Nieuwe pup bij ‘volwassen’ hond

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

Hoi allemaal,

Al jaren kijk ik op dit forum als ik vragen heb over mijn honden. Acht jaar geleden begon het toen mijn ouders en ik onze Schotse Collie pup kochten. Ruim een jaar geleden opnieuw toen mijn verloofde en ik een Sheltie kochten en nu weer, nu er een tweede Sheltie op komst is. 

Onze huidige Sheltie heet NASA (naar het Amerikaanse ruimtevaartcentrum smile) en is een stabiele, supervrolijke, slimme, enthousiaste, megaknuffelige hond van 1 jaar en 3 maanden oud. Mijn vriend en ik hadden onze tweede pup na onze bruiloft in september gepland, maar in verband met het coronavirus hebben we het tot ons grote verdriet uit moeten stellen. Hij is half Italiaans en we verwachten niet dat zijn familie deze kant op kan komen tegen die tijd en alle voorpret is weg omdat het momenteel zo onzeker is allemaal. Een voordeel daaraan is dat er nu wel ruimte is voor een tweede pup. Het is een reutje en ik ben vanzelfsprekend al helemaal verliefd. 

Mijn vraag aan jullie is als volgt: hebben jullie tips om de ontmoeting en de relatie tussen NASA en de pup zo soepel mogelijk te laten verlopen?

Onze Naas is dol op andere honden en van nature weinig dominant. Ze is na haar eerste loopsheid gesteriliseerd omdat we het hebben van de optie op een nestje niet op vonden wegen tegen de risico’s van het niet steriliseren. Ze is een echte lieverd en er zit geen kwaad in. Haar (eerste) puberteit is bijzonder rustig verlopen. Ze was niet opstandig, is altijd goed blijven luisteren. Het enige wat ze deed was aan één van onze stoelen kauwen als ze alleen thuis was (ondanks kauwbotjes, speeltjes en voldoende beweging), maar dat is met de tijd vanzelf weggegaan. Ik voorzie dus zelf weinig problemen maar ik hoor graag de mening van hondenkenners en wie weet zie ik zelf iets over het hoofd of noemen jullie dingen waar ik nog niet aan had gedacht. 

Hartelijk dank alvast voor jullie reacties. 

Liefs, Lotte en een poot van NASA

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

Neem vast voor de pup komt (1 of 2 weken van te voren) een nestdoek mee uit het nest zodat de hond kan wennen aan de geur van de pup. Bij de eerste keer kijken geef je daarvoor een handdoek aan de fokker en die neem je dan de laatste keer kijken mee terug. Gebruik je een bench voor je pup? Zet die dan ruim van te voren neer en leg daar de nestdoek in. Leer je hond dat hij niet in die bench mag.

 

Laat de hond en de pup buiten, op neutraal terrein kennis maken vóór je de pup mee het huis in neemt. Zo zal de hond de pup minder snel als 'inbreker' zien.

 

Geef je pup in een aparte ruimte te eten, als die er is, in een dichte bench. Een pup eet namelijk vaker dan een volwassen hond en je wilt niet dat je hond gaat vechten om het eten van de pup.

 

Accepteer geen gedonder onderling in huis; óók geen spel. Het huis is voor rust. Spelen mag buiten. Zo komt je pup aan rust toe en houd je later je huis heel.. Wij gebruiken daarvoor het commando; "Genoeg!" en dan sturen we ze uit elkaar. Was in het begin even lastig maar al snel snapten ze het en spelen ze alleen buiten nog fanatiek met elkaar.

 

En vergeet je hond niet met zo'n schattige puppy erbij!

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Wanneer je de pup hebt uitgekozen en deze oud genoeg is voor bezoek, aan de fokker vragen of je je huidige hond eens mee mag nemen, hier ook een volwassen hond en pup, samen als eerste kennis laten maken bij de fokker wat gewoon zo leuk was...de pup die ik heb uitgekozen en de volwassen hond samen, daarna met het ophalen de volwassen hond meegenomen en het ging naar wens.....ook thuis samen met elkaar, geen problemen gehad.....

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin. 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

443766.jpg443759.jpg   Hier bij de fokker, de eerste kennismaking, en bij mij thuis.....onderste foto met de fokker, en de bovenste bij mij thuis.

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

" Wanneer je de pup hebt uitgekozen en deze oud genoeg is voor bezoek, aan de fokker vragen of je je huidige hond eens mee mag nemen, hier ook een volwassen hond en pup, samen als eerste kennis laten maken bij de fokker wat gewoon zo leuk was...de pup die ik heb uitgekozen en de volwassen hond samen, daarna met het ophalen de volwassen hond meegenomen en het ging naar wens.....ook thuis samen met elkaar, geen problemen gehad..... "

We hebben inderdaad onze hond meegenomen om kennis te laten maken! Dat ging goed. Het waren wel veel indrukken voor Naas, want er waren drie volwassen shelties (waaronder moeders), een nestje en nieuwe mensen. Dat was allemaal wat spannend, maar ook leuk. Wij zaten eraan te denken om haar niet mee te nemen bij het ophalen van de pup omdat ze dan anderhalf uur heen, anderhalf uur terug alleen maar in de auto achterin in haar tuigje ligt... dat vindt ze niet bijzonder leuk. Als we dan thuiskomen haalt één van ons haar op en laten we ze elkaar buiten ontmoeten. Ik heb gelezen dat het goed is om de pup van tevoren de omgeving van het huis een klein beetje te laten leren kennen in 10 minuutjes of zo, en dan gaan we samen naar binnen. Hoe klinkt dat? 

Also, wat een mooie foto’s!! Wat heb je prachtige honden! hp-heart

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

" Neem vast voor de pup komt (1 of 2 weken van te voren) een nestdoek mee uit het nest zodat de hond kan wennen aan de geur van de pup. Bij de eerste keer kijken geef je daarvoor een handdoek aan de fokker en die neem je dan de laatste keer kijken mee terug. Gebruik je een bench voor je pup? Zet die dan ruim van te voren neer en leg daar de nestdoek in. Leer je hond dat hij niet in die bench mag.
 
Laat de hond en de pup buiten, op neutraal terrein kennis maken vóór je de pup mee het huis in neemt. Zo zal de hond de pup minder snel als 'inbreker' zien.
 
Geef je pup in een aparte ruimte te eten, als die er is, in een dichte bench. Een pup eet namelijk vaker dan een volwassen hond en je wilt niet dat je hond gaat vechten om het eten van de pup.
 
Accepteer geen gedonder onderling in huis; óók geen spel. Het huis is voor rust. Spelen mag buiten. Zo komt je pup aan rust toe en houd je later je huis heel.. Wij gebruiken daarvoor het commando; "Genoeg!" en dan sturen we ze uit elkaar. Was in het begin even lastig maar al snel snapten ze het en spelen ze alleen buiten nog fanatiek met elkaar.
 
En vergeet je hond niet met zo'n schattige puppy erbij! "

Goede tips, dank je wel!

Wat betreft het vergeten van onze huidige hond, ik krijg er al buikpijn van als ik denk aan dat ze zich achtergesteld of vergeten wordt oid. Ze is echt mijn hele wereld en een nieuwe pup mag absoluut niet in de weg staan van onze tijd samen, vind ik. We hebben dan ook besloten onze lange wandelingen met haar apart te doen van de pup (vanzelfsprekend, want die mag zo lang nog niet lopen natuurlijk) en apart te blijven trainen met haar. Daarnaast mocht onze Naas pas op de bank en op bed vanaf het moment dat ze er zelf op kon springen. Dat willen we ook met de pup doen, zodat ze gewoon haar knuffeltijd met ons op bed en op de bank nog heeft. 

 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" We hebben inderdaad onze hond meegenomen om kennis te laten maken! Dat ging goed. Het waren wel veel indrukken voor Naas, want er waren drie volwassen shelties (waaronder moeders), een nestje en nieuwe mensen. Dat was allemaal wat spannend, maar ook leuk. Wij zaten eraan te denken om haar niet mee te nemen bij het ophalen van de pup omdat ze dan anderhalf uur heen, anderhalf uur terug alleen maar in de auto achterin in haar tuigje ligt... dat vindt ze niet bijzonder leuk. Als we dan thuiskomen haalt één van ons haar op en laten we ze elkaar buiten ontmoeten. Ik heb gelezen dat het goed is om de pup van tevoren de omgeving van het huis een klein beetje te laten leren kennen in 10 minuutjes of zo, en dan gaan we samen naar binnen. Hoe klinkt dat? 
Also, wat een mooie foto’s!! Wat heb je prachtige honden!  "

Na anderhalf uur rijden is je pup total-loss. Kapot op. 

 

Hoe ik het gedaan heb? Ook een pup van ver?

-Gezorgd dat er iemand thuis was (mijn dochters) die alles voorbereiden en we hielden met de mobiel contact met elkaar.

-Mijn dochters maakten toen wij er bijna waren de bench klaar; benchdoek (lag er al in), kauwmateriaal en een warme (niet hete!!) metalen kruik gewikkeld in een dunne doek. En natuurlijk wat drinkwater. Doek over de bench heen.

- Toen wij er waren vingen zij ons buiten op met onze volwassen hond.

- Kort kennis maken in de tuin

- Naar binnen en meteen in de bench, deurtje dicht, doek er over en rust. We hebben de pup dus niet eerst het huis laten verkennen; pup is kapot op. Viel meteen in slaap.. wij op onze tenen door het huis.

-Toen ze wakker werd mee naar buiten genomen voor poepen en plassen (eerste plasje bij ons!!), poepen lukte nog niet.

- Naar binnen gebracht en in de bench gezet met deurtje open; ze viel in slaap.

- Toen ze wakker werd mee naar buiten genomen voor poepen en plassen (tweede plasje bij ons!!), poepen lukte nog niet.

- Naar binnen gebracht en in de bench gezet met deurtje open; ze kwam uit zichzelf voorzichtig de bench uit en ging de kamer verkennen hp-heart

- Als ze iets spannend vond de dagen daarna ging ze altijd meteen naar haar nestdoek in de bench terug maar na een paar dagen ging ze dan snel naar ons toe. We hebben nog nooit bij beide pups de bench hoeven aanleren en deden het steeds zo.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

" We hebben inderdaad onze hond meegenomen om kennis te laten maken! Dat ging goed. Het waren wel veel indrukken voor Naas, want er waren drie volwassen shelties (waaronder moeders), een nestje en nieuwe mensen. Dat was allemaal wat spannend, maar ook leuk. Wij zaten eraan te denken om haar niet mee te nemen bij het ophalen van de pup omdat ze dan anderhalf uur heen, anderhalf uur terug alleen maar in de auto achterin in haar tuigje ligt... dat vindt ze niet bijzonder leuk. Als we dan thuiskomen haalt één van ons haar op en laten we ze elkaar buiten ontmoeten. Ik heb gelezen dat het goed is om de pup van tevoren de omgeving van het huis een klein beetje te laten leren kennen in 10 minuutjes of zo, en dan gaan we samen naar binnen. Hoe klinkt dat? 
Also, wat een mooie foto’s!! Wat heb je prachtige honden!  "

Nasa, ik heb drie uur moeten rijden en dan nog eens drie uur terug, vandaar dat ik mijn volwassen oudere hond heb meegenomen en....heel veel onderweg op de terug weg eruit geweest..ik had wel iemand bij me als passagier....je doet het goed hoor, wanneer je thuis bent, buiten kennis maken....

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

" Goede tips, dank je wel!
Wat betreft het vergeten van onze huidige hond, ik krijg er al buikpijn van als ik denk aan dat ze zich achtergesteld of vergeten wordt oid. Ze is echt mijn hele wereld en een nieuwe pup mag absoluut niet in de weg staan van onze tijd samen, vind ik. We hebben dan ook besloten onze lange wandelingen met haar apart te doen van de pup (vanzelfsprekend, want die mag zo lang nog niet lopen natuurlijk) en apart te blijven trainen met haar. Daarnaast mocht onze Naas pas op de bank en op bed vanaf het moment dat ze er zelf op kon springen. Dat willen we ook met de pup doen, zodat ze gewoon haar knuffeltijd met ons op bed en op de bank nog heeft. 
  "

Hier ook gedaan, veel apart en toch ook samen,  met de oudste aparte  verwenmiddagjes meegedaan....en knuffelsessies, apart en samen...een beetje aftasten straks hoe het gaat, je instelling is goed dus dat komt zeker goed met jouw twee.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Ik wil nog even inhaken over vermoeidheid van de pup, dat was hier in het geheel niet, groot ras misschien, dat is mijn ervaringen niet.....ik heb de pup haar gangentje laten gaan in huis en tuin, ze heeft alles ondernomen op haar tempo, gewoon het aankijken , als de pup moe is en slaap heeft dan zal de pup en plekje opzoeken , gebeurde hier....kijk het aan je ziet het snel genoeg.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Hangt ervan af hoe ver je moet rijden.

Bij laatste 2 pups was het telkens meer dan 2 uur rijden. Die sliepen al die tijd als een roosje.

Bij thuiskomst dus lekker uitgeslapen en dadelijk gaan wandelen met alle honden samen.

Daarna lekker het hele huis laten doorsnuffelen en daarna allemaal samen (oud en jong, mens ook) uitgeput de bank op.

Daarna lijkt het of de pups hier altijd geweest zijn.

 

honden foto van Maaike en Joep, Lizzy en Bam

Joep ging ook mee kijken bij Lizzy, daar werd al flink samen gespeeld en toen Lizzy mee naar huis kwam was het meteen goed, want ze vonden elkaar ook al lief. Voeren deden we ook vaak in de bench voor Lizzy, want anders had Joep het op. Ging allemaal prima, Lizzy sliep het liefst tussen Joep zn poten en nu kruipen ze nog steeds het liefst samen in één mand. Wel een beetje sneu voor Bam soms. 

Ik denk dat het heel erg afhangt van het temperament van je eerste hond. Maar ik zou zeker proberen om ze kennis te laten maken voor ze in huis komt, dan kun je een betere inschatting maken van hoe ze met elkaar omgaan. 

Volgende forumvraag: Rijgedrag pup
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^