Waterfontein leren gebruiken

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LysteriousLysterious

Hallo iedereen,

Ik heb een border collie pup van 7 maanden. Ze leert snel alleen soms begrijpen wij elkaar niet haha. Maar we zijn druk bezig met samen trainen. Nu met dit mooie weer heb ik zo n waterfontein wat je aan de tuinslang kan doen gekocht. De bedoeling is dat zij dan op de knop kan drukken en dan komt er water uit. Iemand een idee hoe ik haar dat aan kan leren? Ze vind helemaal geweldig als ik die knop in druk. Maar is bedoeling dat zij dat alleen kan zodra ze dorst heeft haha. 

Groetjes Lysterious

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Eerst even zonder de fontein oefenen, de opwinding weg halen.

 

Kan ze jou een poot geven?

Neem dan iets, een plank of boek of zo. Leg daar je hand op en zeg ‘poot’.

Snapt ze dat, dan haal je je hand weg en moet ze de poot op de plank leggen. Je kunt daarbij hetzelfde commando gebruiken, een ander of zelfs niets zeggen maar alleen tikken of zo. Net wat voor jouw hond het beste werkt.

Als ze dat door heeft, leg je het boek op de grond en leert haar om er dan ook haar poot op te leggen. Dan ga je haar leren om dat te doen bij alles wat je aan wijst. Om te eindigen met de fontein.

 

Ziva is zo lomp dat ze gewoon haar poot neer kwakt dus over de druk die ze met haar poot uit oefent, hoef ik me geen zorgen te maken. Mocht jouw hond hele nette pootjes geven dan moet je daar nog op oefenen.

honden page profiel  Dutch Auti - Niet meer actief Dutch Auti - Niet meer actief

honden foto van  Dutch Auti - Niet meer actief

Commando touch aanleren

Of push

Op iets met knop functie. 

 

Bijvoorbeeld eerst een lichtknop of zo of eerst met je hand. En dan kijken hoe je dat kunt verplaatsen naar die knop. 

 

Zo kun je dan uiteindelijk zowel op commando de knop laten indrukken plus dat wellicht het kwartje wel zal vallen dan. 

 

Echter moet je, je afvragen of je wil dat t onbeperkt kan en het dan misschien een obsessie word of dat je het als iets behoud puur voor wanneer je commando geeft. 

 

Iets aanleren is makelijker als afleren.

honden page profiel LysteriousLysterious

Haha nou hoe netjes ze het doet gaat wel. Ze is super enthiousiast. Als ik zeg poot. Gooit ze de poot in de lucht om dan vervolgens niet te weten wat ze er mee moet. Soms dat ik hem zelfs in mijn gezicht krijg haha. Maar dat is wel handig om eerst op iets anders te oefenen ja. Ze zit ook nu voornamelijk naar die fontein te kijken van ja daar komt water uit maar alleen baasje kan daar voor zorgen. Net als dat als ik binnen zeg 'pak speeltje'. Dan pakt ze speeltje en gaat ze er mee spelen. Maar als ik zeg van 'pak speeltje' en 'kom' zo van we gaan naar de tuin dan laat ze speeltje vallen en rent ze achter mij aan. Ze snapt commando's maar hoe ze dan uit te breiden snap ik zelf ook niet helemaal. Zou leuk zijn als ze speeltje mee neemt. Want na die tijd in de tuin kijkt ze mij aan van oké maar heb je wat voor mij mee genomen dan? XD 

honden page profiel  Dutch Auti - Niet meer actief Dutch Auti - Niet meer actief

honden foto van  Dutch Auti - Niet meer actief

Pak speeltje, hou vast, neem mee en dan samen naar buiten. wink (ipv kom) Kom heeft iets wat zo leuk is dat het speeltje niet meer belangrijk is kennelijk. Of dat neide commando's te los van elkaar staan om te begrijpen dat je die combinatie wil.

 

Maar ook pak speeltje. Breng hier. Een tussenstap waarmee je vraagt het te blijven vasthouden.

 

 

 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Apporteren (van een niet-gegooid voorwerp) heeft mij een jaar geduurd om dat er in te krijgen.

 

Het schijnt heel moeilijk te zijn dat het ene commando kan blijven gelden terwijl een nieuw commando óók opgevolgd moet worden.

Ziva kan bijvoorbeeld ook niet eerst zit en dan luid; ze zal altijd voor of tijdens het blaffen opstaan.

 

Apporteren is hier gelukt door eindeloze herhaling.

Pak-Kom. (Laat het vallen en komt) Aaah, nee (teleurgesteld). Pak... kom!

Etcetera. Toen het eenmaal één keer lukte heb ik haar de hemel in geprezen en vanaf dat moment ging het beter. Heeft me dus wel een jaar gekost maar het resultaat is dat ‘pak’ nu betekent: pak het op en gooi het aan de voeten weer neer.

Het schijnt beter te gaan als je iets neemt waar iets lekkers in zit (plastic bakje bijvoorbeeld) wat jij er dan voor de hond uit kan halen.

honden foto van  Dutch Auti - Niet meer actief

Op de facebook van de het KNGF "geleidehonden" stonds laatst een mooi uitleg filmpje hoe ze honden touch leren. 

honden page profiel LysteriousLysterious

Dankje voor alle tips!

@Dutch zal daar eens naar kijken 

@Vera wat fijn dat je laat weten hoe lang zo iets misschien wel kan duren. Soms voelt het als een verloren zaak haha. Maar dan blijf ik het proberen. Ze nam vandaag de bal een klein stukje mee terwijl ze achter mij aan liep naar binnen. Maar lief halverwege vallen. Maar wel heel fanatiek geweest met goed zo meid! Achja komt vanzelf! 

En zal pootje ook trainen misschien beter laten zien waar ik haar poot wil zoals op een boek en niet op mijn gezicht haha. Je merkt wel dat ze graag voor zich zelf na denkt. En dan snapt ze niet waarom het niet goed was xD 

 

En weet iemand hoe je haar af kan leiden terwijl andere mensen en honden langs komen lopen? Ze vind iedereen en alle honden leuk. Bijna geen enkele hond problemen mee. Alleen ja ze heeft tijdens wandelen dan echt geen aandacht voor mij. Maar ze is natuurlijk ook nog maar pup.

honden foto van  Dutch Auti - Niet meer actief

Ik dacht me te herinneren dat het filmpje bij t kngf was om touch aan te leren maar het was high five.

Echt is die ook te gebruiken voor t leren. An een low five bijvoorbeeld en voor meer basis dingen waarbij de poot gebruikt word.

 

Maar wellicht heb je iets aan de wijze waarop het word uitgelegd.

 

Link naar het artikel op facebook met filmpje van het KNGF

 

Volgende forumvraag: Labrador Pup 7 maanden
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^