Lange flexlijn

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

Ik gebruik bijna altijd een Flexi voor mijn hond. Loslopen is niet toegestaan hier, maar we wandelen veel in het bos. Op die manier krijgt ze veel bewegingsvrijheid. Ik heb er nu eentje van 8m maar ik vind die nog te kort. Ik weet dat er eentje bestaat van 10 m, maar die is voor honden tot 50 kg en lijkt mij dus veel te zwaar voor mijn hondje van 6 kg. 

 

Mijn hond is gewend aan de Flexi en weet exact hoe ver ze mag lopen. Ze krijgt dus nooit schokjes en trekt niet. Wanneer we langs de straatkant lopen of op een drukke plaats klik ik de lijn vast op de kortste stand en ze is dus ook gewend aan die lengte. Ik vind een Flexi ideaal en vind een 'gewone' lange lijn echt heel onhandig om mee te werken, zeker in het bos. Dat vind ik dus geen goed alternatief. 

 

Bestaat er een flexlijn (maakt niet uit van welk merk) die langer is dan 8m maar die niet te zwaar is? Mijn hond weegt 6 kg. 

honden page profiel DD 3 doggies

honden foto van D

Mijn moeder heeft zo’n lange voor een zwaarder gewicht hond, en ik denk niet dat je die zal hebben voor kleinere honden? Want dat ding trekt écht hard terug, en zelfs dan hangt de lijn een beetje door als deze er helemaal uit is. Dus wordt een soort full body work out voor zo’n kleintje denk ik om tot 10 meter ver te komen tongue-out Ik heb er eentje van 5 meter, tot een gewicht van 15kg, en vond die al ‘sterk’ vergeleken met haar flexi van 3 meter tot 8kg. 
Ik denk dus niet dat die er zal zijn voor kleinere honden, want hoe langer de lijn, hoe hoger volgens mij gewoon de spanning moet zijn die er op staat om die lijn weer opgerold te krijgen. Dus zelfs als je er eentje vindt voor een kleinere hond, krijg je dan geen lijn die doorhangt?

Maar ik heb er eerlijk gezegd ook nog nooit naar gezocht, en mijn hond van 7kg is een krengetje die ik liever niet losdoe, dus wie weet kan ik in dit topic inspiratie opdoen voor langere, handigere lijnen? hp-shiny

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

" Mijn moeder heeft zo’n lange voor een zwaarder gewicht hond, en ik denk niet dat je die zal hebben voor kleinere honden? Want dat ding trekt écht hard terug, en zelfs dan hangt de lijn een beetje door als deze er helemaal uit is. Dus wordt een soort full body work out voor zo’n kleintje denk ik om tot 10 meter ver te komen  Ik heb er eentje van 5 meter, tot een gewicht van 15kg, en vond die al ‘sterk’ vergeleken met haar flexi van 3 meter tot 8kg. Ik denk dus niet dat die er zal zijn voor kleinere honden, want hoe langer de lijn, hoe hoger volgens mij gewoon de spanning moet zijn die er op staat om die lijn weer opgerold te krijgen. Dus zelfs als je er eentje vindt voor een kleinere hond, krijg je dan geen lijn die doorhangt?
Maar ik heb er eerlijk gezegd ook nog nooit naar gezocht, en mijn hond van 7kg is een krengetje die ik liever niet losdoe, dus wie weet kan ik in dit topic inspiratie opdoen voor langere, handigere lijnen?  "

Degene die ik nu heb, is een S (tot 12 kg) van 8m, wel met een koord, en die vind ik echt niet zwaar. Een beetje zwaarder dan die van 5 m, maar niet veel. Ik gebruik ook wel eentje met koord om deze reden, want ik denk dat die met lint al snel veel zwaarder worden.

 

Eentje van 10 m lijkt me dan niet zo veel zwaarder, alhoewel dat doorhangen dan misschien idd wel een probleem wordt. Dat heb ik nu heel lichtjes soms als er wat wind is en ze op het uiteinde van de 8 m lijn loopt.

Maar ik heb net een hele tijd gegoogled en ik denk dat het helaas niet bestaat, ook niet in andere landen. 

honden page profiel DD 3 doggies

honden foto van D

" Degene die ik nu heb, is een S (tot 12 kg) van 8m, wel met een koord, en die vind ik echt niet zwaar. Een beetje zwaarder dan die van 5 m, maar niet veel. Ik gebruik ook wel eentje met koord om deze reden, want ik denk dat die met lint al snel veel zwaarder worden.
 
Eentje van 10 m lijkt me dan niet zo veel zwaarder, alhoewel dat doorhangen dan misschien idd wel een probleem wordt. Dat heb ik nu heel lichtjes soms als er wat wind is en ze op het uiteinde van de 8 m lijn loopt.
Maar ik heb net een hele tijd gegoogled en ik denk dat het helaas niet bestaat, ook niet in andere landen.  "

Na brandwonden te hebben opgelopen als kind door zo’n koord, koop ik inderdaad alleen met lint. Dus die van 3 meter en 5 meter zijn allebei volledig lint. Ik pak het lint ook wel eens vast als ik haar extra kort wil houden en niet de stop er even af wil halen. Ik ken die van 10 meter dus ook alleen als lint, want mijn moeder doet ook alleen lint. Geen idee hoe sterk de spanning van een koord van 10 meter is. 

honden page profiel jantienjantien 3 doggies

honden foto van jantien

Wat is zwaar?  Het handvat is 'zwaar' maar dat draag jij.

De lijn op zich is breder, maar volgens mij heeft de hond daar geen last van.

honden page profiel jantienjantien 3 doggies

honden foto van jantien

Dit vind ik trouwens ook wel een interessante mening: (Ik ben geen fan van flexlijnen).

https://thedogcompany.nl/shop/waarom-wij-geen-flexi-rollijnen-verkopen/

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

" Na brandwonden te hebben opgelopen als kind door zo’n koord, koop ik inderdaad alleen met lint. Dus die van 3 meter en 5 meter zijn allebei volledig lint. Ik pak het lint ook wel eens vast als ik haar extra kort wil houden en niet de stop er even af wil halen. Ik ken die van 10 meter dus ook alleen als lint, want mijn moeder doet ook alleen lint. Geen idee hoe sterk de spanning van een koord van 10 meter is.  "

Van 5 m heb ik eentje met lint en koord. Vroeger wilde ik ook alleen met lint ivm veiligheid tot ik per ongeluk eentje met koord kocht. Qua trekkracht is dat echt wel een groot verschil. Voor die van 8 m denk ik dat een lint sowieso te zwaar zou zijn. 

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

" Wat is zwaar?  Het handvat is 'zwaar' maar dat draag jij.
De lijn op zich is breder, maar volgens mij heeft de hond daar geen last van. "

Ik bedoel met 'zwaar' niet het gewicht van het handvat, maar de kracht die mijn hond moet gebruiken om de rollijn uit te rollen. Die is bij het model dat ik heb bijna niets. Mijn hond moet niet trekken om vooruit te komen. Dat gebeurt vanzelf.  Maar bij de modellen voor grotere honden is er meer kracht nodig, veronderstel ik, waardoor het haar waarschijnlijk meer zou hinderen. 

honden page profiel Marie-Rose & Tibootje (RIP) + Freya'tjeMarie-Rose & Tibootje (RIP) + Freya'tje 3 doggies

honden foto van Marie-Rose & Tibootje (RIP) + Freya'tje

Ik heb zelf de lange lijn van 10m, natuurlijk voor een Golden Retriever dus dat scheelt. Maar buiten het handvat vind ik het lint zelf beste te doen hoor, een vriend van me gebruikt dezelfde flexi voor zijn kleinere hond.

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

" Dit vind ik trouwens ook wel een interessante mening: (Ik ben geen fan van flexlijnen).
https://thedogcompany.nl/shop/waarom-wij-geen-flexi-rollijnen-verkopen/ "

Als je mijn openingspost leest, zie je dat dat geen probleem is in mijn geval. Ik ben mij bewust van de gevaren en let daar ook op. Ik wist al dat er kritiek zou komen op het gebruik van een flexi en daarom legde ik al in de openingspost uit hoe ik hem gebruik. 

Ik gebruik de flexilijn op plaatsen waar ik normaal mijn hond zou laten loslopen maar waar dat niet toegestaan is. Op plaatsen waar ik op 2 uur wandelen 1 of 2 keer iemand tegenkom. Wanneer ik iemand tegenkom, roep ik mijn hond bij mij en moet ze langs mijn been volgen, met de flexi op de kortste stand vastgeklikt.

 

De eerste twee argumenten op jouw link zouden dus nog veel meer problemen geven bij een loslopende hond dan bij eentje aan een Flexi. En ik heb heel vaak last van loslopende honden die naar mijn hond rennen en waarop de baasjes geen controle meer hebben. Ze roepen dan, maar hun hond komt niet terug. Het zou mijn hond al veel angst bespaard hebben als die mensen hun hond aan een Flexi hadden. 

Mijn hond is de Flexi al heel haar leven gewend, kent de exacte lengte en bereikt nooit het einde. Ze trekt niet (ook niet wanneer de lijn is vastgeklikt op de kortste stand) en draagt een tuigje (dus als ze toch zou trekken komt dat niet op haar luchtpijp). Ik gebruik ook nooit opeens de stopknop wanneer ze volop loopt. Ze krijgt dus geen schokken en trekt de lijn niet door. 

Mijn hond loopt al haar hele leven een een flexlijn en trekt niet, dus in mijn ervaring leert het honden helemaal niet van te trekken. Mijn hond beseft echt wel het verschil tussen echt trekken en gewoon aan een flexi lopen. 

Dus ja, de flexlijn kan stuk gaan, zoals een andere lijn ook kan doorscheuren of breken. Het tuigje van mijn hond kan ook opeens stuk gaan. Dan kan je niets meer gebruiken als je bij alles bang moet zijn dat het stuk gaat. Ik draag er zorg voor en koop regelmatig een nieuwe voor de zekerheid. Ik kan de flexlijn laten vallen, maar dat is in 15 jaar tijd nog maar 1 keer gebeurd en toen kon ik die gewoon meteen terug oppakken. 

Het enige echte risico is idd het touw dat rond personen of pootjes kan wikkelen. Ik wandel bijna altijd alleen, met een jeans aan en draai mee met mijn hond zodat de flexi niet rond mijn benen draait. Dus voor mezelf is er geen probleem. Bij mijn hond heb ik al enkele keren gehad dat het touw rond haar poot draaide (niet strak) en dan blijft ze volledig stil staan tot ik haar bevrijd heb. Bij een sterkere flexlijn zou dat wel een groter probleem kunnen zijn, dat het touw sneller strak rond haar pootje zit als dat zichzelf aanspant. 

Ik vind het een beetje gek dat sommige mensen zo'n immense angst of afkeer hebben voor een flexlijn. Natuurlijk is het belangrijk om hem verantwoordelijk te gebruiken en heb ook al mensen gezien die dat gebruiken op een bedenkelijke manier. Maar ik heb al veel mensen veel onverantwoorde dingen zien doen met hun hond die niets te maken hebben met flexlijnen. Dus in mijn ogen zijn dat gewoon mensen die niet goed omgaan met hun hond (zoals loslopende honden op drukke plaatsen) en heeft dat niet veel te maken met de lijn zelf. 

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

" Ik heb zelf de lange lijn van 10m, natuurlijk voor een Golden Retriever dus dat scheelt. Maar buiten het handvat vind ik het lint zelf beste te doen hoor, een vriend van me gebruikt dezelfde flexi voor zijn kleinere hond. "

Degene die ik nu heb, is wel echt heel licht, dus het is misschien moeilijk te vergelijken. En je kan zo via internet natuurlijk moeilijk beschrijven hoe zwaar hij juist is smile 

honden page profiel jantienjantien 3 doggies

honden foto van jantien

Syntara, ik heb geen angst voor flexlijnen. Maar ik zie zoveel mensen die er totaal niet mee om kunnen gaan en dat vind ik gevaarlijk. Op een fietspad lopen met een hond aan de flexlijn bijvoorbeeld, zo gevaarlijk! Een grote hond die ongecontroleerd komt aandenderen naar mijn hond en de riem om mijn benen wikkelt. Enzovoorts.

Jij kan er zo te lezen goed mee overweg!

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

" Syntara, ik heb geen angst voor flexlijnen. Maar ik zie zoveel mensen die er totaal niet mee om kunnen gaan en dat vind ik gevaarlijk. Op een fietspad lopen met een hond aan de flexlijn bijvoorbeeld, zo gevaarlijk! Een grote hond die ongecontroleerd komt aandenderen naar mijn hond en de riem om mijn benen wikkelt. Enzovoorts.
Jij kan er zo te lezen goed mee overweg! "

Ja, je ziet er zeker soms heel gevaarlijke situaties mee. Daar geef ik je gelijk in. Al moet ik zeggen dat ik persoonlijk echt zelden last heb van mensen met flexlijnen en vooral van ongecontroleerde loslopers. Ik zou willen dat mensen hier eens wat vaker een flexlijn zouden gebruiken (grapje, maar toch ook een beetje waar) tongue-out

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

" Dit vind ik trouwens ook wel een interessante mening: (Ik ben geen fan van flexlijnen).
https://thedogcompany.nl/shop/waarom-wij-geen-flexi-rollijnen-verkopen/ "

Ik vind het altijd wel grappig, op een trieste manier. 

 

Ik werk zowel met een flexlijn als een gewone lijn als een lange lijn. 

 

De gewone lijn is voor 'normaal' gebruik; vooral om van A naar B te komen en om mijn honden vast te leggen als ze moeten wachten bij de schapen.

 

De flexlijn is om Elsa meer ruimte te geven op plekken waar ze aangelijnd moet zijn. Ook omdat ze gewoon een stuiterbal is en niet iedereen is daarvan gediend. Het grote voordeel van de flexlijn vind ik dat hij oprolt en ik dus niet steeds loop te emmeren met inhalen en laten vieren.

 

De lange lijn gebruik ik vooral met het schapendrijven. Soms omdat we in een gevaarlijke situatie zitten en ze nog 'heet' is; dan heb ik meer controle en een flexlijn is daar niet lang genoeg voor (mijn lange lijn is ruim 23 meter) maar soms ook om weer even de puntjes op de 'i' te zetten omdat ik haar dan ook fysiek aanwijzingen kan geven. Dan zet ik haar bewust in een situatie waarin ze weleens de 'fout' in gaat en geef dan een lichte druk de juiste kant op als ze niet luistert. 

 

Maar, daar komt de grap... Ik gebruik de lange lijn ook om haar af te matten. Die slepende lijn achter haar aan is echt zwaar. Ze moet echt kracht zetten. Een echte workout dus. Daarvoor gebruik ik trouwens wel die van mijn trainer; 10 meter, anders wordt het echt gevaarlijk. Dan is ze in volle vaart aan het rennen en blijft dat rot touw achter een struik hangen. Juist dat dus waarover altijd naar de flexlijn gewezen wordt.

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko 3 doggies

honden foto van Hilde & Twinko

Ik ken je probleem. Twinko weegt 3 kilo en een 6 meter lijn is voor hem eigelijk al niet lekker lopen meer qua trekkracht. Wij zitten dus verplicht aan een 3 meter flexi (of zoiets). Is toch belachelijk eigelijk. Alsof een kleinere hond geen behoefte zou hebben aan 10 meter lijn.

Hetzelfde probleem heb ik met de musketon haken. Lange lijnen hebben haken die groter zijn dan Twinko z’n poot. Zo’n haak slaat hem tijdens het rennen zowat een schedelbreuk yell

Ik heb helaas geen oplossing voor je. Volg wel even mee...

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

" Ik ken je probleem. Twinko weegt 3 kilo en een 6 meter lijn is voor hem eigelijk al niet lekker lopen meer qua trekkracht. Wij zitten dus verplicht aan een 3 meter flexi (of zoiets). Is toch belachelijk eigelijk. Alsof een kleinere hond geen behoefte zou hebben aan 10 meter lijn.
Hetzelfde probleem heb ik met de musketon haken. Lange lijnen hebben haken die groter zijn dan Twinko z’n poot. Zo’n haak slaat hem tijdens het rennen zowat een schedelbreuk 
Ik heb helaas geen oplossing voor je. Volg wel even mee... "

Ik haal mijn lange lijnen bij de bouwmarkt. Daar heb je koorden in alle soorten en kan je zelf de lengte afknippen. 

Daar hebben ze ook aluminium haken die een stuk lichter zijn dan de ijzeren varianten. 

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko 3 doggies

honden foto van Hilde & Twinko

" Ik haal mijn lange lijnen bij de bouwmarkt. Daar heb je koorden in alle soorten en kan je zelf de lengte afknippen. 
Daar hebben ze ook aluminium haken die een stuk lichter zijn dan de ijzeren varianten.  "

Slim hp-thumbsup Een echte lange lijn gebruik ik voor Twinko niet aangezien hij gewoon los kan. Maar ook ‘gewone’ hondenriemen van meer dan 1.20m hebben vaak al een flinke haak. Vind ik jammer. Twinko heeft nu een licht 1.80m katten riempje! Maar vertel dat hem maar niet hoor!! XD

honden page profiel So long, friends!So long, friends! 3 doggies

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

"  
 
@Syntara; je kunt misschien naar andere fabrikanten (in het buitenland) kijken? 
 
Trouwens, is er ook maar iemand die dat zwarte veiligheidshalsbandje gebruikt wat er bij geleverd wordt? Heb het nog nooit iemand zien gebruiken: "

Ja, in het buitenland blijkbaar ook niet te vinden. Ik vrees dat het gewoon echt niet bestaat undecided

 

Nee, dat veiligheidsbandje heb ik ook nog nooit gebruikt of iemand het zien gebruiken.

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko 3 doggies

honden foto van Hilde & Twinko

"  Dan heb jij de kleinste maat? Daar passen toch ook maar 2 vingers in het handvat ipv je hele hand? Ook een rare keuze van de makers (Flexi) om zo'n bizar klein handvat te verzinnen. Of hebben mensen met Chihuahua's ook altijd fijnere handjes hahaha

Hahahaha ja precies!!! Die zijn op Trump-handjes-formaat. Echt een hele bizarre keuze. Ik voel me soms echt voor aap lopen met zo’n baby flexi. 

honden page profiel L.L. 3 doggies

honden foto van L.

Hier hetzelfde probleem met mijn hondje van 2.5 kg! We gebruikten heel lang de XS 3 meter koord flexi. Nu sinds kort weer de 8m flexi met koord, alleen vind ik het nog best wel zwaar voor hem. Hij is wel goed bespierd en kan goed tot op het einde, maar ik zie dat het gewicht te veel aan 1 kant gaat hangen omdat hij een hurtta tuig draagt en de ring dus naar links en rechts meegaat. Ik heb de indruk dat het zwaarste gewicht komt van de grotere haak en het dikkere stuk stof (die zijn er bij de flexi 'comfort modellen) waardoor als je hond naast je loopt, er geen spanning is, de hond snijdt zich ook minder gemakkelijk eraan. Als die twee dingen dus aangepast worden aan onze kleintjes, denk ik dat we al een heel eind verder zijn! Voor 10 meter heb ik ook al zelf gezocht, maar vind niets. Wij zijn wel eens in een hele fijne dierenspeciaalzaak geweest waar we mochten passen/proberen :) 

honden page profiel Odette * BacchusOdette * Bacchus 3 doggies

honden foto van Odette * Bacchus

" Hahahaha ja precies!!! Die zijn op Trump-handjes-formaat. Echt een hele bizarre keuze. Ik voel me soms echt voor aap lopen met zo’n baby flexi.  "

Bij ons vorige kleine hondje gebruikte ik ook vaak een flex en dat handvat glipte best vaak uit mijn hand. Had altijd een extra riempje erbij om mijn pols.

De grote die Bacchus nu heeft laat ik nooit schieten.

honden page profiel Odette * BacchusOdette * Bacchus 3 doggies

honden foto van Odette * Bacchus


Trouwens, is er ook maar iemand die dat zwarte veiligheidshalsbandje gebruikt wat er bij geleverd wordt? Heb het nog nooit iemand zien gebruiken: "

Ik. Maar niet zoals het moet. Ik heb het zwarte bandje aan het handvat geknoopt en daar hang ik de poepzakjes aan. Loop zo dus altijd met een vrolijk handvat rond.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^