Hondenrugzak

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel countrycountry

Ik ben van plan om enkele langere wandelingen te maken. Zelf draag ik mijn dreumes op mijn rug, en ik zou graag de hond enkele spulletjes laten dragen zoals water enz. 

 

Hij heeft een k9 tuigje, met deze tassen heb ik niet de indruk het comfortabel is voor mijn hond? 

https://www.juliusk9benelux.nl/accessoires-voor-tuigen/idc-zijtassen/julius-k9-idc-zijtassen-maat-1-3-nl.html

 

Is dit wat?

https://www.dehuisdiersuper.be/hondenrugzak-comfort?gclid=CjwKCAjwsO_4BRBBEiwAyagRTX2ewkgdj5Ymht8GsKpvHAB9hp9OiupHcZhOsqCgY1R9lyJcLMoWUxoCjcsQAvD_BwE

 

Of zijn de k9 zakjes ook geschikt voor langer wandelen?

 

Ik weet dat ruffwear goede tassen heeft maar ik heb een klein budget hiervoor

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

Ik zou eerlijk gezegd voor langere wandelingen investeren in een echt goed tuig wat goed zit bij je hond. De K-9 tuigjes beperken zijn bewegingen enorm aangezien hij zijn voorpoten dan niet volledig kan strekken. Dat is voor kortere wandelingen al niet ideaal maar al helemaal niet voor echt lange wandelingen. 

Ik zou dus gaan kijken voor een goed Y-tuig die ook ver van de oksels zit zodat dat niet kan gaan irriteren. Maar een goed passend tuig vinden is erg lastig, helemaal als je er ook perse rugzakken bij wilt hebben. 

honden page profiel IgloIglo

" Ik zou eerlijk gezegd voor langere wandelingen investeren in een echt goed tuig wat goed zit bij je hond. De K-9 tuigjes beperken zijn bewegingen enorm aangezien hij zijn voorpoten dan niet volledig kan strekken. Dat is voor kortere wandelingen al niet ideaal maar al helemaal niet voor echt lange wandelingen. 
Ik zou dus gaan kijken voor een goed Y-tuig die ook ver van de oksels zit zodat dat niet kan gaan irriteren. Maar een goed passend tuig vinden is erg lastig, helemaal als je er ook perse rugzakken bij wilt hebben.  "

Je hebt nu ook y tuigen van K9 (heet geloof ik k9 longwalk). Ik denk dat daar ook wel rugzakjes op kunnen. Het middelste borsttuk valt wel wat breed. Bij smalle honden kan dit tegen de poten schuren.

honden page profiel IgloIglo

@to, geen ervaring met tasjes. Maar misschien kun je marktplaats in de gaten houden voor de ruffwear variant?

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Het hangt een beetje af van de intensiteit van je tochten en hoeveel gewicht de hond moet dragen.

 

Een goeie rugzak hoort volgende eigenschappen te hebben:

- de juiste draagpositie en gewichtsverdeling

- steunt op het sterkste deel van de rug (schoudergedeelte), dus niet op het doorzakkende midden van de rug
- het tuig zelf mag de bewegingen van de hond niet belemmeren (dus geen dwarsriem over de borst die in de keel kan drukken of de vrije beweging van de voorpoten verhindert).
- het materiaal moet duurzaam zijn en extra bescherming bieden op drukpunten (bv. borst, buik)
- de zakken moeten goed en nauw aansluiten tegen het lichaam, mogen niet laag doorhangen naast de buik, zodat ze niet kunnen gaan bengelen en botsen.

 

Dus altijd het tuigje goed passen en goed evalueren terwijl de hond allerlei bewegingen maakt (bijvoorbeeld als ie zijn hoofd naar de grond brengt, dat de riemen niet in zijn keel duwen).

 

Maar bekijk het ook in functie van je verwachtingen: als het gaat over een wandeling van slechts enkele km, waarbij de hond een flesje water, een snackje en wat poepzakjes draagt, dan hoeft de rugzak logischerwijze niet aan dezelfde standaard te voldoen als wanneer je lange bergtochten maakt waarbij de hond vele kilo's bagage draagt.

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

" Je hebt nu ook y tuigen van K9 (heet geloof ik k9 longwalk). Ik denk dat daar ook wel rugzakjes op kunnen. Het middelste borsttuk valt wel wat breed. Bij smalle honden kan dit tegen de poten schuren. "

Ook de Longwalk van K-9 is heel kort en zit vrijwel direct in de oksels van de hond wat weer kan gaan irriteren en schuren. Ik ken echt maar weinig tuigen die aan alle eisen voldoen en mooi passen bij honden helaas. 

honden page profiel countrycountry

Het is niet om lange bergwandelingen te maken maar wil toch het comfortabel zit voor mijn hond. Ik wist al dat een k9 tuigje niet ideaal was (helaas had ik er al eentje aangeschaft) ik heb dan een ergocomfort ferplast tuigje gekocht hier in de dierenwinkel in de buurt maar mijn hond vond het precies niet zo fijn... De sluitingen zijn geen gespen maar ski sluitingen en maken lawaai wat hem bang maakt... Welk tuig is dan betaalbaar en goed?

Die rugzak laat ik dan wel voor wat het is. Ik koop eventueel een tweedehands dan, dat los staat van het tuigje wat ik dagelijks gebruik.

Ik merk nu met wandelen dat het k9 tuig vaak verschuift dus lijkt me die rugtassen daaraan bevestigen niet erg fijn?... 

Ik heb een k9 riemtuig en eentje met dekje, in de hoop het riemtuig beter was van pasvorm maar het schuift ook, wel iets minder dan die met dekje, die rugtassen passen op de standaard k9 met dekje. Maar dan bedek ik de schouder (die sowieso al vrij bedekt is met het tuig) volledig met de rugtassen en lijkt me niet zo fijn, ook al is het voor kortere stukjes.

Interessant filmpje Britt!

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

Wat voor hond heb je? 

honden page profiel countrycountry

Een shiba, maar hij is groter dan de standaard. Een 45cm schoft

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

537251.jpg536745.jpg

 

Ik heb zelf het non-stop Dogwear tuig ben daar heel tevreden over. Dit is het eerste tuig wat echt goed zit. Maar het lichaam van een Leonberger is wel anders dan van een Shiba. Volgens mij kost hij iets van €40 

 

honden page profiel countrycountry

"  
Ik heb zelf het non-stop Dogwear tuig ben daar heel tevreden over. Dit is het eerste tuig wat echt goed zit. Maar het lichaam van een Leonberger is wel anders dan van een Shiba. Volgens mij kost hij iets van €40 
  "

Nog nooit van gehoord! Ik zoek het eens op. Is een niet y-tuigje dan echt zo slecht eigenlijk?

honden page profiel IgloIglo

" Nog nooit van gehoord! Ik zoek het eens op. Is een niet y-tuigje dan echt zo slecht eigenlijk? "

Zo’n tuig met een rechte band belemmert de schouderbeweging. Het is hetzelfde als dat je zelf een band om je schouders zou hebben. Het is niet het eind van de wereld, maar wel irritant. De hond kan een andere loopbeweging aannemen, wat op de lange termijn klachten kan geven. Dat wordt in ieder geval gezegd door mensen die er verstand van hebben :-) ik heb zelf geen idee hoe die schade er concreet uit ziet. Maar better safe than sorry, een y tuig is op dit moment wel het beste type tuig. Hierbij zit de band namelijk niet over de schouders. 

honden page profiel TukkerTukker

honden foto van Tukker

" ... Is een niet y-tuigje dan echt zo slecht eigenlijk? "

Mijn (inmiddels overleden) Golden had ook een K9 tuig. Op een gegeven moment (ze was al senior) ging ze daar slecht/super langzaam mee lopen. Aan de halsband liep ze wel beter. Na enige tijd kwamen we er achter dat ze flink artrose had in haar gewrichten. De K9 zat voor haar heel pijnlijk op de schouders en/of ze kon haar schouders niet vrij bewegen door het tuig.

 

Ze heeft het nooit meer hoeven dragen!

 

(Met aanpassingen en pijnmedicatie heeft ze gelukkig nog een aantal giede jaren gehad.)

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^