Hond blaft naar bijrijder in de auto

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel NadieNadie

Hallo allemaal, 

Ik heb een 5 jaar oude Nizinny met het typische karakter van een Nizinny. Dit houdt oa in dat hij wantrouwend is naar alles wat mens is. Ik volg al sinds ik hem heb allerlei trainingen om dit te verminderen en dit heeft zijn gedrag wel iets veranderd maar sommige dingen blijven lastig. Zoals visite die thuis komt en niet in hun stoel blijven zitten en ook aan het einde weer naar huis gaan. Of mensen die continu om mij of mn hond Kiano heen bewegen of veel geluid produceren. Hij is erg gevoelig en dit zorgt ervoor dat het hem snel te veel is. Bij mij thuis doe ik hem dan in de bench of aan de riem. Dit geeft hem rust. Zijn stress uit hij vooral door te blaffen en als het echt te veel word, kan hij nogal eens snappen.

Nu heb ik een probleem met Kiano in de auto met bijrijder. Kiano zat altijd in een tuigje op de achterbank. Dit vond hij fijn en prima. Hij blafte wel naar voorbijgangers als de auto stil stond en als hij wist waar we naartoe gingen (opgewonden blaf). Heel vervelend voor mn oren en mn concentratie maar meestal kon ik dat goed negeren.

Sinds het overlijden van mijn vader (mei 2020) rijd mijn moeder regelmatig met mij mee. Mijn moeder heeft epilepsie en kan daardoor niet zelf rijden. Nu wil het geval dat Kiano geen bijrijders accepteerd. Hij vliegt ze zowat aan en zo'n tuigje geeft niet de juiste bescherming. Daarom heb ik op aanraden van de trainster een stoffe bench gekocht (ik rijd in een fiat panda, dus de kofferbak is te klein voor Kiano of een goede bench). Eerst had ik de bench los op de achterbank staan. Maar als Kiano in de bench staat en we gingen de bocht om vloog heel de bench mee. Wat Kiano eng vond en waardoor hij niet meer in de bench durfde en begon te piepen en blaffen als hij erin moest/zat (hyperventilerende blaf). Dus had ik de bench binnendoor in de gordels gezet. Nu zat hij stevig alleen sloot de rits niet helemaal waardoor Kiano de bench open kan maken en opeens op de achterbank zat ipv in de bench en daar veel geluid produceert. Ik probeer hem rustig te krijgen met een kong of snuffelmat. Maar zodra die op zijn begint hij weer te blaffen. Op de snelweg is hij nagenoeg stil. Maar zodra we de snelweg afgaan weet hij waar we zijn of waar we naartoe gaan en begint hij te blaffen (opwindend). Maar als mijn moeder in of uit wil stappen word hij heel erg agressief en probeert hij te happen naar mn moeder. Ik weet niet zo goed wat ik nu nog kan proberen om de spanning op een autorit met bijrijder hanteerbaar kan maken. Muilkorf in de auto heb ik geprobeerd maar hij raakt compleet in paniek, hetzelfde geldt voor het afdekken van de bench. De bench staat nu weer los in de auto. Dan kan hij er niet uit ontsnappen maar het wordt gevaarlijk als hij in de bench gaat staan en hij vind het zelf eng (hyperventilerende blaf). Hoe krijg ik mijn hond rustig met bijrijder in de auto? Dit levert veel spanning op. Niet alleen bij Kiano maar ook bij mij en mn moeder. Mn moeder kan bij overprikkeling een aanval krijgen, dat ligt extra druk op de situatie. Er is ook geen ander familielid die mijn moeder bv kan meenemen naar een verjaardag of familiebezoek (wonen allemaal buiten Zeeland). Ook is het niet altijd mogelijk om Kiano naar de oppas of opvang te brengen. Dus tips zijn van harte welkom. 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Is een hondenrek achter de bestuurder en passagier geen optie ? Dan zit de hond vrij maar kan niet bij jullie komen...de vraag komt bij me op, als je moeder meerijd, kan de hond dan niet thuis blijven ? 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Ik zou vanaf 0 gaan oefenen. In een geparkeerde auto, niet tijdens het rijden.

Laat je moeder al in de auto zitten voor de hond erbij komt, alle deuren open zodat de hond al op afstand kan zien dat er iemand in de auto zit. Doe de oefening op een moment dat de hond al een stevige en ontspannen wandeling heeft gehad (dus niet hoog in energie en opwinding zit). Blijf eerst op afstand staan, kijk of de hond ontspannen blijft. Als ie kalm is, ga je wat dichter. Enz.

Als je hond rustig kan blijven bij de auto, dan nodig je hem uit op de achterbank. Maar laat de deuren open. Kijk hoe hij reageert. Wordt ie opgewonden of druk, dan weer de auto uit en afstand nemen.

De intentie is dat de hond de connectie legt: in de auto = ik voel me kalm

 

Als dat allemaal goed gaat, kan je de portieren al es sluiten. Een volgende stap is dat jij achter het stuur gaat zitten. Gaat het nog altijd goed? Dan kan je de wagen starten. Enz.

Dus steeds pas opbouwen als de hond het aankan (kalm blijft). En dus niet verdergaan met de oefening als de hond onrustig wordt of gaat blaffen, dan ga je te snel en schiet je het doel voorbij. Dan zet je een stap terug.

De connectie is het belangrijkst: rustig blijven in de auto.

honden page profiel TinekeTineke

Laat je moeder hem snoepjes aanbieden in de auto als deze stil staat. Meeste honden zijn makkelijk om te kopen. Als hij deze aanneemt/uit haar hand eet kun je vanaf daar verder gaan. Ik zou je moeder dan vragen verder passief te zijn richting hem. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Inderdaad weer helemaal opnieuw beginnen met aanleren in het tempo van de hond.

 

Je zou als je je moeder ophaalt, ook eerst nog even voordat ze instapt samen een wandelingetje kunnen maken, dan je moeder als eerste in laten stappen en dan pas Kairo.

 

 

edit: komt je hond uit Polen? Ik las dat de Nizinny daar een van de populairste hondenrassen is, heel intelligent en veel geestelijke activiteit  nodig heeft.  

honden page profiel ChantalChantal

honden foto van Chantal

" Hallo allemaal, 
Ik heb een 5 jaar oude Nizinny met het typische karakter van een Nizinny. Dit houdt oa in dat hij wantrouwend is naar alles wat mens is. Ik volg al sinds ik hem heb allerlei trainingen om dit te verminderen en dit heeft zijn gedrag wel iets veranderd maar sommige dingen blijven lastig. .  "

Vraagje. De hond heeft typische karaktertrekken van het ras wat hij is, en dit probeer je te veranderen naar iets wat hij dus van nature niet is. Of begrijp ik het verkeerd? Heb je bewust voor dit ras gekozen of is hij komen "aanwaaien"? 

Volgende forumvraag: Fietsen met de hond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^