Wilde puppy dag(en) na activiteit

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel BrownieBrownie

honden foto van Brownie

Beste allemaal, Wij zijn trotse eigenaar van een prachtige whippet puppy van momenteel 17 weken. Wij lopen alleen tegen wat probleempjes aan. Op maandag gaan we bijvoorbeeld met haar naar puppycursus, dit lijkt ze super leuk te vinden, maar het fokt haar ook helemaal op (trekken aan de riem, niet meer luisteren etc.), dit probeer ik op te lossen door een rustig hoekje te kiezen en de oefeningen te doen die nog wel lukken. Echter, de dag na puppycursus is ze in de avond héél moeilijk en niet kalm te krijgen (overdag gaat het wel gewoon prima). Ze gaat heel hard bijten, wordt niet rustig in of uit de bench en dit kan dus meerdere dagen (in de avonden) aanhouden! Dit heeft ze niet alleen na de puppycursus, maar ook na bijvoorbeeld de hondenspeeltuin oid. We hebben het vorige week een week heel rustig aan gedaan, 2x per dag per haar naar het bos gereden en verder alleen 's avonds een plasrondje en het leek dat ze het hier heel goed op deed. Ze werd 's avonds rustig, ging steeds minder bijten en ging tijdens het wandelen steeds beter aan de riem meelopen. Echter, zal ze op een gegeven moment ook om moeten kunnen gaan met de drukkere activiteiten (op een gegeven moment zal ze bv wel eens naar een oppas/ uitlaatservice moeten) en we willen haar de leuke dingen als de hondenspeeltuin ook niet ontzeggen. Gaat dit vanzelf beter naarmate ze ouder wordt? Hoe kunnen we dit het beste aanpakken? Is dit herkenbaar voor sommige van jullie? Ben vooral benieuwd naar tips en ervaringen en ik ook een beetje opzoek naar geruststelling denk ik. Ze is zo lief, alleen in zo'n bui zit ik soms met mijn handen in het haar.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Het is vrij normaal gedrag voor een pup/jonge hond.

Het drukke gedrag is vooral het afreageren van de prikkels die ze hebben opgedaan.

Ze kunnen wat overprikkeld zijn en dan kunnen ze 's avonds inderdaad nogal druk worden.

Dit gedrag gaat vanzelf wel over als ze ouder worden, maar zorg wel dat je hond genoeg rust heeft om alles te verwerken wat ze meemaakt.

 

Ik deed altijd als mijn honden als pup/jonge hond een drukke dag hadden gehad of iets heel nieuws hadden meegemaakt, dan de volgende dag geen gekke dingen doen.

Maar dan weer een dagje thuis, tuin en de normale wandelingetjes in de omgeving, zeg maar.

 

Wij hebben nu 2 honden en die waren als pup ook allebei zo, maar nu ze volwassen zijn, zijn ze de rust zelve.

Zorg dat je een goede balans houdt voor pup.

Doe een aantal keer in de week wat nieuwe dingen of uitstapjes. En zorg dat je ook een aantal dagen in de week hebt dat je alleen normale dingen doet, zodat je pup het allemaal kan verwerken.

 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Wat Sylvia zegt. Wat ik deed in de avond als mijn  pup zo druk was. Duidelijk voor mij een teken, pup is dood moe en kan geen rust vinden. Ik gaf haar dan die rust door haar aan de riem te doen , zelf de riem vast te houden en rustig gaan zitten. Binnen een paar dagen was het, riem er aan, onder de bank en wel te rusten. Ik deed dan het riempje af en ze bleef dan zo een uur lekker slapen. 

Weet dat op de leeftijd van jou pup, alles nieuw is, alle indrukken binnen komen en verwerkt moeten worden. Ohhh we willen zo graag socialiseren, maar doe het heel gedoseerd. Stukje bij beetje.

honden page profiel BrownieBrownie

honden foto van Brownie

De riem om doen op zo'n avond vind ik een goed idee om uit te proberen. Wat we vooral lastig vinden is dat ze bijvoorbeeld na puppy cursus 2-3 dagen lastig is, zodra we dan bijvoorbeeld de 4e dag weer wat ondernemen is ze dan weer meteen paar dagen lastig, dan heeft ze in een week dus paar heel weinig goede dagen. We zijn nog echt een balans aan het zoeken van wat ze wel en niet aan kan. 

Momenteel denk ik vooral dat puppy cursus heel erg heftig voor haar is, maar dat zit er bijna op. Ik hoop daarna langzaam wat andere dingen met haar te kunnen ondernemen en goed in kaart te brengen hoe ze daarop reageert. Ik ben maar een dagboekje gaan bijhouden waarin ik elke dag even kort opschrijf wat we gedaan hebben en hoe haar gedrag was, dan kan ik opzoek naar patronen. 

Ze is nu ook erg aan het wisselen, dat zal denk ook niet mee werken. Fijn om te horen dat ik in ieder geval niet de enige ben die hier last van heeft (gehad), bedankt voor jullie reacties!

 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Je zou ook eerder weg kunnen gaan op de puppycursus. Even een half uurtje er heen of 20 minuten ipv een volledig uur.

honden page profiel SierramaxSierramax

honden foto van Sierramax

Wat doe je op een dag met je hond? 
Hoeveel laat je haar rusten? Hoe lang wandel je/speel je? 

honden page profiel BrownieBrownie

honden foto van Brownie

We gaan 's ochtends en 's middags met haar een rondje wandelen in het bos +/- 15-20 minuten, 's avonds wandelen we met haar in de stad. We wonen midden in de stad en merkten dat ze hier veel moeite mee heeft, dus daarom doen we nog maar 1 ronde in de stad op een rustig tijdstip, verder laten we haar alleen even plassen op het balkon. Na de ochtend en middag wandeling valt ze vaak snel inslaap en kan dan vaak wel 2 uur slapen. Daarna speelt ze vaak even een half uurtje tot uurtje (vaak ook even trainen of we geven haar een kong o.i.d) om daarna weer lekker verder te slapen. Ze krijgt eten rond 7:30, 14:00 en 19:00.

Binnenkort gaan we verhuizen naar een rustig dorp, we merken dat wandelen in het bos haar heel goed doet, dus hopen dan ook iets meer kleine wandelingen met haar te kunnen doen. Het nadeel hier is ook dat als we met haar naar buiten gaan ze vaak niet gaat plassen/poepen omdat ze op alle auto's/mensen/fietsers gefocust is en er ligt ook heel veel afval en sigaretten die ze de hele tijd wilt pakken, waardoor we haar moeten corrigeren met de riem. Ik heb het idee dat dit voor haar frustrerend is, we kunnen haar namelijk nauwelijks laten snuffelen, zonder dat ze iets tegenkomt wat ze absoluut niet mag opeten. 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

In de tijd dat ik puppie cursus gaf lette ik heel goed op de pupjes. Voor sommige mogen was een half uur echt te lang, een kwartier lang genoeg. Ze doen zoveel indrukken op in die tijd. Wij hadden krukjes en tijdens de les liet ik bazen  regelmatig zitten, hondje bij zich. Wij deden ook oefeningetjes met rustig worden. Dat was hand op ruggetje leggen en zelf rustig ademen en dat helpt exht. Niet kriebelen of zo, maar je hamd rustig laten liggen. Hiermee kan je beginnen op een moment dat je pup lekker rustig bij je ligt. Later kan je je hond daar dan rustig mee krijgen als deze doordraait.

Misschien is het een idee een stoeltje mee te nemen,en naar de puppy training en in overleg met de trainer, 5 minuten mee doen en dan op afstand even met je pup op schoot toekijken wat de anderen doen. Ook kan je bv. Een kwartier meedoen en de rest van de les toekijken, houd in de gaten wanneer het te veel wordt voor je hondje, whippets zijn gevoelige honden die het ook snel koud hebben. Ook dat kost veel energie. En anders eerder naar huis gaan. Het moet leuk zijn en niet zo dat je hond er dagen van doorgedraaid is. 

Een drukke dag heeft een pup echt mininmaal een dag nodig om weer bij te tanken.

Maar het goede nieuws, het komt goed, het is normaal puppiegedrag. 

Voor wat betreft de wandelingen in de stad, beperk dit, niet iedere dag maar bv. 1 of 2x in de week, en ja de troep op straat, pas met een pup merk je hoeveel rommel er ligt, nee! uit de bek halen en doorlopen,

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje

geef de pup iets lekkers te kluiven na drukte

Kluiven is ontspannen en helpt bij verwerken en klameren

Lekker snuffelen op rustige plek ook.

Volgens mij doe je het prima verder

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

We hebben het vorige week een week heel rustig aan gedaan, 2x per dag per haar naar het bos gereden en verder alleen 's avonds een plasrondje en het leek dat ze het hier heel goed op deed. Ze werd 's avonds rustig, ging steeds minder bijten en ging tijdens het wandelen steeds beter aan de riem meelopen.
Echter, zal ze op een gegeven moment ook om moeten kunnen gaan met de drukkere activiteiten (op een gegeven moment zal ze bv wel eens naar een oppas/ uitlaatservice moeten) en we willen haar de leuke dingen als de hondenspeeltuin ook niet ontzeggen. 

Je pup voelde zich duidelijk veel lekkerder in haar vel bij de wandelingen in de natuur dan bij een puppycursus of een hondenspeeltuin. Probeer dus genoeg van dit soort wandelingen te bieden, waarbij ze zich tevreden en voldaan voelt.

Hou de andere activiteiten beperkt en manage met mondjesmaat. Op het tempo dat zij aankan, niet op het tempo wat jij zou willen. Want het is belangrijk dat je pup zich er goed en zelfzeker bij voelt, zodat er geen negatieve connotatie wordt gelegd, want daar ben je geen stap mee vooruit.  

 

Wat de oppas of uitlaatservice betreft: stem die af op je hond, niet omgekeerd. Ga dus op zoek naar een oppas die past bij het karakter en de noden van je hond, zodat ook dat een positief verhaal wordt. Dus als je hond het moeilijk heeft met drukte, kies dan iemand die individueel werkt , of zich beperkt tot een klein groepje honden die op dezelfde golflengte zitten. Dat scheelt een boel stress voor je hond.

honden page profiel BrownieBrownie

honden foto van Brownie

" Je pup voelde zich duidelijk veel lekkerder in haar vel bij de wandelingen in de natuur dan bij een puppycursus of een hondenspeeltuin. Probeer dus genoeg van dit soort wandelingen te bieden, waarbij ze zich tevreden en voldaan voelt.
Hou de andere activiteiten beperkt en manage met mondjesmaat. Op het tempo dat zij aankan, niet op het tempo wat jij zou willen. Want het is belangrijk dat je pup zich er goed en zelfzeker bij voelt, zodat er geen negatieve connotatie wordt gelegd, want daar ben je geen stap mee vooruit.  
 
Wat de oppas of uitlaatservice betreft: stem die af op je hond, niet omgekeerd. Ga dus op zoek naar een oppas die past bij het karakter en de noden van je hond, zodat ook dat een positief verhaal wordt. Dus als je hond het moeilijk heeft met drukte, kies dan iemand die individueel werkt , of zich beperkt tot een klein groepje honden die op dezelfde golflengte zitten. Dat scheelt een boel stress voor je hond. "

Hier ben ik het mee eens ja. Ik heb wel het idee dat ze puppycursus en de speeltuin heel leuk vindt, maar het is nu denk nog iets te veel voor haar. De dagen erna komt ze ook veel gestrester over, veel alerter, lastiger in slaap vallen en als ze slaapt schrikt ze weer van alles op. Vorige keer waren we alleen een keer ´s avond, toen er niemand was naar de hondenspeeltuin geweest en niet met een balletje of iets gegooid, alleen even rond rennen los. Toen was de de dag erna wat bijteriger, maar niet zo erg over haar toeren dan anders. Denk dat we zulke dingen zo rustig op moeten bouwen, steeds een stapje verder als we merken dat het goed gaat. Het is ons eerste hondje en ik heb zo veel ingelezen en wil alles zo goed mogelijk doen, maar elk hondje is anders en we moeten denk vooral kijken naar wat voor haar het beste werkt en niet wat volgens het "boekje" zou moeten. 

 

@Roos: We proberen haar regelmatig wat te kluiven te geven, of geven haar een gevulde kong. Ook proberen we soms even wat snoepjes te strooien zodat ze even kan snuffelen. Ook zorgt dit voor ons zelf even voor wat rust. Dankjewel!

Bedankt voor jullie adviezen!

honden page profiel BrownieBrownie

honden foto van Brownie

Even nog een vraagje! Voor maandag was ze vier dagen ontzettend lief, maandag zijn we dus naar puppycursus geweest en tot vandaag is ze al bijterig en aanvallerig. Kan dit zo lang duren na één avondje puppycursus? Ik zou denken als we dan 1-2 dagen rustig doen, dat ze wel weer gekalmeerd zou zijn... Zit een beetje met mijn handen in het haar, want momenteel is ze meer dagen ontzettend lastig, dan dat ze leuk is en die scherpe tandjes doen oprecht pijn. 

honden page profiel SierramaxSierramax

honden foto van Sierramax

Wellicht is het fijn om haar wat vastigheid te geven in de vorm van een heel strak dag ritme. Bij mijn hond heeft dat wonderen gedaan. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Voor maandag was ze vier dagen ontzettend lief, maandag zijn we dus naar puppycursus geweest en tot vandaag is ze al bijterig en aanvallerig. Kan dit zo lang duren na één avondje puppycursus? Ik zou denken als we dan 1-2 dagen rustig doen, dat ze wel weer gekalmeerd zou zijn... Zit een beetje met mijn handen in het haar, want momenteel is ze meer dagen ontzettend lastig, dan dat ze leuk is en die scherpe tandjes doen oprecht pijn.  "

Misschien is die cursus echt veel te veel voor haar?

Sla eens een weekje over, zie wat er dan gebeurt.

honden page profiel BrownieBrownie

honden foto van Brownie

Dat gaan we inderdaad doen, de cursus zit er ook alweer bijna op, maar komende week gaan we een keer niet, want dit is niet leuk voor haar, maar ook heel lastig voor ons. Meestal werkt een korte time-out, maar helaas ook niet altijd.

 

@Sierremax: Een vast dagritme hebben we, op dezelfde tijden wandelen, eten, slapen etc. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Dat gaan we inderdaad doen, de cursus zit er ook alweer bijna op, maar komende week gaan we een keer niet, want dit is niet leuk voor haar, maar ook heel lastig voor ons. 

Als de cursus te belastend is voor je hond, maar zelf zou je wel graag op de hoogte blijven, dan kan je ook met de instructeur afspreken dat je de laatste lessen zonder hond komt volgen. Dat voelt voor jou misschien wat fijner aan, dat je wel alles van de cursus meekrijgt, maar je hond hoeft daar dan niet te stressen op dat veld. En je kan datgene wat je hebt geleerd thuis of in een rustige omgeving op haar eigen tempo aanleren. 

honden page profiel BrownieBrownie

honden foto van Brownie

" Als de cursus te belastend is voor je hond, maar zelf zou je wel graag op de hoogte blijven, dan kan je ook met de instructeur afspreken dat je de laatste lessen zonder hond komt volgen. Dat voelt voor jou misschien wat fijner aan, dat je wel alles van de cursus meekrijgt, maar je hond hoeft daar dan niet te stressen op dat veld. En je kan datgene wat je hebt geleerd thuis of in een rustige omgeving op haar eigen tempo aanleren.  "

Volgens mij is volgende keer de laatste echte les, en daarna een soort pretles. Dus denk dat we als we één keer niet gaan niet veel missen. Maar ga inderdaad wel even vragen welke oefening ze deze week erbij doen! Komende week even 0 afspraken of dingen gepland die ze niet gewend is, hopen dat ze weer wat rust kan vinden. Vanochtend was ze na de wandeling wel meteen in slaap gevallen, de dagen hiervoor had ze hier iets meer moeite mee en moest ik soms echt even bij haar gaan zitten zodat ze rustig kon worden, dus dat is hopelijk een goed teken!

 

 

 

Volgende forumvraag: 'S nachts binnen plassen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^