Hond uitlaten met hele gezin

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Erwin PolmanErwin Polman

Hallo allemaal,

Sinds 5 weken hebben wij onze 1,5 jaar oude Labradoodle toe mogen voegen aan ons gezin van 4 (meisje van 7 en een jongen van 4) als ik alle fora en informatie mag geloven gaat het best goed met haar en zien wij en anderen om ons heen dat ze zich steeds meer thuis gaat voelen (voor zover dit echt goed te beoordelen is natuurlijk).
Ze heeft ooit 3 puppy cursussen gehad en wij zijn deze nu opnieuw met haar aan het doorlopen om er gezamenlijk meer van te kunnen leren.

Er is echter een punt waar we nu toch we een beetje mee vastlopen en dat is het gezamenlijk uitlaten met bijv een van de kinderen of het hele gezin.
Onze hond is dan letterlijk all over the place, rent alle kanten op, trekt de vezels uit de riem en van enige vorm van uitlaten om haar behoeften te doen is dan ook geen enkele sprake.

Een op een met haar gaat het sinds ze bij ons is een stuk beter, toen we haar kregen had ze een corrigerende gentle leader om haar neus (omdat ze zo ontzettend trok) maar door met haar te oefenen omdat we het een best wel zielige oplossing vonden en het trekken eigenlijk minder werd
Hebben we deze vervangen voor een Y frame riem.

Alleen met meerdere mensen gaat het dus volledig mis.
Op zich niet zo’n ramp maar nu de kinderen thuis zijn ivm vakantie belanden we in een spagaat, want aan de ene kant willen we niet teveel inleveren op het uitlaten door een mini rondje door de straat te lopen om haar uit te laten en aan de andere kant willen we de kinderen liever niet te lang alleen laten gezien hun leeftijd.

Onze trainster zegt dat het nog te vroeg is voor haar om hiermee aan de slag te gaan, maar ik zou toch heel graag met iets aan de slag willen gaan om haar hieraan te laten wennen.

Nu heb ik half internet al gehad maar ik kan hier helemaal niks over vinden. Vandaar mijn bericht op dit kanaal.

Herkent iemand van jullie dit gedag en weet iemand van jullie wat hieraan te grondslag gaat?
Tevens ben ik wel benieuwd hoe dit om te draaien zou zijn.

 

ter extra info, wij zijn er onlangs achtergekomen dat ze bij de vorige eigenaren, die ook meerdere kinderen hadden, nooit gezamenlijk is uitgelaten/gaan wandelen. Altijd een op een. 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

5 weken bij jullie is nog heel kort. Ik zou t even rustig aan doen tot ze goed gewend is aan jullie.

 

Veel honden worden extra druk en speels als er jonge kinderen bij zijn. Ik zou t langzaam opbouwen.

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Kan ze los lopen? 

 

Jara (sinds 8 maanden bij ons en ruim 1,5 jaar oud) loopt zeker in een groep nog niet netjes aan de lijn. 

Gelukkig loopt ze wel prima los, dus ze loopt ook bijna altijd los. Alleen lange stukken als ik ook tijd heb om consequent te zijn (trekken is stilstaan). En korte stukjes tot de plek waar ze los mogen. 

 

1,5 jaar is ook nog heel jong. Bij de andere honden merkte ik toen ze 3 jaar waren dat ze echt volwassen werden en een stuk rustiger. 

 

Ik denk dat met het hele  gezin dus nog te moeilijk is voor haar. Ik zou dus proberen te voorkomen dat ze de "fout" in gaat, door als je met het hele gezin gaat haar los te laten lopen (als ze dat kan) of aan een lange lijn. 

En dan natuurlijk verder oefenen met netjes lopen aan de riem, en de moeilijkheidsgraad langzaam verder opbouwen. 

honden page profiel JanineJanine

honden foto van Janine

Toch écht niet overhaasten.

Ik zou echt 1 op 1 met haar aan de slag gaan en pas daarna om beurten 1 vd kinderen meenemen.

Waarom nu zo’n haast.

Investeer en je krijgt er heel veel voor terug straks.

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Ik ben het met de rest eens, niet overhaasten want daar krijg je later spijt van.

 

Wel een paar ideeën: begin eens met twee volwassenen een klein rondje te doen. Pas als dat goed gaat, één van de kinderen mee en dan een tweede erbij. De kinderen zullen ook moeten leren hoe ze zich tijdens het uitlaten moeten gedragen. 
Ik zou beginnen kleine blokjes te doen als er meer dan één persoon mee gaat, pas als de kleine blokjes goed gaan zou ik grotere rondes gaan lopen.

Je kinderen zijn nog jong zie ik, dus als je met twee volwassenen weg gaat kun je dit misschien doen als er even iemand anders op bezoek is, je bent tenslotte maar een minuut of 5 weg. Als het moeilijk is voor de hond kun je eerst een grote wandeling doen een-op-een en daarna een kort oefenrondje.

honden page profiel TukkerTukker

honden foto van Tukker

Iedereen heeft zich waarschijnlijk erg verheugd op het hebben van een hond en natuurlijk is het fijn om met elkaar als gezin + hond te gaan wandelen. 

 

Alleen, de hond kan dat blijkbaar nog niet netjes. Nog niet netjes zonder trekken aan de lijn, nog niet omgaan met de prikkels van extra mensen naast de begeleider en kinderen die meestal ook lekker veel prikkels geven (huppelen, blij joelen, vul zelf verder maar in wink)

 

Ik sluit me aan bij wat al gezegd is...

De hond is nog jong, heeft nog e.e.a. te leren en is nog niet helemaal gesetteld.

En vergeet niet dat een hond plaatsgebonden leert. Tijdens cursus gaat iets goed maar in een andere omgeving gaat dat niet. (of omgekeerd)

Gaat vast goed komen maar heeft nog wat meer tijd nodig.

honden page profiel Louise1972Louise1972

honden foto van Louise1972

Onze kinderen kunnen wel goed alleen zijn maar toen onze hond een pup was (en nog steeds een beetje) liep hij alle kanten op aan de lijn. Met vier man en een hond loop je elkaar dan al snel in de weg. Wij zijn er snel mee gestopt want was alleen maar voor iedereen frustrerend. 

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

Bij ons trekt Marley ook als er meerdere mensen bij het uitlaten zijn. Is waarschijnlijk gewoon te veel! Ik zou het zoals de rest zegt echt rustig opbouwen, want als je nu iets overhaast dan heb je straks nog meer werk eraan.

Volgende forumvraag: Frustratie bij lekkers op tafel
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^