vlooienmiddel doodt jonge mezen....

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Quote Trouw : Vlooienmiddelen voor honden en katten veroorzaken waarschijnlijk sterfte onder jonge koolmezen. Dat gebeurt via de haren van huisdieren die in mezennesten terechtkomen, zo blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) en ecologisch instituut NIOO-KNAW.

Sinds begin 2018 is de sterfte onder jonge mezen in stedelijke gebieden opvallend groot. Die valt samen met de opkomst van de buxusmotrups, waardoor tuinbezitters naar bestrijdingsmiddelen grijpen.

Die insecticiden zijn echter niet verantwoordelijk voor de groeiende sterfte, blijkt nu. De concentratie van die pesticiden in jonge dode koolmezen is daarvoor te laag. Wel zijn mogelijk dodelijke doses gevonden van andere giftige stoffen, onder meer fipronil en imidacloprid, die in middelen tegen vlooien en teken zitten.

Bekend is dat vogels via voedsel, zoals insecten en rupsen, giftige stoffen binnen krijgen. Dat dat ook via de haren van huisdieren plaatsvindt, de bekleding van het nest, is niet eerder waargenomen, stelt CLM. De jonge, kale koolmezen worden besmet via de huid.


Ojee, ik  ben ook gewend om plukken honden/kattenhaar in de tuin te gooien voor de nesten van de vogels....
Niet meer doen dus....

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

zeker wel weer iets belangrijks om over na te denken

 

hier zie ik ook steeds minder vogels, niet alleen mezen, maar mussen, merels, spreeuwen zie ik ook nauwelijks meer, evenals bijen en vlinders.

Waar zijn we toch mee bezig...

honden page profiel Koning Obi Koning Obi 3 doggies

honden foto van Koning Obi

Ik gebruik nooit wat preventief op Obi vanwege zijn lupus. Het is ook echt enorm chemische troep natuurlijk dat er op deze manier meer dieren last van ondervinden verbaasd me niet. Ironisch genoeg is Obi's haar is dus wel veilig voor onze gevederde vrienden.

 

Overigens gaan er ook heel veel koolmezen dood door het bespuiten van buxus planten tegen de buxusmot. 

honden page profiel pienpien 3 doggies

honden foto van pien

Het wordt sowieso al jaren afgeraden om hondenhaar als nestmateriaal aan te bieden.
Ik had ook altijd een korf met haar buiten hangen totdat ik dit tegen kwam.
Buxus wordt hier ook niet gespoten.

LET OP: Geen hondenhaar ophangen of neerleggen om de vogels te helpen!!!!!!
"Er wordt soms een tip gegeven om de vogels een handje te helpen met nestmateriaal door het losgeborstelde hondenhaar in een netje aan te bieden. Dit kan echter zeer veel vogelleed geven, omdat hondenharen gaan ronddraaien om vogelpootjes en dientengevolgde de vogelpoot of de vogelteentjes afsterven. hondenharen hebben namelijk hetzelfde effect als vissnoer, het bindt de bloedbaan en bloedtoevoer af.
De jongeboren vogeltjes blijven niet stilliggen in hun nestje en draaien hierdoor de haren om hun pootjes of vleugels. In een woonwijk in Kampen werden diverse honden buiten geborsteld en de haren bleven liggen. Zelfs volwassen eenden kwamen met afgebonden poten in ons vogelopvangcentrum terecht. Het was altijd weer een hele klus de poot te 'ontharen', in de hoop de bloedstroom weer op gang te komen. Het is iets wat niet bekend is bij de mensen, omdat het voor de meesten ook onzichtbaar blijft.
Goede bedoelingen kunnen zo een averechtse uitwerking hebben en dat zal geen enkele dierenvriend willen"
Bron : Sheltie Shelter maart 2009

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

" Overigens gaan er ook heel veel koolmezen dood door het bespuiten van buxus planten tegen de buxusmot.  "

In het artikel staat juist, dat dát niet zo is. Zie de 3e alinea.

honden page profiel DieselDiesel 3 doggies

honden foto van Diesel

Gelezen....wat zielig. Wij hadden in een nestkastje voor koolmeesjes 12 eitjes, maar op een gegeven moment bleven de ouders weghp-cry

 

Heb zelf nog nooit vlooien of tekenspul gebruikt voor Diesel.

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

Gelukkig hebben wij nog heel veel mezen, maar ik zie wel bij de rivier en op een niet gebruikt schoolplein altijd bossen haar liggen, wat ik al niet begrijp waarom men dat laat liggen.

Ik weet wie het zijn, en ga ze er zeker op aanspreken.

Ik heb er ook nooit bij stilgestaan, maar klinkt heel logisch..

 

Ik heb trouwens nog geen half jaar geleden gelezen dat iemand advies gaf, om de haren op balkon of in de tuin te gooien, nooit dat ik daar heb aan gedacht.

Volgende forumvraag: Slapen op bed
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^