nu op zich ook oud genoeg om de brokken 2 x daags te voeren en niet meer 3 x daags, dat kan ook al schelen.

Je kan er ook nog iets warm water overheen sprenkelen zodat de geur sterker wordt.

honden page profiel lisalisa

" Je hond is nu op zich ook oud genoeg om de brokken 2 x daags te voeren en niet meer 3 x daags, dat kan ook al schelen.
Je kan er ook nog iets warm water overheen sprenkelen zodat de geur sterker wordt. "

Aah we kunnen dat inderdaad eens proberen! Dankjewel! 

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Sommige honden zijn gewoon niet zulke eters. Onze hond is nooit happig geweest op voer tot ze op haar vijftiende gesteriliseerd is. Daarvoor liet ze het rustig staan, ze at alleen als ze nodig had, en geen grammetje meer. Snoep wilde ze dan nog wél inderdaad, maar alle soorten "echt" eten niet.

 

Ik zou het gewoon eens uitproberen als je het op vaste tijden geeft en daarna weer weghaalt. Ze kan prima een dag zonder eten of met weinig eten als ze dat zelf aangeeft. Mocht ze de volgende dag extra hongerig zijn, dan geef je haar wat meer. Maar als ze niet vermagert, is er geen probleem met een dagje niet of weinig eten. Niet alle honden zijn heel eten gefocust.

 

(Edit: mede hierom zijn we op een gegeven moment overgegaan op één keer per dag voeren. S avonds at ze sowieso veel beter dan s ochtends, dat heeft ze nog steeds wel. En we hebben ook heel lang haar bak de hele dag door juist laten staan, omdat ze gewoon zelf wel wist wat genoeg was. Maar dat kan met de meeste honden niet ;) kwestie van uitproberen).

honden page profiel Marijn en MoosMarijn en Moos

honden foto van Marijn en Moos

Wij hebben hetzelfde “probleem” met onze 9 maanden oude puber! Hij eet zelden, ruikt er even aan en draait dan weer om .. Wij laten het altijd staan. Soms is het bakje opeens leeg haha. Dan wacht ik tot het volgende eet moment en doe er dan weer wat in. Moos krijgt met wandelen ook wel wat koekjes, om zijn puberstreken in toom te houden haha.

honden page profiel DanielleDanielle

Jep, mijn Golden (14 maanden) doet dat ook sinds die leeftijd ongeveer. Kijk gewoon goed naar je hond hoe hij zich gedraagt en hoe zij eruit ziet. Soms eet mijn hond een dag niks of een paar dagen slechts 1/4 van zijn voer. De dagen dat hij echt zijn volledige maaltijd eet, zijn uitzonderlijk. 

honden page profiel lisalisa

" Sommige honden zijn gewoon niet zulke eters. Onze hond is nooit happig geweest op voer tot ze op haar vijftiende gesteriliseerd is. Daarvoor liet ze het rustig staan, ze at alleen als ze nodig had, en geen grammetje meer. Snoep wilde ze dan nog wél inderdaad, maar alle soorten "echt" eten niet.
 
Ik zou het gewoon eens uitproberen als je het op vaste tijden geeft en daarna weer weghaalt. Ze kan prima een dag zonder eten of met weinig eten als ze dat zelf aangeeft. Mocht ze de volgende dag extra hongerig zijn, dan geef je haar wat meer. Maar als ze niet vermagert, is er geen probleem met een dagje niet of weinig eten. Niet alle honden zijn heel eten gefocust.
 
(Edit: mede hierom zijn we op een gegeven moment overgegaan op één keer per dag voeren. S avonds at ze sowieso veel beter dan s ochtends, dat heeft ze nog steeds wel. En we hebben ook heel lang haar bak de hele dag door juist laten staan, omdat ze gewoon zelf wel wist wat genoeg was. Maar dat kan met de meeste honden niet ;-) kwestie van uitproberen). "

Jaa missxhien is dit wel zo inderdaad. We gaan het in ieder geval eens weghalen als ze het niet eet, wie weet helpt dat al een beetje. Ze is vandaag wel wat vermoeider en slaapt ook veel.. lijkt wel alsof ze toch laag in energie zit door het weinig te eten. 

honden page profiel lisalisa

" Wij hebben hetzelfde “probleem” met onze 9 maanden oude puber! Hij eet zelden, ruikt er even aan en draait dan weer om .. Wij laten het altijd staan. Soms is het bakje opeens leeg haha. Dan wacht ik tot het volgende eet moment en doe er dan weer wat in. Moos krijgt met wandelen ook wel wat koekjes, om zijn puberstreken in toom te houden haha. "

Haha wat klinkt dat herkenbaar ! Mochten jullie tot een goede oplossing zijn gekomen, let me know! Haha

honden page profiel lisalisa

" Jep, mijn Golden (14 maanden) doet dat ook sinds die leeftijd ongeveer. Kijk gewoon goed naar je hond hoe hij zich gedraagt en hoe zij eruit ziet. Soms eet mijn hond een dag niks of een paar dagen slechts 1/4 van zijn voer. De dagen dat hij echt zijn volledige maaltijd eet, zijn uitzonderlijk.  "

Aah echt! Wat gek he soms. Ik heb dit nog nooit gezien bij onze honden of honden can familie, dus is voor mij echt even nieuw. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Moet je hond misschien loops worden? (of is ze al gesteriliseerd?)

Hormonen kunnen de eetlust erg beinvloeden, en gezien je zegt dat ze ook wat slomer is dan normaal...

 

Verder heb je natuurlijk kieskeurige eters, die houden wel van een beetje afwisseling in smaak. Er zijn zo ontzettend veel verschillende brokken op de markt, dus misschien kan je als es wat anders aanbieden ipv elke dag hetzelfde voer.

honden page profiel lisalisa

" Moet je hond misschien loops worden? (of is ze al gesteriliseerd?)
Hormonen kunnen de eetlust erg beinvloeden, en gezien je zegt dat ze ook wat slomer is dan normaal...
 
Verder heb je natuurlijk kieskeurige eters, die houden wel van een beetje afwisseling in smaak. Er zijn zo ontzettend veel verschillende brokken op de markt, dus misschien kan je als es wat anders aanbieden ipv elke dag hetzelfde voer. "

Jaa het loops worden zit er dik in denk ik, want ze is nog niet gesteriliseerd maar we merken dat de hormonen flink bezig zijn in dat lichaam haha

jaa, misschien sowieso goed om te wisselen van brok. Ik heb gisteravond wat water bij de brokjes gedaan en ze heeft het meteen opgegeten, vanmorgen idem dito. Dus wie weet toch een beetje de afwisseling dat ze fijn vindt! 

honden page profiel Willemijn en TibbeWillemijn en Tibbe

honden foto van Willemijn en Tibbe

Heel herkenbaar. Tibbe (friese stabii) krijgt dezelfde brokken en toen hij 8 maanden was stopte hij ook met eten.  Wij zijn ook nog al van het verwennen met beloningssnoepjes en daar raakte hij erg op gefixeerd. Hij had dus wel trek. We merkten al snel dat hij door had dat wij heel erg ons best deden om hem zijn bak leeg te laten eten. Ernaast zitten. Uit de hand. Los in de gang (echt!! :-) en dan at ie alles op dus hij wilde het op zijn manier maar zoals je ook al zei....het is geen plan om je hond voortaan uit je hand te laten eten. Voor ons werkte het toen we de bak met brokken overgoten met warm water. Beetje roeren en dan 1 brokje uit de hand. Daarna liep hij meteen naar de bak. Nu is hij 9 maanden en eet hij de brokken nog steeds met warm water en niet meer eerst uit de hand. 2 x p.d. Ik zou vooral oppassen met te veel andere producten te geven. Wij dachten op een gegeven moment....dit is wat je krijgt.....met warm water ok maar verder niks. En het is over gegaan gelukkig. Hij heeft zeker 2 weken weinig en soms zelfs 1 hele dag niet gegeten. Is echt naar als je hond niet eet. En ik denk dat dit ook, zoals met zoveel dingen waar we ons als jonge honden baasjes druk over maken, weer over gaat. Succes ermee! 

honden page profiel lisalisa

" Heel herkenbaar. Tibbe (friese stabii) krijgt dezelde brokken en toen hij 8 maanden was stopte hij ook met eten.  Wij zijn ook nog al van het verwennen met beloningssnoepjes en daar raakte hij erg op gefixeerd. Hij had dus wel trek. We merkten al snel dat hij door had dat wij heel erg ons best deden om hem zijn bak leeg te laten eten. Ernaast zitten. Uit de hand. Los in de gang (echt!! :-) en dan at ie alles op dus hij wilde het op zijn manier maar zoals je ook al zei....het is geen plan om je hond voortaan uit je hand te laten eten. Voor ons werkte het toen we de bak met brokken overgoten met warm water. Beetje roeren en dan 1 brokje uit de hand. Daarna liep hij meteen naar de bak. Nu is hij 9 maanden en eet hij de brokken nog steeds met warm water en niet meer eerst uit de hand. 2 x p.d. Ik zou vooral oppassen met te veel andere producten te geven. Wij dachten op een gegeven moment....dit is wat je krijgt.....met warm water ok maar verder niks. En het is over gegaan gelukkig. Hij heeft zeker 2 weken weinig en soms zelfs 1 hele dag niet gegeten. Is echt naar als je hond niet eet. En ik denk dat dit ook, zoals met zoveel dingen waar we ons als jonge honden baasjes druk over maken, weer over gaat. Succes ermee!  "

Woow! Wat een ontzettend herkenbaar verhaal. Ik heb dit gisteravond dus ook voor het eerst gedaan met warm water en ze at het direct op! Doen jullie dit nu nog steeds? Vroeg me namelijk af of dit geen kwaad kon bijvoorbeeld, maar denk het niet hoor haha. En we gaan ook over naar 2 keer per dag. Dankjewel voor je berichtje in ieder geval! Stelt me erg gerust inderdaad. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

" Jaa het loops worden zit er dik in denk ik, want ze is nog niet gesteriliseerd maar we merken dat de hormonen flink bezig zijn in dat lichaam haha
jaa, misschien sowieso goed om te wisselen van brok. Ik heb gisteravond wat water bij de brokjes gedaan en ze heeft het meteen opgegeten, vanmorgen idem dito. Dus wie weet toch een beetje de afwisseling dat ze fijn vindt!  "

Loopsheid kan een grote invloed hebben. Weinig eetlust, kieskeurig zijn, soms ook misselijkheid...

 

Nu vind ik persoonlijk het altijd een goed idee om voor wat afwisseling te zorgen. Omdat verandering van spijs doet eten, én omdat je dan toch het risico op tekorten in de voeding beter kan voorkomen dan door lange tijd eenzijdig te voeren. 

 

 

honden page profiel Willemijn en TibbeWillemijn en Tibbe

honden foto van Willemijn en Tibbe

" Woow! Wat een ontzettend herkenbaar verhaal. Ik heb dit gisteravond dus ook voor het eerst gedaan met warm water en ze at het direct op! Doen jullie dit nu nog steeds? Vroeg me namelijk af of dit geen kwaad kon bijvoorbeeld, maar denk het niet hoor haha. En we gaan ook over naar 2 keer per dag. Dankjewel voor je berichtje in ieder geval! Stelt me erg gerust inderdaad.  "

Ja. Doen we nog steeds. En nee. Lijkt me geen kwaad te kunnen. Extra vocht is alleen maar goed denk ik. Het kan een probleem worden als je te veel water doet en hij dus te vol wordt om de brokken nog te eten maar dat zal niet snel zijn. Onze honden houden dus van soppige brokken ???? we gaan over een tijdje wel steeds minder water geven denk ik. Maar vooralsnog...in de groei....houden zo! Fijn dat het bij jouw hond ook werkt!!

 

honden page profiel lisalisa

" Ja. Doen we nog steeds. En nee. Lijkt me geen kwaad te kunnen. Extra vocht is alleen maar goed denk ik. Het kan een probleem worden als je te veel water doet en hij dus te vol wordt om de brokken nog te eten maar dat zal niet snel zijn. Onze honden houden dus van soppige brokken ???? we gaan over een tijdje wel steeds minder water geven denk ik. Maar vooralsnog...in de groei....houden zo! Fijn dat het bij jouw hond ook werkt!!
  "

Aah wat goed om te lezen! Dat houden wij dan ook maar even vol voor nu ???? Voelt toch een stuk prettiger als ze gewoon lekker hun brokjes eten ! Dankjewel voor je reactie 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Ik voer wel altijd hetzelfde merk brokken, voornamelijk omdat ik dit hele goede brokken vind.

Maar voor de afwisseling doe ik er zo'n 2 x in de week een gekookt eitje door.

En ik koop wel eens wat blikjes renske eend/konijn en dan doe ik er een paar dagen wat door het voer heen.

Ook om de zoveel weken voer ik een weekend alleen vers vlees, dat vinden ze dan ook heerlijk.

Zo probeer ik het ook af te wisselen dat ze graag blijven eten.

'

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Je moet ook rekenen dat een hond, als ie niet ziek is, echt wel eet als ie honger krijgt hoor. (Net als kinderen :P). Het is helemaal niet nodig om ze nonstop te verwennen met allerlei speciale maniertjes. Een dag niks eten is echt geen probleem, dat zit heus nog wel in hun bouw. Wolven eten ook wanneer ze kunnen en dan dagen niet. Honden zijn dat uiteraard niet meer gewend, maar het is helemaal geen fysiek probleem tenzij er een spijsverteringsstoornis is oid.

Dus soms is het ook een kwestie van eigenwijsheid/op zoek zijn naar verwennerij bij de hond, en daar hoef je niet altijd aan toe te geven. Als ze de snoepjes lusten, dan lusten ze de brokken/vers vlees heus ook wel. Al zijn die minder lekker, ze zijn wel gezonder.

(gesproken als iemand die ik weet niet hoeveel lekkers over het voer van haar hond heeft gegooid om haar te laten eten :'))

honden page profiel Manon - Suus & IsaManon - Suus & Isa

honden foto van Manon - Suus & Isa

Misschien is het een idee om de brokken op een andere manier aan te bieden? Bv in een kong (wobbler) of in een snuffelmat. Dat wil ook wel eens werken.

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

Marley deed dit ook. We zijn daardoor veranderd van voer en nu eet hij met plezier alles weer op. Ivm Khira's gevoelige darmen is dat misschien niet heel handig..

 

We maken ook weleens een snuffeldeken met een kleed of dekbeddenovertrek. We strooien brokjes in de plooien. Zo word het een leuke uitdaging en worden de brokjes gegeten. Misschien dat dat helpt?

honden page profiel TanteLienTanteLien

honden foto van TanteLien

Zo herkenbaar! Hier hetzelfde probleem met onze hond van 8 maanden oud. 

 

Hier begonnen we ook enthousiast met KVV, want ik vond dat de beste optie voor een hond. Dit werd een paar weken helemaal opgegeten en toen hield dat opeens op. Toen werd er aan gesnuffeld, at hij een paar hapjes en duwde hij vervolgens zn neus nog een paar keer in het vlees waarna hij het wel weer goed vond en ergens ging liggen. Soms hielp het om het een half uurtje later nog een keer aan te bieden, maar meestal ging het uiteindelijk tóch gedeeltelijk in de prullenbak. Zoooo zonde van dat dure voer! hp-cry

 

Nu geven we hem sinds een paar dagen half-half KVV en "verse brok". De brokken vindt hij geweldig, zéker met water eroverheen. Als hij de kvv niet opeet zetten we het na een kwartier weer terug in de koelkast en bieden we het bij het volgende voedingsmoment weer aan. En als we zijn eten hebben neergezet negeren we hem ook even, anders komt ie doodleuk een kwartier knuffelen en vergeet hij z'n eten. 

 

We moeten nog even bedenken hoe we het half-half verder willen vormgeven, om de dag, of de ochtend het een, de avond het andere. Nu krijgt hij elke maaltijd eerst kvv en dan brokjes, maar dat vind ik een beetje overdreven. wink 

Volgende forumvraag: Hoe vaak ontwormen?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^