Heftig braken om de 7 a 8 weken > eindelijk de oorzaak gevonden!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Brenda Brenda

honden foto van Brenda

Onze Sam, een echte reu van bijna 10, is het afgelopen jaar met (achteraf gezien) vaste regelmaat enorm ziek geworden.  Hij begon dan uit het niets enorm te braken, dit ging dan ongeveer 1,5 uur bijna non-stop door.  Hij gromde daarbij van de pijn.  Wilde dan dagen niet meer eten en kreeg er ook diarree bij. En was echt enorm ziek. Dierenarts was echt nodig om hem van het braken af te helpen en te ondersteunen bij het herstel.  Samen met de dierenarts, aan de hand van goede uitslagen van bloedonderzoek en de bizarre regelmaat die erin zat ... was de conclusie: hij wordt ziek van iets externs. Sam is namelijk tussendoor (en ook voor zijn leeftijd) een bijzonder fitte hond.  We hebben hem van jongs af aan geleerd alleen uit zijn bak te eten. En we waren er nu helemaal heel alert op dat hij ook echt niets at tijdens de wandelingen.  Sam is echter wel een snuffelaar en likt ook veel aan gras. Op groen gras moest dat kunnen dacht ik.  Leek me juist een plek waar ik hem onbezorgd kon laten snuffelen.  Want de stress van het telkens weer ziek worden maakte de wandelingen ook niet meer echt ontspannen .... ook heel alert op giftige onkruidbestrijding. Waar ging het toch fout keer op keer??

Het is een enorm lang verhaal wat ik dus wel ga inkorten. 

Eind september zijn we namelijk achter de oorzaak gekomen.

de dag voordat hij weer ziek werd, werd de onkruidbestrijding door de gemeente (uitbesteed aan aannemer) uitgevoerd. Dit gebeurt natuurlijk met redelijk vaste regelmaat. Deze dag reden ze met een wagen met staalborstels door de straat en ook op de trottoirs liepen ze met handstaalborstels en met een blazer erachter aan. Ze blazen het vuil dan van het trottoirs de bermen in.  En daar liet ik Sam dus altijd lekker snuffelen en likken ...

Die nacht heeft Sam weer heel veel gebraakt en ‘s ochtends waren we dan ook de wanhoop nabij. 

Tot ik aan mijn man vertelde over de staalborstels van een dag eerder. Ik heb er naar staan kijken en had er zo’n rotgevoel bij ...  en toen ik dat vertelde, sprong mijn man op enrende bijna naar zijn bus, pakte een magneet en ging daarmee eerst over de stoep vlakbij ons huis.  Op de magneet vonden we hele fijne staalsplintertjes, door het slijten van de staalborstels springen de vonken maar dus ook die splintertjes in het rond. Vervolgens hebben we een portie braaksel en later ook ontlasting van Sam laten weken in water en daarna met de magneet onderzocht.  Vele hele kleine staalsplintertjes plakten aan de magneet .... hoe bizar ....   de dierenarts vond het bizar maar ook briljant hoe wij op het idee zijn gekomen om met de magneet op onderzoek uit te gaan. Dit verzin je natuurlijk niet.

Gezien het compleet identieke verloop van het ziek-zijn iedere keer weer, kunnen we stellen dat we nu eindelijk weten waardoor Sam zo ongeveer om de acht weken keer op keer zo ziek is geworden.  

Ik wil dus heel graag iedereen waarschuwen!  Er zijn veel honden die opeens heel heftig moeten braken en dit zou natuurlijk veel vaker de oorzaak kunnen zijn bij andere honden.  Juist honden die veel likken aan gras etc naast de trottoirs. 

 

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

surprised

Zo zeg. Dat is inderdaad een heftig verhaal.

En wat goed dat jullie er, als echte detectives op zoek zijn gegaan naar de oorzaak.

En gevonden in de bizarre gevolgen van gemeentelijke acties.

Misschien is het ook een goed idee om jullie ervaringen te delen met de gemeente, zodat ze weten dat hun onkruid bestrijdings acties niet ongevaarlijk zijn......

Wellicht kunnen ze een waarschuwing plaatsen op locale media.

 

honden page profiel Brenda Brenda

honden foto van Brenda

Ik ben inderdaad ook in gesprek met de gemeente.  Dit kan namelijk ook nog erger uitpakken, als de splintertjes de darmwand perforeren ...   

 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Jeetje zeg, wat goed dat jullie de oorzaak hebben gevonden! Bizar!

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Jee zeg! 

Knap dat jullie de oorzaak hebben gevondenhp-thumbsup. Ook enorm fijn voor jullie hond natuurlijk. 

 

Goed dat jullie met de gemeente in gesprek zijn.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

 vraag of er ook roundup gebruikt wordt. Mijn hond werd daar ook erg ziek van. Google er maar eens op. Roudup en klachten. Ik denk het niet omdat er bostels gebruikt worden.

Meld dit aan de gemeente, die is  verantwoordelijk. Dien daar de dierenartsrekeningen in, die zal je niet vergoed krijgen, maar zet de mensen wel aan het denken.

Verder zou ik dit zeker via een ingezonden brief naar de krant doen,  wellicht zijn er meer die dit ervaren.

Wat een verhaal.

honden page profiel Brenda Brenda

honden foto van Brenda

Bedankt voor het meedenken. Ik ben hard aan het nadenken over hoe ik met deze informatie om moet gaan.  Heb ook Zembla en de Monitor gemaild.  Maar daar heb ik nog geen reactie van gekregen.  Naar mijn idee moet hier inderdaad iets mee gebeuren. Een ingezonden brief naar de krant is inderdaad ook een idee.  Ik heb geen facebook oid, dus vanmiddag dacht ik:  ik begin bij een hondenforum!

Gif tegen onkruid was inderdaad ons eerste idee. Nadat we onze eigen gangen en de cirkel om ons heen waren nagegaan.  Uiteindelijk kwamen we uit bij gif dat bij de tuin bij de pastorie en kerk nog wel gebruikt wordt. Dit is me verteld door iemand die daar helpt maar degene die daar daadwerkelijk gif spuit ontkent het. Mijn oplossing was dus om daar dan maar niet meer te wandelen.  Toen dachten we dus dat het opgelost was.  Maar Sam werd na 7,5 week toch weer ziek.

Particulieren mogen volgens de wet (volgens de gemeente) nog gewoon roundup gebruiken.  

De gemeente mag het alleen nog gebruiken om de Japanse duizendknoop en de reuzenbereklauw te bestrijden. En ze zeggen dat ze zich daar aan houden.  

honden page profiel LizzyLizzy

honden foto van Lizzy

Wow, wat goed van jullie dat jullie de oorzaak hebben gevonden!!!hp-thumbsup

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Knap dat  jullie zelf de oorzaak hebben gevonden. Die wagens met stalen borstels rijden hier ook ca. 2 x per jaar in de straat. Je moet het maar net weten dat ze weer met die borstels bezig zijn.geweest om te voorkomen dat je hond hiermee in aanraking komt. Je ziet het immers niet.

 

Zo sneu dat jullie hond hierdoor vaak zo ziek is geweest.

 

Dank voor het delen.

 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Hier rijden die wagens alleen op straat. Het onkruid op de stoepen wordt door verhitting bestreden.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Hier rijden die wagens alleen op straat. Het onkruid op de stoepen wordt door verhitting bestreden. "

Hier ook hetzelfde als bij jou.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

"  vraag of er ook roundup gebruikt wordt. Mijn hond werd daar ook erg ziek van. Google er maar eens op. Roudup en klachten. Ik denk het niet omdat er bostels gebruikt worden.
Meld dit aan de gemeente, die is  verantwoordelijk. Dien daar de dierenartsrekeningen in, die zal je niet vergoed krijgen, maar zet de mensen wel aan het denken.
Verder zou ik dit zeker via een ingezonden brief naar de krant doen,  wellicht zijn er meer die dit ervaren.
Wat een verhaal. "

Roundup wordt door de gemeente niet meer gebruikt.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Brenda...gewoon top zeg, dat maak ik niet vaak mee dat men zo een onderzoek doet...en nu kan je er rekening mee houden daar niet meer te lopen, akelig dat zoiets kan gebeuren, vele honden worden toch in de berm uitgelaten...een waarschuwing voor vele dat zoiets kan gebeuren....

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

" Hier rijden die wagens alleen op straat. Het onkruid op de stoepen wordt door verhitting bestreden. "

Hier ook....wel zo goed. En veilig.    Maar die borstels gebruiken ze wel..

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Wat  een verhaal!  Iets om te onthouden en verder te vertellen.

Dank voor deze informatie!

 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

" Hier rijden die wagens alleen op straat. Het onkruid op de stoepen wordt door verhitting bestreden. "

 

Hier in vele wijken straten met geen hoogteverschil tussen trottoir en rijweg. Ook het trottoir wordt met die wagentjes met metalen borstels bewerkt.

honden page profiel Brenda Brenda

honden foto van Brenda

Sam is helaas dinsdag weer enorm ziek geworden.  We hebben direct zijn braaksel en ontlasting met de magneet weer onderzocht .... in ieder geval in zijn ontlasting weer hele kleine staalsplintertjes en ook op het trottoir daarna onderzoek gedaan,  op de rand vh trottoir waar de grasberm richting sloot begint troffen we ook weer splintertjes aan.  Echt balen. Want ik laat Sam minimaal snuffelen, ik stuur hem meer naar de lantaarnpalen etc.  Maar helaas, ik let dus nog niet goed genoeg op ....  daar komt het wel op neer.  Het gaat sinds vanochtend gelukkig weer wat beter met hem.  

Nu heb ik een idee waar ik graag advies over zou willen:

als ik de focus van Sam van het snuffelen/likken af weet te krijgen, doordat hij bijv standaard tijdens het wandelen met iets in zijn bek loopt?   Voorheen kwam ik een herdershond tegen die echt altijd een knuffel in zijn bek had ....      heeft iemand hier ervaring mee?   Hoe leer ik hem dat?  Hij loopt nu wel eens het laatste stukje los met de riem in zijn bek ....  als ik een iets langere riem koop, zou hij gewoon die riem continu vast moeten houden bijvoorbeeld ....        een alternatief is een muilkorf maar die heb ik gepast in de de winkel en dat vond ik echt zo enorm sneu .... dat zou echt een straf voor hem zijn

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

Een muilkorf moet aangeleerd worden en als dat goed gedaan wordt is het absoluut geen straf. Mijn hond draagt het ook regelmatig omdat ze extreem gefixeerd is op poep eten. Op het moment dat ze een lekkere hondendrol heeft gevonden vind ze hem even vervelend, maar verder heeft ze er nauwelijks last van en rent ze er vrolijk mee rond.

Ik denk dat een muilkorf uiteindelijk niet alleen de veiligste optie is, maar juist ook een van de meest diervriendelijke. Je kan hem dan gewoon weer lekker laten snuffelen waar hij wil.

 

Je moet trouwens wel een muilkorf hebben die van de voorkant echt helemaal dicht is of hem zelf dicht maken. Sommige modellen windhonden muilkorven hebben een gesloten voorkant dus die zijn een goede optie.

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

Wauw bedankt voor het delen, daar zou ik echt nooit aan gedacht hebben surprised

honden page profiel TinekeTineke

Je hebt tegenwoordig met corona ook al mondkapjes voor honden. Ik heb ze gezien helaas echt waar. Kunt u hier iets mee? Door een muilkorf gaan kleine metalen splinters natuurlijk heen...

honden page profiel Brenda Brenda

honden foto van Brenda

Ik heb gekeken maar zie er online niets over? Waar heb jij ze gezien?     Zo gauw Sam met z’n tong door de muilkorf heen kan, zal hij inderdaad toch de splintertjes weer binnen kunnen krijgen ...

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

Deze muilkorf is aan de voorkant dicht:

https://www.windhondenwebshop.net/product/windhonden-muilkorf-blauw-large/

 

Er zijn meerdere websites waar ze worden verkocht en er zijn ook verschillende maten

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde 3 doggies

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Wat sneu dat Sam toch weer zo ziek is geworden door het ijzer.....

Maar er is een prima manier om te zorgen dat hij niet snuffelt of likt of zelfs maar zn kop aan de grond kan krijgen: tempo!

Zorg dat je je tempo flink verhoogd zodra hij wil snuffelen oid. Door het verhoogde tempo en een vrij korte lijn krijgt je hond domweg niet de kans om iets van straat op te pikken. Hij moet immers dóórlopen en de kop kan dus niet naar de grond.

Dan heb je geen muilkorf nodig. Wat trouwens in dit geval niet het beste is: hij kan er nl doorheen likken omdat een muilkorf niet helemaal dicht kan zijn.

Dus. Tempo wisselingen. De pas erin als er gesnuffeld dreigt te worden, weer rustiger als er weer gewoon gelopen wordt. Dat vereist inderdaad 100% opletten als je in een gebied loopt waar die ijzerborstels geweest zijn.

Als trainingsmethode werkt dit ook goed, omdat het ongewenste gedrag consequent verhinderd wordt; het kan zich niet ontwikkelen. Omdat je het ontmoedigt zodra je het ziet gebeuren.

 

honden page profiel Brenda Brenda

honden foto van Brenda

Allemaal bedankt voor het meedenken!

Coby, jouw reactie spreekt me erg aan.  Ik heb de lange riem al een paar maanden weinig in gebruik. Hield Sam meestal dus kort bij me met zo’n leren lusriem. En ik liep al vaak op de weg ipv op het trottoir.  Maar er veranderde natuurlijk voor Sam zelf niet genoeg, als hij de kans weer had, likte en snuffelde hij natuurlijk direct weer.

Met de tempo-wisselingen moet het denk ik lukken dat ik het weer ‘win van zijn neus’? En krijgt hij ook gewoon weer meer de focus op mij heeft. In zijn puppentijd ging ik altijd rennen als hij bijv wilde wachten op een andere hond oid. 

Dan moet ik alleen zorgen dat ik hem op een goede plek kan laten snuffelen om te poepen. Plassen laat ik hem vooral tegen de lantaarnpalen. 

Ik ga gelijk lopen met hem.  Hopelijk worden de wandelingen zo weer snel gewoon relaxed en leuk, want ik word steeds strenger en sjacherijniger tegen Sam tijdens het wandelen, puur uit onzekerheid omdat ik gewoon niet meer weet waar het veilig voor hem is en waar niet. En daar baal ik enorm van.

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde 3 doggies

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Ja precies....je moet het weer leuk maken voor jezelf én voor Sam; doe lekker opgewekt als je de pas erin zet, je moet geen  correcties oid doen.

Gewoon, vrolijk met opgewekte stem hem laten weten dat we in de versnelling gaan; je krijgt er inderdaad ook direct de aandacht van je je hond voor terug....dubbel win. 

Op deze manier is het voor Sam een leuk spelletje en zn focus komt weer bij jou te liggen en gaandeweg leert hij af te likken en de neus naar de grond te brengen waar je dat niet wilt....

honden page profiel Brenda Brenda

honden foto van Brenda

Nogmaals bedankt! We gaan ons opaatje even bijscholen en hier goed mee aan de slag!

Ik merkte net wel dat hij, waar hij tijd kreeg om tegen een muurtje te plassen, ook direct weer snuffelde en wilde likken voordat hij dan daadwerkelijk plaste. Dus het wordt een uitdaging ...  ook om echt veilige plekken zoeken als hij nodig moet ...      

kan ik je rechtstreeks een vraag stellen indien nodig of gewoon via gesprek?

 

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Tuurlijk, stuur maar gerust een pb, dan hebben we het erover.....hp-thumbsup

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Nog 1 tip: als Sam tijdens het plassen toch wil gaan likken, dat is lastig. Maar kun je voorkomen door heel rustig je hand boven de grond te houden zodat hij daar niet likken kan.

En als je dit rustig en zonder commentaar doet zal hij niet te veel afgeleid worden van zijn 'plas moment' en ermee doorgaanwink

honden page profiel Brenda Brenda

honden foto van Brenda

Nog een toevoeging:

Begin december was Sam evengoed weer ziek, weer direct na de veegronde van de onkruidbestrijding met staalborstels.  Coby, jouw tip werkt heel goed. Nogmaals bedankt. Ik wist dan ook zeker dat hij alleen op veilig terrein had gesnuffeld. 

Dus onze conclusie was: dan kan hij het alleen nog aan zijn poten meenemen. Achteraf zat Sam heel vaak met zijn voetkussens in zijn bek.  Ik dacht dan: mooi onderhoud, dat doe je goed. Maar zo kreeg hij dus juist de staalsplintertjes binnen.  

We wassen nu na iedere wandeling zijn poten in een bak water en vinden daar dus zeker snel na een veegronde van de gemeente de staalsplintertjes in terug.   Op deze manier heeft hij de eerste veegronde van 2021 doorstaan zonder ziek te worden!  Wat een opluchting!  Hij zit nooit meer met zijn poten in zijn bekkie.

Ik heb voor en na de veegronde van januari de weg/parkeerplaats voor ons huis gecheckt met een magneet en het bewijs is zo duidelijk.  

De afgelopen week in de sneeuw was helemaal een heerlijke verademing!  We konden eindelijk weer eens heerlijk onbezorgd lopen. 

honden page profiel makila_baasje_van_Jackmakila_baasje_van_Jack

honden foto van makila_baasje_van_Jack

Kan je de kosten van de dierenarts niet doorsturen naar de gemeente? Indien ze weigeren --> Daarvoor dient toch een familiale verzekering! (die de gemeente ook moet hebben). Waarom heb je die anders?

 

Uiteindelijk is het eigenlijk dankzij de gemeente dat je hond ziek wordt, dus hun familiale verzekering moet je dan uitbetalen.  

 

PS. Indien je van NL bent, noemt dit 'Burgerlijke aansprakelijkheid privé leven' dacht ik. Swoit dit bestaat zowel in BE als in NL.

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Enquête hondeneigenaren
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^